Connect with us
Publicitate

Educație

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Este în mâna lor: Centrul Istoric de la Botoșani, teren de lupte între tineri cu sângele fierbinte. Ziua și scandalul

Publicat

Publicitate

Centrul Istoric, perla arhitecturală a municipiului Botoșani care face parte din patrimoniul național, pare să nu mai poată fi salvat și redat civilizației. Nu există zi în care să nu fie un scandal, o bătaie, zi în care nu se împart pumni, în care să nu fie careva buzunărit sau în care să nu fie aruncate ostentativ flegme și scuipat semințe la vedere.

Ieri după amiază, un nou scandal a izbucnit în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, respectiv în Parcarea Luceafărul. Polițiștii locali au anunțat că toate camerele de supraveghere instalate în zonă au surprins în jurul orei 17:40, o încăierare între două persoane de etnie romă.

Polițiștii locali a explicat că în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale și pentru a asigura cetățenilor siguranța și liniștea de care au nevoie, și mai ales în condițiile în care conflictul putea lua amploare și degenera pentru că în zonă erau mai multe persoane care asistau, polițiștii locali din Dispecerat au sesizat de îndată Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani dar și patrula de ordine și liniște publică a Poliției Locale din zona de responsabilitate.

“Aceștia au aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 1000 lei pentru adresarea de injurii și expresii jignitoare dar și tulburarea ordinii și liniștii publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991”, au transmis polițiștii locali.

Tot în Centrul Istoric, prin intermediul camerelor video, polițistul local de serviciu în Dispecerat, a observat doi cetățeni care consumau băuturi alcoolice pe domeniul public. Patrula de ordine publică direcționată în zonă i-a legitimat pe făptași și au aplicat două sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum de 200 lei fiecare.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Încă trei străzi din Bucecea vor fi racordate la rețeaua de gaz. A fost emis ordinul de începere a lucrărilor

Publicat

Publicitate

Un nou proiect care vizează extinderea rețelei de gaz a debutat astăzi la Bucecea. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, care a explicat că estinderea se va face către strada Leordei, în același timp prin proiect urmând a fi branșate și strada Nicolae Iorga și Învățător Vasiliu.

“Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din zonă, oferind acces la o sursă de energie sigură și eficientă, care va contribui la reducerea costurilor cu încălzirea și la creșterea confortului în gospodării.

Am predat deja amplasamentul constructorului și am emis ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât proiectul să avanseze conform planificării. Vă asigurăm că Primăria va monitoriza atent desfășurarea lucrărilor pentru a ne asigura că sunt respectate termenele și calitatea acestora.

Vă mulțumim pentru înțelegere și sprijinul acordat în realizarea acestui proiect important pentru comunitatea noastră”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Liderul administrației publice locale a mai precizat că dacă mai sunt persoane care doresc a fi branșate sunt rugate să se adrese și să depună documentele necesare la Delgaz Grid Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pensia anticipată: Ce trebuie să știe persoanele care solicită acest drept

Publicat

Publicitate

Potrivit reprezentanților instituției Casei de Pensii, în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani, scrie alba24.ro.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare.

La stabilirea stagiului de cotizare contributiv în vederea stabilirii eligibilităţii pentru acordarea pensiei anticipate, precum şi la determinarea numărului total de puncte realizat, se iau în considerare şi perioadele în care o persoana a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare:

  • până la un an – 0,40% – procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare;
  • între un an şi 2 ani – 0,35%
  • între 2 şi 3 ani – 0,30%
  • între 3 şi 4 ani – 0,25%
  • între 4 şi 5 ani – 0,20%

Prin sintagma luni de anticipare se înţelege perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate şi data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, data împlinirii vârstei standard reduse potrivit legii.

Procentul de diminuare se determină prin înmulţirea numărului de luni de anticipare cu procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare. Fracţiunile de lună se întregesc la lună.

Publicitate

Procentul de diminuare se menţine până la data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, potrivit prevederilor legale.

Până la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru acordarea pensiei de invaliditate în condiţiile legii.

Trecerea la o pensie de invaliditate se acordă începând cu luna următoare celei în care pensionarul optează pentru aceasta, iar plata pensiei anticipate încetează cu aceeaşi dată.

Publicitate

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Trecerea la pensia pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, precum şi adăugarea perioadelor în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare.

Pensia anticipată se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, în cazul persoanelor care se regăsesc în una dintre situaţiile:

  • persoana desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;
  • persoana este funcţionar public;
  • persoana îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, sâmbătă, 28 septembrie 2024, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog, cu Simona Popescu și Dumitru Crudu.

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu.

 

SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Brașov) este poetă, prozatoare și eseistă. A debutat editorial în 1990, cu volumul Xilofonul și alte poeme (Litera). În 1991, apare în volumul colectiv Pauză de respirație (Litera), împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, cei patru autori formând Grupul de la Brașov. A mai publicat volumele de poezie: Juventus (Cartea Românească, 1994), Noapte sau zi (Paralela 45, 1998), Juventus și alte poeme (antologie; Paralela 45, 2004), Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie (Polirom, 2006), Cartea plantelor și animalelor (Nemira, 2021), Opera poetică (în 2 volume; Rocart, 2021). A publicat romanul Exuvii (Nemira, 1997), reeditat în mai multe rânduri la Editura Polirom, și volumul de „critificțiune” Clava. Critificțiune cu Gellu Naum (Paralela 45, 2004). Este autoarea eseurilor: Volubilis (Paralela 45, 1998), Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum (Editura Fundației Culturale Române, 2000), Autorul, un personaj (Paralela 45, 2015). A îngrijit și prefațat ediția Opere de Gellu Naum (vol. I-IV, Polirom, 2011-2020).

Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simona Popescu ține cursuri de scriere creatoare din anul 2005.

 

Publicitate

DUMITRU CRUDU (n. 1967, Florițoaia Nouă, Ungheni) este poet, prozator, dramaturg, publicist. A debutat în 1994, cu două cărți de poezie simultan – Falsul Dimitrie (Arhipelag) și E închis vă rugăm nu insistați (Pontica). Au urmat volumele de poezie: Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente (Paralela 45, 1996), Poooooooooate (Vinea, 2004), Eșarfe în cer (Cartier, 2012), Falsul Dimitrie (antologie; Cartier, 2014), La revedere, tată (Tracus Arte, 2015), Strigătele de sub apă (Vinea, 2015), Cinci poeme din Rotterdam (Charmides, 2017), Vaci ale Domnului (Casa de pariuri literare, 2018), Împotriva lui Dumitru Crudu (antologie; Junimea, 2023), Doamne (Prut Internațional, 2024). În 1998, Dumitru Crudu a lansat, în „Monitorul de Brașov”, împreună cu poetul Marius Ianuș, Manifestul fracturist.

În proză, a debutat în anul 2008, cu romanul Măcel în Georgia (Polirom), publicând ulterior: Un american la Chişinău (Casa de pariuri literare, 2013), Ziua de naştere a lui Mihail Mihailovici (Humanitas, 2019), Margareta noastră (Cartier, 2021), Ora cinci şi şapte minute (Humanitas, 2022). Scrie și teatru, publicând până în prezent mai multe volume de dramaturgie și având piese montate în teatre din Republica Moldova, România,  Bulgaria, Italia, Germania, Franța ș.a. 

A fost jurnalist la mai multe instituţii de presă din Republica Moldova, printre care: „Timpul de dimineaţă”, „Europa liberă”, „Radio Chişinău”. Din martie 2021, este redactor-şef la revista literară „Timpul din România”, ediţia de Chişinău. Din 2008, Dumitru Crudu coordonează Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” din Chișinău.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending