Connect with us
Publicitate

Actualitate

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU Botoșani: Detectoarele de fum, monoxid de carbon și de gaz pot salva vieți

Publicat

Publicitate

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. Și în județul Botoșani, de-a lungul timpului, astfel de evenimente s-au transformat în adevărate tragedii, în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite, iar locuințele în care s-au petrecut incidentele și cele ale vecinilor au fost distruse.

Pentru a preveni cazurile de acest gen, încă din anul 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat campania RISC – “Mai bine previi decât să nu fii!”, ce urmărește informarea preventivă a populației pentru adoptarea unei atitudini proactive în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.

În luna aprilie a acestui an, în cadrul campaniei „Detector pentru viață”, pompierii militari și voluntari au instalat 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon în tot atâtea locuințe din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia. Au fost vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul primăriilor și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia.

Campania a fost organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență și IGSU pentru a evidenția importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Publicitate

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

 

 

Informare preventivă

 

Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi poate ucide. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate.

În cazul intoxicațiilor cu monoxid de carbon intervenţia trebuie să fie rapidă și vizează:

– scoaterea persoanei din mediul toxic. Accesul în încăperile expuse trebuie să se facă, în mod obligatoriu, cu mască de protecție, pentru ca cel care acordă ajutorul să nu se expună riscului de a inhala CO;

– aport de oxigen – prin respirație artificială (oxigenul reprezintă antidotul în caz de intoxicație cu monoxid de carbon) sau masaj cardiac, dacă este necesar;

– aerisirea încăperii și apelarea serviciului unic de urgență 112.

Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.

– aerisiți imediat locuința, prin deschiderea geamurilor și a ușilor;

– nu folosiți aparatura electronică și electrocasnică;

– nu utilizați curentul electric, nici măcar pentru iluminarea locuinței;

– nu verificați problema mirosului de gaz cu ajutorul focului;

– evitați utilizarea telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurtcircuite.

Citeste mai mult

Eveniment

21 de ani, o familie și o tradiție: împodobirea cu flori a baldachinului Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat

Publicitate

„În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea.”

E fericit. Smulge o petală de la un crin și-mi arată că-i exact bordo-ul de la veșmântul Sfintei Parascheva pictat pe icoana Hramului. Apoi, ia un trandafir cu o anume nuanță de roz și confirmă: e corespondentul din icoană la veșmântul Sfântului Pantelimon. „Eu nu știu cum urmează a fi pictată icoana. Nu știu nici ce veșmânt va avea Sfânta Parascheva. Dar mereu se potrivesc culorile, pentru că sfinții și le aleg”, spune cu bucurie Ion Buștei. E cel care, alături de soția lui, a venit acum 21 de ani la Sfânta Parascheva, de la București, cu un camion de flori vrac, scrie Doxologia.

E cel care, apoi, a știut exact ce provocări există pentru împodobirea baldachinului în care se scot, an de an spre închinare, în preajma lui 14 octombrie, moaștele Sfintei Parascheva. „În primul an, atunci, era frig tare, era un fel de măzărică, de gheață care bătea. Când am simțit fierul cel rece de la baldachin, am zis că Sfânta nu poate sta acolo așa. Știu că, teoretic, nu contează – că n-are ea nevoie de căldură. Dar am simțit în inima mea că florile îi vor fi veșmânt. Că va fi cald și frumos, că pelerinii se vor bucura, că Sfintei Parascheva îi va plăcea”. 

Și e, într-adevăr, frumos! An de an. Implicit acum, în al 21-lea an consecutiv. 2024 a adus trandafiri roz în două variante, trandafiri albi și galbeni, delphinium albastru, trei varietăți de crini cu flori duble, crizanteme… O bogăție în armonie! O jertfă a soților Ion și Florentina Buștei, a copiilor lor, a floristului Nicu Marin și a echipei sale. „O bucurie ca aceasta nu poate fi măsurată nici în cuvinte, nici în bani și nici în numărul de flori”, spune domnul Buștei – pe care se cunoaște că îl deranjează veșnicele curiozități: câte flori sunt, câți bani ați cheltuit? „Normal că ne facem niște socoteli – dar în acest context nu banii contează. Uneori am avut cu ce plăti totul, în alte dăți ne-am făcut datorii, dar mereu am reușit să o scoatem la capăt. Ne-am promis în sufletul nostru că nu vom renunța la darul pe care îl facem Sfintei Parascheva . Din contra, noi îi mulțumim Sfintei Cuvioase Parascheva pentru toate binecuvântările pe care le-a adus în viața noastră, în viața copiilor mei, în viața celor drag!i”.

Cel mai nou membru al familiei Buștei este Ermin Alexandru, în vârstă de 5 luni. Este al doilea nepot al soților Buștei și deja se arată a fi un iubitor de flori. Dacă sunt galbene, cu atât mai bine! „Am spus că anul acesta va fi darul lui de a pune în fiecare aranjament câte un trandafir galben. Arată foarte bine în aranjamentul final”, se mândrește bunicul. Și, într-un moment de visare, deja își face planuri. Se vede bătrânel și fericit, prezent la Hramul Sfintei Parascheva, admirând cum a venit vremea lui Ermin să supravegheze lucrările și să se implice cu tot sufletul la împodobirea baldachinului care va găzdui, pentru câteva zile, racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Un profesor de matematică din Botoșani a obținut Marele Premiu pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2023 la prestigiosul Festival Național de Poezie ,,Nicolae Labiș”

Publicat

Publicitate

Gabriel Alexe, un profesor de matematică din Botoșani a obținut Marele Premiu pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2023 la prestigiosul Festival Național de Poezie ,,Nicolae Labiș” Ediția a 56-a, Suceava, Fălticeni, Mălini din 4-5 octombrie 2024.

În perioada 4-5 octombrie a.c., la Suceava, Fălticeni și Mălini, s-a desfășurat cel mai prestigios festival de poezie din țară, Festivalul Național de Poezie „Nicolae Labiș“, ediția cu numărul 56, fapt care dovedește că este și cel mai longeviv Festival.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul  Consiliului Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și în colaborare cu Muzeul Bucovinei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Primăria și Consiliul Local Mălini.

La secțiunea ,, Carte de poezie tipărită în anul 2023“  , premianții au fost:

  1. Gabriel Alexe – „Esența mașinii” (Botoșani)
  2. Ligia Keșișian – „Anul tigrului de apă” (București)
  3. Savu Popa – „De-a v-ați ascunselea cu poezia” (Sibiu)

Juriul secțiunii „Carte de poezie tipărită în anul 2023” a fost format din profesori universitari, critici, istorici literari, autori consacrați:

Publicitate

Cassian Maria Spiridon (Iași) – președinte, Adrian Dinu Rachieru (Timișoara), Vasile Spiridon (Bacău), Mircea A. Diaconu (Suceava), Simona Modreanu (Iași), Nichita Danilov (Iași), Viorica Petrovici (Suceava), Ioan Manole (Suceava) – secretar.

Din cele aproximativ 50 de volume , dintre volumele eligibile enumerăm:

Infrasonor (Antonia Ilie), Untergrund ( Florin Dan Prodan), Sentimentul naturii (Florin Dumitrescu), Esența mașinii (Gabriel Alexe), Poeme glazurate și cafea (Indira Spătaru), Arabescuri (Ioan Caulea), Anul tigrului de apă (Ligia Keșișian), Neoficial sunt Afrodita (Limona Rusu), Apa nu avea nicio ușă (Luminița Potîrniche), Vindecă-mă moarte de viață cu un poem (Mihaela Grădinariu), Fapte diverse (poezii, nimic mai mult) (Mircea Teculescu), Te iubesc în toate limbile pământului (Monica Almășan Buhac), Femeia indigo (Nicole Sere), Strămutarea cuvintelor (Ovidiu Cristian Dinică), De-a v-ați ascunselea cu poezia (Savu Popa), Vom trece de Marte dar nu imediat (Șerba Mihalache).

Publicitate

Pentru cele două secțiuni ale festivalului finanțarea Marelui Premiu , în valoare de 10.000 lei , a fost asigurată de către Primăria Municipiului Suceava , care a alocat, prin decizia Consiliului Local, un buget de 30.000 lei pentru eveniment.

Gala de premiere a avut loc la Mălini pe data de 5 octombrie a.c., urmată de un recital al laureaților și un dineu.

Gabriel Alexe este cunoscut urbei noastre ca fost director al Școlii ,,Sfînta Maria” din Botoșani, profesor de matematică la Școala gimnazială nr. 11 din Botoșani, poet și animator cultural.

Debutul literar al poetului Gabriel Alexe a avut loc în 1996 cu volumul Cameră cu păianjen, volum ce a obținut Premiului de debut al Editurii Moldova(Iași), la celebrul Concurs ,,Porni Luceafărul…” susținut anual la Botoșani, organizat și coordonat câteva decenii de către poetul Gellu Dorian, sub patronajul celor mai importante instituții de cultură.

Au urmat încă 5 volume de poezie, al șaselea, Tango în Braille obținând Premiul Reprezentanței Botoșani a Filialei Uniunii Scriitorilor din Iași, cartea anului 2021.

Esența mașinii este al șaptelea volum de poezie al autorului, cartea de poezie a anului 2023.

Pentru a afla detalii despre autor și această mare reușită pe care autorul a susținut că o dedică Botoșanilor și botoșănenilor în semn de recunoștință pentru cei 40 de ani petrecuți în Provincia lui Eminescu, domnia sa fiind originar din Provincia lui Caragiale, Gabriel Alexe a acceptat invitația noastră și va fi prezent miercuri în studioul redacției Botoșani 24.ro  la “Interviurile Botoșani24”.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O mașină a luat foc după ce a lovit un copac de pe marginea drumului, la Ibănești

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc după ce a lovit un copac de pe marginea unui drum din localitatea Ibănești, seara trecută.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate, iar în interior nu erau persoane.

Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending