Connect with us
Publicitate

Eveniment

În curând va începe Programul Rabla. Prima de casare poate ajunge la 120.000 de lei

Publicat

Publicitate

Programul Rabla 2024 va debuta pe 19 martie, prima de casare fiind majorată la 120.000 de lei pentru maşinile electrice, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu, scrie Agerpres.

„Fac un anunţ în premieră la Târgovişte astăzi, pe data de 19 va demara Programul Rabla, Rabla Clasic şi Rabla Local. Pentru toţi cei care sunteţi interesaţi, mai ales pentru unităţile administrativ-teritoriale, ştiţi că am majorat prima de casare la 120.000 de lei, dacă doriţi să vă achiziţionaţi o maşină pur electrică şi nu aveţi obligativitatea de a casa o maşină veche”, a spus Neculaescu.

Preşedintele AFM a fost prezent la Târgovişte, unde a semnat contracte de finanţare ale mai multor localităţi dâmboviţene beneficiare ale programelor AFM privind staţiile de încărcare electrice şi realizarea de piste de biciclete.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

PS Paisie: Caracterul copilului nu se formează doar prin cuvinte şi prin activităţi, ci şi prin exemplul părinţilor

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului învaţă despre cât de importantă este creşterea şi educaţia copiilor în acord cu voia lui Dumnezeu, în duhul valorilor creştine, prin rugăciune şi prin exemplul nostru personal, le-a transmis, joi, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

„Sărbătoarea de astăzi ne învaţă despre cât de importantă este creşterea şi educaţia copiilor în acord cu voia lui Dumnezeu. Copiii trebuie să fie educaţi în duhul Evangheliei, iubirii lui Hristos faţă de oameni, în duhul valorilor creştine, prin rugăciune şi prin exemplul nostru personal, al părinţilor, de vieţuire frumoasă, de fapte bune. Caracterul copilului nu se formează doar prin cuvinte şi prin activităţi, ci şi prin modul de viaţă al părinţilor, prin exemplul pe care aceştia îl dau copiilor lor”, a spus ierarhul în predica la Sfânta Liturghie la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Potrivit acestuia, „dacă îi iubim pe copiii noştri, atunci îi aducem de mici în Casa lui Dumnezeu”.

Publicitate

„Dacă nu îi iubim suficient, atunci îi lăsăm în faţa televizorului, în faţa telefonului, în faţa atâtor tentaţii din ziua de astăzi, care îi ţin departe de Dumnezeu, îi ţin departe de Biserică, iar mai târziu îi deformează spiritual, îi deformează sufleteşte, încât atunci când vor creşte mari nu vor iubi pe Dumnezeu, nu vor iubi Biserica, dar nu vor iubi nici pe părinţii lor”, a susţinut ierarhul.

În acest sens, a arătat PS Paisie, Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe părinţi să se îngrijească nu de modul cum vor dobândi bani copiii, ci mai mult de cum vor dobândi credinţa, evlavia, bogăţia sufletească cu care „să se îmbogăţească pentru a primi împărăţia cerurilor, pentru a primi cel mai mare dar care este mântuirea”.

„În societatea noastră contemporană, chinuită adesea de egoism, de indiferenţă, de dispreţ – vedem adeseori – faţă de valorile creştine, faţă de educaţia copiilor în duhul creştin, în duhul Bisericii, vedem că educaţia aceasta devine adeseori o încercare tot mai grea, din păcate. Dispreţul faţă de Biserică, faţă de învăţăturile Bisericii, faţă de valorile tradiţionale ale familiei conduce de multe ori la traume pe care le suferă copiii, pentru că sunt lipsiţi de apărare şi nu cunosc toate tainele”, a spus Episcopul vicar.

Publicitate

El a remarcat că, „deşi societatea de astăzi de multe ori propune şi flutură înainte tot felul de proiecte de legi care menţionează principiul superior al interesului copilului sau protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, totuşi, din păcate, există multe cazuri în care exploatarea copiilor, răpirea copiilor, asuprirea copiilor sau chiar uciderea lor sunt păcate săvârşite în continuare, la adăpostul indiferenţei şi profitului material, care sunt trăsături definitorii ale societăţii contemporane secularizate”.

„Să ne rugăm aşadar Maicii Domnului, să ne rugăm pentru ca sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului să fie pentru noi toţi ca o lumină călăuzitoare în Postul Naşterii Domnului care ne stă înainte, să fie o chemare la creşterea şi la educarea copiilor noştri în credinţă, în rugăciune, în fapte bune”, a mai transmis Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul PSD Marius Budăi despre dezbaterea cerută de candidații PNL Botoșani: „Încurcă localele cu parlamentarele. Îl invit pe șeful lor la o dezbatere serioasă!”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi a declarat că invitația la o dezbatere publică din partea candidaților PNL Botoșani este o glumă nereușită pentru că în tematica propusă au încurcat alegerile parlamentare, cu cele locale, ceea ce dovedește neseriozitate față de botoșăneni.

Toate temele propuse de secunzii președintelui PNL Botoșani țin de alegerile locale, nu de parlamentare. Îi anunț că alegerile locale s-au încheiat. Nu mai ține văicăreala asta continuă cu „greaua moștenire”. Ei vor să dezbată acum ceea ce trebuie să rezolve șeful lor de partid. Vor să vină la parlamentare cu aceeași poveste de la locale. Asta arată neseriozitate.”, a explicat Marius Budăi.

Reprezentantul PSD Botoșani l-a invitat în schimb la dezbatere pe  cel care decide cu adevărat în PNL Botoșani.  „Vin oricând la o dezbatere, dar cu cel care ia decizii în PNL Botoșani, nu cu secunzii săi. Iar ca dezbaterea să nu fie o mascaradă și să fie utilă pentru botoșăneni, domnul Iftime trebuie să îndeplinească două condiții. Prima, să fie transparent și să răspundă la întrebările de care fuge de dinainte de începerea campaniei. A doua, să vină cu programul propus de PNL pentru viitoarea guvernare. Eu vin cu cel propus de PSD și facem o dezbatere serioasă pe propunerile celor două partide. Dacă nu respectă aceste două condiții și vrea doar circ, atunci să facă circ pe cont propriu, nu cu PSD”, a declarat prim-vicepreședintele social-democraților botoșăneni.

Publicitate

Budăi a spus însă că se îndoiește că șeful PNL Botoșani va da curs invitației. „Nimeni de la PNL Botoșani nu mi-a răspuns când am vorbit despre programele partidelor pentru această campanie. Am arătat că din Programul PNL lipsește tocmai sistemul public de pensii. Asta e foarte grav! La astfel de chestiuni de interes pentru cetățeni n-a mai fost nimeni „zmeu” la PNL. Au venit în schimb cu atacuri la persoană. Tot așa, i-am adresat președintelui PNL câteva întrebări de interes public: cum a făcut afaceri cu bani de la stat fără licitație, de la administrațiile PNL, cum a vândut repartitoare la suprapreț la cetățeni sau cum și-a pus fiul la conducerea Camerei de Comerț Botoșani. Au trecut peste 100 de zile de când l-am întrebat prima oară! Dacă n-are nimic de ascuns, de ce nu răspunde?”, a subliniat Marius Budăi.

Acesta i-a mai adresat încă o dată președintelui PNL Botoșani întrebările la care nu a răspuns și la care ar trebui să răspundă dacă vrea dezbatere publică și nu are nimic de ascuns:

  • ⁠Au fost sau nu amendate firmele sale de către Consiliul Concurenței pentru că au vândut repartitoare la suprapreț cetățenilor disperați să-și reducă povara costurilor cu energia termică? Dacă da, cum mai poate acum să joace rolul celui care se sacrifică de grija cetățenilor?
  • De ce a pus-o pe avocata PNL, care candidează la Senat, să blocheze acțiunea Primăriei Botoșani de a-i evacua pe chiriașii agresivi din Centrul Vechi? Câte voturi speră să obțină PNL de la cei vizați de evacuare?
  • Cum a obținut fără licitație 90% din cele 7.800 de contracte pe bani publici din care firmele sale au încasat 15 miliarde de lei noi din taxele și impozitele plătite de cetățeni?
  • ⁠Câte miliarde de lei noi au încasat firmele sale de la administrațiile locale conduse de PNL, adică de la colegii săi de partid?
  • ⁠Cine sunt acum beneficiarii reali ai firmelor sale? Sunt sau nu rude ale sale până la gradul al II-lea, care nu au dreptul să încheie contracte cu instituția pe care o conduce acum în calitate de președinte CJ?
  • Cum l-a pus pe fiul său la conducerea Camerei de Comerț Botoșani, pe care a controlat-o până și-a luat mandatul la Consiliul Județean?
  • ⁠De ce se enervează mereu când i se adresează aceste întrebări și își pune secunzii care candidează la Parlament să atace PSD? N-ar fi mai simplu fie transparent și să răspundă? Iar dacă nu răspunde, ce are de ascuns?

https://www.facebook.com/share/p/15VWrYdTc6/?mibextid=WC7FNe

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces. Prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor, îngrijorătoare

Publicat

Publicitate

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a subliniat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.

În fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie este celebrată Ziua Naţională fără Tutun, care are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei privind riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun. Anul acesta evenimentul se desfăşoară sub sloganul „Alege înţelept! Spune NU fumatului!”.

„Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conţine peste 7.000 de substanţe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în medie, la scurtarea vieţii unei persoane cu cel puţin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viaţă pierduţi prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun”, a explicat INSP.

Publicitate

Potrivit institutului, prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor este „îngrijorătoare”, alături de expansiunea produselor noi care conţin tutun, creşterea utilizării dispozitivelor de vaping şi tutun încălzit.

„Vârsta de începere a utilizării produselor de tutun este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicţie. Conform studiului YRBSS 2022, 40% dintre elevii de liceu din România au fumat pe parcursul vieţii cel puţin o ţigară. Dintre aceştia, 8 din 10 au experimentat şi noi produse din tutun – ţigări electronice sau produse cu tutun încălzit”, se precizează în mesaj.

Limitarea consumului de tutun este reprezintă una dintre cele mai eficiente modalităţi de a salva vieţi şi de a îmbunătăţi starea generală de bine, mai spun medicii.

Publicitate

Conform statisticilor, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în ţările cu venituri mici şi medii.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, şi este totodată unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obţinut în reducerea prevalenţei fumatului în UE, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populaţia, una din cinci persoane şi, ceea ce este şi mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15 – 24 de ani fumează, atrage atenţia INSP.

Datele prezentate în raportul Health at a Glance 2023 arată că, în România, prevalenţa fumatului zilnic în rândul bărbaţilor a fost de 30,8%, iar în rândul femeilor 7,7%.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de ninsori și vânt pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteorologică tip Cod Galben de ninsori și vânt, valabilă de astăzi, de la ora 23:00, până mâine, la ora 20:00.

Conform meteorologilor, în județul Botoșani va ninge și se va depune un strat de zăpadă de 5 până la 10 centimetri. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

 

Informare preventivă:

Publicitate

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi a modului în care acestea evoluează!

Publicitate

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!

Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

 

Pentru a preveni incendiile, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

la coșurile de fum:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

 

la instalația electrică:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending