Connect with us

Actualitate

Hollywood la Botoșani, la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”: Tema aleasă pentru Balul Bobocilor 2024. Cine sunt câștigătorii

Publicat

Publicitate

Balul Bobocilor 2024, la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”din Botoșani, a avut tema Hollywood, iar directorul acestei unități de învățământ, profesor Beatrice Păpădie, are de ce fi mândră: elevii liceului au reușit organizarea celui mai frumos și spectaculos bal al bobocilor care a avut loc vreodată la Botoșani.

Organizatorii, elevi ai claselor a XI-a, au reușit în îmbine absolut incredibil muzica, luminile, sunetul și dansul, într-un joc demn de secolul XXI, și care în anumite locuri părea desprins din lumea spectacolului profesionist sau al filmului.

“Artele Better” a fost mesajul afișat de o generație absolut incredibilă de elevi de clasa a XI-a pentru celelalte licee din Botoșani, iar imaginile din spectacol sunt demne de cele mai serioase reviste de fashion din lume.

Alături de organiztori, pe scenă a urcat și a dansat inclusiv Alexia Tudose, fetița cu brațele replantate în urma accidentului teribil din Pașcani, tânăra care nu s-a lăsat pradă neputinței și care a început cu ambiție să cânte, din nou, la pian, iar acum și-a ajutat prietenii din acest liceu cu o parte din coregrafie.

În competiția pentru titlul de miss și mister boboc au intrat mai multe echipe iar câștigătorii au fost:

Miss și Mister Boboc: Grebenita Ilinca și Teodor Gireada

Publicitate

Pe locul doi al acestui Miss Boboc au fost Iacob Teodora și Luca Sulițanu iar pe locul trei s-au clasat Sara Pavăl și Casian Negru Petrosian.

Iată și câteva imagini:

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 12 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 12 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 decembrie 2024:

Loto 6/49: 31, 20, 9, 23, 28, 10

Loto 5/40: 27, 33, 25, 7, 31, 1

Joker: 23, 10, 42, 45, 30 + 11

Noroc: 5 4 1 8 0 9 4

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 2 3 7 7

Super Noroc: 3 7 4 6 4 3

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Noël dans l’espace francophone”, activitate la Liceul „Demostene Botez” Trusești

Publicat

Publicitate

„Noël dans l’espace francophone” a fost activitatea interdisciplinară realizată de către elevii Liceului „Demostene Botez” Trusești care a avut în vedere punerea în practică a informațiilor obținute la limba franceză și geografie în contextul zilelor premergătoare Crăciunului.

Elevii au fost coordonați de către doamnele profesor Ionescu Ana-Claudia, Rusu Alina și Gania Cătălina. Scopul activității a urmărit valorificarea lingvistică, culturală și geografică a sărbătorii Nașterii Domnului. Elevii au luat contact prin intermediul prezentărilor și a materialelor realizate cu instrumente digitale, cu tradițiile din spațiul francofon, cu arta culinară, vestimentația, cântecele, obiceiurile și festivalurile care definesc această sărbătoare.

Crăciunul este sărbătoarea care umple de nemurire viața noastră, iar copiii au reușit prin proiectele lor să unească legăturile sufletești și materiale între țările din spațiul francofon, retrăind bucuria luminii care străbate din întuneric!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Peste patruzeci de preoți au slujit, la Stăuceni, la înmormântarea mamei părintelui Partenie Apostoaie. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această MAMĂ”

Publicat

Publicitate

Peste patruzeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au slujit, joi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujba de prohodire a Ortansei Apostoaie, mama părintelui Partenie, parohul Bisericii Vovidenia.

Lăcașul de cult a fost arhiplin, fiind prezenți la slujbă angajați ai Casei de Pensii, colegi ai Tatianei Apostoaiei, dar și multe rude și prieteni veniți din mai multe județe din țară pentru a-și exprima omagiul și compasiunea. A fost alături, profund îndurerat, fratele Ortansei Apostoaie, fost preot paroh la o biserică din județul Iași.

Slujba de înmormântare a încununat încă de pe pământ bunătătatea și smerenia cu care Ortansa Apostoaie  a mers pe drumul vieții. Chiar dacă își iubea cei trei copiii ca pe ochii din cap, astfel că niciun efort nu era prea mare pentru a-i vedea realizați, în inima sa a încăput lumea toată, cu durerile și neajunsurile ei. Oamenii din sat dau mărturie că nu era persoană să nu fie ajutată măcar sufletește dacă, material, nu era posibil. „Tanti Ortanța”, cum o numeau localnicii, a fost un exemplu de iubire jertfelnică pentru semeni, fără a judeca situațiile care au dus la anumite circumstanțe.

Plină de credință și nădejde, de bunătate și smerenie, a fost o credincioasă practicantă, o vrednică fiică duhovnicească. Avea scaunul său în biserică, lângă strană, care de multe ori rămânea gol și dădea „alarma” între credincioși. „Chiar întrebam de multe ori, ce a pățit, pentru că mă obișnuisem să o văd mereu acolo”, spune părintele Nicolae, parohul bisericii din sat. Realitatea era că, aproape de fiecare dată, pleca „în pelerinaj” la Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, ca să-l audă pe băiatul ei cât de frumos predică oamenilor și câtă lume adună la slujbă. Mare bucurie i-a adus „Partinel”, cum îi spunea de mic, când slujea lui Dumnezeu în Sfântul ALtar, fiind o vreme și cântăreț la Stăuceni, iar apoi un preot extraordinar de apreciat și un profesor blând la seminar. La „Vovidenia” o ducea și dorul. Acolo erau și cei doi nepoți, care o făceau mereu să se simtă o bunică „alintată”. Nu a mai apucat să-și vadă nepoțica medic, dar nici nepotul teolog desăvârșit, ambii fiind încă studenți.

Harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare, unind rugăciunea cu munca, Ortansa Apostoaie şi-a crescut cei trei copii (doi băieți şi o fată) în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.

Ajutorul ei necondiționat a fost, mai ales în ultima parte a vieții, fiica sa, Tatiana, care a moștenit de la mama sa frumusețea, blândețea, spiritul civic și iubirea necondiționată de aproapele.

Publicitate

Pentru toată osteneala și iubirea cu care a trecut prin viață, Dumnezeu a rânduit să aibă o slujbă de înmormântare de neuitat, la care au fost atât de mulți preoți, cum nu poți vedea nici la sfințirile de biserici de la sate. Slujba impresionantă, înălțătoare a întărit tuturor că mama Ortansa a pregustat Raiul încă din această viață.

„Femeia se va mântui prin naștere de prunci. Mama este numită altarul unde se zămislesc, se sfințesc și cresc copiii. Mama transmite celor născuți credința în Dumnezeu iubirea cea fără de margini, dragostea față de semeni și toată lucrarea cea duhovnicească. De aceea mama este numită altar”, a spus protopopul Petru Fercal după slujba de înmormântare.

Apoi a venit rândul părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani, pentru a evoca existența jetfelnică a Ortansei Apostoaie, evidențiind frumoasa creștere pe care mama Ortansa a acordat-o celor  trei copii ai săi, copii care i-au fost mângâiere, bucurie și sprijin bătrâneților, spre deosebire de vremurile actuale, când multe mame varsă lacrimi pentru fiii care își uită părinții și  cad pradă patimilor acestui veac.

Despre modul în care trăia pentru Dumnezeu a vorbit duhovnicul său, Pr. Nicolae Cărăușu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, care i-a călăuzit pașii pe calea mântuirii.

La final, părintele Partenie Apostoaie a avut o scurtă intervenție, care i-a emoționat pe toți cei prezenți.

„Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumim că ne-a dăruit această MAMĂ. A fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe daruri. Mulțumesc părintelui protopop pentru toată dragostea, pentru cuvânt , pentru slujire. Mulțumesc părintelui mitropolit, Preasfințitului Nichifor, Preasfințitului Macarie, Preasfințitului Timotei care au trecut acolo ep pomelnic pe roaba lui Dumnezeu, mama, Ortansa”, a spus la începutul cuvântului Părintele Partenie, care a trecut pe lista de mulțumiri toate persoanele care s-au implicat și i-au fost alături la acestă grea încercare.

La final, preoți și credincioși au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, care doar la înmormântările de preoți, călugări sau la oameni virtuoși se întâlnește.

Mama Ortansa Apostoaie a fost înmormântată lângă biserică, în cavoul familiei, alături de altarul unde se săvârșesc Sfintele Liturghii pe care le-a iubit atât de mult.

Dumnezeu să 0 ierte și să o socotească cu sfinții! Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de părintele Partenie Apostoaie și de sora sa, Tatiana, la această grea încercare.

Citeste mai mult

Educație

Proba scrisă la TITULARIZARE 2025 va avea loc pe 15 iulie. Calendar înscrieri, inspecții la clasă, examen și rezultate

Publicat

Publicitate

Proba scrisă a examenului de titularizare va fi organizată în 15 iulie 2025 după ce metodologia pentru desfășurarea concursului a fost publicată în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.

Este vorba despre ordinul nr. 7.495 din 2 decembrie 2024, ce cuprinde și calendarul concursului, potrivit edupedu.ro.

Candidații se pot înscrie în perioada 5-16 mai 2025. Pentru cei care se înscriu exclusiv online, perioada este 5-12 mai 2025.

Prin Titularizare, profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată în învățământ. Pentru a promova concursul de titularizare, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă și la inspecția de la clasă.

Titularizare 2025: calendarul concursului

  • 15-16 aprilie 2025: depunerea și înregistrarea, la secretariatele unităților de învățământ, a cererilor personalului didactic angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată
  • pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2025-2026
  • până în 29 aprilie:
    • înregistrarea, analizarea şi soluţionarea cererilor de concediu fără plată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ
    • aprobarea în consiliul de administraţie al ISJ/ISMB a listei posturilor didactice/catedrelor vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată
  • 24; 25 şi 28 aprilie 2025 – reactualizarea dosarelor personale, la inspectoratele şcolare, a cadrelor didactice care au primit acordul de principiu privind prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2025-2026
  • până în 30 aprilie 2025: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
  • 5-16 mai 2025: emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare

Înscrieri

  • 5-16 mai 2025: înregistrarea dosarelor de înscriere ale candidaților, inclusiv pentru absolvenții promoției 2025 – la inspectoratele şcolare/centrele de înscriere
  • 5-12 mai 2025: în situaţia în care înscrierea candidaţilor la concurs se realizează exclusiv în sistem online
  • 6-12 mai 2025: validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original
  • 16-21 mai 2025: transmiterea de către candidaţi, inclusiv de către absolvenții promoției 2025, la inspectoratul şcolar/centrul de înscriere la concurs, a declarațiilor privind veridicitatea datelor de înscriere sau a cererilor de corectare a datelor de înscriere, după caz, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB
  • 8-10 iulie: validarea înscrierii pentru absolvenții promoției 2025/absolvenţii 2025 ai programelor de pregătire psihopedagogică oferite de departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic/candidaţii cuprinşi în programe recunoscute de Ministerul Educației

În perioada 5-16 mai 2025, respectiv în perioada 5-12 mai 2025 în situaţia în care înscrierea candidaţilor la concurs se realizează exclusiv în sistem online, pot depune dosare de înscriere şi cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2025.

Titularizare 2025: termen pentru afișarea listei candidaților înscriși

  • 23 mai 2025: afișarea, pe pagina web a inspectoratelor şcolare, a:
    • listei candidaților înscriși și a graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
    • listei cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei înscrise la concursul naţional care solicită repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate şi a listei posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate aceste cadre didactice
    • listei unităţilor de învăţământ în care se organizează probele scrise (centrelor de concurs pentru proba scrisă)
    • comunicarea centrelor de concurs direcţiei de resort din cadrul Ministerul Educaţiei

În perioada 23 mai-27 iunie 2025, candidaţii pot solicita, dacă este cazul, inspectoratelor şcolare/centrelor de înscriere la concurs corectarea datelor de înscriere la concurs.

Publicitate

Titularizare 2025: Probele practice/orale și inspecțiile la clasă

  • 30 mai – 27 iunie 2025: organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe.

În perioada 30 mai-27 iunie 2025 pot participa la probele practice/orale şi inspecţiile la clasă şi cadrele didactice titulare rămase cu reducerea de activitate nesoluţionată sau a căror reducere de activitate a apărut în perioada martie-mai 2025.

Cadrele didactice titulare solicitate pentru detaşare în interesul învăţământului pot participa la probele practice/orale în perioada 30 mai – 13 iunie 2025.

  • 4 iulie 2025: afişarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă
  • 11 iulie 2025: afişarea datelor de înscriere reactualizate ale candidaţilor

Titularizare 2025: Proba scrisă și rezultate

  • 15 iulie 2025: desfășurarea probei scrise
  • 22 iulie 2025: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 22-23 iulie 2025: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
  • 24-29 iulie 2025: soluţionarea contestațiilor
  • 30 iulie 2025: comunicarea rezultatelor finale
  • 31 iulie – 1 august: repartizarea candidaţilor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending