Connect with us

Actualitate

Guvernul schimbă regulile. Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie

Publicat

Publicitate

Autorităţile locale, obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie. Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

De asemenea, proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să îndepărteze această plantă oricând înflorește pe parcursul anului.

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 6 iunie, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia

Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

În plus, sunt reglementate următoarele aspecte:

Publicitate
  • obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului,
  • posibilitatea ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceștia nu o pot distruge;
  • autoritățile administrației publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autoritățile locale.

Ce trebuie să știți despre ambrozie

Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice.

Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă.

Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea omului. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, ce provoacă în special în Ungaria adevărate epidemii.

Datele publicate în Ungaria arată că în unele zone din această țară, circa o treime din populație suferă, în perioada august – septembrie, de afecțiuni alergice cauzate de concentrația mare a polenului în aer, produs de această specie de buruieni.

Rezultatele cercetărilor arată că primele simtome alergice apar la o concentrație atmosferică de 10 – 29 grăunciori de polen/m³ de aer, iar la o concentrație de peste 30 grăunciori de polen/m³ de aer, reacțiile sunt tipice bolii iar când concentrația depășește 100 grăunciori de polen/m³ starea de sănătate a persoanelor sensibile se agravează, stabilindu-se astfel un prag critic de 30 grăunciori de polen/m³ de aer.

O singură plantă poate produce într-un singur sezon până la un miliard de grăunciori de polen.

Se apreciază faptul că, în ultimii ani în România, această specie de buruieni începe să se răspândească pe areale din ce în ce mai mari, constituind un real semnal de alarmă, atât ca urmare a fenomenului de încălzire globală cauzat de procentul de creștere a concentrației de dioxid de carbon dar și ca urmare a numărului mare de grăunciori de polen produși de o singură plantă și eliberați în atmosferă în timpul verilor călduroase.

Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale s.a., fiind o specie de buruieni foarte invazivă.

Cum se combate ambrozia

Această specie de buruieni se poate combate prin lucrări mecanice (arat, discuit) atunci când se află răspândită pe terenurile agricole, cosit manual sau mecanic pe celelalte terenuri nelucrate sau aflate în paragină iar în situația când planta este răspândită sub forma unor focare izolate se poate distruge prin utilizarea unor unelte adecvate sau prin smulgere, utilizându-se mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor.

Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcțiile pentru agricultură județene în ceea ce privește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cercuri pastoral-misionare în Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Luni, 26 mai 2025, în cadrul Protopopiatului Dorohoi, se vor desfășura mai multe întâlniri ale Cercurilor pastoral-misionare, reunind preoți din parohii pentru rugăciune, reflecție și activități misionare.

– Parohia „Sfântul Nicolae” – Leorda va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Ștefan Ciobanu va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți – izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.

– Parohia „Înălțarea Domnului” – Ibănești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în cadrul căreia părintele Mihai Claudiu Foca va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.

Sursa: timpulcredinței.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub avertizare de COD GALBEN. Sunt așteptate vijelii

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate cantitativ pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră.

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 40…60 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 40 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiștii din România de la începutul anului

Publicat

Publicitate

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 23 mai, informează Poliția Română.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilograme au fost droguri de risc, peste 550 de kilograme dintre acestea fiind canabis.

În cadrul operațiunilor, au fost descoperite aproximativ 33.000 de comprimate, dintre care peste 28.000 fiind comprimate de droguri de mare risc și peste 4.200 – de droguri de risc.

Autoritățile au mai identificat aproximativ 150 de kilograme de masă vegetală verde, alcătuită din masa plantelor și masa fragmentelor vegetale care conțin THC (peste 44 de kilograme de masă vegetală uscată), precum și aproximativ 400 de plante de canabis.

De asemenea, în 2025 au fost desfășurate 348 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, precizează Poliția Română. Acestea au constat în punerea în executare a 1.133 de mandate de percheziție domiciliară, cercetarea a 1.249 de persoane, reținerea a 616 persoane, arestarea preventivă și la domiciliu a 427 de persoane, precum și plasarea sub control judiciar a 86 de persoane.

De menționat că polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat la nivel național, în perioada 29 aprilie – 16 mai 2025, operațiunea ‘BLIZZARD 5’ pentru identificarea și confiscarea unor cantități semnificative de droguri, introduse în România prin intermediul firmelor de curierat. Au fost descoperite astfel și capturate peste 150 de kilograme de canabis, peste 5 kilograme de cocaină, 300 de grame 3-MMC, mai multe comprimate, o doză de heroină, precum și sume de bani.

Publicitate

Până în prezent, în cadrul acestei operațiuni, au fost reținute și arestate peste 30 de persoane.

Activitățile au fost desfășurate de către structurile antidrog împreună cu parteneri instituționali din cadrul Autorității Vamale Române și ai Poliției de Frontieră Române, inclusiv cu echipe canine. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mașină de un sfert de milion de lei, care figura în bazele de date ca fiind furată din Italia, oprită la frontieră. La volan, o tânără de 21 de ani

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor, un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din Italia.

În data de 22 mai a.c., în jurul orei 21.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei o femeie, cetățean german, în vârstă de 21 de ani la volanul unui autoturism înmatriculat în Germania.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că certificatul de înmatriculare prezentat la control figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia, pe motiv că documentul a fost furat în alb. Ulterior, au fost efectuate verificări în bazele de date extinse și s-a constatat că autoturismul nu figurează înmatriculat potrivit datelor din certificatul de înmatriculare, respectiv numărul de înmatriculare și seria de șasiu nu există.

Cu privire la aspectele constatate, femeia a declarat că a împrumutat mașina de la un prieten pentru a se deplasa în Ucraina la rude.

De asemenea, tânăra a declarat că nu știa despre faptul că autoturismul este furat sau certificatul de înmatriculare și plăcuțele sunt false.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de tăinuire și punere în circulație a unui autoturism cu numere false de înmatriculare, iar autoturismul, în valoare totală de peste 250.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending