Connect with us

Actualitate

Guvernul renunță la plafonarea facturilor. ANRE: Schema de sprijin care a apăsat din greu bugetul României se încheie

Publicat

Publicitate

Guvernul renunță la plafonarea facturilor: Schema de sprijin care a funcționat în România într-o perioadă extrem de grea și care a apăsat din greu bugetul României se încheie, iar în prezent lucrăm la simplificarea facturii, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Mircea Man, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili, a explicat ministrul Sebastian Burduja, citat de Agerpres.

El a anunțat că Ministerul Energiei are mai multe scenarii în lucru pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili de la 1 iulie, când expiră schema de compensare.

„De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii” a afirmat el.

Guvernul renunță la plafonarea facturilor

”Schema de sprijin care a funcționat în România într-o perioadă extrem de grea și care a apăsat din greu bugetul României se încheie.

Publicitate

Autoritatea a început un program de informare a populației despre ce se va întâmpla după, deci despre posibilitățile pe care le are fiecare client în legătură cu furnizorul.

Nu vă ascund că, odată cu schema de sprijin, ANRE-ul avea cam cu 200% mai multe sesizări legate de facturare.

Sigur că e o factură greoaie și, trebuie să recunosc, impusă pe de o parte de Directiva europeană. Ne gândim și la simplificarea acestui lucru, împreună cu operatorii din piață”, a explicat reprezentantul ANRE, citat de Agerpres.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, instituția pe care o reprezintă este asaltată de solicitări de înființare de noi capacități de producție și de distribuție de gaz.

El a afirmat că sistemul de aprobarea a autorizațiilor a fost simplificat.

”Ne bucurăm că, astăzi, suntem sufocați de solicitări pentru autorizații de înființare de noi capacități de producție, de autorizații de înființare de distribuții de gaz. Un lucru foarte, foarte bun.
Dacă am avut un sistem birocratic de a aproba aceste autorizații, astăzi l-am simplificat foarte mult, tocmai pentru a veni în sprijinul solicitanților.

Dacă în 1999, eram director de sucursală de gaz la Baia Mare, o racordare se făcea în două săptămâni, din păcate, astăzi ne confruntăm cu multe aspecte legate de legislație și o racordare fie ea pe energie, fie pe gaz durează un an și jumătate, 2 ani, lucru care nu este posibil.

Autoritatea a modificat legislația secundară, astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple. Cel mai important lucru este legat de tarife.

Autoritate a încercat un echilibru între interesele operatorilor, dar mai ales cum poate să suporte clientul final rata de rentabilitate stabilită după o metodologie aprobată în cadrul ANRE.

Prioritatea zero, din punctul meu de vedere, este demararea investițiilor. Dacă astăzi avem peste 200.000 de prosumatori și cererile sunt în continuă creștere, sistemul de distribuție va trebui, din temelie reformat’, a spus Man.

Acesta a menționat, totodată, că numeroase Unități Administrativ Teritoriale (UAT) nu îndeplinesc condițiile tehnice pentru racordare.

”În ceea ce privește Direcția de control, avem foarte, foarte multe controale legate de facturare, de racordare și sigur că trebuie să asigurăm un punct de sprijin pentru cei care vin și ne cer ajutorul. Pentru licențe și autorizări sunt foarte multe solicitări.

De asemenea, în POIM, transformat în ”Anghel Saligny”, sunt peste 600 de UAT-uri, astăzi, care au contracte cu Ministerul Dezvoltării.

Poate că o să se supere unii, dar trebuie să spun, că nu sunt chiar foarte bine gestionate câtă vreme s-a aprobat unui UAT, a pozat 120 km de conductă, iar racordarea la Sistemul național de transport este la 15 – 20 km. Lucrurile astea, din punctul meu de vedere, ar trebui gândite de la început.

Nu poți să acorzi sume și finanțare pentru un UAT care nu îndeplinește condițiile tehnice pentru racordare. E de dorit ca în fiecare localitate din România, dacă se poate, să fie înființate sisteme de distribuție.

Nu spune nimeni nu, însă trebuie ținut cont de câțiva factori tehnici care ajută la implementare”, a afirmat Mircea Man.

Exploatarea gazelor din Marea Neagră, investițiile în energie și interconectivitatea sunt temele ce vor fi abordate, luni, în cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului ”Energy Road – Energie la tine acasă”, organizat de News.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la Zăicești! O tânără de 29 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe E 58, în localitatea Zăicești. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Conducătoarea auto, în vârstă de 29 de ani, a fost rănită. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult

Eveniment

O măsură deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute. Creșterea accizei închide producătorii locali și ruinează importatorii (asociație)

Publicat

Publicitate

Creșterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii și deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal și alcool metilic, avertizează reprezentanții Spirits România, asociație patronală ce reunește producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România.

‘Nu înțelegem cum este posibil ca în contextul existenței unui program de creștere a accizelor fixat anul trecut în Codul Fiscal, să ne trezim din nou la mijlocul exercițiului financiar 2025 cu o nouă creștere majoră a accizelor, de fiecare dată explicația fiind că este nevoie de și mai multe fonduri la bugetul de stat. În ultimii doi ani, acciza la băuturi spirtoase a crescut în patru perioade, iar acum se propune o nouă creștere de acciză agregată de 24% într-o perioadă de doar 13 luni. Este o situație de dezechilibru pe care noile măsuri preconizate o vor accentua lovind o dată în plus în cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi și importanți plătitori’, a explicat Florin Rădulescu, președintele Spirits România, într-un comunicat.

În acest context, Spirits România reamintește că, deși potrivit statisticilor oficiale spirtoasele reprezintă cea mai mică pondere în volumul total al consumului de alcool din România, datele ANAF arată că industria băuturilor spirtoase a virat aproximativ 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în 2024, contribuind cu 1,22 miliarde lei la bugetul de stat.

Conform asociației, industria băuturilor spirtoase susține un număr semnificativ de locuri de muncă, aproximativ 46.000 de locuri de muncă directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adăugată de peste 850 milioane de euro la produsul intern brut.

Potrivit comunicatului, creșterea accizelor nu ține cont de nivelul acestora în statele vecine cu România, încurajând comerțul transfrontalier, și nici de puterea medie de cumpărare a românilor. În prezent, aproximativ 85% din consumul local de băuturi spirtoase este reprezentat de produse românești, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor îi va pune pe producătorii locali în situația de a-și închide afacerile în timp ce importatorii vor fi, la rândul lor, grav afectați. Consecința directă va fi crearea unui mediu mai favorabil pentru comerțul cu băuturi alcoolice contrafăcute.

De altfel, conform unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în octombrie 2024, 34% dintre români admit că au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre aceștia, 20% au indicat prețul scăzut drept principal motiv.

Publicitate

‘Proliferarea pieței negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economică a producătorilor locali, dar și pentru sănătatea fizică a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, băuturi contrafăcute sau produse fără controlul calității, ceea ce va presupune, pe termen mediu și lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficientă ar fi combaterea evaziunii fiscale și a comerțului cu produse contrafăcute, pentru a asigura atât stabilitate fiscală, cât și protecția industriei românești’, a mai atras atenția Florin Rădulescu.

Spirits reamintește că, în anul 2013, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat, în perioada 2016-2021, scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 1,22 miliarde lei în anul 2024 pentru piața băuturilor spirtoase.

Spirits Romania este o asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Potrivit pachetului de măsuri fiscale lansat joi în dezbatere de Ministerul Finanțelor, nivelul accizei pentru alcool etilic crește la 5316,81 lei/hl de alcool pur în 2025, de la 4629,75 lei în 2024, urmând ca în 2026 să ajungă la 5848,49 lei/hl de alcool pur. Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii, accize crește de la 2314,87 lei în 2024, la 2658,39 lei în acest an și 2924,23 lei anul viitor. AGERPRES

Citeste mai mult

Economie

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii, aplicabilă începând cu data de 01 octombrie 2025 respectă prevederile legislației naționale din domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, prin prezenta, fiind aduse modificări la Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 142/09.12.2015.

Conform art. 36 alin. (2) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, operatorii serviciilor de utilităţi publice asigură furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice la limita de proprietate (care este căminul de branșament) și asigură montarea, funcţionarea şi verificarea metrologică a echipamentelor de măsurare a consumului la branşamentul utilizatorului.

Până la implementarea modificărilor menționate, în cazul condominiilor, procedural, diferențele de consum apărute între contorul general de branșament și consumurile individuale din condominiu nu au fost integral facturate, o parte din diferență fiind suportată de operatorul regional.

Din data de 01 octombrie 2025, întreaga diferență dintre consumul total înregistrat pe contorul de branșament și suma consumurilor individuale va fi:

  • repartizată în mod egal tuturor unităților imobiliare;
  • facturată integral conform art. 17 alin. (16) lit. b) din Legea 241/2006;

Recomandări pentru utilizatori:

Publicitate
  • verificarea și întreținerea instalațiilor comune împreună cu Asociația de Proprietari;
  • întreținerea instalațiilor interioare și identificarea rapidă a avariilor și remedierea acestora;
  • montarea, întreținerea și verificarea metrologică a contoarelor individuale;
  • transmiterea lunară a consumului înregistrat pe repartitoarele de costuri.

 

Atât Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.142/09.12.2015, cât și Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.141/27.06.2025 care reglementează facturarea în cadrul unui condominiu se regăsesc  în format electronic pe site-ul Consiliului Județean Botoșani la rubrica Monitorul Oficial a Județului Botoșani pentru consultare.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, în calitate de Operator Regional Unic, recomandă tuturor persoanelor fizice și agenților economici care locuiesc sau își desfășoară activitatea într-un condominiu să își ia din timp măsurile tehnice și organizatorice necesare funcționării corespunzătoare a instalațiilor interioare de apă pentru a evita situațiile neplăcute în care consumul  facturat de apă va fi foarte mare.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru siguranța cetățenilor, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și au organizat, joi, o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 12.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și 8 permise de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending