Connect with us
Publicitate

Educație

Guvernul modifică decizia de înghețare a veniturilor: Salariile profesorilor vor fi majorate cu 8% de la 1 ianuarie 2022

Publicat

Publicitate

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 8% de la 1 ianuarie, după ce Ministerul Finanțelor a modificat proiectul de ordonanță care inițial îngheța veniturile cadrelor didactice.

Potrivit Edupedu.ro, proiectul repus în transparență decizională a fost completat cu acordarea de la 1 ianuarie 2022 a unei creșteri de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 şi cele din luna decembrie 2021.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022..

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021″, prevede noul proiect modificat astăzi.

Acest lucru înseamnă o majorare de 8%, conform unui calcul realizat de Edupedu, care mai arată că potrivit legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022.

Proiectul de ordonanță pus joi în transparență de Ministerul Finanțelor prevedea că bugetul pe 2022 prevedea înghețarea salariilor la nivelul din decembrie 2021.

Publicitate

Potrivit acestuia, ar fi crescut cu 25% doar salariile de bază pentru personalul din sănătate. La scurt timp după publicarea în transparență a acestui proiect, salariații din învățământ au anunțat că vor protesta de luni la Guvern și la sediile prefecturilor.

Surse: Edupedu, Biziday

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România va fi traversată de valuri de praf din deşertul Karakum, din Asia Centrală

Publicat

Publicitate

România va fi traversată, începând de marţi, 3 septembrie, ora 19.00, şi până joi, 5 septembrie, ora 23.00, de o masă de aer încărcată cu particule de praf provenite din deşertul Karakum, relatează mediafax.ro.

În perioada 3 septembrie, ora 19 – 5 septembrie, ora 23, circulaţia aerului, predominant nord-estică, va favoriza avansul dinspre partea central-sudvestică a Asiei (zona deşertului Karakum) a unei mase de aer încărcată cu particule de praf, către estul Europei şi deasupra României, conform ANM.

Din prima parte a nopţii de joi spre vineri (5 / 6 septembrie), masa de aer încărcată cu particule de praf se va îndepărta de ţară.

Citeste mai mult

Dorohoi

Dorohoian trimis în judecată după ce a omorât din câțiva pumni un tânăr în mijlocul străzii

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului M.G., în vârstă de 31 de ani, din mun. Dorohoi, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

S-a reţinut că, în data de 12.06.2024, în jurul orei 20.15, în timp ce se afla pe o stradă din mun. Dorohoi, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul a lovit cu pumnii în zona capului persoana vătămată B.A., care a căzut la nivelul solului și a suferit leziuni traumatice incompatibile cu viața.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Deja avem PRIMUL şofer amendat „digital”. Până la sfârşitul lunii septembrie aplicația va fi folosită și de polițiștii rutieri de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 52 de ani din Cluj a devenit primul şofer din România sancţionat prin intermediul noului sistem digital introdus de poliţie, relatează mediafax.ro.

De marţi, a fost introdus proiectul, în sistem pilot, prin care poliţiştii rutieri pot aplica sancţiuni contravenţionale, prin intermediul tabletelor din dotare.

Astfel, a fost instalată aplicaţia „Abateri rutiere – mobile” pe tabletele poliţiştilor rutieri şi au fost aplicate primele sancţiuni contravenţionale.

Proiectul va funcţiona în sistem pilot şi progresiv, fiind colectate informaţii privind calitatea experienţei atât de la utilizatori, cât şi din partea participanţilor la trafic.

Numărul de dispozitive pe care va fi folosită aplicaţia va creşte progresiv, astfel încât, până la sfârşitul lunii septembrie, aceasta să fie utilizată de către toţi poliţiştii rutieri, atât de la Botoșani cât și din toată ţara. Procesele-verbale sunt tipărite cu ajutorul imprimantelor mobile din teren.

Marţi, la ora 17.06, poliţiştii din Cluj au sancţionat contravenţional, prin intermediul aplicaţiei Abateri Rutiere – Mobile, un bărbat, de 52 de ani, din Cluj, deoarece acesta a condus un vehicul, pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca, fără a avea cuplată centura de siguranţă.

Publicitate

Şofertului i-au fost aplicate 2 puncte amendă, în valoare de 330 de lei şi 2 puncte de penalizare.

Citeste mai mult

Administratie

Stadiul lucrărilor de restaurare de la Muzeul Județean de Istorie din Botoșani au ajuns deja la 65%

Publicat

Publicitate

Lucrările de restaurare a Muzeului Județean de istorie din Botoșani se desfășoară într-un ritm accelerat au anunțat liderii Consiliului Județean Botoșani.

După cum a precizat președintele consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, la jumătatea termenului contractual, stadiul fizic al lucrărilor de reabilitare și restaurare a ajuns deja la 65%.

Conform sursei citate, până acum s-au făcut lucrările de amploare, care presupuneau intervențiile la structura clădirii. Mai exact, s-a consolidat fundația, pereții de piatră și șpaleții cu bolți de la demisol, s-au efectuat placări cu plase sudate pe traseul fisurilor, s-a înălțat mansarda pentru a fi amenajate spații administrative. Astfel, spațiul expozițional va crește de la 17 la 23 de săli și se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

De asemenea, în prezent se lucrează la fațade, la schimbarea acoperișului și la nivelul mansardei iar restauratorii lucrează la elementele de lemn (uși și geamuri).

În cadrul proiectului, se vor reface: tencuiala, finisajele și elementele decorative, se vor monta 2 lifturi pentru materiale și persoane, se vor reface instalațiile clădirii, pe acoperiș vor fi montate panouri fotovoltaice care să asigure necesarul de energie electrică, în timp ce spațiul expozițional va fi modernizat”, președintele consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Clădirea Muzeului Județean de istorie din Botoșani a fost proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național;

Publicitate

Începută în anul 1905, clădirea a fost finalizată pe 28 noiembrie 1906, fiind dedicată celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, imobilul a găzduit Prefectura, Consiliul Judeţean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția care coordona învățământul și cultele.

Pentru sala de Consiliu a Prefecturii a fost comandat un tablou al pictorului Arthur Verona, tablou care poate fi admirat în Sala Oglinzilor.

Publicitate

Muzeul Județean funcționează în această clădire din anul 1977.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending