Connect with us
Publicitate

Actualitate

Guvernul ieftinește cozonacii. Vor fi introduți în ordonanţa privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază

Publicat

Publicitate

Cozonacul ar putea fi introdus în ordonanţa privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, având în vedere că este un produs consumat de români în perioada sărbătorilor de iarnă, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, relatează agerpres.ro.

Acesta a fost întrebat dacă intenţionează să prelungească măsura privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază şi dacă vor fi introduse şi alte produse alimentare în ordonanţă.

„Ne dorim acest lucru (prelungirea măsurii – n. r.). Vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii.

Publicitate

Nu uităm că se apropie apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă. (…)

Vă dau un singur exemplu: cozonacul. Poate fi un produs introdus în această ordonanţă în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat Barbu.

Cum se a pune în practică masura: ministrul nu știe încă

Barbu nu a precizat deocamdată dacă va fi un acord cu retailerii pe acest subiect care vizează prelungirea măsurii sau o nouă ordonanţă.

Publicitate

„V-am spus, vom discuta împreună, poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie inclusă în această ordonanţă şi alte categorii de produse”, a adăugat ministrul Barbu.

La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază.

Care sunt acestea:

Publicitate
  • pâine,
  • lapte,
  • brânză,
  • iaurt,
  • făină,
  • mălai,
  • ouă,
  • ulei de floarea-soarelui,
  • carne proaspătă de pui,
  • carne proaspătă de porc,
  • legume proaspete vrac,
  • fructe proaspete vrac,
  • cartofi proaspeţi vrac
  • zahăr.

Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

Cu cât au scăzut prețurile: analizăa Consiliului Concurenței

Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an, comparativ cu iunie 2023.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe şi legume. Astfel, preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, raportat la perioada de referinţă.

Publicitate

Conform autorităţii de concurenţă, din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%.

La acest aliment din urmă există un acord voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai a acestui an.

Preţul celorlalte produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-a diminuat pe parcursul lunii august.

În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending