Connect with us

Educație

Grădinița din Botoșani cu principii nemțești. Își propune să formeze cetățenii model de mâine

Publicat

Publicitate

O grădiniță din județul Botoșani este de peste 25 de ani un adevărat etalon al unui sistem pedagogic german, numit Planul Jena. Copiii sunt învățați să devină independenți, să-și folosească creativ și util calitățile, să se implice în comunitate și să devină membri utili societății, scrie Adevărul.

La începutul secolului al XX-lea, în Europa în special, a avut loc o reformă educațională. Practic, se rupeau legăturile cu sistemele educaționale mai vechi, bântuite încă de rigiditate și de formalism, și se căuta o cale prin care interesul demersului didactic să fie centrat pe elev și pe nevoile sale reale: se dorea găsirea unei modalități de a forma cetățeni utili societăţii, capabili să contribuie la progresul acesteia. Așa au apărut concepte pedagogice precum Montessori, Planul Dalton şi Waldorf. Alături de acestea, unul dintre cele mai de succes proiecte educaționale ale noului val a fost Planul Jena.

Propriu-zis, este un sistem educațional german, apărut în 1920 și conceput de profesorul și pedagogul neamț Peter Petersen. Acest proiect a fost aplicat în premieră în 1924 la Universitatea din Jena, de unde i-a rămas și numele. Toate aceste sisteme au câștigat și încă câștigă popularitate la nivel mondial, fiind considerate alternative viabile la învățământul de tip clasic. Printre toate unitățile de învățământ care la nivel mondial aplică Planul Jena cu mare succes se află și o grădiniță din municipiul Botoșani, în nordul extrem al României. Este vorba despre grădinița de stat „Șotron“. Acolo, Planul Jena se aplică de 25 de ani, fiind o grădiniță-pilot pentru acest sistem educativ, singura din Moldova care-l aplică. „Avem peste 25 de ani de experiență. Grădinița noastră are deja tradiție fiindcă am fost cooptați în Planul Jena încă din anul 1995. Motivul pentru care a fost aleasă această alternativă educațională este fiindcă vine clar în sprijinul familiei și al comunității“, precizează pentru „Weekend Adevărul“ Adriana Avădăni, profesoară cu experiență în învățământul preșcolar, dar și directoare a grădiniței „Șotron“.

Copii educați după model familial într-o grădiniță modernă

„Șotron“ este o unitate de învățământ de stat, cu program prelungit, și este o oază de verdeață și culoare, ascunsă între blocurile de locuințe. Este găzduită de o clădire spațioasă, cu săli de grupă moderne, spații de luat masa, locuri destinate pentru diferite activități, cabinet medical, dar și o sală de spectacole pentru cei mici. În curtea grădiniței este amenajată o grădină special, dar și un spațiu de joacă foarte primitor. Grădinița a fost modernizată și reabilitată complet anul trecut, printr-un proiect al Primăriei Botoșani, prin Programul Operațional Regional, în valoare de 4 milioane de lei.

Pentru cele câteva grupe de preșcolari, acest spațiu devine un adevărat incubator pentru a-i transforma de mici în cetățeni-model. Așa cum spun și principiile Planului Jena, copiii sunt grupați după model familial și învață că au drepturi, libertăți, dar și obligații. Copiii nu sunt grupați după vârstă, ca în sistemul clasic, cu grupa mică, mijlocie sau mare, ci eterogen. Adică în aceeași grupă se află copii de vârste diferite, de la cei de 3 ani, care abia au sosit la grădiniță, până la cei de 6 ani, care se pregătesc de clasa pregătitoare. Ideea este una simplă, ca în familie, cei mici învață de la cei mari, și se simt ocrotiți, cei mari sunt responsabilizați să aibă grijă de ceilalți și să-i sprijine – exact ca într-o familie cu mai mulți copii. „Trăiesc după model familial. Cei mari îi sprijină pe cei mici, iar cei mici copiază comportamentele dorite ale celor mai mari și se adaptează foarte ușor la viața de grup“, precizează Adriana Avădăni, precizează  Adevărul.

Publicitate

Autoevaluarea, principiu de bază

Copiii sunt învățați respectul, independența și spiritul de inițiativă. Sunt de fapt principiile după care se ghidează întregul sistem educativ de la „Șotron“. Prin activitățile pe care le fac, micuții își dezvoltă creativitatea și totodată își descoperă aptitudinile, iar odată descoperite, sunt încurajate și dezvoltate de educatoare. Copiii sunt învățați să se manifeste liber, imaginativ, prin joc sau diverse activități, dar totodată învață că prin libertatea individuală nu trebuie să o lezăm pe a celorlalți. În aceste micro-comunități, de vârste diferite, copiii învață și respectul de sine, dar și față de ceilalți, cum să se descurce singuri, cu sarcinile de zi cu zi, inclusiv cu îmbrăcatul, încălțatul sau schimbatul după somnul de la amiază. Pe scurt, învață să se integreze în societate de la o vârstă fragedă. „Învață respectul pentru ceilalți, învață cum să aibă spirit de inițiativă și cum să-și manifeste aptitudinile în comunitate“, adaugă profesoara Avădăni.

Copiii din Planul Jena, după cum spun educatorii, sunt independenți, creativi, adaptabili, respectuoși și protectori față de ceilalți membri ai comunității. Preșcolarii sunt învățați și cum să se autoevalueze. Prin joc și activități, copiii observă singuri ce au învățat și care sunt lecțiile pe care trebuie să le rețină după fiecare săptămână. „Recapitulăm tot ceea ce am învățat. Și este foarte important că ei învață să se autoevalueze, să vadă ce au învățat, ce au reținut. În plus, ne dăm seama și noi ce metode putem aborda ulterior“, spune Lavinia Parasca, profesoară pentru învățământ preșcolar.

„Planul Jena înseamnă adaptarea copilului la societate”

Unul dintre scopurile sistemului educațional Planul Jena este acela de a crea membri de bază ai comunității, implicați și activi, cetățeni utili. Iar grădinița „Șotron“ aplică cu succes și aceste principii. Pe tot parcursul anului școlar, copiii sunt angrenați în activități comunitare. De exemplu, sunt implicați în ample acțiuni de ecologizare. În toamnă, grupele de copii au mers la strâns deșeurile aruncate la întâmplare prin Parcul „Mihai Eminescu“, unul dintre cele mai frumoase și mai vechi din România, preferatul poetului căruia îi poartă numele. Mai apoi, preșcolarii sunt implicați în acțiuni de sortare a deșeurilor, fiind învățați, de exemplu, să recicleze separat bateriile.

Nu în ultimul rând, cei mici sunt învățați să doneze. De exemplu, la „Șotron“ există o săptămână a fructelor și legumelor donate, iar copiii, cu ajutorul părinților, strâng alimente sănătoase pentru cei care au nevoie. Anual este organizat Târgul Șotroneilor Antreprenori, prin care preșcolarii confecționează diferite obiecte sau strâng bunătăți cu ajutorul părinților, pe care apoi le vând în cadrul unei expoziții deschise. Învață bazele antreprenoriatului, dar fac și o faptă bună, exersând generozitatea, pentru că târgul este însoțit de o campanie numită „Jucării pentru alții copii“.

Tot în cadrul activităților comunitare, copiii învață despre diferitele meserii, despre funcționarea diferitelor instituții sau servicii, cum să acorde primul ajutor și cum să traverseze în siguranță strada. De exemplu, micuții de la „Șotron“ au participat la proiectul „Vreau să fiu un salvator“, în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță, unde au învățat despre această meserie, ce fac ambulanțele și cum să acorde primul ajutor. Apoi a fost proiectul „Micul pieton“, realizat cu sprijinul Poliției Rutiere, dar și vizita Jandarmeriei. „Planul Jena înseamnă adaptarea copilului mic la societate prin parteneriate cu comunitatea, dar și prin orientarea în mediul înconjurător. Copiii învață despre meserii, despre ce fac anumite structuri sau instituții în societate, dar și cum ar trebui să procedăm în anumite situații. Este o bună pregătire pentru viață“, spune directorul grădiniței. Copiii fac și plimbări lungi cu educatoarele, dar și mici excursii. „Pentru diferite activități, am dus copiii la ferme, de exemplu. Să vadă prin experiență directă cum se comportă animalele și care este modul lor de viață“, explică Avădăni.

Mai mult timp pentru familie

Un alt scop educațional al grădiniței botoșănene este acela de a aduce împreună familia. Acest lucru se realizează prin activitățile la care sunt rugați să ia parte copiii, părinții, dar și alți membri ai familiei. De exemplu, se organizează Festivalul Toamnei, unde părinții și copiii sunt puși să lucreze împreună la realizarea unor decorațiuni cu specific autumnal. „Entuziasmul copiilor de a-i avea alături ne-a umplut inimile de bucurie, pentru că timpul petrecut împreună cu părinții e cel mai minunat“, spun reprezentanții grădiniței. Părinții sunt implicați în foarte multe proiecte ale grădiniței, inclusiv „Donează o carte“, prin care se dorește realizarea unei biblioteci cât mai mari a unității de învățământ. „Părinții sunt o parte esențială și încercăm să-i aducem împreună alături de cei mici să petreacă timp împreună, care este neprețuit“, adaugă directoarea grădiniței.

La rândul lor, părinții sunt bucuroși că au o șansă în plus de a petrece timp și de a se juca cu copiii. „De multe ori ne luăm cu treaba și amânăm să stăm mai mult cu ei. Și uite așa copiii cresc, dar, din păcate, fără ca noi părinții să petrecem suficient timp cu ei. Aici, la grădiniță, găsim multe prilejuri de a ne reuni cu cei mici ai noștri. Lucrăm împreună, ne distrăm, învățăm unii de la alții. Este chiar minunat“, spune mama unei fetițe de la „Șotron“.

Grădina de relaxare, liniște și învățare

Grădinița „Șotron“ face parte și din proiectul-pilot GRLI (Grădina de relaxare, liniște și învățare), în parteneriat cu Ministerul Educației. Practic, în curtea grădiniței a fost amenajată o grădină, cu un spațiu generos de joacă, unde copiii se pot relaxa în natură, pot descoperi natura singuri și în același timp au parte și de liniștea necesară. Este un mod de învățare și descoperire, prin propria experiență, în acord cu principiile Planului Jena.

„Pornind de la faptul că se depășește spațiul educațional din grupele de copii, organizarea centrelor de relaxare, liniște și învățare a oferit copiilor o oportunitate de a explora natura cu mijloace simple, dar în același timp atractive. Grădina oferă un spațiu ideal pentru mișcare, unde copiii pot alerga, sări și explora, stimulându-le curiozitatea și dorința de a descoperi mai multe despre lumea înconjurătoare. Aceștia învață să lucreze împreună, să împărtășească responsabilități și să rezolve conflicte, dezvoltându-și astfel abilitățile sociale. Mediul natural oferă oportunități nelimitate pentru jocuri imaginative, copiii inventând povești și jocuri“, precizează profesoara Lavinia Parasca. Bineînțeles, în aceste grădini se organizează diferite festivaluri pentru copii, la care participă și părinții.

Roboți umanoizi de la grădiniță

Instituția botoșăneană este implicată și în numeroase proiecte educaționale și parteneriate la nivel european. Aici au loc schimburi de experiență cu alte țări, prin diferite programe educaționale. Unul dintre acestea este „Automatism“, în parteneriat cu Scuola di Robotica Genova și Secondo Instituto Compresivo, Francavilla, ambele din Italia. Propriu-zis este vorba despre experimentarea unui robot umanoid, NAO, care ar urma să fie achiziționat și folosit în procesul didactic.

„Acest proiect și-a propus experimentarea robotului umanoid, NAO, urmărind utilizarea noilor tehnologii în realizarea obiectivelor educației incluzive la nivel preșcolar, primar și gimnazial. O echipă de cadre didactice de la grădinița noastră a participat la Genova, alături de partenerii italieni, la o întâlnire de proiect și la un curs de formare, în care participanții și-au îmbogățit competențele digitale și de utilizare a noilor tehnologii în activitatea didactică, au analizat rezultatele cercetării până la acest moment și au stabilit împreună pașii următori necesari implementării cu succes a acestui proiect“, precizează directoarea grădiniței.

Sursa:  Adevărul

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FC Botoșani – Farul Constanța 1-1 în prima etapă a Superligii. Mailat a adus bucuria în tribune la Botoșani

Publicat

Publicitate

FC Botoșani și Farul Constanța au încheiat la egalitate, scor 1-1, partida disputată  luni seară, în prima etapă a noii ediții a Superligii României. Meciul a marcat debutul lui Ianis Zicu ca antrenor principal în Liga 1.

Partida s-a jucat pe stadionul din Botoșani și a început la ora 19.00. Gazdele au deschis scorul în minutul 61 prin Mailat, care a fost lansat excelent în adâncime, a scăpat de marcajul lui Maftei și l-a învins cu siguranță pe portarul Buzbuchi. Farul a restabilit egalitatea în minutul 73, prin Cojocaru, care a reluat cu capul centrarea perfectă trimisă din dreapta de David Maftei, profitând de o ieșire greșită a portarului Anestis.

Constănțenii au încheiat meciul în inferioritate numerică, după ce Dican a fost eliminat în minutul 86 pentru cumul de cartonașe galbene, ultimul dintre ele fiind acordat pentru un fault asupra lui Mailat.

Pe durata meciului, Farul a avut mai multe oportunități de a marca: Vînă a ratat prima mare ocazie în minutul 4, șutând pe lângă poartă, iar în minutul 22 Maftei a pătruns în careu, dar a tras pe lângă colțul lung. În minutul 39, Vojtus a reluat cu capul după un corner bătut de Grigoryan, dar nu a cadrat.

În sezonul trecut, FC Botoșani a avut un bilanț pozitiv cu Farul: patru puncte în sezonul regulat și o victorie spectaculoasă (4-3) în play-out, cu un hattrick reușit de Zoran Mitrov.

Până la acest meci, moldovenii nu mai pierduseră acasă din aprilie, când au cedat cu 0-1 în fața Oțelului, având ulterior trei victorii și cinci remize. În schimb, echipa de pe litoral venea după doar patru victorii în 19 partide oficiale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Poliția oferă recompensă pentru prinderea bărbatului care, săptămâna trecută, și-ar fi ucis fosta iubită și i-ar fi dat foc

Publicat

Publicitate

Crima din județul Mureș. Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a cerut, luni, un mandat de arestare în lipsă pe numele bărbatului care, săptămâna trecută și-a ucis fosta iubită și i-a dat foc. El este dat în urmărire generală. Surse apropiate anchetei confirmă că se oferă o recompensă de 5.000 de euro, informează alba24.ro.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş a formulat către Tribunalul Mureş o propunere de arestare preventivă în lipsă față de Emil Gânj.

Bărbatul este căutat de polițiști în toată țara, pentru o crimă comisă săptămâna trecută. El este cercetat, tot în lipsă, pentru infracțiuni de omor calificat, distrugere, profanare de cadavre, violarea de domiciliu şi încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.

 

Crima din județul Mureș: Precizările Parchetului

„La data de 08.07.2025, în jurul orei 08:30, inculpatului G.E., împotriva căruia era emis un ordin de protecție, pe o perioadă de 12 luni și care avea interdicția de a se apropia de persoana vătămată G.A.M. sau de domiciliul acesteia, s-a deplasat la locuința persoanei vătămate, unde a distrus mai multe geamuri și uşa de la intrare, a pătruns fără drept în imobil și a lovit-o pe aceasta cu toporul pe care îl avea asupra sa, de mai multe ori, în zona capului, provocându-i acesteia decesul. Apoi, cu scopul de a şterge urmele infracțiunilor comise, autorul a incendiat locuința respectivă.Inculpatul se sustrage urmării penale, fiind dat în urmărire generală”, a precizat Parchetul Mureș, potrivit Mediafax.

Publicitate

Sâmbătă seara mai multe persoane au fost audiate în cazul suspectului crimei din Mureș. Unii martori susțin că l-au văzut pe fugar. Tot sâmbătă unii dintre apropiații bărbatului din Mureș au început să colaboreze cu Poliția.

Surse apropiate anchetei confirmă că poliția a pregatit o recompensă de 5.000 de euro, pentru persoana care oferă informații ce duc la prinderea lui Emil Gânj.

Recompensa va fi primită pe loc, imediat după verificarea veridicității informațiilor oferite.

Emil Gânj a fost condamnat pentru omor și eliberat din închisoare în urmă cu peste cinci ani, înainte de termen. De asemenea, are dosare de violență în familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Moțiunea de cenzură – respinsă de plenul reunit al Parlamentului

Publicat

Publicitate

Moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție după ce Cabinetul Bolojan și-a angajat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului.

S-au înregistrat 134 de voturi ‘pentru’ și 4 voturi ‘împotrivă’, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă era necesar un număr de 233 de voturi.

Senatorii și deputații au finalizat luni exprimarea votului la moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție, după ce anterior au avut loc dezbateri în plenul reunit al Parlamentului.

Votul a fost secret cu bile.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi ‘pentru’.

Publicitate

Moțiunea de cenzură intitulată ‘Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit’, semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați, a fost dezbătută luni în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. AGERPRES

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Modernizare completă la Școala Gimnazială Nr. 13. Din toamnă, elevii se întorc într-un spațiu nou

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani a efectuat astăzi o vizită de lucru pe șantierul Școlii Gimnaziale Nr. 13, unde lucrările de reabilitare și modernizare se apropie de final. Începând din toamna acestui an, elevii și cadrele didactice se vor întoarce în clădirea școlii, complet modernizată și adaptată standardelor educaționale actuale.

Lucrările avansează într-un ritm susținut, atât la interior, cât și la exterior. Instalațiile electrice și sanitare au fost deja montate, iar în această perioadă se finalizează montarea gresiei și a parchetului. Fațada clădirii este finalizată, iar tâmplăria exterioară a fost complet înlocuită.

În paralel, se desfășoară lucrări de modernizare și la sala de sport, astfel încât elevii să beneficieze nu doar de condiții excelente pentru învățare, ci și de un spațiu adecvat pentru activități fizice și sportive.

„Ne ținem de promisiune: investim în educație, în condiții moderne, eficiente energetic și sigure, pentru ca fiecare copil din Botoșani să învețe într-un mediu de calitate. Continuăm să construim un oraș al viitorului, în care școala este un spațiu primitor și motivant”, a declarat primarul municipiului Botoșani.

Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale Nr. 13 face parte dintr-un program mai amplu de investiții în infrastructura educațională din municipiu, susținut de Primăria Botoșani, cu scopul de a crea condiții optime pentru dezvoltarea copiilor și tinerilor botoșăneni!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending