După temperaturi de 16-17 grade Celsius, o masă de aer foarte rece va cuprinde, de săptămâna viitoare, România. Nordul Europei este măturat de câteva zile de vânt, ger și ninsori puternice, iar în vest inundațiile au pus stăpânire pe Franța, Germania și Marea Britanie. Medicii atrag atenția că oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate, scrie Adevărul .
O masă de aer foarte rece se abate asupra României
O masă de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde sunt temperaturi foarte scăzute de câteva zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră, avertizează meteorologii.
Concret, temperaturile din nordul Europei au scăzut sub minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 2001, a anunţat institutul suedez de meteorologie SMHI. În unele regiuni din nordul Suediei, cum ar fi oraşul Umea situat în nord-estul ţării, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani. Toate serviciile de trenuri de pasageri care circulă la nord de Umea au fost suspendate din cauza riscurilor asociate vremii deosebit de rece.
Potrivit SMHI, un front atmosferic cu presiune ridicată aduce aerul extrem de rece în nord-estul Suediei şi în nordul Finlandei. În Nikkaluokta, în apropiere de oraşul Kiruna din nordul Suediei, au fost înregistrate temperaturi de până la minus 41,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi din Suedia din acest secol au fost înregistrate în februarie 2001, când la Storbo a fost atinsă valoarea de minus 44 de grade Celsius. Temperaturile au scăzut, de asemenea, în ţara vecină, Finlanda, unde temperaturile s-au menţinut la valori cuprinse între minus 20 şi minus 30 de grade Celsius, după cum au anunţat marţi meteorologii. În unele regiuni din centrul şi nordul Finlandei au fost prognozate temperaturi minime de până la minus 40 de grade Celsius în următoarele zile.
Între timp, în vestul Europei sunt Coduri roșii de inundații. În Franța, Germania și Marea Britanie, mii de case au rămas fără curent electric. Multe drumuri au fost închise, trenurile au fost anulate şi zborurile întârziate. De altfel, Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru aceste țări.
Cât timp îi trebuie organismului să se adapteze
Oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronic, potrivit Direcției de Sănătate Publică. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic.
Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon.
Mișcarea zilnică (20-30 de minute de exerciții fizice pe zi), combinate cu o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească cele mai nutritive fructe și legume de sezon, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie la menținerea unui organism sănătos, gata să lupte împotriva factorilor externi, ne sfătuiesc medicii.
Spitalele sunt deja pline
Iar avertismentele specialiștilor vin în contextul în care, la un singur spital din București, sunt înregistrate deja 500 de cazuri de gripă la copii în doar 3 săptămâni.
Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie şi şef de secţie la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, a declarat că în ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă la unitatea sanitară în jur de 500 de copii, o medie de aproximativ 200 de cazuri pe săptămână, în ultimele două săptămâni. Medicul spune că a crescut şi numărul cazurilor de infecţie cu virus sinciţial respirator, care poate duce la complicaţii grave mai ales în rândul copiilor de vârstă mică. În această perioadă sunt diagnosticaţi însă cu virus sinciţial respirator şi copii de vârstă mai mare, şcolari şi preşcolari.
„La Camera de gardă se prezintă un număr mare de pacienţi cu boli respiratorii, cu boli febrile, cu boli acute. Prin excelenţă vedem între 120 şi 170 de copii pe zi, cei mai mulţi sunt copii cu boli acute şi prin faptul că prin testări rapide putem să stabilim etiologia, putem să-i separăm pe categorii de boală. De departe cel mai numeros lot este cel al copiilor cu gripă, gripă de tip A, şi un număr mare de copii care au infecţie cu virus respirator sinciţial. Diagnosticăm în fiecare zi 18, 20, 22 de copii cu gripă, din cei 100 şi ceva testaţi şi în jur de 20 de copii cu virus respirator sinciţial. Aceştia din urmă adesea sunt foarte mici, sunt sugari şi au nevoie de internare. În momentul de faţă avem 22 de copii internaţi cu diagnostic de virus respirator sinciţial. De departe, infecţia cu virus respirator sinciţial este în creştere, iar numărul de cazuri de gripă este în platou, practic infecţiile cu gripă sunt aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, în ultimele două fiind cu cifre în preajma lui 200 pe săptămână”, a spus dr. Ana Maria Daviţoiu.
Cu ce simptome ajung la spital copiii cu virus respirator sinciţial
Medicii îşi pot da seama din examinarea clinică de faptul că cei mici au o boală respiratorie, însă numai în urma testării se pune diagnosticul concret.
„Ne dăm seama că este o boală respiratorie, ne dăm seama din examenul clinic că este o boală respiratorie, infecţie respiratorie joasă, infecţia plămânului şi testul ne ajută să stabilim etiologia. Ei evoluează cu febră, cu modificarea stării generale, au insuficienţă respiratorie, cu sindrom funcţional respirator, adică respiră greu, tuşesc foarte rău, sunt încărcaţi de secreţii, sunt copii mici, care au nevoie de sprijin în spital, acesta este motivul pentru care avem atât de mulţi copii internaţi”, a declarat dr. Ana Maria Davitoiu.
Obligativitatea purtării măştilor revine în SUA
Spitalele din cel puţin patru state americane au restabilit obligativitatea folosirii măştilor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră şi alte boli respiratorii, relatează Reuters. Unităţile sanitare din New York, California, Illinois şi Massachusetts au făcut obligatorie folosirea măştilor pentru pacienţi şi furnizori.
Comisarul pentru sănătate din New York, dr. Ashwin Vasan, a declarat miercuri pentru postul de televiziune WABC TV că obligativitatea de utilizare a măştilor a fost reluată în toate cele 11 spitale publice din oraş, în 30 de centre de sănătate şi în cinci unităţi de îngrijire pe termen lung.
„Ceea ce nu ne dorim este lipsa de personal, nu-i aşa? Când am asistat la valul Omicron din 2022, cele mai mari probleme nu au fost doar oamenii care s-au îmbolnăvit, ci şi faptul că aveam o mulţime de lucrători din prima linie a sistemului medical care lipseau fiind bolnavi de COVID“, a declarat dr. Vasan pentru WABC.
Cele mai recente date săptămânale de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că au existat peste 29.000 de spitalizări din cauza COVID în SUA în perioada 17-23 decembrie, în creştere cu peste 16% faţă de săptămâna precedentă. CDC a raportat, de asemenea, peste 14.700 de spitalizări cauzate de gripă în aceeaşi perioadă.
Mai mult de 1,1 milioane de americani au murit din cauza COVID, arată cifrele CDC, o rată mai mare decât cea a majorităţii celorlalte ţări bogate.
Sursa: Adevărul