Connect with us
Publicitate

Eveniment

Gerul cuprinde Romania. Cum ne poate afecta sănătatea variația mare de temperatură

Publicat

Publicitate

După temperaturi de 16-17 grade Celsius, o masă de aer foarte rece va cuprinde, de săptămâna viitoare, România. Nordul Europei este măturat de câteva zile de vânt, ger și ninsori puternice, iar în vest inundațiile au pus stăpânire pe Franța, Germania și Marea Britanie. Medicii atrag atenția că oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate, scrie Adevărul .

O masă de aer foarte rece se abate asupra României

O masă de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde sunt temperaturi foarte scăzute de câteva zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră, avertizează meteorologii.

Publicitate

Concret, temperaturile din nordul Europei au scăzut sub minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 2001, a anunţat institutul suedez de meteorologie SMHI. În unele regiuni din nordul Suediei, cum ar fi oraşul Umea situat în nord-estul ţării, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani. Toate serviciile de trenuri de pasageri care circulă la nord de Umea au fost suspendate din cauza riscurilor asociate vremii deosebit de rece.

Potrivit SMHI, un front atmosferic cu presiune ridicată aduce aerul extrem de rece în nord-estul Suediei şi în nordul Finlandei. În Nikkaluokta, în apropiere de oraşul Kiruna din nordul Suediei, au fost înregistrate temperaturi de până la minus 41,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi din Suedia din acest secol au fost înregistrate în februarie 2001, când la Storbo a fost atinsă valoarea de minus 44 de grade Celsius. Temperaturile au scăzut, de asemenea, în ţara vecină, Finlanda, unde temperaturile s-au menţinut la valori cuprinse între minus 20 şi minus 30 de grade Celsius, după cum au anunţat marţi meteorologii. În unele regiuni din centrul şi nordul Finlandei au fost prognozate temperaturi minime de până la minus 40 de grade Celsius în următoarele zile.

Între timp, în vestul Europei sunt Coduri roșii de inundații. În Franța, Germania și Marea Britanie, mii de case au rămas fără curent electric. Multe drumuri au fost închise, trenurile au fost anulate şi zborurile întârziate. De altfel, Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru aceste țări.

Publicitate

Cât timp îi trebuie organismului să se adapteze
Oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronic, potrivit Direcției de Sănătate Publică. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic.

Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon.

Mișcarea zilnică (20-30 de minute de exerciții fizice pe zi), combinate cu o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească cele mai nutritive fructe și legume de sezon, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie la menținerea unui organism sănătos, gata să lupte împotriva factorilor externi, ne sfătuiesc medicii.

Publicitate

Spitalele sunt deja pline
Iar avertismentele specialiștilor vin în contextul în care, la un singur spital din București, sunt înregistrate deja 500 de cazuri de gripă la copii în doar 3 săptămâni.

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie şi şef de secţie la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, a declarat că în ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă la unitatea sanitară în jur de 500 de copii, o medie de aproximativ 200 de cazuri pe săptămână, în ultimele două săptămâni. Medicul spune că a crescut şi numărul cazurilor de infecţie cu virus sinciţial respirator, care poate duce la complicaţii grave mai ales în rândul copiilor de vârstă mică. În această perioadă sunt diagnosticaţi însă cu virus sinciţial respirator şi copii de vârstă mai mare, şcolari şi preşcolari.

„La Camera de gardă se prezintă un număr mare de pacienţi cu boli respiratorii, cu boli febrile, cu boli acute. Prin excelenţă vedem între 120 şi 170 de copii pe zi, cei mai mulţi sunt copii cu boli acute şi prin faptul că prin testări rapide putem să stabilim etiologia, putem să-i separăm pe categorii de boală. De departe cel mai numeros lot este cel al copiilor cu gripă, gripă de tip A, şi un număr mare de copii care au infecţie cu virus respirator sinciţial. Diagnosticăm în fiecare zi 18, 20, 22 de copii cu gripă, din cei 100 şi ceva testaţi şi în jur de 20 de copii cu virus respirator sinciţial. Aceştia din urmă adesea sunt foarte mici, sunt sugari şi au nevoie de internare. În momentul de faţă avem 22 de copii internaţi cu diagnostic de virus respirator sinciţial. De departe, infecţia cu virus respirator sinciţial este în creştere, iar numărul de cazuri de gripă este în platou, practic infecţiile cu gripă sunt aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, în ultimele două fiind cu cifre în preajma lui 200 pe săptămână”, a spus dr. Ana Maria Daviţoiu.

Cu ce simptome ajung la spital copiii cu virus respirator sinciţial
Medicii îşi pot da seama din examinarea clinică de faptul că cei mici au o boală respiratorie, însă numai în urma testării se pune diagnosticul concret.

„Ne dăm seama că este o boală respiratorie, ne dăm seama din examenul clinic că este o boală respiratorie, infecţie respiratorie joasă, infecţia plămânului şi testul ne ajută să stabilim etiologia. Ei evoluează cu febră, cu modificarea stării generale, au insuficienţă respiratorie, cu sindrom funcţional respirator, adică respiră greu, tuşesc foarte rău, sunt încărcaţi de secreţii, sunt copii mici, care au nevoie de sprijin în spital, acesta este motivul pentru care avem atât de mulţi copii internaţi”, a declarat dr. Ana Maria Davitoiu.

Obligativitatea purtării măştilor revine în SUA
Spitalele din cel puţin patru state americane au restabilit obligativitatea folosirii măştilor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră şi alte boli respiratorii, relatează Reuters. Unităţile sanitare din New York, California, Illinois şi Massachusetts au făcut obligatorie folosirea măştilor pentru pacienţi şi furnizori.

Comisarul pentru sănătate din New York, dr. Ashwin Vasan, a declarat miercuri pentru postul de televiziune WABC TV că obligativitatea de utilizare a măştilor a fost reluată în toate cele 11 spitale publice din oraş, în 30 de centre de sănătate şi în cinci unităţi de îngrijire pe termen lung.

„Ceea ce nu ne dorim este lipsa de personal, nu-i aşa? Când am asistat la valul Omicron din 2022, cele mai mari probleme nu au fost doar oamenii care s-au îmbolnăvit, ci şi faptul că aveam o mulţime de lucrători din prima linie a sistemului medical care lipseau fiind bolnavi de COVID“, a declarat dr. Vasan pentru WABC.

Cele mai recente date săptămânale de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că au existat peste 29.000 de spitalizări din cauza COVID în SUA în perioada 17-23 decembrie, în creştere cu peste 16% faţă de săptămâna precedentă. CDC a raportat, de asemenea, peste 14.700 de spitalizări cauzate de gripă în aceeaşi perioadă.

Mai mult de 1,1 milioane de americani au murit din cauza COVID, arată cifrele CDC, o rată mai mare decât cea a majorităţii celorlalte ţări bogate.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Card european unic pentru persoanele cu dizabilități. Va permite accesul la servicii și facilități, în toate țările UE

Publicat

Publicitate

Card european unic pentru persoanele cu dizabilități. O directivă europeană recent oficializată prevede instituirea cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor facilita accesul persoanelor cu dizabilități la diverse servicii publice și private, la tratament preferențial sau la facilități de parcare, în mod egal, în toate țările Uniunii Europene, scrie alba24.ro

Statele membre vor trebui să transpună noua directiva în legislațiile naționale până la data de 5 iulie 2027. Dispozițiile acesteia ar urma să fie aplicate începând cu data de 5 iunie 2028.

Directiva (UE) 2024/2841 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2024 de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități a fost publicată joi, 14 noiembrie, în Jurnalul Oficial al UE.

Publicitate

Potrivit documentului, fiecare stat membru va introduce versiunea fizică a cardului european pentru dizabilitate respectând formatul standardizat și accesibil comun. De asemenea, statele vor introduce în versiunea fizică a cardului un cod QR și alte caracteristici digitale care utilizează mijloace electronice pentru a preveni și combate frauda.

Recunoașterea reciprocă a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va facilita accesul persoanelor accesul la condițiile speciale sau la tratamentul preferențial oferite de autorități publice sau de operatori privați într-o gamă largă de servicii, activități și facilități, inclusiv atunci când acestea sunt furnizate fără plată, precum și accesul la condițiile și facilitățile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități și, după caz, persoanelor care îi însoțesc sau îi asistă, inclusiv asistenții personali.

Card european unic pentru persoanele cu dizabilități

Cardul european pentru persoanele cu dizabilități va fi un document unic recunoscut în toate statele membre ale Uniunii Europene, care va facilita accesul egal la condiții speciale și tratament preferențial în servicii publice și private, cum ar fi transportul, evenimentele culturale și centrele de agrement. Acesta va completa documentele naționale existente și va fi emis de autoritățile naționale competente.

Publicitate

De asemenea, cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va avea un format standardizat, recunoscut în întreaga Uniune, și va oferi drepturi de parcare similare în toate statele membre. Acesta va înlocui cardurile naționale de parcare.

Facilități de care vor beneficia persoanele cu dizabilități, în toate statele Uniunii Europene

Printre exemplele de condiții speciale sau tratamente preferențiale se numără:

  • accesul gratuit,
  • taxele sau tarifele reduse,
  • taxele de utilizare reduse pentru drumuri, poduri sau tuneluri care fac obiectul taxării rutiere,
  • accesul prioritar,
  • accesul în zone cu trafic restricționat și zone pietonale,
  • locuri prioritare în transportul public,
  • locuri desemnate și accesibile în transportul public, în parcuri și în alte zone publice,
  • locuri accesibile în cadrul evenimentelor culturale sau publice,
  • asistență personală,
  • animale de asistență, cum ar fi câini-ghid sau câini de asistență pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu deficiențe de vedere,
  • asistență pe plajă pentru intrarea în apă,
  • sprijin cum ar fi accesul la Braille,
  • ghiduri audio,
  • interpretare în limbajul semnelor,
  • acordarea de ajutoare sau asistență,
  • împrumutarea unui fotoliu rulant,
  • împrumutarea unui fotoliu rulant plutitor,
  • obținerea de informații turistice în formate accesibile și utilizarea unui scuter de mobilitate pe carosabil sau a unui fotoliu rulant pe benzile pentru biciclete fără amendă.

Printre exemplele de condiții și facilități de parcare se numără:

Publicitate
  • parcarea gratuită sau prelungită sau spațiile de parcare rezervate,
  • accesul în zonele în care traficul este restricționat pentru anumite vehicule în conformitate cu dreptul intern, cum ar fi zonele cu emisii scăzute.

În ceea ce privește serviciile de transport de pasageri cu mijloace de transport aerian, feroviar, naval sau cu autobuzul și autocarul, pe lângă condițiile speciale sau tratamentul preferențial oferite persoanelor cu dizabilități, animalele de asistență, cum ar fi câinii-ghid sau câinii de asistență pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu deficiențe de vedere, asistenții personali, interpreții în limbajul semnelor sau alte persoane care însoțesc sau asistă persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă călătoresc gratuit sau la un preț redus și se așază, dacă este posibil, lângă persoana cu dizabilități pe care o însoțesc sau o asistă.

Persoanele care însoțesc sau asistă persoanele cu dizabilități sunt desemnate de persoanele cu dizabilități însele sau de tutorele lor legal și se pot schimba ad-hoc, în funcție de cerințele persoanei cu dizabilități.

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: „Împreună pentru un Viitor Mai Bun”

Publicat

Publicitate

Într-un moment crucial pentru viitorul României, Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu se prezintă în fața electoratului cu un mesaj puternic de unitate și speranță. Candidând pentru Senat și, respectiv, Camera Deputaților, cei doi politicieni aduc în prim-plan importanța implicării civice și a alegerilor informate.

Un Apel la Acțiune

„Dragi cetățeni, viitorul nostru este în mâinile noastre,” declara Cătălin Silegeanu într-un discurs recent. „Haideți la vot! Împreună putem scrie istorie și decide soarta noastră, a copiilor noștri, a părinților și a bunicilor noștri. Gândiți-vă la ei, la dorințele și nevoile lor. Împreună, putem transforma visele în realitate și să construim un viitor mai bun pentru toți!”

Publicitate

Acest mesaj de unitate și responsabilitate civică a fost bine primit de public, subliniind că schimbarea începe cu fiecare vot și că fiecare cetățean are puterea de a influența direcția în care se îndreaptă țara.

O Viziune Comună pentru Progres

Ariadna Cîrligeanu, candidată la Camera Deputaților, completează viziunea colegului său, punând accent pe proiecte concrete care să răspundă nevoilor imediate ale comunităților. „Este momentul să ascultăm și să acționăm. Împreună putem aduce soluții reale pentru problemele cu care se confruntă cetățenii noștri. Ne dorim o Românie în care fiecare voce să conteze și unde fiecare cetățean să aibă șansa la o viață mai bună.”

Publicitate

Angajamentul față de Comunitate

Amândoi candidații sunt dedicați să reprezinte interesele oamenilor, să promoveze politici care să sprijine dezvoltarea economică și socială, și să îmbunătățească standardele de viață în întreaga țară. Cu un angajament ferm față de transparență și responsabilitate, Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu invită cetățenii să participe activ la construirea unei Românii mai prospere și echitabile.

Un Apel la Participare

Publicitate

Cei doi candidați subliniază că alegerile nu sunt doar despre a alege lideri, ci despre a defini un drum comun. „Haideți să ne implicăm, să votăm și să fim parte din schimbarea pe care o dorim,” îndeamnă Ariadna Cîrligeanu. „Viitorul este al nostru și împreună putem să-l facem strălucitor.”

Acest apel la unitate și acțiune este esențial în contextul actual, unde fiecare vot poate contribui la modelarea viitorului țării. Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu se prezintă nu doar ca lideri, ci ca reprezentanți ai unei mișcări care își propune să transforme aspirațiile în realitate. CMF 11240014

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă de 18 ani, domiciliat în Piața 1 Decembrie, a observat starea de ebrietate în care se afla respectiva persoană și intrând în discuție cu aceasta, prefăcându-se că îl îmbrățișează, i-a sustras din buzunar telefonul mobil. În doar 1 minut, la fața locului, au ajuns patrulele de Poliție Locală, care efectuând control corporal persoanei indicate de săvârșirea infracțiunii de furt, au găsit asupra sa telefonul mobil, acesta susținând că l-a găsit pe jos.

Publicitate

În vederea efectuării cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt și a dispunerii măsurilor legale, cei doi au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Un copil în vârstă de 13 ani a murit, vineri seară, după ce scuterul pe care se afla a lovit un tractor

Publicat

Publicitate

Un copil în vârstă de 13 ani a murit, vineri seară, după ce scuterul pe care se afla a lovit un tractor aflat în mers pe raza localităţii Bosanci, un al doilea adolescent aflat pe moped, în vârstă de 15 ani, fiind rănit, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit sursei citate, al doilea copil, în vârstă de 15 ani, a fost rănit şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

„Au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD (B2 şi TIM). Pe moped se aflau două persoane, una dintre acestea este în stare de inconştienţă şi se aplică manevrele de resuscitare. Cea de a doua persoană este conştientă şi i se acorda primul ajutor de către echipajul SMURD B2. Persoana preluată de echipajul SMURD B2 este transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate (…) Din nefericire, pentru tânărul în vârstă de 13 ani, medicul de pe ambulanţa SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) a declarat decesul”, au precizat oficialii ISU Suceava.

Publicitate

Conducătorul utilajului agricol nu a necesitat îngrijiri medicale. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending