Connect with us

Eveniment

Gerul cuprinde Romania. Cum ne poate afecta sănătatea variația mare de temperatură

Publicat

Publicitate

După temperaturi de 16-17 grade Celsius, o masă de aer foarte rece va cuprinde, de săptămâna viitoare, România. Nordul Europei este măturat de câteva zile de vânt, ger și ninsori puternice, iar în vest inundațiile au pus stăpânire pe Franța, Germania și Marea Britanie. Medicii atrag atenția că oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate, scrie Adevărul .

O masă de aer foarte rece se abate asupra României

O masă de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde sunt temperaturi foarte scăzute de câteva zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră, avertizează meteorologii.

Concret, temperaturile din nordul Europei au scăzut sub minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 2001, a anunţat institutul suedez de meteorologie SMHI. În unele regiuni din nordul Suediei, cum ar fi oraşul Umea situat în nord-estul ţării, temperaturile au atins cea mai scăzută valoare din ultimii 12 ani. Toate serviciile de trenuri de pasageri care circulă la nord de Umea au fost suspendate din cauza riscurilor asociate vremii deosebit de rece.

Potrivit SMHI, un front atmosferic cu presiune ridicată aduce aerul extrem de rece în nord-estul Suediei şi în nordul Finlandei. În Nikkaluokta, în apropiere de oraşul Kiruna din nordul Suediei, au fost înregistrate temperaturi de până la minus 41,6 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi din Suedia din acest secol au fost înregistrate în februarie 2001, când la Storbo a fost atinsă valoarea de minus 44 de grade Celsius. Temperaturile au scăzut, de asemenea, în ţara vecină, Finlanda, unde temperaturile s-au menţinut la valori cuprinse între minus 20 şi minus 30 de grade Celsius, după cum au anunţat marţi meteorologii. În unele regiuni din centrul şi nordul Finlandei au fost prognozate temperaturi minime de până la minus 40 de grade Celsius în următoarele zile.

Între timp, în vestul Europei sunt Coduri roșii de inundații. În Franța, Germania și Marea Britanie, mii de case au rămas fără curent electric. Multe drumuri au fost închise, trenurile au fost anulate şi zborurile întârziate. De altfel, Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru aceste țări.

Publicitate

Cât timp îi trebuie organismului să se adapteze
Oscilațiile de temperatură din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcționarea organismului și afectează în special copiii, persoanele anemice, bătrânii și bolnavii cronic, potrivit Direcției de Sănătate Publică. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic.

Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în față virozelor de sezon.

Mișcarea zilnică (20-30 de minute de exerciții fizice pe zi), combinate cu o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească cele mai nutritive fructe și legume de sezon, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie la menținerea unui organism sănătos, gata să lupte împotriva factorilor externi, ne sfătuiesc medicii.

Spitalele sunt deja pline
Iar avertismentele specialiștilor vin în contextul în care, la un singur spital din București, sunt înregistrate deja 500 de cazuri de gripă la copii în doar 3 săptămâni.

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie şi şef de secţie la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, a declarat că în ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă la unitatea sanitară în jur de 500 de copii, o medie de aproximativ 200 de cazuri pe săptămână, în ultimele două săptămâni. Medicul spune că a crescut şi numărul cazurilor de infecţie cu virus sinciţial respirator, care poate duce la complicaţii grave mai ales în rândul copiilor de vârstă mică. În această perioadă sunt diagnosticaţi însă cu virus sinciţial respirator şi copii de vârstă mai mare, şcolari şi preşcolari.

„La Camera de gardă se prezintă un număr mare de pacienţi cu boli respiratorii, cu boli febrile, cu boli acute. Prin excelenţă vedem între 120 şi 170 de copii pe zi, cei mai mulţi sunt copii cu boli acute şi prin faptul că prin testări rapide putem să stabilim etiologia, putem să-i separăm pe categorii de boală. De departe cel mai numeros lot este cel al copiilor cu gripă, gripă de tip A, şi un număr mare de copii care au infecţie cu virus respirator sinciţial. Diagnosticăm în fiecare zi 18, 20, 22 de copii cu gripă, din cei 100 şi ceva testaţi şi în jur de 20 de copii cu virus respirator sinciţial. Aceştia din urmă adesea sunt foarte mici, sunt sugari şi au nevoie de internare. În momentul de faţă avem 22 de copii internaţi cu diagnostic de virus respirator sinciţial. De departe, infecţia cu virus respirator sinciţial este în creştere, iar numărul de cazuri de gripă este în platou, practic infecţiile cu gripă sunt aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, în ultimele două fiind cu cifre în preajma lui 200 pe săptămână”, a spus dr. Ana Maria Daviţoiu.

Cu ce simptome ajung la spital copiii cu virus respirator sinciţial
Medicii îşi pot da seama din examinarea clinică de faptul că cei mici au o boală respiratorie, însă numai în urma testării se pune diagnosticul concret.

„Ne dăm seama că este o boală respiratorie, ne dăm seama din examenul clinic că este o boală respiratorie, infecţie respiratorie joasă, infecţia plămânului şi testul ne ajută să stabilim etiologia. Ei evoluează cu febră, cu modificarea stării generale, au insuficienţă respiratorie, cu sindrom funcţional respirator, adică respiră greu, tuşesc foarte rău, sunt încărcaţi de secreţii, sunt copii mici, care au nevoie de sprijin în spital, acesta este motivul pentru care avem atât de mulţi copii internaţi”, a declarat dr. Ana Maria Davitoiu.

Obligativitatea purtării măştilor revine în SUA
Spitalele din cel puţin patru state americane au restabilit obligativitatea folosirii măştilor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID, gripă sezonieră şi alte boli respiratorii, relatează Reuters. Unităţile sanitare din New York, California, Illinois şi Massachusetts au făcut obligatorie folosirea măştilor pentru pacienţi şi furnizori.

Comisarul pentru sănătate din New York, dr. Ashwin Vasan, a declarat miercuri pentru postul de televiziune WABC TV că obligativitatea de utilizare a măştilor a fost reluată în toate cele 11 spitale publice din oraş, în 30 de centre de sănătate şi în cinci unităţi de îngrijire pe termen lung.

„Ceea ce nu ne dorim este lipsa de personal, nu-i aşa? Când am asistat la valul Omicron din 2022, cele mai mari probleme nu au fost doar oamenii care s-au îmbolnăvit, ci şi faptul că aveam o mulţime de lucrători din prima linie a sistemului medical care lipseau fiind bolnavi de COVID“, a declarat dr. Vasan pentru WABC.

Cele mai recente date săptămânale de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că au existat peste 29.000 de spitalizări din cauza COVID în SUA în perioada 17-23 decembrie, în creştere cu peste 16% faţă de săptămâna precedentă. CDC a raportat, de asemenea, peste 14.700 de spitalizări cauzate de gripă în aceeaşi perioadă.

Mai mult de 1,1 milioane de americani au murit din cauza COVID, arată cifrele CDC, o rată mai mare decât cea a majorităţii celorlalte ţări bogate.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Gest de onoare: Un jandarm botoșănean a restituit un smartphone găsit pe stradă

Publicat

Publicitate

Un exemplu de integritate și profesionalism a fost oferit astăzi de un subofițer al Jandarmeriei din Botoșani, arată instituția de forță pe pagina de socializare. În jurul orei 17.00, plutonierul Claudiu Balan, aflat în serviciul de pază și protecție instituțională la Judecătoria Botoșani, a găsit un smartphone pe trotuarul Bulevardului Mihai Eminescu.

Prompt și responsabil, jandarmul a demarat imediat verificările necesare pentru a identifica proprietarul. În mai puțin de 20 de minute, acesta a reușit să contacteze persoana care își pierduse telefonul și i-a restituit bunul.

Plutonierul Claudiu Balan este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, promoția de acum cinci ani. Din septembrie 2022, acesta își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, contribuind cu devotament la misiunile de asigurare a siguranței la unul dintre cele 18 obiective din competența instituției.

Acest gest simplu, dar plin de însemnătate, subliniază valorile fundamentale ale Jandarmeriei: integritate, respect față de cetățeni și implicare activă în sprijinul comunității, a explicat instituția.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 19 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 19 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 23, 48, 16, 32, 6, 35

Loto 5/40: 7, 23, 4, 29, 8, 24

Noroc: 0 9 5 7 8 9 9

Noroc Plus: 2 7 7 9 2 8

Publicitate

Super Noroc: 4 2 4 9 1 8

Joker: 36, 10, 33, 43, 31 + 5

Citeste mai mult

Eveniment

F.C. Botoșani – CFR Cluj: 1-1. Egal spectaculos pe municipalul din Botoșani, în debutul anului 2025

Publicat

Publicitate

Un duel plin de tensiune a deschis anul fotbalistic 2025 pe stadionul din Botoșani, unde FC Botoșani și CFR Cluj au remizat, 1-1, într-un meci ce a marcat și revenirea oficială a lui Leo Grozavu pe banca moldovenilor.

Gazdele au început partida cu următorul „11”: Anestis în poartă, alături de Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic, Enriko Papa, Ferreira, Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu și Chică-Roșă. De cealaltă parte, Dan Petrescu a trimis în teren o formație solidă, cu Hindrich, Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora, Tachtsidis, Kader Keita, Fica, Postolachi, Louis Munteanu și Korenica.

Debut sub presiunea clujenilor

Meciul a început cu o ofensivă agresivă a CFR-ului, care a deschis rapid scorul. În minutul 10, Korenica a finalizat precis, strecurând mingea pe lângă Anestis, și a aruncat tribunele botoșănene într-un oftat colectiv. Moldovenii nu au renunțat însă și au răspuns cu o ocazie uriașă în minutul 30, când Enriko Papa a fost la un pas de egalare, dar a ratat dintr-o poziție ideală. La pauză, tabela rămânea favorabilă oaspeților, 0-1.

Repriza a doua: spectacol și determinare

Reveniți de la vestiare, jucătorii lui Leo Grozavu au ridicat ritmul jocului. În minutul 50, Chică-Roșă a fost aproape să înscrie cu o lovitură de cap bine plasată, dar mingea a ajuns direct în brațele lui Hindrich. Lupta s-a intensificat pe teren, fiecare echipă căutând să-și impună superioritatea.

În cele din urmă, eforturile botoșănenilor au fost răsplătite. În minutul 85, Lopez a reușit să transforme o fază bine lucrată în golul egalizator, spre bucuria suporterilor locali. Scorul final, 1-1, reflectă un meci echilibrat, în care ambele echipe au arătat determinare și dorință de a începe noul an cu un rezultat pozitiv.

Astfel, primul meci oficial din 2025 pentru FC Botoșani a adus un punct muncit, într-o confruntare care promite un sezon plin de emoții pentru suporterii moldoveni.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (318)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Paul Aretzu, în “România literară” nr. 1-2 din ianuarie 2025, publică comentariul critic “Timpul şi scrisul” la volumul “Zilele  unui timp infernal” (Editura “Tracus Arte”, Bucureşti, 2024) al lui Gellu Dorian. Merită reţinute câteva idei ale celui care semnează cronica: 1. “cartea este o meditaţie (ironică, gravă) asupra timpului (în aspect diverse), asociată cu fascinaţia, la fel de inefabilă, de iluzorie, de justificabilă – nejustificabilă, a scrisului”; 2. “rostogolirea insidioasă, impercetibilă a timpului subiectiv, degradează, în esenţă, orice fel de realitate, induce sentimentul zădărniciei”; 3. “deprimat, dezamăgit, poetul este (într-o variantă postmodernistă a satire eminesciene “Scrisoare I”) afectat de monotonia vieţii, de inutilitatea timpului, care se iroseşte iremediabil, fiind insesizabil de profani, dar şi de cei lucizi”;4. “stilul poetului este unul evaziv, imagistic, metaforic, inspirit,  cu sugestii ale transcendentului, transfigurare a biografiei (poetice); 5. “cartea este una majoră, profundă, cu o mare încărcătură ideatică, o constructive stilistică rafinată, cu multe aluzii livreşti, culturale, recurgând la un imaginar deosebit de expresiv, de ingenios”;

Pr. Sava Marian, în Ziarul „Lumina” din 14 ianuarie 2025, publică un articol în care prezintă geneza romanului „Geniu pustiu” a lui Eminescu. Reţinem: „În urma morţii lui Aron Pumnul (ianuarie 1866), în casa căruia crescuse, Mihai Eminescu a părăsit frumoasa Bucovină pentru a merge spre locul de formare a dascălului său de suflet: Blajul. Acolo s-a interesat de oamenii şi evenimentele de la 1848 şi a cules primele date pentru romanul „Geniu pustiu”, redactat la Bucureşti şi Viena. Ceea ce a determinat scrierea volumului a fost proclamarea şi instaurarea regimului dualist, austro-ungar, în 1867, care a desfiinţat autonomia Transilvaniei, integrînd-o în Ungaria şi a impus tuturor naţiunilor din partea de răsărit a Austriei legile diabolice maghiare, care le lipsea de orice perspectivă de dezvoltare proprie şi prespunea transformarea românilor într-o masă de sclavi. Acţiunea romanului e de fapt o cronică a faptelor de luptă ale lui Iancu şi ale moţilor săi, decişi să-şi apere libertatea cu arma în mână.  Astfel, Eminescu ne înfăţişează o adevărată icoană a Revoluţiei de la 1848 sau, cum spunea Perpessicius, un jurnal al revoluţiei. O însemnare – Iancu, Axente şi Balint – făcută cu roşu la fila 48 a manuscrisului ne încredinţează că eroul lui Eminescu era Avram Iancu, chiar dacă în roman autorul nu îl numeşte aşa”;

Arhim. Mihail Daniliuc, în  Ziarul „Lumina” din 10 ianuarie 2025, publică eseul „Biserica strămoşească şi Mihai Eminescu”. Spune autorul: „Eminescu a fost un om profund religios şi a înţeles pe deplin locul şi rolul Bisericii Ortodoxe în devenirea noastră spirituală, culturală şi naţională.  El s-a dovedit un fiu devotat al Bisericii străbune, apărând-o cu demnitate şi responsabilitate. Ba chiar putem spune că s-a arătat un vajnic susţinător al ei, cu putere în cuvânt, împotriva unor presiuni externe asupra Ortodoxiei române la acea vreme, recunoscându-i Bisericii meritul de a fi cea dintâi şcoală a neamului şi numind-o „MAMA SPRITUALĂ A POPORULUI ROMÂN”.  Autorul prezintă articolul din  „Timpul” din 16 aprilie 1878, un alt articol din aceeaşi publicaţie din 12 aprilie 1881 şi intitulat „Şi iarăşi bat la poartă”. Tot din „Timpul”, din 2 februarie 1879, este prezentat articolul „Liber – cugetător, liberă – cugetare”. Mihai Daniliuc , referindu-se şi la  articolul „Din istoria mănăstirilor închinate” („Timpul, 10 august 1878), spune: „Eminescu înfăţişează o  succintă istorie a Muntelui Athos şi a modului de organizare a vieţii monahale de acolo, prezentând în final o scrisoare a arhimandritului Chiriac, botoşănean la origine, cârmuitorul unui schit sau al  unei chilii româneşti a cărei biserică avea hramul „Întâmpinarea Domnului”, dependentă canonic de Mănăstirea Cutlumuş, veche ctitorie a Basarabilor. Acesta venea cu rugămintea de a fi ajutat la întemeierea unei biblioteci în respectiva aşezare prin donarea de cărţi sau orice alt fel de bunuri pentru sprijinirea aşezării monastice”;

Cristian Pătrăşconiu, în „România literară” nr. 1-2 din ianuarie 2025, publică un interviu cu Martin Puchner, unul dintre umaniştii de top ai lumii, autorul volumului „Cultura. Surprinzătoarele conexiuni şi influenţe dintre civilizaţii”  (Editura „Trei”, Bucureşti, 2024).  Câteva idei din interviul amintit: 1. „pentru mine, cea mai cuprinzătoare definiţie a culturii ar fi: „CEEA CE NI SE TRANSMITE AUTOMAT NOUĂ, OAMENILOR, PRIN GENE”; 2. „ce aş numi eu cultură nu este know-how, ci know-why, de aici şi conflictul permanent dintre semnificaţii”; 3. „despre perioadele istorice, indiferent cât credem că ştim despre trecut, tot rămâne o parte imensă de necunoscut”; 4. „omul reproduce permanent cultura. Încercăm să ne reconectăm cu trecutul, căutăm rămăşiţele trecutului. Căutăm întreruperi şi lucruri care au fost date uitării”; 5. „cultura este în orice moment, ceva ce reclădim din bucăţi”;

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending