Connect with us
Publicitate

Eveniment

Funcționari de la Garda de Mediu bănuiți că luau șpagă pentru a închide ochii la nereguli. Trei au fost reținuți de DNA

Publicat

În urma descinderilor DNA din județele Iași, Botoșani și Suceava, de miercuri, au fost reținute trei persoane din județul Botoșani. Față de alte persoane ridicate de anchetatori s-a dispus măsura controlului judiciar. Cei trei reținuți sunt funcționari publici, doi de la Garda de Mediu și unul de la Agenția de Protecția Mediului (APM). Sunt bănuite fapte de corupție comise anul trecut, relatează Adevărul.

Descinderi de amploare

Miercuri, 30 martie 2023, în județele Botoșani, Iași și Suceava au avut loc descinderi de amploare a procurorilor DNA la instituții publice, sedii de firmă și locuințe. Descinderile au avut loc în 64 de locații din trei județe.

La nivelul instituțiilor publice au avut loc descinderi și percheziții la Garda de Mediu, APM, Sistemul de Gospodărire al Apelor Botoșani, dar și la Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad.

Totodată, au avut loc verificări și descinderi și la mai multe primării din județul Botoșani.

Pe lângă instituțiile publice au fost efectuate descinderi și la 21 de societăți comerciale. Au fost duși la audieri numeroși funcționari atât de la Garda de Mediu Botoșani, dar și de la APM. În urma audierilor, trei funcționari din Botoșani au fost reținuți de procurorii DNA.

Șpagă pentru a închide ochii la nereguli
Conform anchetatorilor sunt vizate fapte de corupție și alte fapte asimilate celor de corupție.

Funcționarii vizați sunt bănuiți că ar fi luat șpagă de la diferiți agenți economici sau unități administrativ-teritoriale pentru a se face că nu văd anumite probleme privind normele de mediu.

În plus, tot pe bani, și-ar fi îndeplinit defectuos sarcinile de serviciu sau pur și simplu nu au luat nicio măsură atunci când se cuvenea.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima ludotecă specializată, din România, pe deficiențe de auz și văz.

”Dacă ei sunt privați de materialele specifice problemei lor, au șanse mai mici de dezvoltare”

Ludoteca a fost înființată cu numeroase donații, inclusiv din Germania, dar și cu sprijinul a numeroși voluntari. De-a lungul timpul s-au implicat și fundații precum Mol România sau Societatea pentru Dezvoltare Urbană.

Prima grijă a fost ca toți copiii din județ să beneficieze de terapie prin joc. Evident, jocuri personalizate pentru nevoile lor, foarte greu de găsit.

Joc creat FOTO Laura Dănilă
Joc creat FOTO Laura Dănilă

„Prin joc, copiii învață mult mai ușor să se adapteze la lumea reală, învață să intre în contact cu tot felul de jocuri și jucării adaptate stimulative și le vine mai ușor să învețe să-și folosească vizualul restant – la copiii cu deficiențe de vedere sau nevăzători – sau să învețe să-și antreneze analizorul tactil atât de important pentru învățarea scrisului Braille dar și pentru orientarea lor în mediul ambiental. Dacă ei sunt privaţi de materialele specifice problemei lor, au şanse mai mici de dezvoltare”, precizează Laura Dănilă.

Jocuri personalizate pentru copii cu deficiențe

Încă de la început, specialiștii implicați în proiect au personalizat pentru ludotecă 10 jocuri destinate inițial copiilor tipici. Mai apoi, au reușit să creeze jocuri originale. Unul dintre acestea se numește „O zi din viața mea” și practic poartă copilul nevăzător sau cu probleme auditive prin toate provocările vieții cotidiene.

Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă
Copii jucându-se la ludoteca FOTO Laura Dănilă

„Sunt situații diverse de viață, în care copilul intră, la școală, cabinetul stomatologic, în parc, la zoo. Prin joc copilul învață să facă față  provocărilor din mediul înconjurător. Sunt și zaruri speciale, cu proeminențe, în așa fel încât să le poată simți. Copiii cu deficiențe de vedere pot astfel să participe la joc cu șanse egale cu văzătorii”, adaugă Laura Dănilă. Aceste jocuri au ajuns, deja, în școli sau în liceele pentru nevăzători.

Sursa: Adevărul

Citeste mai mult

Economie

După ce ani întregi românii au fost lăsați pradă „cămătarilor” legali, dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii. Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile, scrie alba24.ro.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate, după ani întregi în care românii au fost lăsați pradă ”cămătarilor” legali.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe a fost adoptat cu 172 voturi pentru, 81 contra şi 3 abţineri.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, se arată în textul adoptat.

„Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Ăn cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, prevede proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, „în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

De asemenea, prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

Tot prin excepţie, „în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, mai prevede actul normativ.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativa a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, se mai menţionează în actul normativ.

În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Dobânzile practicate de IFN-uri vor fi plafonate

„Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele:

  • a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri;
  • b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit;
  • c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii;
  • d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive”, mai prevede proiectul.

Actul normativ mai stabileşte că, „în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile”.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citeste mai mult

Administratie

Acțiunea de protest organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, mediată de prefectul de Botoșani. „Îmi pare rău să aud despre aceste inechități și nedreptăți”

Publicat

Astăzi a avut loc, în fața Palatului Administrativ, o acțiune de protest organizată de Sindicatul IMPACT Botoșani, ca urmare a nemulțumirilor privind drepturile asistenților personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, i-a invitat pe reprezentanții sindicatului la dialog și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României.

Motivele principale ale protestului sunt:

  • Eliminarea unei categorii profesionale defavorizate – asistenți personali – din grila de salarizare privind familia ocupațională sănătate și asistență socială aprobată prin OUG nr. 19/2024 în mod discreționar și discriminatoriu, pentru a nu beneficia de majorare salarială și recunoașterea sporului de vechime!
  • Decizia nr. 23/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a eliminat abuziv dreptul asistenților personali la spor pentru condiții de muncă, chiar dacă aceștia îngrijesc persoane încadrate în grad de handicap grav! O mare discriminare între asistenții personali care nu beneficiază de nici un spor pentru condiții de muncă și salariații din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități care beneficiază de spor de condiții de muncă de până la 50%, chiar dacă îngrijesc aceeași categorie de beneficiari iar riscurile sunt aceleași!
  • Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct toate categoriile de salariați iar efectele ei cumulate determină o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. În acest context economic, asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav sunt în risc de sărăcie împreună cu persoanele vulnerabile din îngrijire, având un venit sub limita unui trai decent atât pentru ei, persoana vulnerabilă și familia proprie.

 

Sorin Cornilă: ”Îmi pare rău să aud despre aceste inechități și nedreptăți pe care le reclamați dumneavoastră, vă asigur de tot sprijinul meu pentru a transmite mesajul către ministerele de resort și îmi doresc ca vocea dumneavoastră să fie auzită. Înțeleg și cred că și statul român înțelege foarte bine activitatea dumneavoastră și necesitatea pentru beneficiarii care sunt deserviți de asistenții personali, chiar dacă fac parte din familii sau nu. Voi transmite către Ministerul Muncii memoriul dumneavoastră și vom face și noi la Instituția Prefectului o sinteză despre ce am discutat astăzi. Din partea mea aveți tot sprijinul pentru a duce mesajul mai departe, sunt convins că este înțeleasă necesitatea asistentului personal, la nivelul ministerelor de resort, cred că Guvernul României pe care-l reprezint are o strategie în acest sens, în același timp vă încurajez ca împreună cu sindicatul la nivel național să purtați discuții la minister, să programați întâlniri prin care să faceți cunoscute toate aceste aspecte. La nivel de administrație locală, sunt fonduri prin PNRR, sunt proiecte accesate, este adevărat, nu s-au accesat așa cum ne-am dorit noi, pentru aceste centre care să deservească beneficiarii cu nevoie speciale, dar o strategie este. Nu este totul perfect, așa cum ne-am dori cu toții, dar prin dialog, putem găsi soluții întotdeauna. Eu am toată disponibilitatea și vă aștept oricând să discutăm și apelați dacă vă pot sprijini, prin natura funcției mele, într-o acțiune la ministere, la secretari de stat. La nivel local, dacă ține de mine, dacă este vreo chestiune și mă implică, vă asigur de tot sprijinul meu.”

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/prefectul-judetului-botosani-s-a-intalnit-astazi-cu-reprezentantii-sindicatului-impact/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending