Connect with us

Actualitate

„Fumatul electronic”, cel puțin la fel de nociv ca și fumatul de tutun. Fenomen de amploare printre liceenii din România

Publicat

Publicitate

Produsele de vapat generează riscuri la fel de mari ca și țigările din tutun, arată o analiză a Institutului Național de Sănătate Publică.

Acest fenomen este din ce în ce mai prezent în rândul tinerilor din licee, și chiar în școlile generale.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat, arată un raport al INSP.

Un nou trend care a apărut în rândul tinerilor în ultimii ani este vapingul.

În ultimii ani utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a țigărilor electronice duce la îngrijorări privind efectele pe care le poate avea asupra sănătății individuale și asupra sănătății la nivel populational.

Ca rezultat al extinderii vapingului în populație, efectele asupra sănătății au devenit o problemă importantă deoarece tinerii se expun unui risc crescut cu potențiale consecințe cronice.

Publicitate

Există evidențe că țigările electronice nu pot fi considerate ca fiind produse lipsite de riscuri pentru sănătate.

Prin vaping, oamenii se expun la următoarele riscuri

  • Unele produse de vapat, pot conține nicotină cât 20 de țigări
  • Aerosolii produselor de vapat conțin substanțe cancerigene
  • Nicotina afectează creierul, memoria și capacitatea de învățare
  • Vapingul crește de două ori riscul de a începe să fumezi țigarete din tutun

Adicția, nicotina și iritanții cancerigeni sunt factori dăunători prezenți atât în consumul de țigarete, cât și în consumul de țigarete electronice.

Pentru că nu există dovezi privind efectul acestora pe termen lung, prin noutatea acestor produse, sunt multe voci care propun utilizarea acestor dispositive ca metodă alternativă la fumatul convențional.

Producătorii acestor dispozitive le propun ca modalitate de renunțare la fumatul clasic, plecând de la premisa că ar fi mai puțin nocive pentru sănătate în comparație cu țigările clasice.

Totuși, dovezile existente până la acest moment nu sprijină acest punct de vedere, se arată în raportul INSP din cadrul campaniei Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!

Peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată datele unui studiu din România despre fumat, realizat de INSP, în intervalul octombrie-decembrie 2022.

Totodată, 5% dintre fumătorii din România se apucă de fumat înaintea vârstei de 13 ani. Cea mai mare prevalență a fumatului apare la categoria de vârstă 25-34, arată o analiză EUROSTAT.

Marketingul, o mare problemă

Marketingul și comercializarea acestor dispozitive pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice. Companiile de tutun au organizat campanii de marketing agresive pentru a introduce produsele de tutun încălzit în consum.

Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun cu risc redus și fără fum. În cadrul strategiei de promovare, marketingul prin intermediul rețelelor sociale a fost un element cheie.

Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electronice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice, arată o analiză a Direcției de Sănătate Publică.

România nu are un plan de combatere a fenomenului

În ceea ce privește produsele de vaping și de tutun încălzit, România se bazează pe o legislație depășită, adoptată în 2002, pe când astfel de produse nici nu existau pe piață.

”Industria tutunului a profitat de această înțelegere limitată și a dezvoltat produse noi. În multe țări europene a început să se aducă la zi legislația, România ține pasul pe loc.

Noi am încercat în anul 2018 să restricționăm promovarea, dar ne-am blocat la Comisia de cultură din Camera Deputaților. Lobby-ul industriei de tutun este foarte puternic”, a declarat Ramona Brad.

La nivel internațional, Comisia Europeană ia măsuri. Produsele din tutun încălzit aromatizare vor fi interzise începând din luna octombrie și sunt anunțate creșteri de taxe.

„Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

5 aprilie, Ziua internațională a conștiinței. Inițiativă ONU de promovare a păcii, prin condiţii de stabilitate şi bunăstare

Publicat

Publicitate

Ziua internaţională a conştiinţei – International Day of Conscience (ONU) este sărbătorită în fiecare an la 5 aprilie. Aceasta urmăreşte promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă, scrie alba24.ro. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.

Adunarea Generală a invitat toate statele membre, organizaţiile sistemului Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, precum şi organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice, să construiască cultura păcii cu dragoste şi conştiinţă în raport cu cultura sau obiceiurile adecvate comunităţilor locale, naţionale şi regionale, inclusiv prin educaţie de calitate şi activităţi de sensibilizare a publicului, favorizând astfel dezvoltarea durabilă.

Conceptul de cultură a păcii

Conceptul de cultură a păcii a apărut în urma Congresului internaţional al UNESCO organizat, în 1989, în Coasta de Fildeş, care a avut ca temă „Pacea în mintea oamenilor”. De atunci, promovarea unei culturi a păcii a fost considerată tot mai mult ca un obiectiv demn al comunităţii internaţionale, notează Agerpres.

Conceptul în evoluţie a inspirat activităţi la atât de multe niveluri şi în atâtea regiuni cu participarea deplină a societăţii civile încât cultura păcii a preluat treptat caracteristicile unei mişcări globale.

În cadrul sistemului Naţiunilor Unite, conceptul se regăseşte în Constituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), adoptată în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Sarcina construirii unei culturi a păcii necesită acţiuni educaţionale, culturale, sociale şi civice cuprinzătoare, în care fiecare persoană are ceva de învăţat şi ceva de oferit ori de împărtăşit. Se adresează tuturor vârstelor şi tuturor grupurilor.

Publicitate

Pacea nu este doar absenţa diferenţelor şi a conflictelor. Este un proces pozitiv, dinamic, participativ, legat intrinsec de democraţie, justiţie şi dezvoltare pentru toţi prin care se respectă diferenţele, este încurajat dialogul iar conflictele sunt transformate constant prin mijloace non-violente în noi căi de cooperare, notează www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Alianţa Civilizaţiilor din cadrul ONU joacă un rol important în încurajarea dialogului intercultural. Acestea desfăşoară activităţi legate de cultura păcii şi a non-violenţei şi depun eforturi în promovarea unei culturi a păcii printr-o serie de proiecte practice în domeniile tineretului, educaţiei, mass-media şi migraţiei, în colaborare cu guvernele, organizaţiile internaţionale, fundaţiile şi grupurile societăţii civile, precum şi mass-media şi sectorul privat.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Publicat

Publicitate
Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829). Antonie și împreună cu soția sa au adus pe lume trei copii: Evloghia, Ștefan și Agapi (viitoarea monahie Teodora).
Primii doi copii au murit de tineri, Evloghia fiind monahie, iar Ștefan fiind diacon. Agapi nu și-a cunoscut mama, deoarece ea a trecut la Domnul imediat după ce o născuse. În ziua morții Hrisantei, Antonie s-a dus la mănăstire și a lăsat copila în grija unei bune prietene de familie, pe nume Teopisti. Teopisti care era văduvă și a acceptat cu mare bucurie să o crească pe Agapi. dată ce copila a ajuns la vârsta potrivită, Teopisti, având consimțământul monahului Antonie, a căsătorit-o cu un tânăr dintr-o familie de buni creștini, cea a guvernatorului insulei.
Deși Agapi își dorea o viață de mănăstire, după exemplul fraților ei, a acceptat să se căsătorească, urmând exemplul Maicii Domnului, la Bunavestire. Teopisti a trecut la cele veșnice și la scurt timp toată familia guvernatorului, împreună cu tatăl lui Agapi, au plecat la Tesalonic, din cauza unei invazii a sarazinilor. Agapi, căsătorită fiind, a avut trei copii. Doi băieți gemeni și o fată pe care a numit-o Teopisti, în amintirea văduvei care o crescuse. În urma unei epidemii, Agapi își pierde cei doi băieți, împreună cu socrii. După această mare suferință, hotărăște să o făgăduiască lui Dumnezeu pe fiica sa, Teopisti. La sase ani, micuța a fost dusă la seminarul Sfântului Luca din Tesalonic. Imediat după aceasta, Agapi și Ioan, soțul ei, au trăit în curăție, în post și asceză. Agapi și-a găsit alinare în Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Ștefan, de acolo trăgându-și tăria duhovnicească.
După încredințarea fiicei lor la așezământul Sfântului Luca, Ioan a trecut și el la Domnul. Tânăra Agapi a rămas văduvă la douăzeci și cinci de ani, neavând pe nimeni drept sprijin. Fiind, însă, puternic legată de Dumnezeu și având încredere în Pronia Lui, Agapi a simțit că venise un moment de mare importanță în viața ei. După ce a împlinit cele cuvenite la nouă zile după moartea soțului, a împărțit tot ce mai aveau pe la biserici și la aziluri de săraci, apoi a luat cu sine 100 de monezi pentru Sfântul Ștefan și eliberată de orice grijă pământească a plecat spre mănăstire. Maica stareță a primit-o în obște și a călugărit-o imediat, spre mirarea surorilor.
Apoi trăiește o viață plină de ispite, în ascultare deplină față de stareță care dorind să o ajute să se desăvârșească nu o cruța de la încercări. O adevărată piatră de încercare urma să fie canonul pe care îl primise de la stareță în ultima parte a vieții. Timp de 15 ani i s-a interzis să vorbească cu fiica ei, Teopisti, care se alăturase mamei sale în obștea mănăstirii. Mai târziu, atunci când Sfânta Cuvioasă Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța a ridicat interdicția de a-și mai vorbi una alteia și atunci mama și fiica au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, în sensul apropierii pe care le-o conferea rudenia de sânge, ci se considerau una pe alta surori întru Hristos. Altă mare încercare a avut când stareța a dat-o afară în toiul iernii pe timp de furtună, în ploaie și frig.
Dumnezeu a intervenit cu harul Său și a învrednicit-o să vadă lumina necreată. Sora Harito a văzut de la fereastră cum un nimb strălucitor de lumină cobora încet din cer și se așeza pe capul Sfintei Cuvioase Teodora, care strălucind în întunecimea nopții se afla plutind în aer prin puterea dumnezeiască. Sora Harito a alergat apoi la stareța Ana și i-a povestit toate cele întâmplate. Stareța i-a dat ca ascultare maicii Harito să nu povestească nimănui cele întâmplate. Sfânta Cuvioasă Teodora, a dus o viață ascetică, de mari nevoințe, chiar și după ce obștea a eliberat-o de ascultări, ea căra ulcioarele de apă ale maicilor, pe ascuns.
Apoi se ducea în jurul mănăstirii, aduna ațe și împletea saci și sfori pentru nevoile mănăstirii. Acesta a fost rucodelia maicii Teodora până la sfârșitul vieții. Fiind în vârsta de optzeci de ani, a adormit spovedită și împărtășită în anul 892, aflându-se în chilia ei. Imediat clopotul mănăstirii a început să bată singure, de trei ori, iar din chilia ei se auzea un cântec ceresc. A început să facă minuni încă din timpul slujbei de înmormântare, iar moaștele au răspândit bună mireasmă încă din timpul privegherii.
A fost prohodită și apoi înmormântată în curtea mănăstirii. La câțiva ani după moartea Sfintei Cuvioase Teodora a trecut la cele veșnice și egumena Ana, cea care a primit-o în mănăstire și de care a făcut ascultare, smerindu-se și nevoindu-se sub povățuirea ei de maică și îndrumătoare spirituală a obștii monahale în care intrase.
La momentul înmormântării egumenei a fost descoperit trupul Sfintei Teodora, care, deși trecuse ceva timp de la moartea sa, s-a ridicat și i-a făcut loc povățuitoarei sale, oferindu-i locul mai larg în mormânt. Aceasta a fost și prima minune săvârșită după moartea sa, arătându-și totodată virtutea ascultării și a smereniei față de egumena sa chiar și după moarte.

Citeste mai mult

Eveniment

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Ce este un SRL-FE și cum se va putea înființa

Publicat

Publicitate

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa firme de exercițiu sub forma unor societăți cu răspundere limitată adaptate vârstei lor (SRL-FE), potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro.

Inițiativa urmărește dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, sprijinind educația antreprenorială, care este materie obligatorie sau opțională la liceu.

Propunerea legislativă privind înființarea firmelor de exercițiu a faost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 3 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, propunerea legislativă reglementează modalitatea de înființare a firmelor de exercițiu de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, sub forma unei societăți cu răspundere limitată, adaptată vârstei și capacității tinerilor.

Proiect pentru stimularea antreprenoriatului timpuriu
„Prin introducerea firmelor de exercițiu, ca entități care pot acționa în mod real în viața economică, are loc stimularea antreprenoriatului timpuriu prin reducerea vârstei minime de la care se poate înființa o societate, la 16 ani, adolescenții care au idei de afaceri inovatoare pot începe mai devreme să-și dezvolte proiectele.

Tinerii cu pasiune pentru tehnologie, servicii sau alte domenii pot beneficia de experiența practică obținută din administrarea unei firme încă din anii de liceu.

Publicitate

La 16 ani unii tineri pot avea motivația pentru a începe un proiect propriu. Implicarea directă în antreprenoriat ajută tineri să dobândească abilități de management, contabilitate, marketing, comunicare și lucru în echipă și să își descopere vocația de antreprenori, conducând la dezvoltarea competențelor și responsabilității.

Tinerii sunt tot mai prezenți în mediul online și pot avea idei de afaceri care să vizeze aplicații, site-uri web, platforme de gaming, e-commerce etc. Accesul devreme la oportunități de dezvoltare antreprenorială se aliniază cu tendința globală de încurajare a startup-urilor în rândul adolescenților și studenților.

În unele țări există deja forme de sprijin pentru antreprenori încă de la 16 ani, inclusiv sisteme educaționale care pregătesc elevii pentru realitățile pieței. Prin această inițiativă România se aliniază la exemplele de bune practice din țări care au rezultate pozitive în domeniul antreprenoriatului tinerilor”, se precizează în expunerea de motive.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme

Initiațiva legislativă reglementează înființarea unui nou tip de societate cu răspundere limitată – „firmă de exercițiu” sau abrevierea „SRL – FE” de către tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani.

Potrivit parlamentarilor, această vârstă corespunde cu studierea materiei educație antreprenorială/antreprenoriat în licee și de la care un tânăr are maturitatea necesară pentru a înțelege consecințele acțiunilor sale.

De asemenea, vârsta minimă de 16 ani corespunde cu vârsta de la care un tânăr poate încheia singur un contract individual de muncă și cu vârsta de la care se poate obține permis de conducere pe drumurile publice pentru anumite tipuri de autoturisme.

Condițiile de înființare ale unei firme de exercițiu

Condițiile de înființare sunt adaptate tipului special de societate pentru tinerii între 16 și 18 ani, astfel aceasta poate fi înregistrată cel mai devreme la data împlinirii vârstei de 16 ani de către asociatul unic sau de cel mai mic dintre asociați, în cazul societăților cu mai mulți asociați, fără a depăși vârsta de 18 ani.

De asemenea, având în vedere perioada relativ scurtă de timp pentru funcționarea acestui tip de societate, și pentru evitarea situației în care ar exista tentația de înființa un număr mare de societăți de către minori, aceștia au dreptul de a înființa sau de a dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, conform prezentei legi.

În acest scop la momentul înregistrării, Oficiul Registrului Comerțului, unde se înregistrează societatea, are obligația verificării îndeplinirii acestei condiții, sub sancțiunea respingerii înregistrării. Această condiție trebuie respectată în cazul cesionării, fuziunii sau divizării.

În scopul protejării tinerilor între 16 și 8 ani, și pentru încunoștiințarea reprezentantului legal al minorului, acesta va trebui să prezinte acordul scris al părinților sau a tutorelui pentru dobândirea de părți sociale și de numire ca administrator al societății.

Firma de exercițiu trebuie administrată de cel sau cei care o înființează, evitându-se astfel situația în care tineri ar fi folosiți ca interpuși de către persoane majore care să preia conducerea societății.

Astfel, s-a prevăzut că asociatul unic este administrator sau toți asociații, care sunt obligatoriu tineri între 16 și 18 ani.

Tinerii între 16 și 18 ani vor putea să își deschidă firme. Domeniile de activitate interzise

Firma de exercițiu va putea avea cel mult 3 grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităților din economia națională în vigoare (CAEN Rev. 3).

În cele 3 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societății următoarele:

intermedieri financiare și asigurări,
tranzacții imobiliare,
activități de jocuri de noroc și pariuri,
producție sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope.
Această limitare este necesară pentru protejarea tinerilor de tentația înregsitrării unui număr mare de CAEN-uri, și în acest fel activitatea societății nu se mai concentrează pe o idee de afacere a tinerilor antreprenori.

Cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro

Raportat la specificul firmelor de exercițiu, s-a prevăzut ca acestea pot deține active totale sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro.

Această limitare este necesară pentru protecția minorilor în scopul limitării eventualelor daune. Firma de exercițiu are posibilitatea ținerii contabilității în partidă simplă, raportat la dimensiunea activității acesteia.

S-a prevăzut ca la momentul depășirii acestor praguri, calitatea de firmă de exercițiu se pierde, iar activitatea economică a acesteia încetează.

Firmele de exercițiu, scutite de impozitul pe profit și pe venit

Având în vedere valoarea de maxim 100.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro, a activelor totale sau a cifrei de afaceri anuale nete, și în scopul încurajării antreprenoriatului în rândul tinerilor, SRL – FE sunt scutite de impozitul pe profit sau a impozitului pe venitul microintreprinderilor, până la valoarea pragului maxim.

În cazul în care se depășește această valoare, impozitul pe venit/profit va fi cel reglementat pentru orice societate conform Codului Fiscal, raportat și la faptul că în această ultimă situație intervine și încetarea activității economice a SRL – FE.

Calitatea de SRL – FE se pierde prin efectul legii, iar societatea nu mai are dreptul de a desfășura o activitate economică la data împlinirii vârstei de 18 ani de către asociatul unic sau de către cel mai mic dintre asociați, aceștia având posibilitatea ca în termen de 45 de zile să opteze pentru transformarea într-un SRL sau să radieze firma de exercițiu.

De asemenea, calitatea de firmă de exercițiu se pierde:

la data la care oricare dintre autoritățile competente constată că S.R.L. – F.E nu mai îndeplinește una dintre condițiile prevăzute de lege;
la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenței unei obligații fiscale neîndeplinite, cu posibilitatea reluării activității prin plata obligației;
la finalul lunii în care s-a depășit pragul de 100.000 de lei în privința acti

Citeste mai mult

Eveniment

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din România. Potrivit datelor oficiale, doar în luna martie 2025, românii au returnat peste 348,8 milioane de ambalaje, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare’, se arată într-un comunicat al MMAP, remis vineri AGERPRES.

Ritmul susținut de dezvoltare al infrastructurii SGR este confirmat și de extinderea rețelei naționale de puncte de colectare automată, cu 192 de noi RVM-uri (Reverse Vending Machines) puse în funcțiune în ultima lună. Acestea sprijină o rețea națională în continuă expansiune, care facilitează accesul cetățenilor la reciclare.

În primul trimestru din 2025, Sistemul Garanție-Returnare a atins performanțe semnificative: peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane doze de aluminiu și 69,7 milioane sticle.

‘SGR are rezultate foarte bune pentru începutul acestui an, iar în ultima lună am continuat împreună să facem România mai curată. Returnarea ambalajelor se face mai eficient, iar numărul punctelor de colectare nefuncționale este în scădere constantă’, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit evaluărilor recente, județele Mureș și Sălaj se remarcă prin funcționarea integrală a punctelor automate de colectare în ultimele patru săptămâni. De asemenea, județele Vrancea și Botoșani au menținut un nivel ridicat de operativitate, cu doar câteva excepții punctuale.

Publicitate

Ministerul Mediului anunță o nouă etapă în implementarea SGR, prin extinderea colectării și în comunitățile rurale. În următoarele săptămâni va fi testat un sistem mobil de colectare, care va tranzita comunele din România. Astfel, locuitorii din satele din zone montane sau din Delta Dunării vor avea acces facil la returnarea ambalajelor și recuperarea garanției aferente.

‘SGR trebuie să ajungă în fiecare comunitate, fie ea urbană sau rurală. Natura are nevoie de prieteni și în marile orașe, dar și în cele mai îndepărtate cătune’, a adăugat Mircea Fechet.

În perioada următoare, județele Bihor și Constanța vor deveni noi noduri logistice importante pentru SGR, prin deschiderea a două centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor. Acestea se vor alătura celor deja operaționale în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș.

Potrivit sursei citate, tot mai mulți cetățeni aleg să colecteze ambalajele separat și să le returneze, iar acest comportament este susținut activ de inițiative antreprenoriale dedicate reciclării. ‘Rezultatele sunt remarcabile și demonstrează că reciclarea devine o practică frecventă în viața de zi cu zi a românilor’, a mai transmis oficialul MMAP, în comunicatul citat.

Ministerul Mediului monitorizează constant și partea de gestionare a garanțiilor financiare. Aproximativ 60% dintre comercianții înregistrați – dintr-un total de peste 67.000 – sunt activi în sistem. Eficiența funcționării SGR depinde inclusiv de promptitudinea plăților către comercianți, iar Ministerul susține un dialog constant pentru remedierea rapidă a eventualelor întârzieri sau disfuncționalități.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending