Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fugarii care se sustrag de la aplicarea legii vor suporta cheltuielile de aducere a lor în fața justiției. Senatul a aprobat

Publicat

Publicitate

Senatul a adoptat luni un proiect legislativ iniţiat de Guvern, potrivit căruia fugarii ar putea fi obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară. Acesta reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată. De asemenea, prevede modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducere în ţară a acestora, scrie alba24.ro.

”E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Cui se aplică? Persoanelor urmărite internațional:

– cele pentru care a fost emis mandat european de arestare

Publicitate

– ⁠și cele care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege:

– Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

Publicitate

– Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Fugari din România. Cât a cheltuit statul până acum

În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari.

Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari, mai precizează ministrul.

Publicitate

„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare

de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Publicitate

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Acesta completează art.16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Senatul este prima Cameră legislativă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Produsele lactate comercializate pe piața din România, verificate de inspectorii ANSVSA

Publicat

Publicitate

Inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale, în intervalul 16 – 29 martie a.c., pentru depistarea unor practici frauduloase la produsele lactate comercializate pe piața din România, în urma acestora fiind aplicate 101 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 703.200 de lei.

De asemenea, au fost reţinute oficial şi puse sub sechestru peste 14 tone de produse lactate.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmis luni AGERPRES, controalele au fost realizate în depozite alimentare autorizate, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.

Publicitate

Potrivit ANSVSA, cu ocazia acestor controale au fost verificate şi loturile de produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/ţări terţe, care au fost reambalate în unităţi din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea activităţii de reambalare, modul de marcare şi etichetare.

“Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 101 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 703.200 de lei. Totodată, au fost emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii, două ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 14.443 de kg de produse lactate”, se precizează în comunicatul autorităţii.

Printre neregulile constatate se numără: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind ambalarea, etichetarea şi depozitarea; purtarea echipamentelor de protecţie sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare; utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

Publicitate

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.

“Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităţi, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, se arată în comunicat.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară, au mai transmis reprezentanţii ANSVSA.AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor Modern Calor în perioada sărbătorilor de Paște

Publicat

Publicitate

S.C. Modern Calor S.A. Botoșani aduce la cunoștința clienților săi, programul casieriilor pentru perioada 01– 08 mai 2024:

 

  Str. Vârnav

Publicitate

(lângă Școala nr. 7)

Direcția de Taxe și Impozite Locale Uvertura Mall
01 mai ÎNCHIS ÎNCHIS ÎNCHIS
02 mai 07:00 – 13:00 ÎNCHIS 10:00 – 13:00
03 – 07 mai ÎNCHIS ÎNCHIS ÎNCHIS
08 mai 07:00 – 17:00 8:30 – 16:30 10:00 – 17:00

 

Biroul Relații cu Publicul din Str. Vârnav (lângă Școala nr. 7) va fi închis în perioada 01 – 07 mai 2024, urmând ca acesta să-și reia activitatea de miercuri 08 mai.

Eventualele sesizări pot fi comunicate pe email la adresele: office@moderncalor.ro, relatii.clienti@moderncalor.ro .

Publicitate

În această perioadă facturile pentru energia termică pot fi plătite la bănci (în funcție de programul propriu al acestora), on-line, prin accesarea site-ului www.moderncalor.ro, secțiunea Clienți, PayPoint sau aplicația un-doi Centru de plăți.

Pentru urgențe de ordin tehnic, ce țin de funcționarea sistemului de furnizare a apei calde sunt disponibile numerele de telefon: 0231.537.100 – tasta 1 sau 0231.515.959 – tasta 1.

Sectoarele de producție și distribuție ale S.C. Modern Calor S.A., inclusiv formațiile de intervenție, vor funcționa însă, în toată perioada, cu program continuu.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii de la Liceul „Dimitrie Negreanu” – „Turiști în verdele capitalei”

Publicat

Publicitate

În “Săptămâna Verde”, elevii clasei a X-a A de la Liceul „Dimitrie Negreanu”, coordonați de profesorul diriginte Anca Toma, au vizitat capitala țării, în cadrul Proiectului “Turiști în verdele capitalei”. Proiectul a venit în întâmpinarea solicitărilor elevilor și părinților vizând aprofundarea, într-o manieră mult mai prietenoasă, a cunoștințelor acumulate la disciplinele de specialitate. Totodată, proiectul și-a propus să scoată în evidență aspecte particulare legate de protejarea mediului și eforturile pe care Bucureștiul le face pentru a fi capitală verde.

Între prioritățile pentru “Săptămâna Verde” din anul școlar 2023 – 2024, stabilite de Ministerul Educației, se află și investigarea realității înconjurătoare, formarea de obiceiuri sănătoase în ceea ce privește conservarea și consumul resurselor existente, conștientizarea asupra schimbărilor climatice și a poluării.

Această excursie a avut drept scop cunoașterea, înțelegerea și aprecierea valorilor culturale, istorice și naturale ale țării, implicarea elevilor în activități extracurriculare care să le stimuleze creativitatea în domeniul științelor naturii, mediului, arhitecturii și fotografiei.

Publicitate

Proiectul a avut drept obiective generale documentarea, descoperirea și evaluarea monumentelor naturii și monumentelor istorice din patrimonial național și UNESCO, respectiv cultivarea atitudinii de respect față de natură, resursele naturale, monumentele istorice și culturale, tradițiile poporului român.

Elevii clasei a X-a A se pregătesc în domeniul Științe ale naturii și  pentru ei excursia a fost o activitate bazată pe interdisciplinaritate și muncă în echipă. Ei au avut posibilitatea să relaționeze altfel decât în cadrul școlii și și-au îmbunătățit modul în care comunică și se comportă. Interdisciplinaritatea este promovată de învățământul actual prin utilizarea informațiilor din cadrul mai multor discipline, facilitând înțelegerea acestora și perceperea lor ca un întreg”, a declarat profesorul Anca Toma.

Elevii au vizitat Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Parcul Herăstrău, Parcul “Carol I” și Palatul Parlamentului. “Excursia a reprezentat o experiență deosebită pentru elevi. Ei au fost încântați că au avut posibilitatea să viziteze obiective importante din capitala țării. Le mulțumesc parlamentarilor PSD Botoșani pentru că ne-au oferit oportunitatea de a vizita Palatul Parlamentului, unul dintre cele mai importante obiective turistice din București”, a mai precizat profesorul Anca Toma.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni au primit ajutoare. 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina au primit astăzi posturile

Publicat

Publicitate

Astăzi, la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, 22 de absolvenţi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și ai Școlii de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj, promoţia aprilie 2024, au avut o zi plină de emoţii, odată cu parcurgerea procedurii de repartizare pe funcţii.

Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcţiile vacante existente, avându-se în vedere situaţia operativă înregistrată, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Cei 22 de agenți de poliție au fost repartizaţi în cadrul structurilor de ordine publică, din mediul urban și rural.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending