Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, prilej deosebit pentru biserica micuță, dar încăpătoare duhovnicește și sufletește, din curtea Spitalului de Pediatrie din municipiul Botoșani să-și sărbătorească ocrotitorul spiritual.
Sute de credincioși au stat la rând pentru a se închina la moaștele Sfântului Nectarie, care au fost aşezate într-un baldachin în curtea bisericii.
Sfântul Ierarh Nectarie, despre care cântările slujbei lui spun că „s-a arătat în vremurile din urmă prieten cu adevărat al virtuţilor” este cinstit cu deosebită evlavie de credincioșii din Botoșani, care an de an vin în număr foarte mare, unii să ceară ajutor, alții să mulțumească pentru că nu au fost lăsați singuri în vreme de restriște și în momente de dificultate.
Publicitate
Și anul acesta biserica a fost arhiplină la slujbele rânduite în cinstea Sfântului Nectarie. Sărbătoarea a început, miercuri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de protopopul Petru Fercal, alături de un sobor de preoți.
Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți psalți de la bisericile din Botoșani și de membrii corul Bisericii „Sfântul Nectarie”, care au vorbit despre Sfântul grabnic ajutător în necazuri și în boli în cântări de slavă, la unison cu credincioșii prezenți.
La finalul slujbei, au fost binecuvântate pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, printr-o rugăciune specifică, rostită de protopopul Petru Fercal care a ținut și cuvântul de învățătură.
Publicitate
Părintele a vorbit despre răbdarea în ispite de care a dat dovadă Sfântul Nectarie și despre semnele acestor vremuri, îndemnând credincioșii să fie răbdători și să rămână în duh de sfințenie în ciuda ispitelor care lovesc neîncetat.
„Noi să rămânem în duhul sfințeniei, bucurându-ne de pilda sfinților. Ca să fim așa cum a fost și Sfântul Nectarie: bun la suflet, credincios, smerit și răbdător. Câte n-a pătimit…pentru înțelepciunea lui, pentru bunătatea lui…A fost ales și ierarh, dar pentru cei ce l-au vorbit de rău la patriarh a scos și alungat și a răbdat pentru că a știut că acela ce va răbda până la sfârșit acela se va mântui. Atunci,smerindu-se , nu a căzut în deznădejde. Ci dimpotrivă,a lucrat pas cu pas la desăvârșire și la biruință. Și iată că azi e izvor de sfințenie și nădejde pentru orice om aflat în dificultate.Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne binecuvântează cu astfel de izvoare duhovnicești ca să ne sfințim și noi”, a spus părintele protopop.
Părintele protopop și-a exprimat bucuria izvorâtă din evlavia manifestată de credincioșii din Botoșani la Sfântul Nectarie, lucru certificat de prezența numeroasă și impresionantă la slujba de miercuri seară.
Publicitate
„Dăm slavă lui Dumnezeu că și în această biserică neîncetat la Sfânta Liturghie vin oameni și simt sfințenia. Și ne bucurăm că majoritatea medicilor și asistenților și mamelor cu copii aflați aici vin des și se spovedesc și se împărtășesc. Aceasta arată că fântâna aceasta are o apă bună, că Altarul acesta izvorăște dor de sfințenie și de desăvârșire. Și în cele din urmă cel ce trăiește sfințenia nu poate să se piardă, ci rămâne veșnic, așa cum Dumnezeu veșnic este.
Ne bucurăm de activitatea părintelui, de toți aceștia care se implică cu atâta dragoste în acest frumos lăcaș și de toți aceia care vin și se închină la Sfântul Nectarie și merg spre casele lor cu nădejdea că nu rămân singuri, ci cu sfinții lui Dumnezeu și atunci iată, psalmistul le întărește gândirea: Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi. Amin”, a încheiat părintele.
Părintele paroh, Marius Ciobanu a mulțumit tuturor pentru că au înfrumusețat sărbătoarea prin prezență și a pus la sufletul credincioșilor îndemnul de a învăța din pilda Sfântului Nectarie.
„Sfântul ierarh Nectarie a răbdat multe nedreptăți. Răbda mult nedreptățile celor de o slujire cu el, de o credință cu el. De și era înconjurat de multe nedreptăți, totuși Sfântul Ierarh Nectarie îndura multe nedreptăți totuși sfântul avea multă pace, înștiințat de Dumnezeu că era în rânduială pentru că ierta și pentru că uita nedreptățile celor care s-au pornit cu vrăjmășie împotriva lui. La sfinții ierarhi se cântă un tropar care spune că : Ai câștigat, Sfinte, cu sărăcia cele bogate și cu smerenia celelalte. De-ar fi să învățăm ceva de la viața Sfântului Nectarie, să învățăm să câștigăm să câștigăm și noi cu smerenia celelalte, cu sărăcia cele bogate și să avem răbdare pentru, să știți, sunt ispite și încercări în viața noastră pe care nu le putem trece decât cu răbdare desigur lucrătoare cu rugăciune și smerenie. De-ți vine un gând, de-ți vine o nedreptate, nu ai ce să faci, decât să rabzi, să te rogi și desigur Dumnezeu își ajută. Îi mulțumim Sfântului Ierarh Nectarie că ne adună atât de mulți de ziua lui, la Sfânta Biserică, la această biserică micuță, dar încăpătoare duhovnicește și sufletește și cu multă rânduială”, a spus părintele Marius Ciobanu.
Sărbătoarea a continuat joi, cu slujba Utreniei și Sfintei Liturghii, oficiată în sobor, cu participarea arhimandritului Ioan Harpa, de la Mănăstirea Popăuți, în prezența a sute de credincioși.
***Scurt istoric
În februarie 2009 după îndelungi stăruințe mai ales pentru obținerea aprobărilor necesare s-au început săpăturile pentru zidirea unei noi biserici în curtea Spitalului de Copii Botoșani. În anul 2010 biserica a fost sfințită. S-a reușit aducerea la biserică a unei părticele din Sfintele Moaște ale Sf. Ier. Nectarie din Eghina, în anul 2012, care acum se află la închinare așezate într-o raclă din argint
Paroh al acestei biserici este părintele Marius Ciobanu, hirotonit diacon la 31 decembrie 2000, iar de la 1 ianuarie 2001 preoțit pe seama Parohiei Deleni I, Protopopiatul Vaslui, Episcopia Hușilor. În iulie 2006 a fost numit preot de caritate la Spitalul Sf. Cuv. Parascheva Botoșani Protopopiatul Botoșani. În data de 1 februarie 2011 a fost numit în funcția de preot paroh la parohia nou-înființată cu aceeași dată.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist
DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI
Publicitate
Citesc jurnalul Cameliei Răileanu, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018). Reţin de la pagina 32: „Astăzi citesc în pagina culturală a ziarului local despre o altă carte a lui Cristi B. Lucrarea lui de doctorat la Sorbona: „Călugărul şi moartea”. El e un viitor Eliade, se spune. Prin iarnă am aflat că el şi Smaranda sunt studenţi la indianistică, doctoranzi la Sorbona. Pe Cristi l-am cunoscut în adolescenţă. Era brunet, demonic, trăznea a ţigări proaste şi făcea pe haimanaua. Părea trist şi sensibil. Şi negrul îl prindea bine. Deşi singuratic, era curtat de toate fetele şi-l priveam ca, mai târziu, pe Andru. Învăţa franceza purtând în buzunar un mic dicţionar din care rupea câte o foaie când considera că terminase de memorat tot. Scria poezii, iar în lucrarea de olimpiadă îmi spunea că a făcut numai nişte „speculaţii”. Într-o noapte de întorceam de la Operă toţi „olimpicii” şi profesorul nostru s-a oprit ca străluminat în mijlocul străzii, să exclame: „Ce frumos scrii tu, Carmen!” Entuziasm de poet în miez de noapte. Un sâmbure de lumină în miezul adolescenţei mele. O adolescenţă marcată de spaimă şi de violenţă. Eu n-am fost un „copil teribil”, cum a fost Cristi, dar am avut părinţi teribili şi, ca-n piesa omonimă a lui Cocteau, îmi numeam adesea casa: harabaua blestemată. Viitorul Eliade avea un scris infect: mărunt, de tipar, îngrămădit. Mi-a scris o poezie pe o banchetă, în tren, când ne întorceam de la „naţionala” de română. Am şi acum peticul acela de hârtie. Versurile sunau ciudat de delicat pentru un „dur” ca el: „Când macii înfloresc / prin păr şi prin buzunare / Îmi cer smerit semenilor şi Timpului / iertare”;
Adrian Romilă, în „Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2006, despre „cititorul profesionist”:1. „are mereu timp pentru lectură”; 2. „când nu are timp şi-l procură sacrificând somnul de noapte, întâlniri cu prietenii, privitul la televizor”; 3. „posedă acel organ special capabil să reacţioneze puternic la claritatea de cristal a unei formulări, la atingerea catifelată a unei metafore, la intensitatea culorilor dintr-o imagine sau la eşafodajul complicat al ideilor”; 4. „lumea e multidimensională, cu deschideri şi treceri, labirintică încrucişare de staţii şi parcursuri”; 5. „EU-l său are conturul în mişcare, trece prin alţii pentru a ajunge la sine mai bogat, încărcat de experienţa oglindirii prin sinele tuturor celor pe care i-a cunoscut şi i-a asimilat printr-un fascinant act de iubire: lectura”;
Publicitate
Psihologul Ana Muntean consideră că atunci când se naşte un copil, acesta se naşte de două ori:1. „în primul rând BIOLOGIC (aducând pe lume încă o fiinţă); 2. „în al doilea rând PSIHOLOGIC (aducând pe lume încă un om a cărui caracteristică dominantă este aceea de a fi fiinţă socială);
D. Zeletin, în „Ateneu” nr. 1 din 2006, face o paralelă între Sadoveanu şi Vasile Voiculescu. Reţinem: 1. SADOVEANU: „preocupat de epic şi de ideea istoriei ca sumă de eroi şi de viteji” – VOICULESCU: „consumă din plin experienţa medicului dăruit”; 2. SADOVEANU: „are plăcerea naturii” – VOICULESCU: „are plăcerea naturalului”; 3. SADOVEANU: „a început prin naturalism” – VOICULESCU: „a sfârşit prin naturalism”; 4. SADOVEANU: „are înclinaţia de a contempla natura” – VOICULESCU: „are înclinaţia de a experimenta natura”; 5. SADOVEANU: „păstrează distanţa faţă de mister” – VOICULESCU: „”percută misterul lumii”; 6. SADOVEANU: „e detaşat” –VOICULESCU: „e implicat”; 6. SADOVEANU: „se opreşte la om” – VOICULESCU: „trece dincolo de om”; 7. SADOVEANU: „izvorăşte din semnul exclamării” – VOICULESCU: „izvorăşte din semnul întrebării”; 8. SADOVEANU: „încifrează iniţierea până la semn”- VOICULESCU: „divulgă iniţierea până la destrămare”; 9. SADOVEANU: „e resemnat în faţa inaccesibilului”- VOICULESCU: „se lasă provocat de inaccesibil până la obsesiv”; 10. SADOVEANU: „ipostaza de MAG” – VOICULESCU: „ipostaza de APOSTOL”;11. SADOVEANU: „suferinţa e problema celorlalţi” – VOICULESCU: „suferinţa e problemă personală”; 12. SADOVEANU: „măreţia sa e o indiferenţă ataractică şi cu nimb în faţa misterului lumii” – VOICULESCU: „rămâne veşnic ispitit să intre în jertfelnicul galeriilor unei lumi care nu se dezvăluie perfect ori se arată numai prin semne, spaţiu strâmt, neprielnic desfacerii aripilor, impropriu măreţiei”; 13. SADOVEANU: „lasă misterul acolo unde se află şi-l cântă într-o continuă stare de graţie” – VOICULESCU: „forţează misterul şi îl iscodeşte ritualic”; 14. SADOVEANU: aşterne ireal peste real, de unde impresia de levitaţie” – VOICULESCU: „scotoceşte realul din imaginar, de unde impresia de arheolog în căutarea arhetipurilor”; 15. SADOVEANU: „zări exterioare” – VOICULESCU: „zări lăuntrice”;
Andrei Pleşu, în „Dilema veche” nr. 780 din 2019, despre vanitate:„Nu scapă nimeni. Sau aproape nimeni. Loveşte în proşti (care devin fuduli) ca şi în deştepţi (care devin proşti). Sminteşte, în egală măsură, pe urâţi şi pe frumoşi, pe talentaţi şi pe netalentaţi, pe credincioşi şi pe atei, pe politicieni şi pe „simplii cetăţeni”, pe laici ca şi pe aparţinătorii clerului. Reuşeşte să transforme complexele de inferioritate în complexe de superioritate, încurajează impostura, amputează simţul ridicolului, inhibă orice urmă de umor, de decenţă, de generozitate. Eul propriu pârjoleşte totul în jur: realitatea devine materie primă a unor ambiţii private, ceilalţi devin adversari sau unelte, viaţa nu mai e trăită decât ca o mare ocazie pentru un cult egolatru. Cazurile de vindecare sunt rare.”;
Publicitate
Continui să citesc jurnalul Cameliei Răileanu, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018). Reţin de la pagina 52 despre Nichita Stănescu (decedat în ziua de 13 decembrie 1983): „Nichita Stănescu a intrat în poezia românească ca un Făt – Frumos în basm. Înalt, zvelt… Aşa scria Paul Georgescu. Nichita Stănescu a ieşit din viaţă ca din basm, spun eu acum cu gândul la gerurile din acea zi de 13. Despre moartea poetului n-am aflat de la şcoală, nici de la Radio sau TV, ci de la vânzătorul de ziare din centru, vânzător pe lângă care treceam zilnic, fără să-i dau importanţă. Pe atunci vânzătorii nu aveau ştiri senzaţionale cu care să-şi vândă ziarele. Ce ştiri să fi avut? Că-n judeţul Dolj s-au recoltat atâtea şi atâtea tone de grâu la hectar? Dar „Scânteia” din acea zi avea, în pagina de mică publicitate, la capitolul decese, un anunţ pe care vânzătorul l-a făcut public, strigând: Luaţi „Scânteia”! A murit Nichita Stănescu! A murit poetul! Şi arătând tuturor anunţul pe pagină. Tinerii liceeni, ieşind de la şcoală, se îmbulzeau ca atunci când se primea revista „Flacăra” a lui Adrian Păunescu. Tinerii se îmbulzeau şi repetau: A murit poetul! Poetul Stănescu! I s-a făcut o troiţă de lemn. Au plâns câţiva adolescenţi bucureşteni. A plâns şi Gheorghe Tomozei, care a scos imediat un album memorial. N-am avut bani să-l cumpăr. Eram o adolescentă fără bani, doar cu lacrimi. Păream patetică şi singulară”;
Oamenii sunt sufletul comunității noastre, iar grija pentru ei a fost și va fi mereu pe primul loc pentru echipa PSD Botoșani.
„În ultimii ani, am reușit să transformăm visul într-o realitate: suntem județul în care niciun copil nu mai este nevoit să trăiască în orfelinate. Și nu ne-am oprit aici! Am investit în seniorii noștri, în acei oameni care ne-au construit prezentul pe care-l trăim și în persoanele cu dizabilități. Le-am oferit nu doar locuințe protejate, ci și servicii sociale de cea mai înaltă calitate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
Publicitate
În mandatul de președinte al Consiliului Județean Botoșani al Doinei Federovici în perioada 2020-2024 s-au realizat cele mai multe investiții și s-au demarat proiecte importante în domeniul social:
Publicitate
Construirea căsuțelor de tip familial „Hansel” și „Gretel” Trușești;
Construirea Centrului de zi „Sfântul Nicolae” Trușești;
Înființarea noului Centru de îngrijire și asistență socială Botoșani;
Construirea Centrului de tranzit pentru copiii care au ajuns la vârsta în care trebuie să părăsească sistemul de protecție al statului;
Construirea căsuțelor de tip familial „Cuore” și „Dumbrava Minunată” Pomârla;
Construirea locuințelor protejate „Iris” și „Phoenix” pentru persoane adulte cu dizabilități;
Construirea Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități;
Modernizarea Unității de Asistență Medico-Socială Mihăileni;
Modernizarea Unității de Asistență Medico-Socială Ștefănești;
Modernizarea ambulatoriului de recuperare neuromotorie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului;
Dotarea complexelor de apartamente și a centrelor DGASPC cu mobilier, aparatură electronică și electrocasnice;
Proiect de construire a unui corp nou la Unitatea de Asistență Medico-Socială Ștefănești;
Proiect de modernizare a Unității de Asistență Medico-Socială „Elena Popovici” Flămânzi.
„Suntem oamenii faptelor bune, iar fiecare investiție realizată vorbește despre angajamentul nostru față de comunitate și față de cei care au nevoie de noi. Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Pe 1 decembrie, vă invităm să ne susțineți în alegerile parlamentare. Votați pentru continuitatea acestor investiții și pentru un viitor mai bun pentru toți. Voi continua să fiu un susținător puternic al sistemului de asistență socială din postura de senator, așa cum am fost și primele două mandate. Votați candidații PSD, poziția 3 pe buletinul de vot! Împreună, suntem mai puternici și mai uniți!”, a conchis Doina Federovici.
Raportul de activitate al Doine Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:
Pensiile vor creşte odată cu majorarea valorii Punctului de Referinţă (VPR) de la 81 de lei la 91 de lei, o creştere cu 12,1%, de la 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei.
Ministrul a amintit că miercuri se împlineşte un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii arătând că implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România.
Publicitate
Potrivit Ministerului Muncii, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o îngheţare a pensiilor.
„Noua lege clarifică şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025”, se mai arată în postarea publicată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. AGERPRES
”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cristina Bălăucă, consilierul local PSD care candidează pe listele acestei formațiuni politice și la Senatul României.
Actual inspector școlar la ISJ Botoșani și profesor la una dintre cele mai importante unități de învățământ din municipiul Botoșani, Cristina Bălăucă a vorbit despre ceea ce ar vrea să facă această formațiune politică în următorii ani în sistemul de învățământ dar și despre problemele cu care se confruntă tinerii din județul Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)