Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Slujbă impresionantă la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Botoșani care își cinstește ocrotitorii spirituali

Publicat

Publicitate

Parohia „Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur” din cartierul botoșănean Bucovina își cinstește, pe 30 ianuarie, ocrotitorii spirituali.

Această sfântă biserică din oraș, care a fost ctitorită de negustorul grec Constantin Gheorghiu, cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor în anul 1789, a cunoscut în ultimii ani o transformare spectaculoasă, ajungând la acest moment a fi o adevărată bijuterie arhitecturală.

Sărbătoarea a început, duminică seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de un sobor de preoți. Mulțimea de credincioși i-a impresionat chiar și pe slujitorii Altarului, credincioșii venind din toate colțurile municipiului, dar și din satele din jur. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune în cinstea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan.

Răspunsurile la strană au fost oferite de câțiva cântăreți de la bisericile din oraș. Au ținut să aducă imnuri de slavă, alături de aceștia, părintele Marian Macuc, parohul Bisericii „Pacea” și părintele Dumitru Anușca, parohul Bisericii „Sfântul Ilie” – Icușeni Vale, comuna Vorona, reușind să creeze, prin contribuția la strană, o atmosferă duhovnicească care a adus lacrimi în ochii și în inimile celor prezenți.

„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, care ai binecuvântat cinci pâini în pustie şi ai săturat cu ele cinci mii de bărbaţi, Însuţi binecuvântează şi pâinile acestea şi vinul,  înmulţindu-le în ţara aceasta şi în toată lumea Ta; Iar pe credincioşii, robii Tăi, care vor gusta din ele, îi sfinţeşte. Că Tu eşti Cel ce binecuvântezi şi sfinţeşti toate, Hristoase Dumnezeul nostru şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Părintelui Tău celui fără de început şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, a rostit la sfârșitul slujbei părintele Gheorghe Grigoraș.

Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din municipiul Botoșani a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

Cuvântul de învățătură i-a aparținut părintelui Gheorghe Grigoraș, care i-a obișnuit pe credincioși cu un stil pragmatic în alcătuirea predicilor, în care pune accent pe problemele care fac parte din viața oamenilor, îmbinând armonios elementele dogmatice ale credinței noastre ortodoxe cu aspecte concrete ale vieții sociale.

Părintele a pus la sufletul celor prezenți contribuția importantă la evoluția teologiei creștine a Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, arătând că aceștia au dus o luptă grea și fără încetare pentru păzirea dreptei credințe. Sfinții Trei Ierarhi au deținut şi înalta treaptă a arhieriei, pe lângă darul tâlcuirii Sfintelor Scripturi. Părintele Grigoraș a subliniat și importanța mamelor în creșterea și educarea copiilor pentru că, parafrazând câteva versuri dintr-o poezie, „din același lemn se face și icoană și măciucă”.

La finalul predicii, părintele s-a arătat impresionat de lucrările care s-au făcut la lăcașul de cult.

„Ați făcut lucruri frumoase aici, îl felicităm pe părintele paroh și, sigur, cu contribuția dumneavoastră. Căutați să nu vă smintiți de cele ce se petrec în vremea noastră, pentru că, vedeți, este o mare luptă împotriva Bisericii noastre Creștine, Ortodoxe. Păcat că toți cei care sunt acolo…sus… au fost botezați într-o cristelniță într-o biserică. Să nu uităm că avem o singur DOMN, o singură Credință, un singur Botez”, a spus părintele Gheorghe Grigoraș amintind punctual mai multe misiuni de caritate, extrem de importante, pe care le fac unii preoți din regiunea Moldovei, care sunt eclipsate atunci când un slujitor al bisericii cade într-o ispită.

Părintele paroh al Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, Gabriel Mihăescu, un om de o rară noblețe sufletească și un slujitor al Altarului care și-a apropiat enoriașii cu vorba blândă, dar cu direcții clare și ferme în urcușul lor duhovnicesc, a avut o scurtă intervenție la final, copleșit la rândul său de număr foarte mare de credincioși prezenți la slujba Vecerniei.

„Mulțumim și dumneavoastră, iubiți credincioși, care prin mulțimea dumneavoastră avem nădejde că ați făcut rugăciunile noastre mai ușor a se înălța către Tronul Preasfintei Treimi, unde Dumnezeirea cea Una în Ființă și Întreită în Persoane, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh I-a primit pe Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii acestui sfânt locaș și în același timp rugători fierbinți pentru toată lumea, în toate clipele. Vă fericim că ați ales să petreceți aceste clipe, în această seară, împreună cu noi în rugăciune, spre Slava PreaSfintei Treimi, Preacinstirea Maicii Domnului și Cinstirea Sfinților Trei Ierarhi. Vă îmbrățișăm frățește, vă sărutăm părintește și rugăm pe Dumnezeu să ne aibă în mila LUI”, a rostit părintele Gabriel, cuvântul său fiind răsplătit cu sute de „Amin” din inimile credincioșilor prezenți.

Sărbătoarea continuă, luni dimineață, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Scurt istoric

Această sfântă biserică din oraș a fost construită de Constantin Gheorghiu, cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor la anul 1789.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost făcută numai din bârne și fără clopotniță, iar primul ei ctitor este negustorul grec Constantin Gheorghiu, așa cum menționează pisania grecească deasupra ușii la intrarea în biserică: ”Această sfântă biserică din oraș s-a făcut de Constantin Gheorghiu, cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor la anul 1789 Mai 8 zile”.

Iar mai târziu s-a zidit clopotnița: Și la anul 1833 Aprilie 15 din nou s-au zidit clopotnița, înălțarea zidului bisericii, prin osârdia epitropului Hariton Gheorghiu și Ioan, cu ajutorul creștinilor și săvârșită de mai în urmă: epitropii Neculai Apostol, Placa și iconomul Gheorghe Buzneanu, anul 1837 Septembrie 20.” După tradiție și după puținele documente ce se află în arhiva bisericii, se constată că biserica avea ca enoriași mai mulți greci și era întreținută de breasla Făclierilor.

„Pe lângă biserica Sfinții Trei Ierarhi a luat ființă în 1814, în timpul cât Școala Domnească de la Ospenia își încetase activitatea datorită tragicelor evenimente din 1810, o școală de tip elementar.

Și cu toate că în această mahala locuiau patricenii orașului ce-și instruiau copiii în familie, se pare că școala era frecventată de copiii oamenilor nevoiași.

Bănuim că școala a funcționat puțin timp, în cazul cel mai fericit până în 1832, când a luat ființă Școala Domnească din curtea bisericii Sf. Dimitrie, așezată la o distanță oarecum apropiată” se menționează pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Din păcate nu se cunosc numele slujitorilor bisericești care au predat la aceste școli.

Dintre slujitorii bisericii, documentele vremii ne oferă: preoții Teodor, Nicolae și Panaite. Între anii 1841 – 1874 găsim menționați preoții: Ghe. Socolean, C. Dăscălescu, Iordache Ilierici, Vasile Popovici, Gheorghiu Ghe. Popovici, Ghe. Constantinidin; între anii 1850 – 1895: preoții Ioan Gheorghiu Băncilă, Ioan Butureanu, Ioan Dumitriu; 1910 – 1944 Ghe. Nepotescu; 1944 – 1960 Ghe. Galeriu; 1961 – 1979 Constantin Sumanaru; între 1980 – 2000 preotul Petru Ifrim. Actualul preot, Gabriel V. Mihăescu, a fost numit paroh începând cu 1 iunie și instalat duminică, 11 iunie 2000.

O reparație radicală s-a făcut bisericii în anul 1911, s-au întărit zidurile și s-a înălțat plafonul cu trei metri, dându-i-se o formă de boltă, s-a acoperit din nou cu tablă, iar înăuntru s-a curățat catapeteasma și s-a bronzat, iar pereții s-au zugrăvit și s-au pictat. Această reparație s-a făcut prin osârdia preotului paroh Ec. Ghe. Nepotescu și a epitropilor Petru Irimescu și C. Ștefănescu, ambii profesori de liceu și cu ajutorul banilor ce avea epitropia și a enoriașilor.

În anul 1965 s-au făcut din nou unele reparații. S-a acoperit turnul clopotniței cu tablă; tot acum s-au făcut patru ferestre metalice. S-a construit un trotuar de beton în jurul bisericii. Biserica a avut pictate câteva medalioane încă din anul 1911 dar acestea au fost demolate între timp, ele nereprezentând valoare artistică.

În 1992 au început lucrările de pictură în tehnica fresco, pictura a fost executată de pictorul Vasile Buzuloi cu fiii. Pictura s-a încheiat în 1996, iar la 15 august 1998 biserica a fost resfințită cu puterea lui Dumnezeu și prin lucrarea PS Calinic, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Toate aceste lucrări au fost efectuate de preotul Petru Ifrim, epitropul Vlădeanu Gheorghe și alți enoriași ai parohiei. În această realizare, preotul Dr. Doru Damian (din SUA) împreună cu părinții Dora și Gheorghe a făcut cea mai importantă donație.

Planul de bază al bisericii este treflat în forma crucii drepte bizantine. Altarul are formă semicirculară terminat sus cu o cupolă boltită. Naosul nu are nici o turlă, are formă dreptunghiulară lateral având două nișe circulare ce dă forma de cruce bisericii propriu-zise. În partea de vest a pronaosului se ridică turnul  clopotniței cu ziduri groase de 1,70 metri. Zidurile pereților verticali ai bisericii au o grosime de 0,60 metri și se ridică până la o înălțime de  cca 8 metri după care începe arcuirea bolții în leagăn. Pridvorul propriu-zis al bisericii este separat de pronaos prin stâlpi și arce având și cafas cu balustrade de lemn. Al doilea pridvor se pare că a fost executat ulterior.

Catapeteasma bisericii este cea originală, pictată pe lemn de tei aurit la anul 1790, și cuprinde șase rânduri de icoane.

De-a dreapta ușilor împărătești este o strană mică, realizată în același stil și în aceeași perioadă cu catapeteasma, pe care sunt pictate icoana hramului și icoana Învierii Domnului.

Sărbătoarea Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, zi importantă pentru creștinătate

Cina praznicului acestuia a fost în acest chip: în zilele împărăției lui Alexios I Comnenul (1081-1118), care a luat împărăția după Nichifor Botaniates (1078-1081), s-a făcut împărțire și prigonire între bărbații cei pricopsiți în învățături și îmbunătățiți. Căci unii cinsteau mai mult pe marele Vasile, zicând despre dânsul că este înalt la cuvinte, ca unul ce a cercetat și a ispitit firea lucrurilor prin sine, și cum că era atât de mult îmbunătățit, încât puțin îi lipsea de a-l asemăna pe el cu îngerii.

Căci nu făcea pogorământ legii, nici ierta cu lesnire, ci era greu la obicei și aspru, neavând la sine nici un lucru pământesc. Iar pe dumnezeiescul Ioan Gură de Aur îl micșorau, ca și cum ar fi fost în oarecare chip potrivnic marelui Vasile, fiindcă era lesnicios și atrăgător către pocăință. Erau însă alții care înălțau pe dumnezeiescul Hrisostom, ca și cum ar fi fost în învățături mai cu pogorământ omenesc și cum că mai cu înlesnire povățuia pe toți, și îi chema către pocăință. Deci, îl cinsteau mai mult decât pe marele Vasile și decât pe Grigorie atât pentru mulțimea cuvintelor celor de miere curgătoare, cât și pentru iscusința cugetărilor.

Alții iarăși cinsteau mai mult pe dumnezeiescul Grigorie, ca cel ce a întrecut în înțelepciune și în învățătură elinească pe toți dascălii cei vestiți și pe elini, cum și pentru frumusețea cuvintelor și înflorirea lor. Deci, ziceau, cum că înțeleptul Grigorie biruia pe toți și cum că acestuia i se cădea întâietatea. Atunci, prin o pricină că aceasta a celor învățați s-a întâmplat de s-a despărțit mulțimea poporului. Și unii se ziceau Ioaniteni, alții Vasiliteni, iar alții Grigoriteni. Deci, astfel sfădindu-se cei înțelepți și zicând între dânșii multe feluri de cuvinte, de trei ori fericiții aceștia dascăli au voit să-i împace, ca să nu se mai sfădească în deșert.

Astfel, Sfântul episcop Ioan, mitropolitul cetății Evhaitenilor, care era om îmbunătățit și preaînțelept, după cum și scrierile lui îl arată,găsind în luna ianuarie prăznuindu-se toți cei trei sfinți ierarhi, adică la întâia zi pe Vasile, la 25 pe dumnezeiescul Grigorie și la 27 pe dumnezeiescul Ioan Gură de Aur, i-a unit la 30 pe toți, împodobindu-se pomenirea lor cu canoane, cu tropare și laude, precum li se cădea lor, și fiind această cu voia sfinților, nu au nici o lipsire în laude.

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii, aplicabilă începând cu data de 01 octombrie 2025 respectă prevederile legislației naționale din domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, prin prezenta, fiind aduse modificări la Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 142/09.12.2015.

Conform art. 36 alin. (2) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, operatorii serviciilor de utilităţi publice asigură furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice la limita de proprietate (care este căminul de branșament) și asigură montarea, funcţionarea şi verificarea metrologică a echipamentelor de măsurare a consumului la branşamentul utilizatorului.

Până la implementarea modificărilor menționate, în cazul condominiilor, procedural, diferențele de consum apărute între contorul general de branșament și consumurile individuale din condominiu nu au fost integral facturate, o parte din diferență fiind suportată de operatorul regional.

Din data de 01 octombrie 2025, întreaga diferență dintre consumul total înregistrat pe contorul de branșament și suma consumurilor individuale va fi:

  • repartizată în mod egal tuturor unităților imobiliare;
  • facturată integral conform art. 17 alin. (16) lit. b) din Legea 241/2006;

Recomandări pentru utilizatori:

Publicitate
  • verificarea și întreținerea instalațiilor comune împreună cu Asociația de Proprietari;
  • întreținerea instalațiilor interioare și identificarea rapidă a avariilor și remedierea acestora;
  • montarea, întreținerea și verificarea metrologică a contoarelor individuale;
  • transmiterea lunară a consumului înregistrat pe repartitoarele de costuri.

 

Atât Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.142/09.12.2015, cât și Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.141/27.06.2025 care reglementează facturarea în cadrul unui condominiu se regăsesc  în format electronic pe site-ul Consiliului Județean Botoșani la rubrica Monitorul Oficial a Județului Botoșani pentru consultare.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, în calitate de Operator Regional Unic, recomandă tuturor persoanelor fizice și agenților economici care locuiesc sau își desfășoară activitatea într-un condominiu să își ia din timp măsurile tehnice și organizatorice necesare funcționării corespunzătoare a instalațiilor interioare de apă pentru a evita situațiile neplăcute în care consumul  facturat de apă va fi foarte mare.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru siguranța cetățenilor, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și au organizat, joi, o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 12.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și 8 permise de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului Prut, aproximativ 1200 metri de plase de pescuit.

Publicat

Publicitate

Joi, pe timpul executării unei misiuni specifice în cooperare cu reprezentanți ANPA, poliţiştii de frontieră botoșăneni au descoperit pe suprafața râului Prut patru plase de pescuit, cu lungime totală de 1200 de metri.

Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la Botoșani: Peste 76.000 lei din sancțiunile aplicate

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru depistarea pietonilor, bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete și nu respectă regulile de circulație

Joi, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor, a bicicliștilor sau a celor care se deplasează cu trotinete.

 

Activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și pe arterele rutiere din județ, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 200 de vehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 76.000 de lei, dintre care 11sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor, 24 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care se deplasau cu trotinetele electrice, iar 24 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri ale pietonilor.

Publicitate

 

      

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending