Connect with us

Actualitate

FOTO&VIDEO: S-a încheiat școala de vară din pridvorul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”din Botoșani în aplauzele copiilor

Publicat

Publicitate

Sute de copii, 48 profesori, 78 voluntari și numeroși părinți au scris încă o pagină în istoria Școlii de Vară din pridvorul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”din Botoșani. Joi seară, în ziua de prăznuire a „Adormirii Maicii Domnului”, în prezența inspectorului școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, prof. Olguța Șchiopu, a avut loc ceremonia de închidere a acestei activități care a fost descrisă a fiind cea mai reușită dintre toate edițiile.

După binecuvântarea pe care părintele protopop Petru Fercal a dat-o în debutul evenimentului, reprezentantul IȘJ a mulțumit tuturor celor implicați a dat asigurări că la anul copiii se vor întâlni din nou în pridvorul bisericii pentru a petrece vacanța într-un mod util și constructiv.

„Știu că v-ați simțit foarte bine, știu că v-ați făcut prieteni și, cu siguranță, ne vom ocupa ca și în anul viitor să derulăm acest proiect pentru ca voi să fiți din nou împreună. Le mulțumesc în mod special colegilor mei: învățători, educatoare, profesori care și anul acesta au fost alături de noi. Le mulțumesc părinților care au adus copiii în fiecare zi la activități”, a spus în cuvântul său inspectorul Olguța Șchiopu.

Proiectul „Școala de vară” este  organizat atât pentru copiii din parohie, cât și pentru alți doritori din oraș, din anul 2011, în fiecare vară, neîntrerupt. Anul acesta, programul s-a desfășurat în perioada 11 iulie – 14 august, tema aleasă fiind  „Gândul bun și rugăciunea vindecă trupul și sufletul”.

Au fost prezenți copii între 5 și 12 ani, care au poposit de pe holurile școlii în curtea și în pridvorul bisericii, pentru a continua educația, de această dată prin metode extracurriculare, în atmosfera dragostei de Dumnezeu, pentru o experiență care le aduce zâmbetul și bucuria zilelor de vacanță.

În urmă cu 11 ani, la prima experiență a Școlii de vară de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” s-au înscris doar…10 copii. Fiecare ediție a făcut ca interesul părinților și copiilor pentru un astfel de proiect să crească exponențial, ajungând ca anul acesta să se reverse o avalanșă de solicitări, organizatorii fiind nevoiți să sisteze înscrierile după numai o săptămână de la anunț.

Publicitate

Proiectul educațional de voluntariat interinstituțional este coordonat de către părintele protopop Petru Fercal, prof. Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, precum și de către Elena Șoptea de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani.

Partenerii implicați sunt: Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” Botoșani, Poliția Locală Botoșani, Muzeul Județean Botoșani, Centrul Militar Județean Botoșani și Protopopiatul Botoșani, precum și alte instituții.

Pentru voluntari este o adevărată provocare să interacționeze cu copii de 5 sau 6 ani, să creeze jocuri care să-i mențină atenți și să le aducă bucurie. Copiii participanți la „Școala de vară” au experimentat activități din mai multe domenii: dezvoltare personală, limbi străine, pictură, jocuri interactive, cateheze, muzică, ateliere de cusut, sport și altele.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Explozie urmată de incendiu la Gorbănești: O femeie de 93 de ani a rămas fără locuință

Publicat

Publicitate

O femeie de 93 de ani din localitatea Gorbănești, județul Botoșani, a trecut prin momente de groază în această după-amiază, după ce locuința și o anexă au fost mistuite de flăcări în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaze.

Deflagrația a declanșat un incendiu violent, care a cuprins rapid cele două clădiri, cu o suprafață totală de aproximativ 80 de metri pătrați. Alarma s-a dat printr-un apel la 112 efectuat de vecinii femeii, care au sărit primii în ajutor. Aceștia au intrat în casă și au reușit să o scoată pe proprietară în siguranță.

La fața locului au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Trușești cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gorbănești și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

La sosirea forțelor de intervenție, cele două construcții ardeau în întregime. Proprietara, care a suferit arsuri ușoare la nivelul feței, a primit îngrijiri medicale la fața locului și a refuzat transportul la spital.

Pompierii au reușit să lichideze incendiul, dar pagubele sunt însemnate, femeia rămânând practic fără acoperiș deasupra capului.

Totodată, aceștia au transmis că exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Publicitate

Pentru înlăturarea acestui pericol, ISU Botoșani recomandă:

▪ nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări.

▪ în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

▪ deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

▪ nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

▪ înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

▪ întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

▪ umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

▪ nu încarcați butelia la stațiile GPL pentru autovehicule.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Expoziția de artă plastică „Tranzit 3”, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 16-30 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică „Tranzit 3”. Evenimentul cultural, organizat de Asociația de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG), în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, se află la cea de-a treia ediție.

Pe simeze sunt expuse lucrări de pictură și grafică (acuarelă și creion) cu tematică variată (peisaj, portret, natură statică, pictură abstractă) semnate de membri ai Asociației de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG): Loredana Axinte, Sorin Mihai Bârgăoan, Genoveva Maria Bogdan, Mihaela Crăciun, Lidia Dumitru, Cristina Iuliana Iacob, Alina Elena Lăzăreanu, Lila Lungulescu, Ana-Maria Ovadiuc Amo, Maria Ionela Pălimaru, Marina Pișta, Ioana Cezara Poiată, Claudia Maria Prelipcean și Mihai Varzari.

Proiectul este coordonat de dr. Ana-Maria Ovadiuc Amo – artist vizual.

Vernisajul va avea loc duminică, 20 iulie 2025, de la ora 12.00. Evenimentul va fi deschis de Ana-Elisabeta Coșereanu – muzeograf și Cristina Iuliana Iacob – membru TAG.

Intrarea la vernisaj și vizitarea expoziției sunt gratuite.

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Cultura

Liceeni botoșăneni la Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis

Publicat

Publicitate

IDEO IDEIS – 20 de ani de teatru tânăr. Oamenii ne fac să continuăm

Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis celebrează 20 de ani de existență în 2025. Două decenii de teatru, dialog și întâlniri memorabile, purtate de energia și curajul adolescenților.

Între 31 iulie și 5 august, orașul Alexandria devine, ca în fiecare vară, scena vie a unei generații care se exprimă cu sinceritate și pasiune prin teatru.

Ideo Ideis 2025: Creștem comunități prin Artă

Ediția din 2025 își propune mai mult decât un simplu schimb de spectacole – își dorește să creeze contexte de învățare, dialog și conexiune între tinerii artiști și comunitățile din care provin, contribuind astfel la dezvoltarea unui ecosistem cultural sustenabil la nivel național.

Ideo Ideis își propune să ajungă în locuri care încă își caută vocea culturală, unde inițiativele independente nu sunt doar binevenite – ci sunt necesare. Acolo unde un spectacol, un atelier sau o întâlnire pot aprinde o scânteie care durează.

Publicitate

Urmând acest traseu, în urma unui proces de selecție foarte competitiv – cu peste 40 de trupe înscrise din toată țara – au fost alese opt trupe de teatru tânăr, din opt orașe.

* ACT – Bacău
* Amprente – Brașov
* Artwork – Iași
* Atelierul de Teatru – Botoșani
* Gong – Roman
* Les Dilettantes – Alexandria
* Protha – Panciu
* Mircea Albulescu – Câmpina

Fiecare trupă va fi însoțită de mentori din lumea teatrului profesionist, care îi vor ghida și susține în procesul de creație și autocunoaștere:Judith State, Paul Ipate, Andreea Grămoșteanu, Andrei Huțuleac, Maria Obretin, Gabriel Răuță, Corina Moise și Liviu Pintileasa.

Oamenii ne fac să continuăm – este sloganul care stă în centrul ediției aniversare, reflectând esența festivalului: comunitatea, prietenia și forța transformatoare a teatrului, după cum explică Liviu Romanescu, directorul festivalului.

‘Timp de 20 de ani, energia, întrebările și întâlnirile dintre adolescenții care vin la festival și artiștii invitați ne-au arătat că teatrul este o formă vie de libertate și descoperire. Că pentru orașele mici și medii din România, expresia artistică potențată de efervescența tinerilor poate reprezenta gura de aer necesară revitalizării comunitare.

Într-un context socio-economic tot mai apăsător, întâlnirile autentice, cu interogări, cu priviri curioase, cu iz creativ, pot rămâne un instrument care să ofere sens adolescenților, care să cimenteze acel simț de apartenență și să dea contur vocii viitorilor adulți. La Ideo Ideis, nu le cerem să devină actori, ci să devină mai curajoși, mai empatici, mai ei. Iar asta le dă încredere să meargă mai departe.

De aceea, de 20 de ani, vin aici generații întregi de artiști – nu doar ca să dea mai departe, ci ca să se reconecteze cu începutul. De multe ori poate chiar cu începutul lor. Cu acel spațiu, interior sau exterior, în care arta, adolescența și comunitatea se întâlnesc și aprind scânteia. Asta ne face să continuăm. Pentru cel puțin încă 20 de ani…’

Ediția aniversară a pregătit o săptămână de spectacole, ateliere de dezvoltare personală, întâlniri inspiraționale, dialoguri între generații, momente de conexiune autentică și multă emoție, într-un oraș care a crescut odată cu festivalul.

Weekend-ul de festival e marcat de Seara Povestitorilor, un eveniment emblematic Ideo Ideis, care aduce pe scenă oameni cu voci autentice și povești care inspiră. Publicul din Alexandria are întâlnire cu:

* Maia Morgenstern (Vineri, 1 August, 20:30)

* Alina Ceușan & Ada Galeș (Sâmbătă, 2 August, 20:30)

* Jurnaliștii Recorder Cristian Delcea & Mihai Voinea (Duminică, 3 August, 20:30)

Pentru programul complet al proiecțiilor și detalii suplimentare, vizitați site-ul oficial și urmăriți paginile noastre de social media: Facebook si Instagram

Accesul este gratuit.

Ne puteți urmări pe:

ideoideis.ro/festivalul / FB: ideoideis / Instagram: @ideoideis

Parteneri de tradiție: Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Teleorman

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

Parteneri: Centrul Multifuncțional Pentru Tineri Alexandria, In a Relationship, Teatrul Național București, Teatrul Excelsior, UNATC, UNITER.

Proiect realizat cu sprijinul Catena.

Parteneri media: RFI, Radio România Cultural, IQAds, Like5, Liternet, Life.ro, HAPP.ro

Partener de monitorizare: Media Trust

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

20 de ani de teatru tânăr. 20 de ani de Alexandria. 20 de ani de IDEO IDEIS.

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt) la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025

Publicat

Publicitate

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025 (înainte de înregistrarea contestațiilor) au fost publicate astăzi, 15 iulie 2025, pe pagina https://definitivat.edu.ro/, la centrul de examen și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani:

https://isjbotosani.ro/management/dezvoltarea-resurselor-umane/definitivat/anul-scolar-2024-2025-2.html

La nivelul județului Botoșani, 103 candidați (69,6%) au promovat proba scrisă a examenului de definitivat, obținând medii peste 8 (opt), iar 45 de candidați sunt nepromovați.

Un număr de 148 de lucrări au fost încărcate în platforma destinată evaluării digitalizate, lucrările fiind evaluate în centre constituite la nivel național pe discipline.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

Precizăm că pentru a putea participa la proba scrisă, candidații trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:

Publicitate
  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;
  • să dețină pentru anul școlar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
  • minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

 

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

  1. a) în data de 15 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00;
  2. b) în data de 16 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestațiile la proba scrisă se depun la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procură notarială în original.

Transmiterea contestațiilor la centrul de examen se poate realiza și electronic (scanat), prin poștă electronică, în data de 15 iulie 2025 și în data de 16 iulie 2025 până la ora 12:00 la adresa de e-mail: contestatii.definitivat@isjbt.ro

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

 

Rezultatele finale vor fi afișate la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 21 iulie 2025 și vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending