Connect with us

Actualitate

FOTO&VIDEO: Prima biserică de mir din țară, închinată Sfântului Ștefan cel Mare, și-a cinstit ocrotitorul

Publicat

Publicitate

Zeci de credincioși din Cătămărăști Deal, dar și din împrejurimi, l-au cinstit sâmbătă pe Sfântul Ștefan cel Mare, ocrotitorul parohiei din localitate.

Acest lăcaș de cult este prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din satul Cătămărăști Deal a fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sărbătoarea a început vineri seară, cu slujba Vecerniei cu litie, la care au participat numeroși preoți de la bisericile din municipiul Botoșani și din localitățile învecinate. Din rândul clerului au făcut parte fostul protopop de Botoșani, Lucian Leonte, duhovnici îndrăgiți ca părintele Marius Ciobanu sau părintele Ionică Alupoaie, dar și preoți care se ostenesc în alte parohii.

În fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Ștefan, canicula dă bătăi de cap organizatorilor acestui hram, dar anul acesta parcă mai mult ca oricând. Preoții prezenți s-au rugat în genunchi alături de credincioșii prezenți la slujbă ca Bunul Dumnezeu să se îndure și să dea ploaie la bună vreme.

Cuvântul de învățătură l-a susținut părintele Lucian Leonte, fostul protopop de Botoșani, care a adus în atenția celor prezenți faptele pentru care Ștefan cel Mare a fost trecut în rândul sfinților. Părintele a arătat că putem fi biserică în familiile noastre sau în sufletele noastre și să sfințim și pe cei cu care intrăm în dialog, arătându-le o viață curată, dar și un curaj de apăra credința. Nu cu sabia, ci cu a trăi viața în bună rânduială, după poruncile lui Dumnezeu. Părintele Leonte a insistat și  educarea copiilor în duhul rugăciunii și a credinței, arătându-le de mici calea care aduce mântuirea.

Publicitate

Sărbătoarea a continuat, joi, cu Sfânta liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Lucian Leonte, în prezența a numeroși credincioși. A urmat o agapă frățească a bucuriei, cu bucate pregătite de gospodinele din parohie.

Cercul de lumină din timpul furtunii

Puțină lume știe că localitatea Cătămărăști Deal este vegheată de clopotele bisericii, ca de niște străjeri care în vreme de furtună acoperă cu o forță nevăzută toată zona. Nu o dată, dangătul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, a alungat norii de furtună care amenințau să distrugă culturile localnicilor dacă s-ar fi rupt peste sat. Ar putea părea înfiorător ca jumătate de oră sau mai mult clopotele să bată asurzitor, cu și mai multă forță, pe măsură ce intensitatea furtunii crește. Sunetul, însă, aduce nădejde și, în marea de nori ca tăciunele,  peste biserică apare un cerc de lumină. ,, Când se înnegrește cerul și bat clopotele, peste biserică apare un cerc de lumină. În 16 ani de când sunt aici o singură dată nu s-au tras în vreme de furtună pentru că a fost rapid și a durat până am ajuns. Dar de fiecare dată când se anunță grindină sau furtună și se lasă peste sat, sunetul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, alungă norii”, a povestit părintele paroh Emanoil Crețu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Publicat

Publicitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București.

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 133 de persoane; referent resurse umane – 99 de persoane; operator introducere validare și prelucrare date – 87 de persoane; ajutor bucătar – 84 de persoane; coafor – 71 de persoane; bucătar – 56 de persoane; competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică – 56 de persoane; lucrător comercial – 56 de persoane; cofetar – 42 de persoane; îngrijitor spații verzi – 42 persoane.

Județele în care, în ianuarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Brașov (pentru 126 de persoane), Municipiul București (pentru 112 de persoane) și Botoșani (pentru 84 de persoane). AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Preoți din Protopopiatul Botoșani, participanți la Trainingul Catehetic din Parohia „Înălțarea Domnului” Ibănești, Dorohoi

Publicat

Publicitate
Luni, 20 ianuarie 2025, la Parohia “Înălțarea Domnului” Ibănești a avut loc a doua ediție a Training-ului pentru Concursul Național Catehetic.
Dacă prima ediție a acestui training a fost organizată în cadrul Parohiei “Vovidenia” din Municipiul Botoșani, în data de 16 ianuarie 2024, de această dată activitatea s-a desfășurat în complexul parohial “Sfântul Spiridon” al Parohiei “Înălțarea Domnului” de la Ibănești, gazdă fiind părintele paroh Berechea Ovidiu, responsabil al Biroului de Catehizare în cadrul Protopopiatului Dorohoi.
Activitatea a fost coordonată de părintele inspector Bogdan Racu, din cadrul Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Deasemenea, sprijinul a venit și din partea părintelui protopop Ionuț Ștefan Apetrei, al Protopopiatului Dorohoi și al domnului primar al comunei Ibănești, ing. Romică Magopeț.
La această activitate au participat preoții care urmează să implementeze în parohiile lor conceptul Concursului Național Catehetic 2025, din toate cele 4 protopopiate din județul Botoșani, însoțiți de responsabilii cu activitatea catehetică din fiecare protopopiat.
Tema stabilită pentru anul acesta este “Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”.
Scopul activității de astăzi este acela de a-i ajuta pe preoții care vor să implementeze conceptul concursului în parohiile lor, oferindu-le instrumentele necesare în vederea organizării unor activități de impact și a unui dosar de Concurs de calitate.
Activitățile Concursului Național Catehetic 2025 pot fi implementate în toate parohiile din Patriarhia Română, în parteneriat cu instituțiile de învățământ de pe teritoriul parohiei, dar și cu alte instituții administrative, culturale, educaționale și sociale.
Etapele desfășurării Concursului Național Catehetic 2025 sunt:
-15 noiembrie 2024 – anunțarea concursului, de către Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române
-21 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 – Conceperea proiectelor și desfășurarea activităților din concurs
-1-7 aprilie 2025 – Depunerea proiectelor la protopopiate
-8-16 aprilie 2025 – Evaluarea proiectelor la nivel de protopopiat și transmiterea proiectelor câștigătoare către Centrul Eparhial
-17-30 aprilie 2025 – Evaluarea proiectelor la nivel de eparhie și transmiterea proiectului câștigător către Sectorul Teologic – Educațional al Patriarhiei Române
-21 mai 2025 – Premierea proiectelor la nivel național de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia Hramului Catedralei Patriarhale
La activitatea de la Ibănești, din cadrul Protopopiatului Botoșani participat: Pr. Alexandru Ghiorghiu, de la Parohia Cerbu, Pr. Gabriel Țifrea, de la Parohia “Sf. Cuv. Parascheva” Botoșani, Pr. Cătălin Postolachi, de la Parohia Sulița II, Pr. Valentin Tincu, de la Parohia Ipotești, Pr. Florin Filip, de la Parohia Hudum, Pr. Ovidiu Lungu, de la Parohia Unguroaia, Pr. Dumitru Mîrzan, Parohia Tudora I, Pr. Alexandru Hurdubai, de la Parohia Mășcăteni și Pr. Bogdan Azamfirei, de la Parohia Victoria-Stăuceni – responsabil al Biroului de Cateheză din cadrul Protopopiatului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

OFICIAL: Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, validată de PSD. Alianța va avea candidat comun

Publicat

Publicitate

Consiliul Politic Național al PSD a validat, marți, candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, a anunțat social-democratul Radu Oprea, scrie alba24.ro.

Potrivit acestuia, s-a decis, totodată, convocarea unui Congres extraordinar al partidului în data de 2 februarie pentru susținerea lui Antonescu la prezidențiale.

El va fii susținut și de PNL și de UDMR, astfel încât Alianța de Guvernare va avea un candidat comun.

Cine este Crin Antonescu

Crin Antonescu a fost membru marcant al PNL și a deținut funcția de președinte al partidului între 2009 și 2014.

În 2012, a fost președinte interimar al României timp de aproape două luni, în perioada suspendării lui Traian Băsescu.

A jucat un rol central în evenimentele politice tumultoase din acel an, inclusiv referendumul pentru demiterea președintelui.

Publicitate

El a fost unul dintre arhitecții alianței USL, formată între PNL și Partidul Social Democrat (PSD), o coaliție politică majoră care a câștigat alegerile parlamentare din 2012.

După 2014, Crin Antonescu s-a retras treptat din politică și a trăit la Bruxelles alături de soția sa Adina Vălean, fost comisar european și europarlamentar.

Citeste mai mult

Eveniment

MAI: Se vehiculează un fake news privind faptul că „a fost premeditat” procesul de anulare a alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, că în spațiul public se vehiculează un fake news prin care se induce ideea că ‘a fost premeditat’ procesul de anulare a turului I al alegerilor prezidențiale de anul trecut.

‘Printr-o postare din social media și prin afirmațiile făcute în timpul unei emisiuni de televiziune se induce ideea falsă și artificial construită că anumite structuri ale MAI au acționat în acest scop, prin ‘cererea ca ștampilele să fie predate în aceeași saci cu voturile anulate’. Modelul ștampilelor de vot utilizate pentru alegerile parlamentare a fost diferit față de modelul ștampilelor de vot utilizate la alegerile pentru președinte, deci cele utilizate pentru alegerile parlamentare NU se mai utilizau la nimic’, a informat un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prefecturile nu sunt implicate, nu au atribuții, în procesul privind operațiunile de predare și primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare, deci nu puteau ‘cere secțiilor de votare’. Operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare se stabilesc prin decizie BEC, a indicat MAI.

‘Pentru alegerile parlamentare BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 261/D/21.11.2024 (și DA, se predau în sacii cu buletinele neutilizate) – art. 3 (5) c. Pentru alegerile prezidențiale BEC a stabilit operațiunile de predare/primire a documentelor și materialelor necesare în procesul de votare prin Decizia 160/D/17.11.2024 (inclusiv cu instrucțiuni clare pentru ștampilele de vot care se reutilizează în turul 2 – se predau separat la birourile electorale județene) – art.3 (4) și art.7 (1)’, a explicat Ministerul de Interne. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending