Exodul tinerilor la oraș sau în țările Occidentului au lăsat satele aproape goale, casele pustii, dărăpănate. Prin bătătura neîngrijită își duc zilele nenumărați bunici, odinioară vrednici și dornici de a demonstra că nu trec pe pământ fără să lase o urmă. După ce copiii s-au dus în rostul lor, lăsându-i pe părinți în voia lui Dumnezeu, acești bunici autentici și frumoși trăiesc cum pot, din pensii de CAP și mila aproapelui.
Este și situația localităților care intră în alcătuirea comunei Coțușca și cele limitrofe, unde mai sunt puține familii tinere, puțini oameni vrednici care s-au încumetat să nu părăsească ținutul natal. La Cotu Miculinți casele nu mai strălucesc ca odinioară, dar peisajul este splendid și oamenii calzi și primitori. Puțini sunt tinerii, puțini sunt și copiii care visează doar să plece undeva unde să adune bani să-și ajute părinții. Cei mai mulți sunt bătrâni și neputincioși. Banii nu le ajung, le e dor de cei dragi și ajung să își închidă amintirile în suflet și doar bunătatea semenilor mai poate intra. Sunt săraci, bolnavi și triști, stau cu porțile și ușile încuiate și nu o dată au fost găsiți la câteva zile după ce au trecut în lumea unde nu este durere și nici suspin.
Misiunea care îl are ca ocrotitor pe Sfântului Ioan Iacob
În acest amurg încearcă să aprindă o lumină preotul Cornel Coțovanu care a înființat Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, punând în slujba oamenilor nevoiași toate eforturile și resursele sale. În jur de o sută de persoane, din zece sate, Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Cotu Miculinți, Ghireni, Cotusca, Putureni, Nichiteni, Mihail Kogalniceanu Podriga, primesc zilnic o porție de mâncare, gătită de două vrednice femei într-o cantină deschisă anul acesta.
La baza poveștii stă un localnic milostiv, care a venit în sprijinul dorinței părintelui Cornel de a se pune în slujba oamenilor. Sorin Scutariu a oferit o locație construită din banii lui care a fost transformată în cantină. Locul a fost sfințit așa cum se cuvine și totul a intrat într-un vârtej din care cei mai nevoiași se aleg cu o masă pe zi, oferită gratuit, din donațiile câtorva localnici. „ Anul trecut a fost închisă cantina de la Coțușca. Sorin Scutariu m-a chemat și mi-a arătat o clădire, era la roșu și a renovat-o pe cheltuiala lui și a pus-o la dispoziție”, povestește părintele Cornel Coțovanu.
Meniul zilnic este destul de consistent, iar în zilele în care este post se gătește de sec, pentru că mulți dintre beneficiari țin rânduiala.
Dar nu-s bani destui pentru transport
Apoi intervine problema transportului de care se ocupă personal părintele Cornel. Ajunge la unii beneficiari târziu, când se înserează…Îl așteaptă, nu încuie poarta, mai mult să audă o vorbă plină de blândețe care le unge sufletul. Sunt zile în care combustibilul este o mare problemă, dar din puținii localnici care îl sprijină pe părintele se rezolvă și cu transportul. Așa a fost și când într-un moment în care părintele Cornel Coțovanu căuta o soluție disperată. „Mă gândeam pe cine să sun și m-am gândit la un prieten. Și n-a mai fost nevoie pentru că m-a sunat el înainte”, a povestit părintele, amintind aici despre Gheorghe Ababei, un inginer din zonă, impresionat de stăruința și efortul susținut cu care părintele Cornel continuă misiunea nobilă.
Publicitate
Bucuria care învinge neputința sau cum ne judecăm aproapele
Zâmbetul bătrânilor firavi, după ce primesc pachetele cu mâncarea gătită, seamănă cu candoarea copilașilor care primesc o jucărie. Licărirea de recunoștință din ochii celor care abia își duc zilele de boală și de neputință, părăsiți,uitați,abandonați, seamănă cu lumina care îți arată drumul spre Rai.
Categoria cârcotașilor, nelipsită în orice comunitate, a celor care fac cu rândul pe scaunul de Judecată, tulbură uneori apele misiunii pe care părintele Cornel o face până la epuizare. Nu o dată se menționează în comentariile lăsate la postările despre acțiunile Asociației: „Aia nu merită, a băut toată viața”, „Ăla a stat în crâșmă și a rânduit paharele” , „Tocmai la ăla și-a găsit să-i dea, are un jeg în casă”, „Cine a pus-o să facă atâția copiii”. Sau îndrăznesc prin viu grai…„dar ce-mi pasă mie de ăia? N-au copii? Iaca..ce-au crescut, aia au”.
Dincolo de această perdea de răutăți stau zile, ore, minute chinuite, în care acei oameni neputincioși se roagă și nădăjduiesc că Dumnezeu nu-i va lăsa și așa… abia târâindu-și zilele…sunt bucuroși că se trezesc dimineața, pentru că până la urma viața este un dar. Și de un dar trebuie sa te bucuri și să te folosești. Să îl prețuiești.
„Dumnezeu să vă răsplătească, vă mulțumesc din suflet, tăti ca tăti, dar daca nu îmi aduceți oleacă de borș, degeaba. Mi-a spus cineva că o să mă puneți să plătesc toată mâncarea asta. Dacă-i așă,apăi nu mai aduceți. Cu tăti că tare bun îi borșul”, spune tanti Despina cu un amestec de glumă și amărăciune. Părintele Cornel găsește cuvinte să îi aline sufletul și la fel o face pentru toți oamenii cărora le aduce o porție de mâncare. Cu bunătatea le topește gheața care li s-a pus pe suflet de când nimeni nu le mai trece pragul, de când casa se „răschește”, iar acești bunici, cândva vrednici, privesc cu neputință.
Milostenia se întoarce la cel care a făcut-o! Să dăm o mână de ajutor
Oamenii cu suflet bun au candela milosteniei și a credinței mereu aprinsă și sunt sensibili la durerea celuilalt. Aceștia, deși insuficienți ca număr, au aderat la misiunea părintelui Cornel și sprijină cu ce pot ca proiectul să nu se oprească aici.
De aceea este nevoie de mai mult și de mai mulți semeni care vor să pună untdelemn în candela inimii lor prin milostenie. Lacrimile de bucurie ale acestor bătrâni neputincioși și abandonați într-un pustiu al conștiinței sunt mărturii la tronul Împărăției Cerești. Rugăciunea lor, spusă după ce termină bruma de mâncare, aduce înapoi la cel ce dăruiește binefaceri divine. Atunci când nu se așteaptă nimeni, atunci când îți este mai greu și simți că nu mai poți.
Să-l ajutăm pe părintele Cornel să ducă mai departe acest lucru minunat prin asociația pe care a înființat-o. Sunt zeci de astfel de structuri, este adevărat, dar dacă ar fi mii sau zeci de mii, tot nu ar fi suficient pentru a face ordine într-o societate nedreaptă, într-o lume guvernată de legi imperfecte care lasă bătrânii să moară singuri, părăsiți, abandonați și FLĂMÂNZI. Orice ajutor este de preț, de la alimente, la combustibilul necesar transportului zilnic pe raza celor 10 sate la o sută de persoane.
Cum ajutăm
Oamenii cu suflet mare, care vor să vor să contribuie la zidirea acestei misiuni, pot cere informații la numărul de telefon 0740.482535. Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” are și pagină de facebook pe care o puteți vedea aici.
De asemenea, atașăm un număr de cont, în fotografii, pentru persoanele care cred în misiunea părintelui Cornel Coțovanu și vor să aline bătrânețile chinuite ale unor oameni care au rămas singuri și neajutorați, într-o zonă unde nici măcar medic nu au.
imagini foto&video: pagina de facebook Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Un exemplu de integritate și profesionalism a fost oferit astăzi de un subofițer al Jandarmeriei din Botoșani, arată instituția de forță pe pagina de socializare. În jurul orei 17.00, plutonierul Claudiu Balan, aflat în serviciul de pază și protecție instituțională la Judecătoria Botoșani, a găsit un smartphone pe trotuarul Bulevardului Mihai Eminescu.
Prompt și responsabil, jandarmul a demarat imediat verificările necesare pentru a identifica proprietarul. În mai puțin de 20 de minute, acesta a reușit să contacteze persoana care își pierduse telefonul și i-a restituit bunul.
Plutonierul Claudiu Balan este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, promoția de acum cinci ani. Din septembrie 2022, acesta își desfășoară activitatea în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, contribuind cu devotament la misiunile de asigurare a siguranței la unul dintre cele 18 obiective din competența instituției.
Acest gest simplu, dar plin de însemnătate, subliniază valorile fundamentale ale Jandarmeriei: integritate, respect față de cetățeni și implicare activă în sprijinul comunității, a explicat instituția.
Un duel plin de tensiune a deschis anul fotbalistic 2025 pe stadionul din Botoșani, unde FC Botoșani și CFR Cluj au remizat, 1-1, într-un meci ce a marcat și revenirea oficială a lui Leo Grozavu pe banca moldovenilor.
Gazdele au început partida cu următorul „11”: Anestis în poartă, alături de Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic, Enriko Papa, Ferreira, Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu și Chică-Roșă. De cealaltă parte, Dan Petrescu a trimis în teren o formație solidă, cu Hindrich, Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora, Tachtsidis, Kader Keita, Fica, Postolachi, Louis Munteanu și Korenica.
Debut sub presiunea clujenilor
Meciul a început cu o ofensivă agresivă a CFR-ului, care a deschis rapid scorul. În minutul 10, Korenica a finalizat precis, strecurând mingea pe lângă Anestis, și a aruncat tribunele botoșănene într-un oftat colectiv. Moldovenii nu au renunțat însă și au răspuns cu o ocazie uriașă în minutul 30, când Enriko Papa a fost la un pas de egalare, dar a ratat dintr-o poziție ideală. La pauză, tabela rămânea favorabilă oaspeților, 0-1.
Repriza a doua: spectacol și determinare
Reveniți de la vestiare, jucătorii lui Leo Grozavu au ridicat ritmul jocului. În minutul 50, Chică-Roșă a fost aproape să înscrie cu o lovitură de cap bine plasată, dar mingea a ajuns direct în brațele lui Hindrich. Lupta s-a intensificat pe teren, fiecare echipă căutând să-și impună superioritatea.
În cele din urmă, eforturile botoșănenilor au fost răsplătite. În minutul 85, Lopez a reușit să transforme o fază bine lucrată în golul egalizator, spre bucuria suporterilor locali. Scorul final, 1-1, reflectă un meci echilibrat, în care ambele echipe au arătat determinare și dorință de a începe noul an cu un rezultat pozitiv.
Astfel, primul meci oficial din 2025 pentru FC Botoșani a adus un punct muncit, într-o confruntare care promite un sezon plin de emoții pentru suporterii moldoveni.
O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:
Paul Aretzu, în “România literară” nr. 1-2 din ianuarie 2025, publică comentariul critic “Timpul şi scrisul” la volumul “Zilele unui timp infernal” (Editura “Tracus Arte”, Bucureşti, 2024) al lui Gellu Dorian. Merită reţinute câteva idei ale celui care semnează cronica: 1. “cartea este o meditaţie (ironică, gravă) asupra timpului (în aspect diverse), asociată cu fascinaţia, la fel de inefabilă, de iluzorie, de justificabilă – nejustificabilă, a scrisului”; 2. “rostogolirea insidioasă, impercetibilă a timpului subiectiv, degradează, în esenţă, orice fel de realitate, induce sentimentul zădărniciei”; 3. “deprimat, dezamăgit, poetul este (într-o variantă postmodernistă a satire eminesciene “Scrisoare I”) afectat de monotonia vieţii, de inutilitatea timpului, care se iroseşte iremediabil, fiind insesizabil de profani, dar şi de cei lucizi”;4. “stilul poetului este unul evaziv, imagistic, metaforic, inspirit, cu sugestii ale transcendentului, transfigurare a biografiei (poetice); 5. “cartea este una majoră, profundă, cu o mare încărcătură ideatică, o constructive stilistică rafinată, cu multe aluzii livreşti, culturale, recurgând la un imaginar deosebit de expresiv, de ingenios”;
Pr. Sava Marian, în Ziarul „Lumina” din 14 ianuarie 2025, publică un articol în care prezintă geneza romanului „Geniu pustiu” a lui Eminescu. Reţinem: „În urma morţii lui Aron Pumnul (ianuarie 1866), în casa căruia crescuse, Mihai Eminescu a părăsit frumoasa Bucovină pentru a merge spre locul de formare a dascălului său de suflet: Blajul. Acolo s-a interesat de oamenii şi evenimentele de la 1848 şi a cules primele date pentru romanul „Geniu pustiu”, redactat la Bucureşti şi Viena. Ceea ce a determinat scrierea volumului a fost proclamarea şi instaurarea regimului dualist, austro-ungar, în 1867, care a desfiinţat autonomia Transilvaniei, integrînd-o în Ungaria şi a impus tuturor naţiunilor din partea de răsărit a Austriei legile diabolice maghiare, care le lipsea de orice perspectivă de dezvoltare proprie şi prespunea transformarea românilor într-o masă de sclavi. Acţiunea romanului e de fapt o cronică a faptelor de luptă ale lui Iancu şi ale moţilor săi, decişi să-şi apere libertatea cu arma în mână. Astfel, Eminescu ne înfăţişează o adevărată icoană a Revoluţiei de la 1848 sau, cum spunea Perpessicius, un jurnal al revoluţiei. O însemnare – Iancu, Axente şi Balint – făcută cu roşu la fila 48 a manuscrisului ne încredinţează că eroul lui Eminescu era Avram Iancu, chiar dacă în roman autorul nu îl numeşte aşa”;
Arhim. Mihail Daniliuc, în Ziarul „Lumina” din 10 ianuarie 2025, publică eseul „Biserica strămoşească şi Mihai Eminescu”. Spune autorul: „Eminescu a fost un om profund religios şi a înţeles pe deplin locul şi rolul Bisericii Ortodoxe în devenirea noastră spirituală, culturală şi naţională. El s-a dovedit un fiu devotat al Bisericii străbune, apărând-o cu demnitate şi responsabilitate. Ba chiar putem spune că s-a arătat un vajnic susţinător al ei, cu putere în cuvânt, împotriva unor presiuni externe asupra Ortodoxiei române la acea vreme, recunoscându-i Bisericii meritul de a fi cea dintâi şcoală a neamului şi numind-o „MAMA SPRITUALĂ A POPORULUI ROMÂN”. Autorul prezintă articolul din „Timpul” din 16 aprilie 1878, un alt articol din aceeaşi publicaţie din 12 aprilie 1881 şi intitulat „Şi iarăşi bat la poartă”. Tot din „Timpul”, din 2 februarie 1879, este prezentat articolul „Liber – cugetător, liberă – cugetare”. Mihai Daniliuc , referindu-se şi la articolul „Din istoria mănăstirilor închinate” („Timpul, 10 august 1878), spune: „Eminescu înfăţişează o succintă istorie a Muntelui Athos şi a modului de organizare a vieţii monahale de acolo, prezentând în final o scrisoare a arhimandritului Chiriac, botoşănean la origine, cârmuitorul unui schit sau al unei chilii româneşti a cărei biserică avea hramul „Întâmpinarea Domnului”, dependentă canonic de Mănăstirea Cutlumuş, veche ctitorie a Basarabilor. Acesta venea cu rugămintea de a fi ajutat la întemeierea unei biblioteci în respectiva aşezare prin donarea de cărţi sau orice alt fel de bunuri pentru sprijinirea aşezării monastice”;
Cristian Pătrăşconiu, în „România literară” nr. 1-2 din ianuarie 2025, publică un interviu cu Martin Puchner, unul dintre umaniştii de top ai lumii, autorul volumului „Cultura. Surprinzătoarele conexiuni şi influenţe dintre civilizaţii” (Editura „Trei”, Bucureşti, 2024). Câteva idei din interviul amintit: 1. „pentru mine, cea mai cuprinzătoare definiţie a culturii ar fi: „CEEA CE NI SE TRANSMITE AUTOMAT NOUĂ, OAMENILOR, PRIN GENE”; 2. „ce aş numi eu cultură nu este know-how, ci know-why, de aici şi conflictul permanent dintre semnificaţii”; 3. „despre perioadele istorice, indiferent cât credem că ştim despre trecut, tot rămâne o parte imensă de necunoscut”; 4. „omul reproduce permanent cultura. Încercăm să ne reconectăm cu trecutul, căutăm rămăşiţele trecutului. Căutăm întreruperi şi lucruri care au fost date uitării”; 5. „cultura este în orice moment, ceva ce reclădim din bucăţi”;