Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Preotul din Botoșani care duce zilnic zeci de porții de mâncare bunicilor singuri și neputincioși. Cum putem ajuta

Publicat

Publicitate

Exodul tinerilor la oraș sau în țările Occidentului au lăsat satele aproape goale, casele pustii, dărăpănate. Prin bătătura neîngrijită își duc zilele nenumărați bunici, odinioară vrednici și dornici de a demonstra că nu trec pe pământ fără să lase o urmă. După ce copiii s-au dus în rostul lor, lăsându-i pe părinți în voia lui Dumnezeu, acești bunici autentici și frumoși trăiesc cum pot, din pensii de CAP și mila aproapelui.

Este și situația localităților care intră în alcătuirea comunei Coțușca și cele limitrofe, unde mai sunt puține familii tinere, puțini oameni vrednici care s-au încumetat să nu părăsească ținutul natal. La Cotu Miculinți casele nu mai strălucesc ca odinioară, dar peisajul este splendid și oamenii calzi și primitori. Puțini sunt tinerii, puțini sunt și copiii care visează doar să plece undeva unde să adune bani să-și ajute părinții. Cei mai mulți sunt bătrâni și neputincioși. Banii nu le ajung, le e dor de cei dragi și ajung să își închidă amintirile în suflet și doar bunătatea semenilor mai poate intra. Sunt săraci, bolnavi și triști, stau cu porțile și ușile încuiate și nu o dată au fost găsiți la câteva zile după ce au trecut în lumea unde nu este durere și nici suspin.

Misiunea care îl are ca ocrotitor pe Sfântului Ioan Iacob

În acest amurg încearcă să aprindă o lumină preotul Cornel Coțovanu care a înființat Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, punând în slujba oamenilor nevoiași toate eforturile și resursele sale. În jur de o sută de persoane, din zece sate, Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Cotu Miculinți, Ghireni, Cotusca, Putureni, Nichiteni, Mihail Kogalniceanu Podriga, primesc zilnic o porție de mâncare, gătită de două vrednice femei într-o cantină deschisă anul acesta.

La baza poveștii stă un localnic milostiv, care a venit în sprijinul dorinței părintelui Cornel de a se pune în slujba oamenilor. Sorin Scutariu a oferit o locație construită din banii lui care a fost transformată în cantină. Locul a fost sfințit așa cum se cuvine și totul a intrat într-un vârtej din care cei mai nevoiași se aleg cu o masă pe zi, oferită gratuit, din donațiile câtorva localnici. „ Anul trecut a fost închisă cantina de la Coțușca. Sorin Scutariu m-a chemat și mi-a arătat o clădire, era la roșu și a renovat-o pe cheltuiala lui și a pus-o la dispoziție”, povestește părintele Cornel Coțovanu.

Meniul zilnic este destul de consistent, iar în zilele în care este post se gătește de sec, pentru că mulți dintre beneficiari țin rânduiala.

Dar nu-s bani destui pentru transport

Apoi intervine problema transportului de care se ocupă personal părintele Cornel. Ajunge la unii beneficiari târziu, când se înserează…Îl așteaptă, nu încuie poarta, mai mult să audă o vorbă plină de blândețe care le unge sufletul. Sunt zile în care combustibilul este o mare problemă, dar din puținii localnici care îl sprijină pe părintele se rezolvă și cu transportul. Așa a fost și când într-un moment în care părintele Cornel Coțovanu căuta o soluție disperată. „Mă gândeam pe cine să sun și m-am gândit la un prieten. Și n-a mai fost nevoie pentru că m-a sunat el înainte”, a povestit părintele, amintind aici despre Gheorghe Ababei, un inginer din zonă, impresionat de stăruința și efortul susținut cu care părintele Cornel continuă misiunea nobilă.

Publicitate

Bucuria care învinge neputința sau cum ne judecăm aproapele

Zâmbetul  bătrânilor firavi, după ce primesc pachetele cu mâncarea gătită, seamănă cu candoarea copilașilor care primesc o jucărie. Licărirea de recunoștință din ochii celor care abia își duc zilele de boală și de neputință, părăsiți,uitați,abandonați, seamănă cu lumina care îți arată drumul spre Rai.

Categoria cârcotașilor, nelipsită în orice comunitate, a celor care fac cu rândul pe scaunul de Judecată, tulbură uneori apele misiunii pe care părintele Cornel o face până la epuizare. Nu o dată se menționează în comentariile lăsate la postările despre acțiunile Asociației:  „Aia nu merită, a băut toată viața”, „Ăla a stat în crâșmă și a rânduit paharele” , „Tocmai la ăla și-a găsit să-i dea, are un jeg în casă”, „Cine a pus-o să facă atâția copiii”. Sau îndrăznesc  prin viu grai…„dar ce-mi pasă mie de ăia? N-au copii? Iaca..ce-au crescut, aia au”.

Dincolo de această perdea de răutăți stau zile, ore, minute chinuite, în care acei oameni  neputincioși se roagă și nădăjduiesc că Dumnezeu nu-i va lăsa și așa… abia târâindu-și zilele…sunt bucuroși că se trezesc  dimineața, pentru că până la urma viața este un dar. Și de un dar trebuie sa te bucuri și să te folosești. Să îl prețuiești.

„Dumnezeu să vă răsplătească, vă mulțumesc din suflet, tăti ca tăti, dar daca nu îmi aduceți oleacă de borș, degeaba. Mi-a spus cineva că o să mă puneți să plătesc toată mâncarea asta. Dacă-i așă,apăi nu mai aduceți. Cu tăti că tare bun îi borșul”, spune tanti Despina cu un amestec de glumă și amărăciune. Părintele Cornel găsește cuvinte să îi aline sufletul și la fel o face pentru toți oamenii cărora le aduce o porție de mâncare. Cu bunătatea le topește gheața care li s-a pus pe suflet de când nimeni nu le mai trece pragul, de când casa se „răschește”, iar acești bunici, cândva vrednici, privesc cu neputință.

Milostenia se întoarce la cel care a făcut-o! Să dăm o mână de ajutor

Oamenii cu suflet bun au candela milosteniei  și a credinței mereu aprinsă și sunt sensibili la durerea celuilalt. Aceștia, deși insuficienți ca număr, au aderat la misiunea părintelui Cornel și sprijină cu ce pot ca proiectul să nu se oprească aici.

De aceea este nevoie de mai mult și de mai mulți semeni care vor să pună untdelemn în candela inimii lor prin milostenie. Lacrimile de bucurie ale acestor bătrâni neputincioși și abandonați într-un pustiu al conștiinței sunt mărturii la tronul Împărăției Cerești. Rugăciunea lor, spusă după ce termină bruma de mâncare, aduce înapoi la cel ce dăruiește binefaceri divine. Atunci când nu se așteaptă nimeni, atunci când îți este mai greu și simți că nu mai poți.

Să-l ajutăm pe părintele Cornel să ducă mai departe acest lucru minunat prin asociația pe care a înființat-o. Sunt zeci de astfel de structuri, este adevărat, dar dacă ar fi mii sau zeci de mii, tot nu ar fi suficient pentru a face ordine într-o societate nedreaptă, într-o lume guvernată de legi imperfecte care lasă bătrânii să moară singuri, părăsiți, abandonați și FLĂMÂNZI. Orice ajutor este de preț, de la alimente, la combustibilul necesar transportului zilnic pe raza celor 10 sate la o sută de persoane.

Cum ajutăm

Oamenii cu suflet mare, care vor să vor să contribuie la zidirea acestei misiuni, pot cere informații la numărul de telefon 0740.482535. Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” are și pagină de facebook pe care o puteți vedea aici.

De asemenea, atașăm un număr de cont, în fotografii, pentru persoanele care cred în misiunea părintelui Cornel Coțovanu și vor să aline bătrânețile chinuite ale unor oameni care au rămas singuri și neajutorați, într-o zonă unde nici măcar medic nu au.

imagini foto&video: pagina de facebook Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident! Un tânăr de 21 de ani s-a dat peste cap cu mașina, la Mănăstireni

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, pe un drum din localitatea Mănăstireni. S-a întâmplat noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin după miezul nopții. În momentul producerii evenimentului, în mașină se aflau, în total, trei persoane.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe o parte și că toate persoanele erau ieșite din interior. Tânărul rănit a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Meteorologii au anunțat COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 09:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

 

Publicitate

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Publicat

Publicitate

  Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.

Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.

După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.

Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending