Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Preotul din Botoșani care duce zilnic zeci de porții de mâncare bunicilor singuri și neputincioși. Cum putem ajuta

Publicat

Publicitate

Exodul tinerilor la oraș sau în țările Occidentului au lăsat satele aproape goale, casele pustii, dărăpănate. Prin bătătura neîngrijită își duc zilele nenumărați bunici, odinioară vrednici și dornici de a demonstra că nu trec pe pământ fără să lase o urmă. După ce copiii s-au dus în rostul lor, lăsându-i pe părinți în voia lui Dumnezeu, acești bunici autentici și frumoși trăiesc cum pot, din pensii de CAP și mila aproapelui.

Este și situația localităților care intră în alcătuirea comunei Coțușca și cele limitrofe, unde mai sunt puține familii tinere, puțini oameni vrednici care s-au încumetat să nu părăsească ținutul natal. La Cotu Miculinți casele nu mai strălucesc ca odinioară, dar peisajul este splendid și oamenii calzi și primitori. Puțini sunt tinerii, puțini sunt și copiii care visează doar să plece undeva unde să adune bani să-și ajute părinții. Cei mai mulți sunt bătrâni și neputincioși. Banii nu le ajung, le e dor de cei dragi și ajung să își închidă amintirile în suflet și doar bunătatea semenilor mai poate intra. Sunt săraci, bolnavi și triști, stau cu porțile și ușile încuiate și nu o dată au fost găsiți la câteva zile după ce au trecut în lumea unde nu este durere și nici suspin.

Misiunea care îl are ca ocrotitor pe Sfântului Ioan Iacob

În acest amurg încearcă să aprindă o lumină preotul Cornel Coțovanu care a înființat Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, punând în slujba oamenilor nevoiași toate eforturile și resursele sale. În jur de o sută de persoane, din zece sate, Mitoc, Horia, Crasnaleuca, Cotu Miculinți, Ghireni, Cotusca, Putureni, Nichiteni, Mihail Kogalniceanu Podriga, primesc zilnic o porție de mâncare, gătită de două vrednice femei într-o cantină deschisă anul acesta.

La baza poveștii stă un localnic milostiv, care a venit în sprijinul dorinței părintelui Cornel de a se pune în slujba oamenilor. Sorin Scutariu a oferit o locație construită din banii lui care a fost transformată în cantină. Locul a fost sfințit așa cum se cuvine și totul a intrat într-un vârtej din care cei mai nevoiași se aleg cu o masă pe zi, oferită gratuit, din donațiile câtorva localnici. „ Anul trecut a fost închisă cantina de la Coțușca. Sorin Scutariu m-a chemat și mi-a arătat o clădire, era la roșu și a renovat-o pe cheltuiala lui și a pus-o la dispoziție”, povestește părintele Cornel Coțovanu.

Meniul zilnic este destul de consistent, iar în zilele în care este post se gătește de sec, pentru că mulți dintre beneficiari țin rânduiala.

Dar nu-s bani destui pentru transport

Apoi intervine problema transportului de care se ocupă personal părintele Cornel. Ajunge la unii beneficiari târziu, când se înserează…Îl așteaptă, nu încuie poarta, mai mult să audă o vorbă plină de blândețe care le unge sufletul. Sunt zile în care combustibilul este o mare problemă, dar din puținii localnici care îl sprijină pe părintele se rezolvă și cu transportul. Așa a fost și când într-un moment în care părintele Cornel Coțovanu căuta o soluție disperată. „Mă gândeam pe cine să sun și m-am gândit la un prieten. Și n-a mai fost nevoie pentru că m-a sunat el înainte”, a povestit părintele, amintind aici despre Gheorghe Ababei, un inginer din zonă, impresionat de stăruința și efortul susținut cu care părintele Cornel continuă misiunea nobilă.

Publicitate

Bucuria care învinge neputința sau cum ne judecăm aproapele

Zâmbetul  bătrânilor firavi, după ce primesc pachetele cu mâncarea gătită, seamănă cu candoarea copilașilor care primesc o jucărie. Licărirea de recunoștință din ochii celor care abia își duc zilele de boală și de neputință, părăsiți,uitați,abandonați, seamănă cu lumina care îți arată drumul spre Rai.

Categoria cârcotașilor, nelipsită în orice comunitate, a celor care fac cu rândul pe scaunul de Judecată, tulbură uneori apele misiunii pe care părintele Cornel o face până la epuizare. Nu o dată se menționează în comentariile lăsate la postările despre acțiunile Asociației:  „Aia nu merită, a băut toată viața”, „Ăla a stat în crâșmă și a rânduit paharele” , „Tocmai la ăla și-a găsit să-i dea, are un jeg în casă”, „Cine a pus-o să facă atâția copiii”. Sau îndrăznesc  prin viu grai…„dar ce-mi pasă mie de ăia? N-au copii? Iaca..ce-au crescut, aia au”.

Dincolo de această perdea de răutăți stau zile, ore, minute chinuite, în care acei oameni  neputincioși se roagă și nădăjduiesc că Dumnezeu nu-i va lăsa și așa… abia târâindu-și zilele…sunt bucuroși că se trezesc  dimineața, pentru că până la urma viața este un dar. Și de un dar trebuie sa te bucuri și să te folosești. Să îl prețuiești.

„Dumnezeu să vă răsplătească, vă mulțumesc din suflet, tăti ca tăti, dar daca nu îmi aduceți oleacă de borș, degeaba. Mi-a spus cineva că o să mă puneți să plătesc toată mâncarea asta. Dacă-i așă,apăi nu mai aduceți. Cu tăti că tare bun îi borșul”, spune tanti Despina cu un amestec de glumă și amărăciune. Părintele Cornel găsește cuvinte să îi aline sufletul și la fel o face pentru toți oamenii cărora le aduce o porție de mâncare. Cu bunătatea le topește gheața care li s-a pus pe suflet de când nimeni nu le mai trece pragul, de când casa se „răschește”, iar acești bunici, cândva vrednici, privesc cu neputință.

Milostenia se întoarce la cel care a făcut-o! Să dăm o mână de ajutor

Oamenii cu suflet bun au candela milosteniei  și a credinței mereu aprinsă și sunt sensibili la durerea celuilalt. Aceștia, deși insuficienți ca număr, au aderat la misiunea părintelui Cornel și sprijină cu ce pot ca proiectul să nu se oprească aici.

De aceea este nevoie de mai mult și de mai mulți semeni care vor să pună untdelemn în candela inimii lor prin milostenie. Lacrimile de bucurie ale acestor bătrâni neputincioși și abandonați într-un pustiu al conștiinței sunt mărturii la tronul Împărăției Cerești. Rugăciunea lor, spusă după ce termină bruma de mâncare, aduce înapoi la cel ce dăruiește binefaceri divine. Atunci când nu se așteaptă nimeni, atunci când îți este mai greu și simți că nu mai poți.

Să-l ajutăm pe părintele Cornel să ducă mai departe acest lucru minunat prin asociația pe care a înființat-o. Sunt zeci de astfel de structuri, este adevărat, dar dacă ar fi mii sau zeci de mii, tot nu ar fi suficient pentru a face ordine într-o societate nedreaptă, într-o lume guvernată de legi imperfecte care lasă bătrânii să moară singuri, părăsiți, abandonați și FLĂMÂNZI. Orice ajutor este de preț, de la alimente, la combustibilul necesar transportului zilnic pe raza celor 10 sate la o sută de persoane.

Cum ajutăm

Oamenii cu suflet mare, care vor să vor să contribuie la zidirea acestei misiuni, pot cere informații la numărul de telefon 0740.482535. Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” are și pagină de facebook pe care o puteți vedea aici.

De asemenea, atașăm un număr de cont, în fotografii, pentru persoanele care cred în misiunea părintelui Cornel Coțovanu și vor să aline bătrânețile chinuite ale unor oameni care au rămas singuri și neajutorați, într-o zonă unde nici măcar medic nu au.

imagini foto&video: pagina de facebook Asociația „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult

Eveniment

Scădere de 22% a înmatriculărilor de autoturisme noi în România, în primele șase luni

Publicat

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 22% în primele șase luni ale acestui an, până la un volum de 64.339 de unități, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele preliminare publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Conform statisticii provenite de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), în luna iunie înmatriculările de autoturisme noi sunt în scădere cu 50,1% față de iunie 2024, ajungând la un volum de 10.522 unități.

Totodată, autoturismele pur electrice înregistrează o scădere de 54,3% față de iunie 2024, realizând o cotă de piață de 4,1%.

În iunie, în topul mărcilor auto, pe primele trei poziții se clasează Dacia – cu 2.744 de unități înmatriculate, Toyota (969) și Skoda (938). Pe locurile următoare se află: Volkswagen (721 de unități), Renault (580), Hyundai (544), Ford (472), Mercedes-Benz (467), BMW (368) și Peugeot (309).

APIA este o organizație non-profit, o entitate reprezentativă în industria auto din România, înființată în anul 1994, membră a Organizației Mondiale a Constructorilor de Automobile – OICA, din 1996.

Asociația profesională a dezvoltat CarS, unica platformă online de analiză dinamică a pieței auto din România.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Noul sistem AI de diagnosticare medicală este de 4 ori mai eficient decât medicii în cazul afecțiunilor complexe

Publicat

Publicitate

Microsoft susține că noul său sistem AI pentru diagnosticare medicală este de patru ori mai eficient decât medicii în identificarea afecțiunilor complexe.

Instrumentul de inteligență artificială a fost denumit “Orchestratorul de diagnostic Microsoft AI” (MAI-DxO).

A fost creat de o echipă coordonată de Mustafa

Suleyman, unul din fondatorii DeepMind, acum deținută de Google.

Sistemul se bazează pe un “orchestrator” – care creează și coordonează grupuri virtuale cu cinci agenți AI, fiecare cu rol distinct, care emit ipoteze și aleg teste de diagnostic.

Cei cinci interacționează și “dezbat” astfel încât să ajungă la cel mai probabil diagnostic. Ulterior, explică pas cu pas raționamentul din spatele deciziei, pentru ca medicii umani să poată valida diagnosticul.

Publicitate

Pentru a-i fi testată performanța, sistemul a fost pus să rezolve 304 cazuri clinice publicate în revista New England Journal of Medicine, cu unele dintre cele mai complexe scenarii din practica medicală.

În acest fel, cercetătorii au reușit să determine dacă sistemul este capabil să stabilească diagnostice chiar și pentru cazurile severe și să transmită pas cu pas modul în care a ajuns la o concluzie.

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-30 iulie 2025, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, cu lucrări semnate de Lucia Pușcașu.

Lucia Pușcașu reprezintă un nume în tapiseria românească contemporană, putând sta cu mândrie alături de artiste-tapiser precum Gabriela Moga Lazăr, Ileana Balotă, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Mimi Podeanu, Simona Vasiliu Chintilă, Gabriela Moisescu Stendl, Maria Mihalache Blendea, Cela Neamțu etc., care au îmbogățit prin munca lor patrimoniul național cu lucrări textile semnificative, cu sensibilitatea și poezia specifică.

Artista s-a născut pe 31 august, 1954, în Horlăceni, comuna Şendriceni, judeţul Botoşani. În 1983 a absolvit Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescuˮ din București, secția Tapiserie, iar în 2008 a obținut titlul de Master în ,,Desen și Arte Vizuale Asistate de Calculatorˮ, la Universitatea ,,Ștefan cel Mareˮ din Suceava. Din 1990 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Între 1986-1989 a fost vice-coordonator al ,,Atelier 35ˮ. A fost designer pentru textile și profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava (1991-2014). A fost vicepreședinte al U.A.P.R., Filiala Suceava (1990-1998, 2005-2007), apoi președinte (1998-2000, 2007-2016). Din 2008 este președinte al Asociaţiei „Artă şi Umanitate”.

Începând din 1986, a deschis numeroase expoziții personale, atât în țară, la Vatra Dornei, Suceava, Botoșani (1995), Bacău, București, Rădăuți, Vama, Craiova, Iași, Piatra-Neamț, Sibiu, Roman și Râmnicu Vâlcea, cât și în străinătate, la Muzeul Etnografic din Torino, în Italia (1999), la Galeria „Ripustus” din Hämeenlinna, în Finlanda și la Galeria „Stoa” din Helsinki, Finlanda (2004).

Din 1981 până în prezent a participat la peste 600 de expoziții colective județene și naționale, trienale și bienale de tapiserie, pictură, grafică și minitapiserie. A luat parte la peste 80 de expoziții în străinătate: Cernăuţi (Ucraina), Vancouver, Toronto (Canada), Ankara (Turcia), Moscova (Rusia), Tournai (Belgia), Laval, Paris (Franța), Know, Herillville, Chicago, Corner Stone, Mishewalla, Washington (Statele Unite), Jeziorowice, Katowice (Polonia), Hämeenlinna, Rönnvikin, Helsinki, Tampere, Hovinkartano (Finlanda), Madrid, Ciudad Real, Córdoba, Alicante, San Vicente (Spania), Höchstadt (Germania), Chieri, Torino (Italia), Ruse, Silistra, Varna, Sozopol, Kazanlak, Dobrici (Bulgaria), „Saloanele Moldovei” (Chișinău, Republica Moldova), „Salonul de Grafică Românească” (Chișinău, Republica Moldova), „Salonul de Arte Decorative” (Chișinău, Republica Moldova), Salonul „Profesorilor de Artă Vizuală” (Chișinău, Republica Moldova), „Bienala de Arte Decorative” (Chișinău, Republica Moldova), Lisabona, Alter do Chão, Portalegre (Portugalia), Bratislava (Slovacia), Tirana (Albania).

A participat la 17 tabere de creație în România, una în Polonia și 5 la Balcic, în Bulgaria. A coordonat și curatoriat proiecte culturale naționale și internaționale. A scris articole în albume și în presă și a participat la emisiuni TV. A dat numeroase interviuri accesibile pe YouTube. A prezentat expoziții naționale și internaționale și a făcut parte din comisii de jurizare.

Publicitate

De-a lungul timpului,  a primit 32 de premii naționale și 2 premii internaționale, 56 de diplome naționale și 4 diplome internaționale, 3 nominalizări naționale și o nominalizare internațională. În 2018 a primit Ordinul „Meritul Bucovinei”, iar în 2019, Premiul „Mihai Eminescu” și Medalia ,,Teiul de Aurˮ. S-au scris numeroase articole despre creația și activitățile sale organizatorice.

Lucrări semnate de artistă se regăsesc în muzee, instituții și colecții particulare din România, Suedia, Republica Moldova, Finlanda, Italia, Polonia, Israel, Canada, Spania, S.U.A., Germania, Franța, Marea Britanie. Are numeroase apariții în enciclopedii, cataloage, albume de artă, pliante de expoziții și cărți de specialitate.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 5 iulie 2025, de la ora 12.00. Curator: Liviu Șoptelea. Prezintă: Iulian Bucur, critic și istoric de artă. Intrarea este liberă.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending