Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea! Surpriză uriașă făcută de enoriașii Parohiei „Înălțarea Domnului”

Publicat

Publicitate

Astăzi este Odovania praznicului Înălțării Domnului, momentul care marchează încheierea perioadei de sărbătorire a Înălțării Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pregătirea pentru următoarele praznice împărătești. Începând cu Vecernia din această seară, trecem în altă perioadă, a pregătirii pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Deoarece, astăzi s-a încheiat timpul sărbătorii Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de mâine nu ne mai salutăm cu frumoasa formulare „Hristos S-a înălțat”. De acum trecem în așteptarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile)

Slujbă la cele două altare în același timp

Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Botoșani a fost astăzi în sărbătoare, în contextul menționat de rânduiala din calendar. Părintele Theodor Pețenchea a dorit să cinstească acest moment cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În premieră, slujba cea mai importantă a Bisericii a fost săvârșită la ambele altare, în sprijinul inițiativei sale venind părintele Claudiu-George Crupă de la Ionășeni.

Părintele Theodor a ținut să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de la demisolul bisericii, acolo unde a început această misiune frumoasă din Parohia Înălțarea Domnului. Acolo unde, din anul 2008, preotul Theodor Pețenchea a botezat zeci de copii și a binecuvântat prin Taina Cununiei mulțime de tineri. În biserica de deasupra paraclisului, în prezența a zeci de credincioși, preotul Claudiu Crupă a oficiat în același timp Sfânta Liturghie.

„Este o zi mare astăzi, este Odovania praznicului Înălțării Domnului, sărbătorim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Noi îl cunoaștem pe acest sfânt, ne-am închinat sfintelor moaște la Suceava de atâtea ori. Știți când se depărtează sfinții de noi? Când noi nu îl slujim pe Dumnezeu și nu cinstim sfinții săi. Astăzi este pentru prima dată când am slujit sfânta liturghie la ambele altare și să dea Dumnezeu să mai facem asta pentru că este mare nevoie de rugăciune, mai ales în zilele noastre, când încercările cresc și necazurile se înmulțesc. Vița este un dar, să ținem la ea, să nu o trăim doar așa ca să facem umbră pământului (… ) Să nu distrugem creația lui Dumnezeu. Că noi demolăm și oameni, nu numai copaci călcăm în picioare. Ce ne stă în cale, intrăm peste ei! Cu ura noastră, cu răutatea, cu viața noastră păcătoasă. Dumnezeu nu renunță la noi, nu vrea moartea păcătosului. Iubiți lumea, dar urâți păcătoșii. Orice zi poate fi sărbătoare. Viața să fie sărbătoare. Rugați-vă să primiți de la Dumnezeu această bucurie să trăiți viața pe o sărbătoare continuă”, a spus în predica sa părintele Pețenchea.

Ziua de naștere a părintelui Theodor

Publicitate

Ziua de 2 Iunie are și o altă conotație pentru parohul „Bisericii Înălțarea Domnului”. În urmă cu  zeci de ani, a venit pe lume cu o misiune divină, aceea de a deveni păstor de suflete și ostaș în armata lui Hristos.

După slujbă, enoriașii i-au pregătit o frumoasă surpriză. Nu au lipsit tortul și florile, urările, dar momentul deosebit a fost legat de rugăciunile speciale de mulțumire, făcute de părintele Claudiu Crupă, care au adus emoție tuturor.

„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din în­tunericul neființei și viața mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpină trebuințele”, a rostit părintele Claudiu Crupă printre alte rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, momentul reușind să-l emoționeze pe părintele Theodor Pețenchea, dar și pe preoteasa sa, Liliana.

 

***

Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și  31 octombrie 2006  a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani

Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.

La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea, vă urează și colectivul redacției Botosani24.ro! Fiecare an trăit este o bucurie şi un prilej în plus de a mulţumi lui Dumnezeu! Vă felicităm cu ziua de naştere, dorindu-vă multă sănătate, să aveţi alături oameni sinceri şi binevoitori.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă plecați la drum: Ninge în mai multe județe din țară. Traficul se desfășoară normal

Publicat

Publicitate

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la ora transmiterii ştirii, nu sunt înregistrate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice, relatează mediafax.ro.

„Sunt prezente precipitaţii sub formă de ninsoare în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Traficul rutier se desfăşoară pe un carosabil umed în celelalte judeţe vizate de atenţionarea meteorologică în vigoare, fiind semnalate precipitaţii sub formă de ploaie uşoară. Pe principalele artere rutiere, adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 şi A 3 se circulă pe un carosabil umed, pe alocuri în condiţii de ploaie, fără restricţii de circulaţie şi fără probleme de vizibilitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, pe timpul nopţii, pe raza judeţelor în care a nins, s-a acţionat cu utilaje şi cu material antiderapant, nefiind semnalate momentan accidente rutiere care să genereze restricţii de trafic.

„În aceste condiţii, venim în sprijinul conducătorilor auto cu următoarele recomandări. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă. Reduceţi semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitaţii, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceţii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducătorii auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere”, recomandă poliţiştii rutieri.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16. Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa. Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele vesnice in anul 582.

Troparul Sfantului Eutihie, Patriarhul Constantinopolului

Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Eutihie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Publicitate

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
– Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
– Sfintei Cuvioase Platonida;
– Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
– Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
– Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Citeste mai mult

Eveniment

Limita de alcoolemie permisă pentru șoferii români, conform Codului Rutier. Care este amenda

Publicat

Publicitate

Conducerea sub influența alcoolului rămâne una dintre cele mai grave abateri din Codul Rutier, iar în 2025 legislația prevede sancțiuni mai severe pentru șoferii care urcă băuți la volan. Statul a înăsprit regimul sancționator pentru a combate accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool sau droguri, iar limitele stabilite în lege sunt clare și nu lasă loc de interpretări, scrie playtech.ro.

Pentru șoferii români, orice cantitate de alcool depistată în aerul expirat sau în sânge poate aduce o sancțiune, în funcție de nivelul detectat. Totuși, există o linie de demarcație între contravenție și infracțiune, iar în unele cazuri poți solicita repetarea testului.

Care sunt limitele legale de alcoolemie în 2025

Conform Ordonanței de Urgență 195/2002, în 2025, conducerea sub influența alcoolului este tratată în funcție de concentrația de alcool pur detectată în aerul expirat sau în sânge. Dacă ai o alcoolemie cuprinsă între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta este considerată contravenție. În acest caz, riști o amendă de până la 4.050 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Amendă de 6.000 de lei și condamnare penală pentru un video pe TikTok. Amenințarea adresată lui Mihai Gâdea
Dacă valoarea depășește 0,40 mg/l în aerul expirat, se trece automat la recoltarea probelor biologice de sânge. În funcție de rezultatul acestora, dacă se constată o concentrație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta devine infracțiune, așa cum este reglementată de articolul 336 din Codul Penal. În această situație, șoferul poate fi condamnat la între 1 și 5 ani de închisoare, iar instanța poate dispune și interzicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani.

Este important de știut că orice alcoolemie sub 0,80 g/l în sânge rămâne în zona contravențională, însă sancțiunile administrative pot fi severe, mai ales dacă ești recidivist sau ai fost implicat într-un accident.

Publicitate

Când poți cere repetarea testului cu alcooltestul

Legislația permite șoferilor să solicite repetarea testului cu etilotestul, dar doar în anumite condiții. Dacă prima testare indică o alcoolemie între 0,10 mg/l și 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, poți cere să fii retestat după 15 minute. A doua măsurătoare este cea care va conta oficial.

Dacă la retestare valoarea este zero, atunci nu mai primești nicio sancțiune. În schimb, dacă testul confirmă prezența alcoolului și încadrarea rămâne între 0,10 mg/l și 0,40 mg/l, poți fie să accepți amenda și suspendarea permisului, fie să soliciți recoltarea de probe biologice pentru o analiză de sânge. Acestea vor stabili cu exactitate nivelul de alcool și pot anula sancțiunea dacă se dovedește că nu ai depășit limita legală.

Nu ai dreptul să ceri analiza de sânge dacă alcoolemia este sub 0,10 mg/l, pentru că această valoare nu este suficient de mare pentru a fi sancționabilă. Totuși, în această zonă de valori, este esențial să fii atent și să eviți urcarea la volan după ce ai consumat orice băutură alcoolică, chiar dacă e vorba de o cantitate aparent nesemnificativă.

Citeste mai mult

Eveniment

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui conflict, pentru că suntem lângă o zonă de conflict, dar asta nu înseamnă că există și probabilitatea mare să se întâmple. Probabilitatea rămâne și sperăm să rămână foarte mică. Chiar dacă probabilitate e mică, este obligatoriu să avem adăposturi’, a declarat Raed Arafat.

Oficialul a atras atenția asupra stării actuale a adăposturilor de protecție civilă din România, precizând că numărul acestora este insuficient, iar multe nu sunt funcționale.

‘Numărul lor este mic. Multe dintre ele nu sunt puse la punct. Și trebuie puse la punct. Dacă luăm ultimul control făcut de IGSU numai anul trecut, au fost date amenzi de peste 380.000 de lei, pe lângă avertismente, pe lângă recomandări și așa mai departe. Deci există preocupare și această preocupare nu este numai acum, este tot timpul. Este una din sarcinile IGSU să facă în continuu verificări pe adăposturi. Acum vine rolul celor care le au în proprietate sau celor care le administrează. Ei trebuie să se asigure că adăposturile sunt puse la punct, fie că vorbim de autorități locale, fie că vorbim de asociații de proprietari. Mai mult decât atât, ei pot să identifice locuri suplimentare care pot fi folosite ca adăposturi. Legislația noastră prevede ca sub blocuri să fie adăpost, la orice bloc, deci există legislație care a impus aceste reguli’, a susținut Arafat.

El a menționat că Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pe care îl conduce, a solicitat Curții de Conturi un audit pentru a evalua situația actuală a adăposturilor la nivel național.

‘Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a solicitat Curții de Conturi să facă un audit în regim de urgență. Să vedem cum stăm. (…) După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor’, a spus șeful DSU.

Publicitate

Raed Arafat a punctat că România nu este singura țară care tratează cu seriozitate chestiunea adăposturilor de protecție civilă.

‘Nu suntem singurii care spunem asta, sunt țările nordice, țările baltice, Polonia și alte țări europene, care toate au acest lucru în inventarul lor, adăposturile de protecție civilă. Și-l au de mult timp și dintotdeauna, și înaintea războiul din Ucraina’, a afirmat Arafat.

Raed Arafat a fost prezent sâmbătă, la Focșani, la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, alături de Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre – Banca Mondială, inspectorul general al IGSU și adjunctul inspectorului general al IGSU general Dan-Paul Iamandi. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending