Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea! Surpriză uriașă făcută de enoriașii Parohiei „Înălțarea Domnului”

Publicat

Astăzi este Odovania praznicului Înălțării Domnului, momentul care marchează încheierea perioadei de sărbătorire a Înălțării Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pregătirea pentru următoarele praznice împărătești. Începând cu Vecernia din această seară, trecem în altă perioadă, a pregătirii pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Deoarece, astăzi s-a încheiat timpul sărbătorii Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de mâine nu ne mai salutăm cu frumoasa formulare „Hristos S-a înălțat”. De acum trecem în așteptarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile)

Slujbă la cele două altare în același timp

Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Botoșani a fost astăzi în sărbătoare, în contextul menționat de rânduiala din calendar. Părintele Theodor Pețenchea a dorit să cinstească acest moment cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În premieră, slujba cea mai importantă a Bisericii a fost săvârșită la ambele altare, în sprijinul inițiativei sale venind părintele Claudiu-George Crupă de la Ionășeni.

Părintele Theodor a ținut să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de la demisolul bisericii, acolo unde a început această misiune frumoasă din Parohia Înălțarea Domnului. Acolo unde, din anul 2008, preotul Theodor Pețenchea a botezat zeci de copii și a binecuvântat prin Taina Cununiei mulțime de tineri. În biserica de deasupra paraclisului, în prezența a zeci de credincioși, preotul Claudiu Crupă a oficiat în același timp Sfânta Liturghie.

„Este o zi mare astăzi, este Odovania praznicului Înălțării Domnului, sărbătorim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Noi îl cunoaștem pe acest sfânt, ne-am închinat sfintelor moaște la Suceava de atâtea ori. Știți când se depărtează sfinții de noi? Când noi nu îl slujim pe Dumnezeu și nu cinstim sfinții săi. Astăzi este pentru prima dată când am slujit sfânta liturghie la ambele altare și să dea Dumnezeu să mai facem asta pentru că este mare nevoie de rugăciune, mai ales în zilele noastre, când încercările cresc și necazurile se înmulțesc. Vița este un dar, să ținem la ea, să nu o trăim doar așa ca să facem umbră pământului (… ) Să nu distrugem creația lui Dumnezeu. Că noi demolăm și oameni, nu numai copaci călcăm în picioare. Ce ne stă în cale, intrăm peste ei! Cu ura noastră, cu răutatea, cu viața noastră păcătoasă. Dumnezeu nu renunță la noi, nu vrea moartea păcătosului. Iubiți lumea, dar urâți păcătoșii. Orice zi poate fi sărbătoare. Viața să fie sărbătoare. Rugați-vă să primiți de la Dumnezeu această bucurie să trăiți viața pe o sărbătoare continuă”, a spus în predica sa părintele Pețenchea.

Ziua de naștere a părintelui Theodor

Ziua de 2 Iunie are și o altă conotație pentru parohul „Bisericii Înălțarea Domnului”. În urmă cu  zeci de ani, a venit pe lume cu o misiune divină, aceea de a deveni păstor de suflete și ostaș în armata lui Hristos.

După slujbă, enoriașii i-au pregătit o frumoasă surpriză. Nu au lipsit tortul și florile, urările, dar momentul deosebit a fost legat de rugăciunile speciale de mulțumire, făcute de părintele Claudiu Crupă, care au adus emoție tuturor.

„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din în­tunericul neființei și viața mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpină trebuințele”, a rostit părintele Claudiu Crupă printre alte rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, momentul reușind să-l emoționeze pe părintele Theodor Pețenchea, dar și pe preoteasa sa, Liliana.

 

***

Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și  31 octombrie 2006  a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani

Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.

La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea, vă urează și colectivul redacției Botosani24.ro! Fiecare an trăit este o bucurie şi un prilej în plus de a mulţumi lui Dumnezeu! Vă felicităm cu ziua de naştere, dorindu-vă multă sănătate, să aveţi alături oameni sinceri şi binevoitori.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Ro-ALERT: Ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian. Oamenii din două județe au fost sfătuiți să se adăpostească

Publicat

Un nou mesaj Ro-Alert a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului. Conform prefectului judeţului Galaţi, zona a fost izolată.

„A căzut ceva, dar nu ştim ce şi cum, s-a măturat zona, care rămâne izolată până mâine dimineaţă când reluăm căutarea. Local am primit că ar fi căzut ceva. A sunat cineva din Galaţi la 112. Sunt 20 de jandarmi, 25 de pompieri, 3 autospeciale. Exact aşa s-a spus pe 112 că a căzut ceva, dar nu ştim ce, e posibil să nu fie nimic”, a afirmat sîmbătă noaptea prefectul judeţului Galaţi Claudiu Sorin Gavril, conform presei locale.

Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul. Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 min”, se arată în mesajul transmis prin sistemul Ro-Alert.

Zona de nord a Tulcei a primit acest mesaj cu toate că cei de acolo nu au auzit zgomote. De asemenea, şi locuitorii din Brăila au fost alertaţi.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, mesajele Ro-Alert sunt emise în cazul atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni şi Ismail.

Până la această oră, autorităţile române nu au anunţat concret motivul pentru care a fost transmisă alerta.

Înainte de primirea alarmei, mai mulţi gălăţeni au semnalat faptul că au auzit zgomotului unui avion care a spart bariera sonică.

Citeste mai mult

Eveniment

Podul de peste Siret, nerenovat de un secol, stă să se prăbuşească. Oamenii spun că se desprind cu mâna bucăţile de beton

Publicat

Un pod vechi de 90 de ani, care face legătura între Suceava şi Botoşani, arată ca o punte spre o tragedie. Din construcţia lungă de aproape 200 de metri se desprind cu mâna bucăţi de beton, dar pe el se circulă încă. Specialiştii spun că podul nu este periculos, dacă sunt respectate restricţiile impuse de autorităţi. Şi în timp ce şoferii riscă, CNAIR spune că deja s-au făcut demersurile pentru construirea unui pod nou, relatează observatornews.ro. 

Cine priveşte de dedesubt podul peste Siret, care leagă Suceava de Botoşani, cu greu se mai încumetă să treacă pe el. E ruginit şi atât de găurit încât poţi privi cerul prin el.

La o simplă atingere, din pod se desprind bucăţi de beton

Angela Bertea, reporter Observator: Structura metalică a podului este atât de afectată încât la o simplă atingere sau vibraţie cad exfolieri din ea. 

Şoferii îşi riscă viaţa şi nu respectă restricţiile de tonaj impuse pe pod

Angela Bertea, reporter Observator: Singurele intervenţii vizibile la acest pod, în ultimul an, sunt limitarea circulaţiei pe un singur fir şi montarea semafoarelor care să permită circulaţia alternativă. 

Pentru că podul este evident foarte afectat de timp, au fost impuse şi o serie de restricţii, de tonaj şi de viteză. Cu toate acestea, pe singurul astfel de pod din zonă, se încumetă şi vehicule de mare tonaj. În doar câteva minute am surprins cel puţin trei situaţii riscante.

Eugen Girigan, expert juridic, drumuri şi poduri: Un astfel de camion care trece pe pod, dacă este încărcat, este un pericol. Chiar şi autocarul care se vede, are peste 15 tone cu siguranţă, cu încărcătura atinge peste 20 de tone. Structura poate să cedeze.

La un pas de tragedie sunt însă o mulţime de şoferi şi pasagerii lor. Şi asta pentru că majoritatea preferă să rişte o amendă în loc să ocolească 30 de kilometri.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele municipiului Dorohoi, sub lupa jandarmilor

Publicat

În afara misiunilor zilnice executate independent sau în sistem integrat pentru menținerea unui climat de conviețuire socială adecvat cetățenilor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa în acest sfârșit de săptămână și pe linia asigurării ordinii publice la manifestările cu participare numeroasă.
Zilele municipiului Dorohoi, spectacolul aniversar ,,Frate lângă frate – Moldova și România” din comuna Dobârceni, precum și evenimentul promoțional ,,Deschiderea noului an școlar 2023 – 2024″, organizat de Palatul Copiilor Botoșani și Filiala Darabani pe esplanada Sălii Polivalente ,,Elisabeta Lipă” vor fi în atenția jandarmilor, dar și a efectivelor de poliție și pompieri cu care se cooperează în executarea misiunilor, care vor lua toate măsurile necesare pentru ca siguranța participanților să nu fie afectată de producerea unor incidente nedorite, potrivit competențelor instituționale.
De asemenea, jandarmii din dispozitivul de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competența inspectoratului vor acționa permanent, concomitent cu exercitarea atribuțiilor pentru siguranța obiectivelor păzite, în vederea depistării persoanelor care săvârșesc fapte antisociale de natură penală sau contravențională în apropierea acestora.
„Recomandăm participanților la manifestările cultural-artistice și evenimentele promoționale să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să nu răspundă la provocările altor persoane și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct, în cel mai scurt timp, în cazul sesizării unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur”, au precizat surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii din Botoșani l-au găsit pe Ștefan, copilul care dispăruse de acasă de 24 de ore. Acum este în grija statului

Publicat

Aseară, Ștefan, băiatul de 13 ani, din Botoșani, căutat de familie cu ajutorul polițiștilor, a fost găsit de oameni legii. Potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani, copilul a fost internat într-un centru de primire al copilului în regim de urgență.
„Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, spun polițiștii.

Amintim că polițiștii botoșăneni au făcut  verificări pentru localizarea unui minor, de 13 ani, din municipiul Botoșani, după ce familia a anunțat că a plecat de acasă cu o zi înainte și nu nimeni nu mai știa nimic despre el.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending