Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea! Surpriză uriașă făcută de enoriașii Parohiei „Înălțarea Domnului”

Publicat

Publicitate

Astăzi este Odovania praznicului Înălțării Domnului, momentul care marchează încheierea perioadei de sărbătorire a Înălțării Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pregătirea pentru următoarele praznice împărătești. Începând cu Vecernia din această seară, trecem în altă perioadă, a pregătirii pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Deoarece, astăzi s-a încheiat timpul sărbătorii Înălțării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de mâine nu ne mai salutăm cu frumoasa formulare „Hristos S-a înălțat”. De acum trecem în așteptarea sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile)

Slujbă la cele două altare în același timp

Biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Botoșani a fost astăzi în sărbătoare, în contextul menționat de rânduiala din calendar. Părintele Theodor Pețenchea a dorit să cinstească acest moment cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În premieră, slujba cea mai importantă a Bisericii a fost săvârșită la ambele altare, în sprijinul inițiativei sale venind părintele Claudiu-George Crupă de la Ionășeni.

Părintele Theodor a ținut să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de la demisolul bisericii, acolo unde a început această misiune frumoasă din Parohia Înălțarea Domnului. Acolo unde, din anul 2008, preotul Theodor Pețenchea a botezat zeci de copii și a binecuvântat prin Taina Cununiei mulțime de tineri. În biserica de deasupra paraclisului, în prezența a zeci de credincioși, preotul Claudiu Crupă a oficiat în același timp Sfânta Liturghie.

„Este o zi mare astăzi, este Odovania praznicului Înălțării Domnului, sărbătorim pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Noi îl cunoaștem pe acest sfânt, ne-am închinat sfintelor moaște la Suceava de atâtea ori. Știți când se depărtează sfinții de noi? Când noi nu îl slujim pe Dumnezeu și nu cinstim sfinții săi. Astăzi este pentru prima dată când am slujit sfânta liturghie la ambele altare și să dea Dumnezeu să mai facem asta pentru că este mare nevoie de rugăciune, mai ales în zilele noastre, când încercările cresc și necazurile se înmulțesc. Vița este un dar, să ținem la ea, să nu o trăim doar așa ca să facem umbră pământului (… ) Să nu distrugem creația lui Dumnezeu. Că noi demolăm și oameni, nu numai copaci călcăm în picioare. Ce ne stă în cale, intrăm peste ei! Cu ura noastră, cu răutatea, cu viața noastră păcătoasă. Dumnezeu nu renunță la noi, nu vrea moartea păcătosului. Iubiți lumea, dar urâți păcătoșii. Orice zi poate fi sărbătoare. Viața să fie sărbătoare. Rugați-vă să primiți de la Dumnezeu această bucurie să trăiți viața pe o sărbătoare continuă”, a spus în predica sa părintele Pețenchea.

Ziua de naștere a părintelui Theodor

Publicitate

Ziua de 2 Iunie are și o altă conotație pentru parohul „Bisericii Înălțarea Domnului”. În urmă cu  zeci de ani, a venit pe lume cu o misiune divină, aceea de a deveni păstor de suflete și ostaș în armata lui Hristos.

După slujbă, enoriașii i-au pregătit o frumoasă surpriză. Nu au lipsit tortul și florile, urările, dar momentul deosebit a fost legat de rugăciunile speciale de mulțumire, făcute de părintele Claudiu Crupă, care au adus emoție tuturor.

„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din în­tunericul neființei și viața mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpină trebuințele”, a rostit părintele Claudiu Crupă printre alte rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, momentul reușind să-l emoționeze pe părintele Theodor Pețenchea, dar și pe preoteasa sa, Liliana.

 

***

Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și  31 octombrie 2006  a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani

Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.

La mulți ani, părinte Theodor Pețenchea, vă urează și colectivul redacției Botosani24.ro! Fiecare an trăit este o bucurie şi un prilej în plus de a mulţumi lui Dumnezeu! Vă felicităm cu ziua de naştere, dorindu-vă multă sănătate, să aveţi alături oameni sinceri şi binevoitori.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un moment de neatenție. O viață pierdută. Un copil se poate îneca în câțiva centimetri de apă. Tu poți preveni!

Publicat

Publicitate

„Mie nu mi se poate întâmpla!” Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă altora. Dar realitatea contrazice acest sentiment fals de siguranță.

În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut, tragedii care puteau fi evitate. Din păcate, tot mai mulți aleg să se scalde în locuri neamenajate, ignorând pericolele ascunse: curenții puternici, malurile abrupte și lipsa salvamarilor.

Riscul de înec nu este doar în râuri sau lacuri. Chiar și în curtea casei, copiii mici pot fi în pericol dacă sunt lăsați nesupravegheați lângă butoaie, găleți, piscine gonflabile sau fântâni neacoperite.

Pentru a preveni astfel de situații, pompierii militari și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Manoleasa, Ripiceni și Ștefănești au organizat, astăzi, acțiuni de informare și educare preventivă în localitățile Mitoc, Liveni, Iorga, Manoleasa Prut, Sadoveni, Manoleasa, Stânca – aflate pe malul râului Prut, acolo unde, în ultimii ani, s-au produs tragedii la scăldat.

Au fost transmise mesaje audio de avertizare, iar salvatorii au stat de vorbă cu oamenii despre cum îi pot proteja pe cei dragi, dar mai ales pe copii. Sfaturile sunt simple, dar pot face diferența între viață și moarte:

▪️acoperiți fântânile cu capac! Procedați la fel cu orice vas cu apă;

Publicitate

▪️țineți gălețile cu apă potabilă la înălțime și acoperite – un copil mic se poate îneca chiar și în câțiva centimetri de apă;

▪️încuiați toaletele din curte cu zăvor sau cârlig;

▪️îngrădiți orice groapă – sunt pericole ascunse pentru cei mici;

▪️nu mergeți la scăldat în locuri neamenajate;

▪️nu intrați în râuri, lacuri sau canale cu maluri abrupte, curenți puternici și funduri nămoloase;

▪️dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în apă adâncă;

▪️alegeți doar bazine supravegheate de personal calificat.

Supravegheați copiii în permanență – nu îi lăsați singuri nici măcar pentru un minut!

Acțiunea face parte din campania ISU Botoșani, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, proiect unic la nivel național, derulat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și al Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani.

Data de 10 a fiecărei luni a fost desemnată ziua campaniei, în semn de conștientizare a celor 10 măsuri esențiale care pot preveni accidentele casnice în care sunt implicați copiii.

Campania a fost lansată ca răspuns la creșterea numărului de accidente în gospodării – intoxicații, arsuri, traumatisme, înec – și are ca scop informarea, responsabilizarea și conștientizarea tuturor celor care au grijă de copii.

Pentru că nu doar părinții, ci noi toți, avem responsabilitatea de a transforma casa și comunitatea într-un loc sigur pentru cei mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Comisarii de mediu, reduși la tăcere prin austeritate: „Nu putem proteja natura cu pixul guvernului la gât!”

Publicat

Publicitate
Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituţiilor cu rol major în protejarea mediului, în primul rând Garda Naţională de Mediu.

Sănătatea mediului este astăzi în România o problemă de siguranţă naţională. Afectarea gravă a capacității de luptă împotriva criminalității de mediu riscă să devină un act de complicitate cu aceasta.
Infracționalitatea de mediu crește cu cca 7% anual, adică de aproape trei ori mai repede decât PIB-ul mondial!!! România nu face excepție! Chiar nu vede nimeni acest lucru?!?

De aceea, ne exprimăm cu toată puterea dezacordul față de măsurile care încalcă flagrant demnitatea profesională a funcționarilor publici, în speță a comisarilor de mediu, ducând în derizoriu capacitatea institutională a GNM.
În loc ca GNM să fie parte a CSAT cu toate îndatoririle și drepturile care decurg de aici, din păcate, guvernul actual înțelege să taie până și drepturile legale și legitime ale comisarilor de mediu la sporurile pentru conditii vătămătoare. În loc să sporească numărul de comisari de mediu, guvernul taie și din autoritatea lor profesională, din siguranța lor minimă, în contextul în care aceștia își fac, în conditii extrem de grele, activitatea în fiecare zi.
Cum să acționăm non stop în 42 de județe plus Municipiul București și Rezervația Biosfera Deltei Dunării, cu 5 – 20 de comisari pe județ, ceea ce înseamnă un comisar la aproximativ 40 000 de locuitori, respectiv 1 comisar pe 530 de kmp. Iar în București cu 2 comisari pe sector, adică 2 comisari la o populație de 300 000 – 400 000 locuitori?!?
PRACTICA ”PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALTII CIUMĂ” NU VA ASIGURA BUNA GUVERNARE
Domnilor guvernanți, aveți de unde repara găurile deficitului bugetar! Eliminați corupția reală, eliminați privilegiile și nepotismele, eliminați găștile care fagocitează banul public. Faceti o reformă reală a aparatului bugetar, nu una pe genunchi! Scoateți la lumină economia neagră, colectați veniturile statului fără favoritisme!
Nu amanetați viitorul sănătos al copiilor acestei țări, deci și al copiilor dumneavoastră. Sănătatea mediului este un bun public, un bun comun. Nu-i puneți biruri suplimentare!
Nu prin sărăcirea populației creați stabilitate fiscală! Nu cu functionari publici umili și umiliți veti construi un stat funcțional, modern și eficient.
Noi, cei din SNGM solicităm o reformă fiscală echitabilă. Nu pedepsiți la grămadă pe toți cei din segmentul social care susțin funcționarea statului: angajații din sistemul public și din administrația locală.
CRESTEREA CALITĂȚII SERVICIILOR PUBLICE NU SE POATE FACE PRIN NOI CURBE DE SACRIFICIU
Valurile de austeritate au lovit întotdeauna în functionarii publici în ultimele decenii. Cu toate acestea servanții publici și-au făcut datoria asigurând funcționalitatea statului, serviciile esențiale pentru comunități.
Așteptările cetățenilor români au crescut și e firesc să fie așa. Continuarea politicii de reducere a resurselor în acest sector nu va face decât să degradeze calitatea serviciilor publice, afectând în final, grav, tocmai cetățenii, inclusiv dreptul lor constituțional la un mediu sănătos.
Investiți inteligent în serviciile publice, în functionarii publici, asta e soluția corectă! Nu mai considerați oamenii niște cifre sub puterea discreționară a pixului și atât!
CARE SUNT REVENDICĂRILE SNGM?
• Stoparea imediată a măsurilor de austeritate care vizează reducerea veniturilor angajaților publici;
• Aplicarea unui set de măsuri fiscale echitabile, care să vizeze inclusiv zonele economice privilegiate și slab fiscalizate;
• Consultarea reală a partenerilor sociali înainte de luarea oricărei decizii cu impact asupra muncii și veniturilor.
• Așezarea justă a sarcinilor fiscale conform prevederilor constituționale
• Renunțarea la reducerile/ tăierile de sporuri pentru condiții vătămătoare în GNM. Solicităm menținerea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare la valoarea de 15% din salariul de bază pentru personalul cu atribuții de inspecție și control din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, conform prevederilor legale în vigoare.
• Creșterea numărului de comisari de mediu în funcție de realitatea de pe teren.
• Reglementarea Serviciului de Permanență în GNM
• Accelerarea digitalizării în GNM
• Suport logistic adecvat pentru comisarii de mediu
• Suport juridic adecvat pentru comisarii de mediu care să le ofere siguranța necesară în derularea activităților de pe teren.
• Adoptarea unui Statut clar al comisarului de mediu
SNGM este pregătit pentru a utiliza toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra drepturile legale și legitime.
SNGM își afirmă deplina solidaritate cu toate organizațiile sindicale care nu acceptă transferul poverii fiscale pe umerii celor care muncesc, în timp ce marile dezechilibre bugetare rămân în continuare protejate, tolerate sau ignorate.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, până la ora 18:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-60 km/h.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Legea prin care 2026 este instituit ca „Anul Nadia Comăneci”, promulgată

Publicat

Publicitate

Președintele Nicușor Dan a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea anului 2026 ca ‘Anul Nadia Comăneci’, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, se desemnează Comitetul Olimpic și Sportiv Român ca instituție coordonatoare a întregii activități derulate pe perioada anului 2026. Acesta va elabora un calendar cu activități sportive și educative care va fi transmis autorităților naționale și misiunilor diplomatice și reprezentanțelor României care funcționează pe teritoriul altor state.

‘Cu prilejul marcării Anului ‘Nadia Comăneci’, legendă a sportului național și mondial, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile sportive din țară, precum și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot organiza acțiuni și evenimente cu caracter sportiv, educativ și artistic’, prevede actul normativ.

Totodată, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii sau din alte surse atrase potrivit legii, pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar manifestările sportive, culturale, artistice, educaționale sau programele de promovare organizate în limita bugetelor aprobate.

‘Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot produce, difuza sau redifuza conținut editorial care promovează acțiunile și activitățile realizate cu ocazia manifestărilor dedicate Anului ‘Nadia Comăneci’, mai stipulează legea. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending