Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Hramul Bisericii „Înălțarea Domnului” din Botoșani. Protopopul Petru Fercal, predică în lacrimi: „E cutremurător!”

Publicat

Publicitate

„Hristos s-a Înălțat!” au rostit  într-un glas sute de credincioși care au participat la sărbătoarea Bisericii „Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani. A fost alături de părintele paroh Thoader Pețenchea și un sobor numeros de preoți, în frunte cu protopopul Petru Fercal.

Miercuri seară, la slujba Vecerniei, clerici și credincioși s-au rugat împreună pentru liniște și iertare de păcate, pentru păstrarea valorilor strămoșești bineplăcute lui Dumnezeu. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți de la bisericile din municipiul Botoșani, vocile lor și ale credincioșilor prezenți intonând la unison imnuri de slavă, astfel țesând o atmosferă duhovnicească impresionantă.

Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care a pus la sufletul credincioșilor o predică  rostită cu lacrimi. Mesajul părintelui, extrem de mobilizator, a îndemnat la răbdare și curaj, la iubire de Dumnezeu și de semeni. În timp ce unii se ridică împotriva lui Dumnezeu și lovesc în familie, lovesc în biserică, lovesc în sfințenie, impunându-ne să acceptăm ce au făcut SODOMA și GOMORA, din rătăcirea diavolească, avem datoria să rămânem uniți și puternici sub lucrarea Duhului Sfânt.

„Dacă citim viețile sfinților uneori credem că sunt basme. Dar celor care cred așa le dăm un răspuns scurt, pentru meditație: Ceea ce a făcut Constantin Brâncoveanu a fost basm? Ce au făcut deținuții la Pitești, la Gherla, la Aiud, au fost basme? Numai oamenii care nu au cultură, care nu se informează, capătă rătăcirea demonilor. Cel care este sub lucrarea Duhului sfânt nu se ridică împotriva lui Dumnezeu! Ci el știe că Mântuitorul a venit să ofere viață, nu înșelăciune, nu moarte și nu slavă deșartă și nu viață doar pământească, ci viață veșnică”, a spus printre lacrimi părintele protopop.

Preotul Petru Fercal este una dintre vocile puternice din această zonă, care de peste 20 de ani îndeamnă oamenii să aleagă calea dreaptă care duce la Dumnezeu și să ocolească sfatul șiret al înșelătorului ce duce la pierzanie.

Publicitate

„Unii se ridică împotriva Domnului și lovesc în familie, lovesc în biserică, lovesc în sfințenie, impunându-ne să acceptăm ce au făcut SODOMA și GOMORA,din rătăcirea diavolească. Pentru că oamenii au căzut pentru că au ascultat de duhurile demonilor, nu de Duhul lui Dumnezeu. E dureros că uneori suntem atât de naivi și ne lăsat pradă străinilor. Moșii și strămoșii noștri au murit în chinuri groaznice pe câmpurile de luptă ca să păstreze țara aceasta și credința noastră. Și noi ne lăsăm duși de înșelăciunea demonilor. Pentru treizeci de cereri, cu ghilimele, să spui că este voie să se însoțească bărbat cu bărbat și femeie cu femeie? Să se aducă la nivel de recunoaștere a statului. Astă nu înseamnă dreptul omului. Și dacă are unul o deviere, nu trebuie să ne impună nouă, majorității. Minoritatea să fie purtată în slavă și majoritatea să tacă…? E cutremurător! Pentru 30 de cereri să suporte o țară întreagă? Fiecare face ce vrea, e liber! Dar Nu trebuie minoritatea să impună majorității care este sub lucrarea Duhului Sfânt și sub învățătura Mântuitorului. Ce-au făcut moșii, strămoșii noștri? Eroii? Ne-au lăsat o viață morală, o familie model, dragoste de țară”, a spus celor prezenți protopopul Petru Fercal.

Protopopul de Botoșani a explicat celor prezenți și tainele sărbătorii Înălțării Domnului.

„Mâinile LUI străpunse pe cruce n-au osândit pe nimeni și iată au binecuvântat lumea întreagă.Coasta lui străpunsă nu a chemat pe nimeni spre osândă, ci a început să izvorască hrana nemuritoare, Sfânta Împărtășanie, Sângele răscumpărător al Legii celei noi. Ce i-a învățat Domnul pe oameni? Să trăiască în sfințenie, să se iubească unii pe alții, să se ajute unii pe alții. Cel care două haine să dăruiască una. Ce a mai învățat? Ca familia să rămână în matca ei, cum a fost la început. Și știm foarte bine că oamenii au ajuns să se îndepărteze de la porunca Domnului. Praznicul de astăzi vine cu un lucru extraordinar: Scoate pe oameni de sub lucrarea lucrurilor necurate și să intre sub lucrarea Duhului Sfânt. Mântuitorul a vrut să ne împace cu Dumnezeu. De aceea a suferit mult și a pătimit și a câștigat înnoirea lumii din apă și din duh, nu din păcat și din fărădelege. Credința pe care ne-a lăsat-o mântuitorul respectă libertatea noastră, nu ne obligă, nu ne impune. Nu ne înfricoșează, ci dimpotrivă, ne cheamă cu blândețe și cu pace”, a mai spus părintele Petru Fercal.

La finalul slujbei Vecerniei cu Litie, credincioșii prezenți au fost binecuvântați și de preotul paroh Thoader Pețenchea, un duhovnic extrem de iubit de fiii săi duhovnicești, dar și de botoșănenii care străbat întregul oraș pentru a participa la Sfintele Liturghii oficiate de acest părinte. Cu blândețe și cu hotărâre,părintele Pețenchea a reușit unească enoriașii în duhul rugăciunii profunde, al milosteniei, al iubirii de aproapele.

„Participând la sfintele slujbe în biserică primim mare bucurie. O bucurie duhovnicească care nu se va lua de la noi, care nu este din lumea aceasta. Să rămânem în slujba bisericii. Pe lângă bucuriile pe care le avem zi de zi avem nevoie și de această bucurie duhovnicească pe care o găsim în biserică. Dacă aici în biserică avem bucuria aceasta, dar Dincolo? În biserica slavei Tale stând, în Cer ni se pare a sta. Hristos s-a înălțat”, a spus în predica sa părintele Thoader Pețenchea.

Joi, sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie,  parastasul pentru cei adormiți, dar și cu o agapă frățească cu bunătăți pregătite de gospodinele din parohie.

Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și  31 octombrie 2006  a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani

Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica Ortodoxă este din nou în doliu. Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno, paroh la o biserică din Suceava, a murit la 42 de ani

Publicat

Publicitate

Preot decedat pe loc. Dascălul a scăpat cu viață ca prin minune. Autoturismul de teren în care se afla fața bisericească  din Izvoarele Suceavei s-a răsturnat în albia râului. Comunitatea de credincioși este în doliu. Preotul Mechno Tiberiu Mihăiță de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Bobeica a murit la locul accidentului. Echipajul SMURD a incercat resuscitarea potrivit protocolului însă fără vreun rezultat, scrie stiridinbucovina.ro.

Sâmbăta neagră pentru IZvoarele Sucevei

 Sambata , la  ora 16.00, pe DJ 175, în com. Izvoarele Sucevei, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un autoturism de teren a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia unui râu.

Din verificări, s-a stabilit că la data de 22.02.2025, ora 15.58, un bărbat de 41 de ani, preot  din com./sat Izvoarele Sucevei, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 175, având direcția de deplasare spre com. Izvoarele Sucevei, într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând pe spațiul verde din partea dreaptă, iar mai apoi în parapetul metalic. În urma impactului autoturismul a fost proiectat și s-a răsturnat în albia râului Suceava.

În urma evenimentului rutier, conducătorul auto de 41 de ani a suferit grave leziuni grave în urma căroara a survenit decesul acestuia.

De asemenea, în autoturism  se mai afla și un pasager din com/sat Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, care a suferit leziuni ușoare.

Publicitate

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul Penal și ”vătămare corporală din culpă„ prev. de art. 196 alin. 2 și 3 din Codul Penal.

Citeste mai mult

Eveniment

2025, anul în care marcăm 100 de ani de la inițiativa care ridica la Botoșani grupul statuar „Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”

Publicat

Publicitate

Se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea celui mai mare și important monument din municipiul Botoșani, pe care îl vedem în Centrul Istoric al municipiului, un simbol al eroismului local în Primul Război Mondial.

Monumentul, un grup statuar dedicat companiei de mitraliere conduse de maiorul Grigore Ignat, a fost amplasat la câțiva ani după sfârșitul conflictului, pentru a onora sacrificiile botoșănenilor care au contribuit semnificativ la victoria împotriva Puterilor Centrale și la realizarea României Mari.

Înainte de acest monument, orașul Botoșani avea doar un singur monument public – bustul poetului Mihai Eminescu, amplasat în 1890. Totuși, realizarea unui monument dedicat eroilor Primului Război Mondial a devenit un obiectiv firesc, având în vedere sacrificiile imense ale locuitorilor județului, care s-au jertfit în bătălii dramatice, cum ar fi cele din Carpații Meridionali și de la Mărășești.

Inițiativa de a ridica monumentul a fost demarată în 1925, sub conducerea avocatului Ramiro Savinescu, un cunoscut om politic local.

În urma unui apel publicat în ziarul local Semănătorul Botoșanilor, botoșănenii au fost chemați să contribuie financiar la realizarea acestui proiect important. Contribuțiile au fost susținute și de autoritățile locale, Consiliul Comunal aprobând alocarea unor fonduri considerabile pentru monument.

Monumentul a fost realizat de tânărul sculptor botoșănean Horia Miclescu, ale cărui lucrări au fost supuse unui examen detaliat de o comisie de specialiști.

Publicitate

Alături de fascinantul monument, pe soclul acestuia sunt prezente și patru scuturi, simbolizând cele patru provincii istorice care s-au unit cu România în urma Primului Război Mondial: Transilvania, Bucovina, Basarabia și Banat. Mai mult, se regăsesc și două simboluri reprezentative pentru județul Botoșani și pentru regiunea Moldovei: coasa, un element din stema județului Botoșani, și capul de bour, simbol al Moldovei. Aceste elemente adaugă o semnificație suplimentară monumentului, subliniind legătura profundă dintre eroismul local și unitatea națională realizată în urma războiului.

După aprobarea machetei, aceasta a fost expusă publicului în foaierul Teatrului „Mihai Eminescu”, pentru ca locuitorii orașului să își exprime opiniile. Proiectul a fost bine primit, iar monumentul a fost ridicat în centrul orașului pentru a cinsti memoria celor căzuți pe câmpul de luptă.

Simbolul eroismului botoșănean este reprezentat de maiorul Grigore Ignat, care a condus compania de mitraliere în bătălia eroică de la Răzoare, unde și-a pierdut viața, alături de toți subordonații săi. Actul său de curaj și sacrificiul suprem au fost recunoscute printr-un ordin de zi care a subliniat eroismul său: „A luptat ca un brav și tot astfel a murit. Acest sfârșit ostășesc îi va cinsti pururea memoria și-l va aduce la conștiința ostașilor țării drept pildă de înălțător avânt patriotic.”

Astăzi, monumentul care îl omagiază pe maiorul Ignat și pe toți eroii botoșăneni ai Primului Război Mondial este un simbol al dăruirii și curajului, iar Botoșaniul sărbătorește 100 de ani de la inițiativa de a ridica un moment istoric foarte important în memoria națională.

Citeste mai mult

Economie

Poate află și patronii de la Botoșani: Angajatorii pot oferi 300 de lei vouchere CADOU de 8 martie pentru femei

Publicat

Publicitate

Vine primăvara iar angajatorii din România și implicit oamenii de afaceri din Botoșani, trebuie să știe că au posibilitatea de a oferi angajatelor tichete cadou cu ocazia zilei de 8 Martie, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, relatează alba24.ro.

Aceste tichete sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale obligatorii, în limita a 300 de lei per angajată.

Este al doilea an în care angajatorii au această posibilitate, după intrarea în vigoare a legii.

8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internațională a femeii. Acesta este motivul pentru care femeile ar trebui să fie răsfățate în această zi.

Vouchere cadou de 8 martie. Fundamentul legal:

  • Codul Fiscal prevede că angajatorii pot acorda angajatelor cadouri în bani, inclusiv tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, fără ca acestea să fie supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea pentru fiecare persoană, cu fiecare ocazie, nu depășește 300 de lei.
  • Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în
    natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:
  • Acordarea de vouchere pentru angajate este prevăzută în OUG 130/2001, potrivit documentelor.
  • DOCUMENT: vezi aici precizările ANAF legate de acordarea de vouchere de 8 martie.

Vouchere cadou de 8 martie: pot fi acordate exclusiv angajatelor

Este important de menționat că această facilitate fiscală se aplică strict angajatelor și numai cu ocazia zilei de 8 Martie.

Publicitate

Depășirea plafonului de 300 de lei sau acordarea tichetelor în alte condiții poate atrage obligații fiscale suplimentare pentru angajator, precizează ANAF.

În concluzie, oferirea de tichete cadou de până la 300 de lei angajatelor de 8 Martie reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot manifesta aprecierea față de acestea.

În același timp, angajatul beneficiază și de avantaje fiscale.

Precizare importantă pentru contabili: Cadourile oferite salariatilor nu pot fi tratate fiscal si contabil drept cheltuieli de protocol. În această categorie intră alte tipuri de cheltuieli și este nevoie de documente justificative pentru a le trata contabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean dispărut în Marea Britanie. Autoritățile și familia cer ajutorul cetățenilor

Publicat

Publicitate

Un bărbat din Dorohoi, județul Botoșani, este căutat de autorități după ce a dispărut în Marea Britanie.

Neghina Ionuț Bogdan, în vârstă de 37 de ani, a plecat la muncă în Anglia pe 1 decembrie 2024, însă contactul cu familia sa s-a pierdut la scurt timp după ce le-a spus că a ajuns la destinație. De atunci, nu s-au mai primit informații despre el.

Ionuț Bogdan are o înălțime de 1,80 m, cântărește aproximativ 50 kg și are o constituție slabă. Este posibil să fi lucrat ca șofer în perioada în care a mai fost plecat în Marea Britanie între 2020 și 2023, însă nu se cunosc detalii precise despre angajatorul sau zona în care ar putea lucra.

Oricine îl vede sau are informații despre locul în care se află este rugat să sune la numărul de urgență 112. Autoritățile colaborează cu poliția din Marea Britanie pentru a-l găsi pe bărbatul dispărut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending