„Hristos s-a Înălțat!” au rostit într-un glas sute de credincioși care au participat la sărbătoarea Bisericii „Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani. A fost alături de părintele paroh Thoader Pețenchea și un sobor numeros de preoți, în frunte cu protopopul Petru Fercal.
Miercuri seară, la slujba Vecerniei, clerici și credincioși s-au rugat împreună pentru liniște și iertare de păcate, pentru păstrarea valorilor strămoșești bineplăcute lui Dumnezeu. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți de la bisericile din municipiul Botoșani, vocile lor și ale credincioșilor prezenți intonând la unison imnuri de slavă, astfel țesând o atmosferă duhovnicească impresionantă.
Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care a pus la sufletul credincioșilor o predică rostită cu lacrimi. Mesajul părintelui, extrem de mobilizator, a îndemnat la răbdare și curaj, la iubire de Dumnezeu și de semeni. În timp ce unii se ridică împotriva lui Dumnezeu și lovesc în familie, lovesc în biserică, lovesc în sfințenie, impunându-ne să acceptăm ce au făcut SODOMA și GOMORA, din rătăcirea diavolească, avem datoria să rămânem uniți și puternici sub lucrarea Duhului Sfânt.
„Dacă citim viețile sfinților uneori credem că sunt basme. Dar celor care cred așa le dăm un răspuns scurt, pentru meditație: Ceea ce a făcut Constantin Brâncoveanu a fost basm? Ce au făcut deținuții la Pitești, la Gherla, la Aiud, au fost basme? Numai oamenii care nu au cultură, care nu se informează, capătă rătăcirea demonilor. Cel care este sub lucrarea Duhului sfânt nu se ridică împotriva lui Dumnezeu! Ci el știe că Mântuitorul a venit să ofere viață, nu înșelăciune, nu moarte și nu slavă deșartă și nu viață doar pământească, ci viață veșnică”, a spus printre lacrimi părintele protopop.
Preotul Petru Fercal este una dintre vocile puternice din această zonă, care de peste 20 de ani îndeamnă oamenii să aleagă calea dreaptă care duce la Dumnezeu și să ocolească sfatul șiret al înșelătorului ce duce la pierzanie.
Publicitate
„Unii se ridică împotriva Domnului și lovesc în familie, lovesc în biserică, lovesc în sfințenie, impunându-ne să acceptăm ce au făcut SODOMA și GOMORA,din rătăcirea diavolească. Pentru că oamenii au căzut pentru că au ascultat de duhurile demonilor, nu de Duhul lui Dumnezeu. E dureros că uneori suntem atât de naivi și ne lăsat pradă străinilor. Moșii și strămoșii noștri au murit în chinuri groaznice pe câmpurile de luptă ca să păstreze țara aceasta și credința noastră. Și noi ne lăsăm duși de înșelăciunea demonilor. Pentru treizeci de cereri, cu ghilimele, să spui că este voie să se însoțească bărbat cu bărbat și femeie cu femeie? Să se aducă la nivel de recunoaștere a statului. Astă nu înseamnă dreptul omului. Și dacă are unul o deviere, nu trebuie să ne impună nouă, majorității. Minoritatea să fie purtată în slavă și majoritatea să tacă…? E cutremurător! Pentru 30 de cereri să suporte o țară întreagă? Fiecare face ce vrea, e liber! Dar Nu trebuie minoritatea să impună majorității care este sub lucrarea Duhului Sfânt și sub învățătura Mântuitorului. Ce-au făcut moșii, strămoșii noștri? Eroii? Ne-au lăsat o viață morală, o familie model, dragoste de țară”, a spus celor prezenți protopopul Petru Fercal.
Protopopul de Botoșani a explicat celor prezenți și tainele sărbătorii Înălțării Domnului.
„Mâinile LUI străpunse pe cruce n-au osândit pe nimeni și iată au binecuvântat lumea întreagă.Coasta lui străpunsă nu a chemat pe nimeni spre osândă, ci a început să izvorască hrana nemuritoare, Sfânta Împărtășanie, Sângele răscumpărător al Legii celei noi. Ce i-a învățat Domnul pe oameni? Să trăiască în sfințenie, să se iubească unii pe alții, să se ajute unii pe alții. Cel care două haine să dăruiască una. Ce a mai învățat? Ca familia să rămână în matca ei, cum a fost la început. Și știm foarte bine că oamenii au ajuns să se îndepărteze de la porunca Domnului. Praznicul de astăzi vine cu un lucru extraordinar: Scoate pe oameni de sub lucrarea lucrurilor necurate și să intre sub lucrarea Duhului Sfânt. Mântuitorul a vrut să ne împace cu Dumnezeu. De aceea a suferit mult și a pătimit și a câștigat înnoirea lumii din apă și din duh, nu din păcat și din fărădelege. Credința pe care ne-a lăsat-o mântuitorul respectă libertatea noastră, nu ne obligă, nu ne impune. Nu ne înfricoșează, ci dimpotrivă, ne cheamă cu blândețe și cu pace”, a mai spus părintele Petru Fercal.
La finalul slujbei Vecerniei cu Litie, credincioșii prezenți au fost binecuvântați și de preotul paroh Thoader Pețenchea, un duhovnic extrem de iubit de fiii săi duhovnicești, dar și de botoșănenii care străbat întregul oraș pentru a participa la Sfintele Liturghii oficiate de acest părinte. Cu blândețe și cu hotărâre,părintele Pețenchea a reușit unească enoriașii în duhul rugăciunii profunde, al milosteniei, al iubirii de aproapele.
„Participând la sfintele slujbe în biserică primim mare bucurie. O bucurie duhovnicească care nu se va lua de la noi, care nu este din lumea aceasta. Să rămânem în slujba bisericii. Pe lângă bucuriile pe care le avem zi de zi avem nevoie și de această bucurie duhovnicească pe care o găsim în biserică. Dacă aici în biserică avem bucuria aceasta, dar Dincolo? În biserica slavei Tale stând, în Cer ni se pare a sta. Hristos s-a înălțat”, a spus în predica sa părintele Thoader Pețenchea.
Joi, sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie, parastasul pentru cei adormiți, dar și cu o agapă frățească cu bunătăți pregătite de gospodinele din parohie.
Îndrăgitul duhovnic este născut pe 2 iunie 1956. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, promoția 1979. De asemenea, este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloaie”, promoția 2007. A primit Taina Preoției pe 25 august 1983 pe seama Parohiei George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani. O perioadă a îndeplinit funcţia de preot paroh la Parohia „Cuv. Parascheva” Mândreşti, Protopopiatul Botoşani, iar între 1 aprilie 1994 și 31 octombrie 2006 a îndeplinit funcția preot capelan la Penitenciarul Botoșani.
De la 1 noiembrie 2006, părintele Thoader Pețenchea păstorește sufletele credincioșilor din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani
Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani a fost înfiinţată în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2006, pr. Toader Peţenchea a fost transferat în această parohie de la capela Penitenciarului Botoşani cu misiunea de a ridica o biserică. În anul 2007 au fost demarate lucrările de construcţie și, un an mai târziu, de sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie în demisolul sfântului lăcaş.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În perioada 9-11 mai 2025, Societatea de Științe Matematice – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani și Școala Gimnazială Nr.17 Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani, organizează a XXIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Dimitrie Pompeiu”.
Președinte al concursului este domnul prof. univ. dr. Radu GOLOGAN, președintele Societății de Științe Matematice din România.
Concursul se adresează elevilor din clasele III-XI.
Programul concursului este următorul:
Sosirea participanților: vineri 9 mai, între orele 1400 – 1900 la Hotel Rapsodia.
Desfășurarea concursului: sâmbătă, 9 mai, între orele 900 – 1200, pentru toți elevii din clasele III-XI la Școala Gimnazială Nr. 17 Botoșani;
Elevii vor fi prezenți în săli la ora 845, având asupra lor carnetul de elev sau cartea de identitate;
Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor: sâmbătă, 10 mai, între orele 1700 – 1800.
Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 11 mai, ora 1000, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.
„Educația matematică este un pilon esențial în formarea gândirii critice și a abilităților analitice ale elevilor. Suntem încântați să colaborăm cu Societatea de Științe Matematice pentru a promova excelența în acest domeniu și pentru a le oferi elevilor și profesorilor oportunități valoroase de dezvoltare profesională și competițională. Le doresc mult succes tuturor participanților!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.
În această săptămână, polițiștii Serviciului Rutier Botoșani, împreună cu structurile rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, desfășoară sub egida ROADPOL, acțiunea „TRUCK & BUS”, ce are ca scop prevenirea și combaterea încălcării normelor legale în domeniul transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane.
Astfel, în perioada 5- 11 mai a.c., polițiștii rutieri desfășoară activități specifice pentru verificarea transportatorilor rutieri de mărfuri și persoane, în ceea ce privește existența autorizațiilor și a documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor, respectarea traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente, precum și respectarea perioadelor de conducere și a pauzelor de odihnă impuse de legislația din domeniu.
În cadrul acțiunii, polițiștii verifică și respectarea numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de înmatriculare al vehiculului, precum și identificarea și sancționarea altor încălcări ale normelor de siguranță rutieră.
Miercuri, în intervalul orar 12:00-15:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, cu sprijinul subunităților de profil au desfășurat activităţi de control si supraveghere a traficului rutier, în zonele de competenţă, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră, prin sancționarea abaterilor de la normele rutiere, în special a cauzelor frecvent generatoare de accidente rutiere soldate cu victime omenești.
Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 18.000 de lei.
Dintre sancțiuni, 12 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și două permise de conducere.
Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Prăjeni, un autovehicul ce tracta o remorca neînmatriculată, condus de un bărbat, din aceeași localitate.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punere în circulație a unui vehicul neînmatriculat.