Un eveniment deosebit a avut loc duminică, la Bălușeni, unde a avut loc instalarea noului preot la Parohia „Sf Nicolae”, Protopopiatul Botosani. Frumoasa biserică construită pe o muchie de deal, de unde se poate vedea tot satul, a fost arhiplină pentru mulțimea de credincioși care a ținut să mulțumească preotului Ioan Gafencu care le-a purtat pașii pe calea mântuirii peste 25 de ani.
În același timp, au deschis inimile și au pregătit sufletele pline de dor de Dumnezeu pentru primirea noul preot paroh, Mihai Gabi Bucătariu-Ciornei, tânăr și entuziast, dar în același timp un om cumpătat și așezat, înzestrat cu principii sănătoase și cu o mare dragoste de oameni și în primul rând de Dumnezeu.
Preotul Mihai Gabi Bucătariu-Ciornei are 34 de ani, este din comuna Ceplenița județul Iași, lângă orașul Hârlău. Este căsătorit din 2012 cu prezbitera Iulia, are trei copilași: Filip, Teodor și Sofia. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Iași, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, absolvind în 2015 cursurile de master în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. În anul 2015, a fost hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din satul Roșu, comuna Răducăneni, județul Iași,
Publicitate
Evenimentul a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor numeros de preoți. Au fost alături de părintele Mihai Gabi protopopul Petru Fercal, pr. Gafencu Ioan, Pr Țăranu Daniel, Pr Chelaru Dumitru, Pr Bendeac, dar și preoții Bogos Valentin, Pr. Stan Alexandru, Pr. Țicău Ovidiu colegi din Protopopiatul Iași II, aceștia din urmă venind de la parohii îndepărtate din județul Iași, pentru a fi alături de colegul de slujire.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfântul Ioan Botezătorul”, fiind completați de zecile de glasuri ale credincioșilor care au participat la slujba impresionantă.
„Vă rog să fiți alături de mine”
Publicitate
Părintele Mihai a avut un scurt cuvânt după slujbă, în care i-a asigurat pe toți cei prezenți că vor face lucruri frumoase împreună, spre slava lui Dumnezeu.
„Să știți că pentru mine este un moment deosebit să mă aflu astăzi în mijlocul frățiilor voastre. Este prima liturghie la care iau parte în această biserică, vă văd pe toți deschiși, vă văd pe unii bucuroși, unii triști, dar este un nou început la care vă rog să fiți alături de mine. Văzându-vă în număr atât de mare îmi dau seama că aveți dragoste față de Dumnezeu de Biserică, și față de slujitorii ei. De Parohia Roșu m-am despărțit greu, dar am venit cu încredere aici la frățiile voastre, mi-am dorit să fiu mai aproape de locurile natale,de părinți și m-am decis împreună cu soția și cu familia să candidez pentru această parohie și iată că Dumnezeu a rânduit să fiu numit preot aici în parohia frățiilor voastre. Urmează o perioadă de cunoaștere și sunt sigur că vom realiza împreună lucruri frumoase”, a spus cu emoție celor prezenți părintele Mihai Gabi, la finalul slujbei. După ce s-a prezentat enoriașilor, părintele Mihai, a detaliat o parte din planul său vizavi de noua misiune primită.
„Vom cultiva dorul de Dumnezeu în această parohie, dorul de Maica Domnului, dorul de sfinți, vom face multe lucruri frumoase, atât eu ca preot , cât și dumneavoastră ca enoriași. Doamna preoteasă este tot din comuna Ceplenița, are două facultăți, facultatea de geografie, facultatea de istorie și acum finalizează facultatea de administrație. Este sprijinul meu, atât ea cât și părinții mei. Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile plăcute care mi s-au întâmplat”, a mai spus părintele Mihai.
Publicitate
Primarul de Bălușeni, discurs emoționant, plin de recunoștință
Primarul Claudiu Doroftei, vizibil emoționat, a fost vocea plină de recunoștință a comunității din Bălușeni față de bunătatea și devotamentul fostului preot Ioan Gafencu, dar a avut și onoarea să ureze slujire îndelungată noului preot, Mihai Gabi, pe care l-a sprijinit cu o locuință în apropierea bisericii și cu promisiunea că îi va fi alături în noua sa misiune.
„Sărbătorim azi două evenimente: activitatea părintelui Ioan și instalarea părintelui Mihai. A fost un părinte care a fost pentru noi, care a ținut să ne apropie de Hristos și de biserică. A venit la noi la 15 august 1995 și a avut de întreținut la începutul misiunii sale patru biserici. Îi mulțumesc părintelui în numele comunității pentru toată dăruirea, devotamentul din toți acești ani pentru toată atenția acordată fiecărui om, fiecărei situații apărute. De multe ori s-a lăsat cu totul pe sine și s-a implicat în ceea ce a avut de făcut. Mulțumim, părinte!”, a rostit vizibil emoționat primarul de Bălușeni, enumerând nenumăratele realizări ale părintelui Gafencu care și-a încheiat misiunea ca preot paroh.
„Preoții sunt trimiși să pună temelie mântuirii fiecăruia dintre noi”
Fostul preot paroh Ioan Gafencu a rostit un cuvânt de încurajare pentru noul preot, dar și pentru enoriașii care s-au despărțit cu lacrimi de fostul lor păstor.
„Mulțumesc lui Dumnezeu și dumneavoastră că m-ați primit în această parohie, în această colectivitate, chiar dacă la început scârțâia, dar încetișor-încetișor ne-am înțeles unul cu altul și acuma suntem bucuroși că eu plec și dumneavoastră scăpați de mine și vine altul și mai inimos. Eu trebuie să mă micșorez și el trebuie să crească. Noi avem o viață, profitați de Sfânta Biserică, de preoții care vin și pleacă, pentru că aceștia sunt trimiși să pună temelie mântuirii fiecăruia dintre noi”, a spus părintele Ioan Gafencu, înveselind atmosfera, alungând tristețea provocată de predarea ștafetei.
Și părintele protopop Petru Fercal a ținut să încurajeze enoriașii și pe noul paroh, dar și să mulțumească celui care a păstorit comunitatea de credincioși din Bălușeni.
„Iubiți credincioși, iată că a sosit și un moment de început și de sfârșit în sensul că părintele Ioan încheie slujirea aici ca preot paroh și vine părintele Mihai și se va continua lucrarea frumoasă la această parohie, de refacere. Mulțumim domnului primar că a oferit o casă nouă noului primar aici lângă biserică”.
După slujbă, toți cei prezenți au fost invitați în Căminul cultural „Alexa Visarion” din Bălușeni la o agapă frățească. Aici corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a susținut un mic concert de cântări patriotice.
BISERICA CU HRAMUL „SFÂNTUL NICOLAE”
Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” se găseşte în partea de nord a satului, pe o zonă de muchie de deal de unde se poate vedea tot satul.
Construirea ei a început în anul 1855 de către boierul Iordache Zosim. S-a construit până la cota geamurilor din pereţi de piatră. Construcţia astfel, a stagnat timp de 43 de ani. Între timp Iordache Zosim a dat moşia sa din Băluşeni lui Nicolae Sofian (1812-1900), mare proprietar şi filantrop. Astfel, în anul 1898 s-a reluat construcţia bisericii, Nicolae Sofian continuând biserica în stil catolic, după dorința administratorului său polonez. Pereţii s-au construit din cărămidă iar biserica a fost acoperită cu tablă zincată.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.
Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.
Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.
Publicitate
„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.
Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!
Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.
Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.
Publicitate
Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.
O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.
Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.
Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.
Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012.
„Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.
Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.
Publicitate
„Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.
Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.