Un eveniment deosebit a avut loc duminică, la Bălușeni, unde a avut loc instalarea noului preot la Parohia „Sf Nicolae”, Protopopiatul Botosani. Frumoasa biserică construită pe o muchie de deal, de unde se poate vedea tot satul, a fost arhiplină pentru mulțimea de credincioși care a ținut să mulțumească preotului Ioan Gafencu care le-a purtat pașii pe calea mântuirii peste 25 de ani.
În același timp, au deschis inimile și au pregătit sufletele pline de dor de Dumnezeu pentru primirea noul preot paroh, Mihai Gabi Bucătariu-Ciornei, tânăr și entuziast, dar în același timp un om cumpătat și așezat, înzestrat cu principii sănătoase și cu o mare dragoste de oameni și în primul rând de Dumnezeu.
Preotul Mihai Gabi Bucătariu-Ciornei are 34 de ani, este din comuna Ceplenița județul Iași, lângă orașul Hârlău. Este căsătorit din 2012 cu prezbitera Iulia, are trei copilași: Filip, Teodor și Sofia. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Iași, apoi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, absolvind în 2015 cursurile de master în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. În anul 2015, a fost hirotonit pe seama Parohiei „Sfântul Apostol Toma” din satul Roșu, comuna Răducăneni, județul Iași,
Evenimentul a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor numeros de preoți. Au fost alături de părintele Mihai Gabi protopopul Petru Fercal, pr. Gafencu Ioan, Pr Țăranu Daniel, Pr Chelaru Dumitru, Pr Bendeac, dar și preoții Bogos Valentin, Pr. Stan Alexandru, Pr. Țicău Ovidiu colegi din Protopopiatul Iași II, aceștia din urmă venind de la parohii îndepărtate din județul Iași, pentru a fi alături de colegul de slujire.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Sfântul Ioan Botezătorul”, fiind completați de zecile de glasuri ale credincioșilor care au participat la slujba impresionantă.
„Vă rog să fiți alături de mine”
Publicitate
Părintele Mihai a avut un scurt cuvânt după slujbă, în care i-a asigurat pe toți cei prezenți că vor face lucruri frumoase împreună, spre slava lui Dumnezeu.
„Să știți că pentru mine este un moment deosebit să mă aflu astăzi în mijlocul frățiilor voastre. Este prima liturghie la care iau parte în această biserică, vă văd pe toți deschiși, vă văd pe unii bucuroși, unii triști, dar este un nou început la care vă rog să fiți alături de mine. Văzându-vă în număr atât de mare îmi dau seama că aveți dragoste față de Dumnezeu de Biserică, și față de slujitorii ei. De Parohia Roșu m-am despărțit greu, dar am venit cu încredere aici la frățiile voastre, mi-am dorit să fiu mai aproape de locurile natale,de părinți și m-am decis împreună cu soția și cu familia să candidez pentru această parohie și iată că Dumnezeu a rânduit să fiu numit preot aici în parohia frățiilor voastre. Urmează o perioadă de cunoaștere și sunt sigur că vom realiza împreună lucruri frumoase”, a spus cu emoție celor prezenți părintele Mihai Gabi, la finalul slujbei. După ce s-a prezentat enoriașilor, părintele Mihai, a detaliat o parte din planul său vizavi de noua misiune primită.
„Vom cultiva dorul de Dumnezeu în această parohie, dorul de Maica Domnului, dorul de sfinți, vom face multe lucruri frumoase, atât eu ca preot , cât și dumneavoastră ca enoriași. Doamna preoteasă este tot din comuna Ceplenița, are două facultăți, facultatea de geografie, facultatea de istorie și acum finalizează facultatea de administrație. Este sprijinul meu, atât ea cât și părinții mei. Dau slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile plăcute care mi s-au întâmplat”, a mai spus părintele Mihai.
Primarul de Bălușeni, discurs emoționant, plin de recunoștință
Primarul Claudiu Doroftei, vizibil emoționat, a fost vocea plină de recunoștință a comunității din Bălușeni față de bunătatea și devotamentul fostului preot Ioan Gafencu, dar a avut și onoarea să ureze slujire îndelungată noului preot, Mihai Gabi, pe care l-a sprijinit cu o locuință în apropierea bisericii și cu promisiunea că îi va fi alături în noua sa misiune.
„Sărbătorim azi două evenimente: activitatea părintelui Ioan și instalarea părintelui Mihai. A fost un părinte care a fost pentru noi, care a ținut să ne apropie de Hristos și de biserică. A venit la noi la 15 august 1995 și a avut de întreținut la începutul misiunii sale patru biserici. Îi mulțumesc părintelui în numele comunității pentru toată dăruirea, devotamentul din toți acești ani pentru toată atenția acordată fiecărui om, fiecărei situații apărute. De multe ori s-a lăsat cu totul pe sine și s-a implicat în ceea ce a avut de făcut. Mulțumim, părinte!”, a rostit vizibil emoționat primarul de Bălușeni, enumerând nenumăratele realizări ale părintelui Gafencu care și-a încheiat misiunea ca preot paroh.
„Preoții sunt trimiși să pună temelie mântuirii fiecăruia dintre noi”
Fostul preot paroh Ioan Gafencu a rostit un cuvânt de încurajare pentru noul preot, dar și pentru enoriașii care s-au despărțit cu lacrimi de fostul lor păstor.
„Mulțumesc lui Dumnezeu și dumneavoastră că m-ați primit în această parohie, în această colectivitate, chiar dacă la început scârțâia, dar încetișor-încetișor ne-am înțeles unul cu altul și acuma suntem bucuroși că eu plec și dumneavoastră scăpați de mine și vine altul și mai inimos. Eu trebuie să mă micșorez și el trebuie să crească. Noi avem o viață, profitați de Sfânta Biserică, de preoții care vin și pleacă, pentru că aceștia sunt trimiși să pună temelie mântuirii fiecăruia dintre noi”, a spus părintele Ioan Gafencu, înveselind atmosfera, alungând tristețea provocată de predarea ștafetei.
Și părintele protopop Petru Fercal a ținut să încurajeze enoriașii și pe noul paroh, dar și să mulțumească celui care a păstorit comunitatea de credincioși din Bălușeni.
„Iubiți credincioși, iată că a sosit și un moment de început și de sfârșit în sensul că părintele Ioan încheie slujirea aici ca preot paroh și vine părintele Mihai și se va continua lucrarea frumoasă la această parohie, de refacere. Mulțumim domnului primar că a oferit o casă nouă noului primar aici lângă biserică”.
După slujbă, toți cei prezenți au fost invitați în Căminul cultural „Alexa Visarion” din Bălușeni la o agapă frățească. Aici corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a susținut un mic concert de cântări patriotice.
BISERICA CU HRAMUL „SFÂNTUL NICOLAE”
Biserica cu hramul „Sf. Nicolae” se găseşte în partea de nord a satului, pe o zonă de muchie de deal de unde se poate vedea tot satul.
Construirea ei a început în anul 1855 de către boierul Iordache Zosim. S-a construit până la cota geamurilor din pereţi de piatră. Construcţia astfel, a stagnat timp de 43 de ani. Între timp Iordache Zosim a dat moşia sa din Băluşeni lui Nicolae Sofian (1812-1900), mare proprietar şi filantrop. Astfel, în anul 1898 s-a reluat construcţia bisericii, Nicolae Sofian continuând biserica în stil catolic, după dorința administratorului său polonez. Pereţii s-au construit din cărămidă iar biserica a fost acoperită cu tablă zincată.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Noi derogări de la ”ordonanța trenuleț”: Guvernul dă liber, treptat, la majorări salariale pentru bugetarii de lux. Sunt vizați angajații Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, după ce alte derogări vizează angajații din domeniul transporturilor, cum ar fi RAR, CNAIR, ISCTR și altele, scrie alba24.ro.
Guvernul aprobă derogări de la ”ordonanța trenuleț” pentru care companiile ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, precum și filialele acestora, potrivit Hotnews.
Aceste companii pot acorda majorări salariale angajaților în acest an.
Aceasta după ce angajații mai multor companii din energie listate la bursă, precum Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, au amenințat că vor intra în grevă, mai scriu jurnaliștii publicației.
Alte derogări de la ordonanța trenuleț: Și Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect prin care permite unor instituții publice finanțate integral din venituri proprii să majoreze salariile, potrivit Economedia.
După măsurile anunțate inițial, acum se stabilesc derogări de la ”ordonanța trenuleț” exact pentru categoriile cele mai bine plătite.
Publicitate
Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
”Ordonanța trenuleț” prevede că salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană şi a alocaţiei de stat pentru copii.
De asemenea, nu se vor mai acorda bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, conform proiectului de Ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului H.C., în vârstă de 40 de ani, din comuna Santa Mare, jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor calificat” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut următoarea situație de fapt:
În ziua de 08.01.2025, în intervalul orar 21.30-22.00, pe fondul unei discuții contradictorii cu persona vătămată C.A.M., legată de restituirea unei sume de bani, inculpatul s-a deplasat la domiciliul unei alte persoane, de unde s-a înarmat cu o bărdiță, după care a mers la domiciliul persoanei vătămate, pe care a amenințat-o cu moartea și i-a aplicat o lovitură cu bărdița pe direcția cap/umăr, de care persoana vătămată s-a apărat cu brațul stâng, suferind o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sâmbătă, 1 MArtie, debutează Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025, o inițiativă dedicată promovării valorilor vieții și sprijinului acordat femeilor aflate în criză de sarcină. Pe parcursul acestei luni, parohii, asociații, instituții și comunități locale se implică activ în organizarea unor evenimente menite să crească gradul de conștientizare și solidaritate față de cei vulnerabili.
Activitățile desfășurate includ conferințe, dezbateri, concursuri, activități artistice și de creație, cateheze, campanii de conștientizare, proiecții de filme, ateliere pentru tineri și familii, precum și vizite și oferire de daruri mamelor, femeilor însărcinate și persoanelor vârstnice. De asemenea, sunt organizate târguri, ateliere de povești și campanii de informare, toate având scopul de a susține viața și pe cei aflați în situații dificile. Prin această inițiativă, comunitățile se unesc pentru a promova respectul pentru viață, sprijinul concret și empatia față de femeile care se confruntă cu o criză de sarcină, oferindu-le ajutor și resurse pentru a depăși provocările cu care se confruntă.
În această zi va fi lansat Imnul pentru viață, interpretat de bursierii înscriși în Proiectul de susținere la studii din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” și compus de Olivia Neagu, voluntar în cadrul Departamentului Pro Vita Iaşi.
Inițiatorii propunerii legislative, care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă, organizează, pe 4 martie, la Senat, dezbaterea publică intitulată ‘Droguri. Toleranță zero’.
La această dezbatere vor participa senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.
‘Mesajul proiectului inițiat este foarte clar: ‘Toleranță zero la droguri’. Totul pornește de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind stabilirea unor limite pentru a determina cazuistica condamnării în condițiile consumului de substanțe psihotrope și pentru a stabili dacă substanțele psihoactive afectează capacitatea de a conduce. În cadrul dezbaterii, vom analiza ce înseamnă să definim substanțele psihotrope și ce înseamnă consumul acestor substanțe. Pe lângă droguri, așa cum le numim noi, mai există și medicamente care conțin aceste substanțe și societatea civilă s-a alarmat că simplul consum de substanțe medicamentoase ar putea conduce la condamnarea celor care au condus sub influența lor’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Comisiei de cultură din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, unul dintre inițiatorii proiectului.
El a explicat că ‘orice medicament care conține astfel de substanțe are prevăzută în prospect interdicția de a conduce’.
‘Iar dacă vorbim de Xanax, de medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală pentru persoane cu tulburări anxioase, stări depresive sau alte afecțiuni, în momentul eliberării rețetei, medicul atenționează pacientul că nu are voie să conducă. Din punct de vedere legal, nu există diferență dacă fumezi un joint sau iei Xanax și conduci. Efectul este imposibilitatea de a conduce în mod normal, cu toate elementele care determină reflexele și, drept urmare, pui în pericol viața și siguranța celorlalți care se află în trafic sau în zone de posibilă interferență cu autoturismul condus de către persoana aflată sub influența substanțelor psihotrope’, a adăugat Niculescu-Țâgârlaș.
Senatorul a punctat că și ‘partea de media este foarte importantă pe latura de prevenție, pentru a informa și avertiza populația asupra riscului de a conduce după consumul de substanțe cu efecte psihotrope, pentru a nu intra în sfera infracțională’.
Publicitate
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.
‘Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi’, prevede propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ‘legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive’.
În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.