Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Credincioșii au participat în număr mare la hramul Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”- PACEA din Botoșani

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și cu numele „Sfânta Marie Mică“, umple bisericile din țară în fiecare an, în semn de evlavie profundă față de Fecioara Maria, care a fost începutul mântuirii noastre.

Enoriașii Parohiei „Pacea” din municipiul Botoșani și-au cinstit ocrotitoarea spirituală prin participarea numeroasă la slujbele oficiate în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” cu ocazia hramului, rugându-se împreună cu preoții slujitori pentru binele celor care intră în sfântul lăcaș, dar și pentru sufletele celor care au trecut la cele veșnice și se odihnesc în cimitirul parohiei.

Și sâmbătă seară, Slujba Vecerniei cu Litie, oficiată în ajunul sărbătorii de un sobor impresionant de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, a adus emoție și bucurie în rândul celor prezenți, nădejde într-un nou început, o dată cu primul praznic al noului An bisericesc.

Cuvântul de învățătură l-a ținut părintele protopop Petru Fercal, care a insistat pe sfințenia Maicii Domnului și importanța acestei sărbători care amintește de începutul mântuirii credincioșilor.
Preoţii care se ostenesc în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” de la „Pacea” să călăuzească spre mântuire sufletele enoriașilor sunt părintele paroh Mihai-Marian Macuc și părintele Constantin Bolohan.

A doua zi, a fost oficiată Sfânta Liturghie de un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh, Marian Macuc cu particiapare numeroasă a credincioșilor.

Istoricul Parohiei Pacea

Publicitate

Cimitirul de stat „Pacea” au luat fiinţă în anul 1901 în urma gestului boierului filantrop Mihail Hermeziu, care a donat primăriei Botoșani o suprafață mare de teren pentru al doilea cimitir. Cimitirul existent, „Eternitatea”, datând din anul 1880, era prea departe pentru locuitorii din zona de nord a orașului. Pentru depunerea celor adormiți, s-a început construcţia unei capele din fondurile Mariei Codrescu (rudă cu Nicolae Iorga), după proiectul ginerelui ei, inginerului constructor Alexandru (Alecu) Saint-Georges (1854-1904). Acest inginer avea ca studii liceul la Cernăuți, Școala politehnică la Praga și a fost inginer-șef la Primăria Botoșani.

Până în anul 1980, în capela cimitirului Pacea s-au oficiat doar slujbe pentru cei adormiți: înmormântări și parastase. Începând cu anul 1980, capela a devenit biserică parohială primind hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Astfel a luat fiinţă parohia „Pacea”, paroh fiind numit preotul Ieremia Teodor. Între anii 1982-1984, Biserica a fost mărită, adăugându-se turla cea mare. În anul 1987 a fost transferat de la parohia Călineşti, în postul de preot II, părintele Eugen Vornicu. Preotul Ieremia Teodor a trecut la cele veșnice în acest an, 1987.
În anul 1989, a fost numit preot paroh la parohia „Pacea”, părintele Gheorghe Andrişescu, venit prin transfer de la parohia „Uspenia”. În anul 1990, au început lucrările de extindere şi de pictare a bisericii și s-au terminat în anul 1993. Pictura a fost executată în tehnica „tempera” de către pictorul Vasile Buzuloi din Bucureşti. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei „Pacea” a fost sfinţită în data de 11 iulie 1993, de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei de atunci, Daniel, actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După ieșirea la pensie a părintelui Gheorghe Andrişescu, începând cu data de 7 iulie 2019, postul de preot paroh a fost ocupat prin concurs de către părintele Mihai-Marian Macuc de la Parohia Manolești Vale. Parohia „Pacea” din municipiul Botoșani este în prezent comunitatea enoriașilor responsabili, a creștinilor ortodocși practicanți, prezenți la toate manifestările și activitățile vieții creștine. În Biserica „Nașterea Maicii Domnului”  se pot săvârşi toate slujbele și ierurgiile care țin de viața și necesitățile creștinului: botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu, dar şi cateheze pentru copii şi credincioşi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 40 de ani, din municipiul Botoșani, săltat de polițiști dintr-o casă din Corni și dus la locul de detenție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un bărbat, de 40 de ani, din municipiul Botoșani, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Suceava, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune..

 

Bărbatul a fost identificat pe raza localității Corni, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA, la Darabani. Zeci de amenzi aplicate șoferilor indisciplinați

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au acționat, joi, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru prevenirea accidentelor rutiere, în zona de competență.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 30 de persoane și verificate 24 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.000 de lei.

 

De asemenea, 17 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscop, fără a fi înregistrate rezultate pozitive.        

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la buzunare: Acțiune a polițiștilor din Botoșani, pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare/bagaje

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune de prevenire și combatere a înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje.

 

Astfel, activitățile au fost desfășurate în zonele cu risc și în cele în care au fost înregistrate astfel de fapte, de pe raza municipiului Botoșani. În cadrul acestora au fost legitimate peste 50 de persoane, iar trei dintre acestea au fost supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere.

 

Totodată, au fost dispersate șase grupuri de persoane, predispuse la comiterea de fapte antisociale și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și provocare de scandal.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat reținut pentru conducere sub influența alcoolului, la Bucecea

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 47 de ani, din orașul Bucecea, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi condus autoturismul pe Calea Națională, din orașul Bucecea, fiind sub influența alcoolului. Valoarea indicată de aparatul alcooltest a fost de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending