Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a poposit la Todireni unde a sfințit casa socială construită în localitate, dar și un altar de vară, sătenii văzându-și astfel visul împlinit, pentru realizarea căruia au contribuit după posibilități, sprijiniți și de primăria din comună care a alocat o sumă consistentă.
Ierarhul a slujit alături de protopopul Petru Fercal și un sobor de preoți și diaconi, la eveniment fiind prezente numeroase oficialități printre care vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, parlamentari botoșăneni, dar și primarul Petru Toma. Sătenii care au venit cu mic cu mare înfrumusețând slujba de sfințire cu prezența și rugăciunea lor.
Casa socială, atât de necesară locuitorilor comunei Todireni, are o suprafață de 278 de mp și cuprinde capela mortuară, sala de mese, bucătăria, spații anexe și o încăpere pentru activitățile parohiale. Din anul 2024, prin jertfa și strădania enoriașilor parohiei, a fost construit un altar de vară spre a fi de folos la săvârșirea sfintelor slujbe. Lucrările au început în anul 2023, cu implicarea credincioșilor și cu osteneala preotului Dinu Asaftei.
„Este o zi de sărbătoare azi pentru că împlinirea unor lucrări coroborate cu sfințirea acestora scriu o pagină în istoria unei parohii. Și rămâne o pagină care ne unește împreună, cei ce le-am gândit, cei ce am trudit, dar și cei ce ne bucurăm de ele, pentru că toate acestea sunt în slujba oamenilor, în slujba credincioșilor , așa cum am citit și în rugăciune, spre bucurie adusă lui Dumnezeu și oamenilor. De aceea, această lucrare ne unește în gând bun de rugăciune de cinstire adus lui Dumnezeu și oamenilor care au făcut posibilă această lucrare, construcția acestei case sociale și a agheasmatarului” , a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.
Deosebit de emoționat s-a arătat primarul Petru Toma, care nu a uitat să aducă slavă lui Dumnezeu pentru împlinirea în timp record a obiectivului sfințit sâmbătă.
„Sfințirea acestei case și a altarului de vară este fără îndoială un nou început pentru comunitatea noastră. vechea casă praznicară, cum era denumită aici, nu mai îndeplinea cerințele, nu avea nici spațiul necesar, nici dependințele necesare. Așa încât, cu ajutorul părintelui și a oamenilor din comuna noastră, am luat hotărârea ca în anul 2023 să construim un nou spațiu. În primăvara anului trecut s-a sfințit locul pe care urma să se ridice casa socială, iar în vara anului 2023 lucrările au fost finalizate în proporție de 99 la sută. Cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor din această comună, a oamenilor de bine, fii ai satului, s-a reușit ridicarea acestor două obiective. Au fost și momente când ne-am poticnit, fără doar și poate, dar am primit ajutor și am trecut aceste obstacole.Dăm slavă lui Dumnezeu și vă mulțumim preasfinția voastră pentru că astăzi la zi de mare sărbătoare sunteți aici, pentru binecuvântare și sfințirea acestor două lăcașuri”, a spus în cuvântul său primarul comunei Todireni, Petru Toma.
Publicitate
Iconomul stavrofor este între preoți un model de iubire jertfelnică și viețuire sfântă
Printre cei care au rostit scurte alocuțiuni s-a aflat și preotul Dinu Asaftei, cel care urcă pe drumul mântuirii sufletele credincioșilor din Parohia Todireni.
„Trăim astăzi momente de mare bucurie duhovnicească și de fapt meritul este al dumneavoastră și al celor care au lucrat aici alături de mine pentru că eu datorită posibilităților mele fizice am lucrat mai mult cu duhul decât cu trupul în această lucrare, dar mă bucur că Dumnezeu a arătat că lucrează prin oameni deosebiți. Mulțumim Preasfințite pentru că ați venit și ați sfințit această lucrare și comunitatea noastră să se bucure de ea încă mulți, mulți ani. Și să fiți alături de noi cât încă mai suntem aici”, a spus cu emoție părintele Dinu Asaftei, omul care a coordonat lucrările și a implorat ajutorul lui Dumnezeu atunci când piedicile deveneau de netrecut în realizarea obiectivului. De altfel, pentru strădania sa în sprijinul comunității și în misiunea sa, părintele Dinu a primit sâmbătă, în cadrul unei slujbe liturgice specifice, gradul de iconom stavrofor.
Toți cei care au contribuit într-un fel sau altul la realizarea cestui obiectiv important pentru comunitatea din Todireni au primit distincții de vrednicie din partea PS Nichifor Botoșăneanul.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, întregind astfel bucuria comunității din Todireni.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro.
Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.
Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.
Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.
Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.
Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.
Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.
Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.
Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.
Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.
În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.
Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.
Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.
Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.
Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.
Publicitate
Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.
Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.
Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.
Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.
Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.
Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.