Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO&VIDEO: Bucurie duhovnicească la Todireni. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a sfințit casa socială și altarul de vară

Publicat

Publicitate

Sâmbătă după-amiază, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a poposit la Todireni unde a sfințit casa socială construită în localitate, dar și un altar de vară, sătenii văzându-și astfel visul împlinit, pentru realizarea căruia au contribuit după posibilități, sprijiniți și de primăria din comună care a alocat o sumă consistentă. 

Ierarhul a slujit alături de protopopul Petru Fercal și un sobor de preoți și diaconi, la eveniment fiind prezente numeroase oficialități printre care vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, parlamentari botoșăneni, dar și primarul Petru Toma. Sătenii care au venit cu mic cu mare înfrumusețând slujba de sfințire cu prezența și rugăciunea lor.

Casa socială, atât de necesară locuitorilor comunei Todireni, are o suprafață de 278 de mp și cuprinde capela mortuară, sala de mese, bucătăria, spații anexe și o încăpere pentru activitățile parohiale. Din anul 2024, prin jertfa și strădania enoriașilor parohiei, a fost construit un altar de vară spre a fi de folos la săvârșirea sfintelor slujbe. Lucrările au început în anul 2023, cu implicarea credincioșilor și cu osteneala preotului Dinu Asaftei.

„Este o zi de sărbătoare azi pentru că împlinirea unor lucrări coroborate cu sfințirea acestora scriu o pagină în istoria unei parohii. Și rămâne o pagină care ne unește împreună, cei ce le-am gândit, cei ce am trudit, dar și cei ce ne bucurăm de ele, pentru că toate acestea sunt în slujba oamenilor, în slujba credincioșilor , așa cum am citit și în rugăciune, spre bucurie adusă lui Dumnezeu și oamenilor. De aceea, această lucrare ne unește în gând bun de rugăciune de cinstire adus lui Dumnezeu și oamenilor care au făcut posibilă această lucrare, construcția acestei case sociale și a agheasmatarului” , a spus în cuvântul său PS Nichifor Botoșăneanul.

Deosebit de emoționat s-a arătat primarul Petru Toma, care nu a uitat să aducă slavă lui Dumnezeu pentru împlinirea în timp record a obiectivului sfințit sâmbătă.

„Sfințirea acestei case și a altarului de vară este fără îndoială un nou început pentru comunitatea noastră. vechea casă praznicară, cum era denumită aici, nu mai îndeplinea cerințele, nu avea nici spațiul necesar, nici dependințele necesare. Așa încât, cu ajutorul părintelui și a oamenilor din comuna noastră, am luat hotărârea ca în anul 2023 să construim un nou spațiu. În primăvara anului trecut s-a sfințit locul pe care urma să se ridice casa socială, iar în vara anului 2023 lucrările au fost finalizate în proporție de 99 la sută. Cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor din această comună, a oamenilor de bine, fii ai satului, s-a reușit ridicarea acestor două obiective. Au fost și momente când ne-am poticnit, fără doar și poate, dar am primit ajutor și am trecut aceste obstacole.Dăm slavă lui Dumnezeu și vă mulțumim preasfinția voastră pentru că astăzi la zi de mare sărbătoare sunteți aici, pentru binecuvântare și sfințirea acestor două lăcașuri”, a spus în cuvântul său primarul comunei Todireni, Petru Toma.

Publicitate

Iconomul stavrofor este între preoți un model de iubire jertfelnică și viețuire sfântă

Printre cei care au rostit scurte alocuțiuni s-a aflat și preotul Dinu Asaftei, cel care urcă pe drumul mântuirii sufletele credincioșilor din Parohia Todireni.

„Trăim astăzi momente de mare bucurie duhovnicească și de fapt meritul este al dumneavoastră și al celor care au lucrat aici alături de mine pentru că eu datorită posibilităților mele fizice am lucrat mai mult cu duhul decât cu trupul în această lucrare, dar mă bucur că Dumnezeu a arătat că lucrează prin oameni deosebiți. Mulțumim Preasfințite pentru că ați venit și ați sfințit această lucrare și comunitatea noastră să se bucure de ea încă mulți, mulți ani. Și să fiți alături de noi cât încă mai suntem aici”, a spus cu emoție părintele Dinu Asaftei, omul care a coordonat lucrările și a implorat ajutorul lui Dumnezeu atunci când piedicile deveneau de netrecut în realizarea obiectivului. De altfel, pentru strădania sa în sprijinul comunității și în misiunea sa, părintele Dinu a primit sâmbătă, în cadrul unei slujbe liturgice specifice, gradul de iconom stavrofor.

Toți cei care au contribuit într-un fel sau altul la realizarea cestui obiectiv important pentru comunitatea din Todireni au primit distincții de vrednicie din partea PS Nichifor Botoșăneanul.

Publicitate

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă frățească, întregind astfel bucuria comunității din Todireni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, anunță Ministerul Educaţiei

Publicat

Publicitate

România a câştigat patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în Alexandria, Egipt, în perioada 1-8 septembrie 2024, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Elevii români au obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz, acest rezultat situând România pe locul doi în Europa la această ediţie.

Astfel, Mihai-Valeriu Voicu, de Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de aur, Rareş-Andrei Neculau – Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi Andrei Paul Iorgulescu – Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti au câştigat medalia de argint, iar Rareş-Felix Tudose, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti a câştigat medalia de bronz.

“Leaderii echipei au fost reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică: prof. Marius Nicoli, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” / “Syncro Soft”, Craiova şi stud. Alexandru Luchianov, Massachusetts Institute of Technology, USA. Acest rezultat aduce România pe locul 8 în lume (locul 2 în Europa) la această ediţie, arătând continuitatea în performanţă a informaticii Româneşti la această disciplină la care există acerbă concurenţă la nivel global. Felicitări tuturor celor care şi-au adus contribuţia la acest rezultat”, a precizat Ministerul Educaţiei pe pagina de Facebook. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Codul Rutier 2024, reguli de parcare. Unde staționezi legal față de o trecere de pietoni, cum parchezi ca să nu-ți ridice mașina

Publicat

Publicitate

Șoferii care își caută un loc de parcare trebuie să fie extrem de atenți la reglementările Codului Rutier 2024. O parcare neregulamentară nu doar că te poate costa o amendă substanțială, dar te poți trezi și cu mașina ridicată. Este esențial să cunoști distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte locuri restricționate pentru a evita astfel de sancțiuni, scrie playtech.ro.

La ce distanță poți parca față de o trecere de pietoni?

Conform Codului Rutier 2024, parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte sau după o trecere de pietoni este strict interzisă. Această măsură este menită să asigure vizibilitatea atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni, reducând riscul de accidente.

Textul legal este clar: „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea,” conform Art. 174 (e) din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002. Singura excepție de la această regulă este atunci când în apropierea trecerii de pietoni există o parcare special amenajată și marcată corespunzător, care respectă distanțele minime de siguranță.

Ce sancțiuni riști pentru parcarea neregulamentară?

Nerespectarea acestor reguli te poate costa scump. Amenda minimă pentru o parcare neregulamentară începe de la 330 de lei. Aceasta este aplicată, de exemplu, celor care parchează pe trotuar fără a respecta reglementările sau care opresc prea aproape de o trecere de pietoni.

Pentru cei care încalcă regulile de parcare în apropierea trecerilor de pietoni, amenzile pot urca până la 825 de lei. Pe lângă amenda financiară, autoritățile pot dispune și ridicarea vehiculului. Aceasta vine cu un cost suplimentar semnificativ. În București, de exemplu, în Sectorul 3, costurile pentru ridicarea unei mașini sunt următoarele:

  • Ridicare: 200 de lei
  • Transport: 150 de lei
  • Depozitare:
    • 150 de lei pentru primele 24 de ore
    • 50 de lei pentru fiecare zi suplimentară după primele 24 de ore

Astfel, pe lângă amenda de până la 825 de lei, un șofer neglijent ar putea plăti încă cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera mașina ridicată.

Publicitate

Cum să eviți amenzile și ridicarea mașinii

Pentru a evita aceste sancțiuni, este crucial să te asiguri că respecți distanțele legale față de trecerile de pietoni și alte zone interzise. Dacă nu ești sigur că locul de parcare este conform reglementărilor, mai bine cauți un alt loc sau te orientezi către parcări special amenajate.

În concluzie, respectarea Codului Rutier nu este doar o obligație legală, ci și o măsură de siguranță pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Asigură-te că parchezi corect pentru a evita amenzile și neplăcerile legate de ridicarea vehiculului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie

Publicat

Publicitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria. Cui trimitem mesaje de Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica în 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, informează alba24.ro.

Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei.

Cele mai multe poartă numele Maria (circa 1.400.000), aproximativ 270.000 se numesc Mariana și în jur de 51.000, Marinela.

Dintre femeile care îşi serbează în 8 septembrie onomastica, aproape 1.400.000 se numesc Maria, peste 270.000 Mariana și peste 50.000 poartă numele Marinela.

Și numele Mioara este foarte popular: peste 31.000 de românce îl poartă.

 

Publicitate
YouTube video

Marina, 25.447, Marilena, Mărioara, Măriuca şi Măria sunt de asemenea foarte folosite.

 

YouTube video

Publicitate

 

De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi mai mult de 310.000 de bărbaţi care poartă numele Marian, Marin sau Marinică.

Sfânta Maria: de unde provine numele Maria

Numele Maria provine din ebraică și înseamnă cea iubită, cea îndrăgită, potrivit Basilica.

În aramaică, Maryam înseamnă „doamnă”, „stăpână”. După Fericitul Ieronim, în ebraică, numele s-ar compune din mar, ce înseamnă „picătura” plus yam ce înseamnă „mare”, deci „picătura de apă de mare”.

Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea dragă”, „cea iubită”.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: alte variante

Alte nume care se sărbătoresc la 8 septembrie sunt:

  • Mari,
  • Meri,
  • Marioara,
  • Măriuța,
  • Marița,
  • Mara,
  • Mariana,
  • Ana Maria,
  • Marilena,
  • Marina,
  • Marinela,
  • Marița,
  • Marusia,
  • Măriuca,
  • Maricica,
  • Mia,
  • Mimi,
  • Mioara,
  • Marian,
  • Marin,
  • Marinel.

Controversa numelui ”Marius”

Unele persoane sărbătoresc numele Marius cu ocazia Sfintei Maria, altele nu. Unii zic că “Marius” este un derivat din Maria, alţii că nu are nici o legătură şi că vine de fapt de la zeul Mars şi asta face din ei adevăraţi războinici.

Răspândit în aproape toată Europa, dar mai ales în Italia, Franţa, Spania şi Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiune a jandarmilor botoșăneni printre copiii care de luni se întorc la școală

Publicat

Publicitate

,,Protejează-te pe tine și pe colegii tăi!” a fost mesajul pe care jandarmii botoșăneni l-au transmis astăzi elevilor care peste două zile vor începe noul an școlar.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare ,,Școli în siguranță”, premergător deschiderii anului școlar 2024 – 2025 și a constat în discuții cu elevii din clasele primare și gimnaziale cu care jandarmii s-au întâlnit în parcurile din municipiul Botoșani, municipiul Dorohoi și orașul Darabani.

Elevii au primit și pliante preventive cu informații referitoare la regulile de autoprotecție pe care este necesar să le respecte pentru a fi în siguranță atât ei, cât și colegii lor, pe traseele de deplasare sau în cadrul școlii.

Jandarmii vor fi prezenți luni dimineață la mai multe școli din județ cu prilejul deschiderii noului an școlar, unde vor prezenta mesajul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar echipajele de jandarmerie vor acționa în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, pentru ca elevii, părinții și personalul didactic să fie în siguranță, iar actul educațional să debuteze într-un climat civilizat, adecvat importanței acestui moment festi

v.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending