Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru amenințare

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de amenințare.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi amenințat victima, o tânără de 35 de ani, cu acte de violență și cu moartea, creându-i o stare de temere, pe fondul unor neînțelegeri avute din perioada în care victima lucra la asociația administrată de bărbat.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: „Casa Nicolae”, adăpostul oamenilor străzii, a primit veșmântul luminos al sfințirii. PS Nichifor: Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har

Publicat

Publicitate

„Casa Nicolae”, din comuna Fumușica, un loc de mângâiere, căldură și multă siguranță, a primit vineri veșmântul luminos al sfințirii, binecuvântarea dumnezeiască venind prin rugăciunile Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a poposit în mijlocul zecilor de beneficiari ai acestui proiect minunat.

Ierarhul a fost prezent mai întâi în Parohia Boscoteni, unde alături de un sobor de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se și protopopul de Hârlău, pr. Victor Pâslariu, a slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit preot pe Mihai Cracană pe seama parohiei menționate. La popasul duhovnicesc au participat zeci de credincioși din Frumușica și din împrejurimi. După Sfânta Liturghie, PS Nichifor a sfințit Casa „Nicolae, din Rădeni, Frumușica, un loc unde tineri și bătrâni, care nu au un acoperiș deasupra capului și aparent nu mai au nicio speranță, găsesc adăpost, hrană și asistență medicală.

Clădirea este o fostă reședință de stat a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, lăsată mult timp în paragină. Acest proiect unic, rodul muncii fostei jurnaliste Ionela Ivan, a fost sprijinit de Vlad Plăcintă, la momentul oportun. Asociația „Salvează o inimă” a investit 200.000 € în renovarea reședinței. Astăzi, peste 100 de persoane nevoiașe primesc cazare, masă și asistență medicală.

„Domnul pune gând de multe ori în inima noastră să ne rugăm pentru cineva, să ajutăm pe cineva, și cât timp urmăm acest gând, Voia adevărată a Domnului se împlinește. Cât timp nu vom urma gândul, sau îl vom amâna, ne vor cu prinde alte gânduri, dar nu de la Domnul. În viața aceasta suntem toți sub semnul alegerii, în orice împrejurare a vieții, fie să învățăm să ne cinstim unii pe alții, să facem binele pe care îl putem face, cu gândul nostru, cu cuvântul nostru, cu privirea noastră binevoitoare. Îngerii înșiși lucrează în lumea aceasta pentru noi, oamenii. În lumea aceasta nu suntem chemați doar să ne purtăm înșine de grijă. Începem cu familia proprie, purtând această grijă, dar pe măsură ce lărgim inima noastră vedem că Domnul pune mai multă putere și purtăm de grijă și de cei ce au multă nevoie, de cei ce au nevoie de ajutorul nostru. Și în orice împrejurare am fi, fie un coleg , fie un om de lângă noi, gândul nostru cel bun, cuvântul nostru cel bun, privirea cea curată este importantă. Binecuvântarea în această casă este pusă ca să înțelegem că Dumnezeu este împreună cu noi, indiferent cum ne așează în această viață unii cu alții”, a spus PS Nichifor Botoșăneanul.

Copleșiți de emoții soții Ionela și Cristi Tudose-Ivan au mulțumit tuturor celor care își aduc aportul la împlinirea misiunii pe care și-a propus-o Casa Nicolae, menționând în special numele lui Vlad Plăcintă, căruia îi atribuie reușita proiectului. Cristi Tudose-Ivan a primit, vineri, din mâna Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul distincție de vrednicie pentru râvna de care dă dovadă în misiunea sa nobilă.

„Mulțumesc lui Vlad Plăcintă, pentru că fără el proiectul Casei Nicolae nu ar fi fost posibil. Mulțumesc tuturor colaboratorilor care sunt aici pentru că fără dumneavoastră nu am reuși să facem toate aceste lucruri”, a spus copleșită de emoții Ionela Tudose-Ivan.

Publicitate

Înainte de a părăsi „Casa Nicolae” de la Frumușica, PS Nichifor a împărțit tuturor celor prezenți iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și o părticică din veșmântul său. A mângâiat cu cuvinte calde pe toți cei care l-au așteptat țintuiți în scaune cu rotile, dar bucuroși că primesc binecuvântarea lui Dumnezeu în inimile și în cămăruța în care își duc zilele și crucea vieții.

Proiectul „Casa Nicolae” nu se oprește aici, ci dimpotrivă continuă cu și mai multă forță pentru de oamenii străzii nu se mai îngrijește nimeni. Trec neobservați sau blamați atunci când îndrăznesc să ceară de la trecători o bucată de pâine. Acolo unde autoritățile se fac că nu văd, Ionela și Cristi Tudose-Ivan mângâie, hrănesc și oblojesc răni.

Binecuvântarea Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul:„Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har și de dar. Să fiți binecuvântați!” îi va însoți și le va aduce succesul în orice demers al misiunii lor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Am pregătit meciul cu FC Botoşani pentru a câştiga cele trei puncte”, a declarat Tobias Christensen (FC Rapid)

Publicat

Publicitate

Fotbalistul norvegian Tobias Christensen a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el şi colegii săi au pregătit la victorie meciul pe care Rapid Bucureşti îl va disputa în deplasare cu FC Botoşani, duminică seara, în etapa a 12-a a Superligii.

“Sperăm că vom face un joc bun, noi am pregătit acest meci pentru a lua cele trei puncte. Personal, nu ştiu foarte multe despre acest adversar, însă ne-am pregătit corespunzător în această săptămână, ştim ce trebuie să facem şi suntem nerăbdători să intrăm pe teren. Sper să ne calificăm în play-off, dar nu îmi place să mă gândesc atât de departe. Îmi doresc mult să câştigăm acum trei puncte, apoi luăm fiecare meci în parte”, a spus el.

Mijlocaşul norvegian, transferat în urmă cu trei săptămâni de la gruparea ungară Fehervar, a explicat să se simte bine la noua sa echipă.

“Atmosfera în vestiar este una bună, am găsit un grup extraordinar aici, băieţii m-au primit bine. Antrenorul este bun, pregătim bine meciurile, iar eu unul sunt fericit din acest punct de vedere”, a precizat Christensen.

Echipa de fotbal FC Rapid întâlneşte formaţia FC Botoşani, duminică, de la ora 18:15, pe Stadionul Municipal din Botoşani, într-o partidă contând pentru etapa a 12-a a Superligii.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Doina Federovici: Educația – temelia pe care ne construim viitorul

Publicat

Publicitate

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși!” Această profundă reflecție a pedagogului John Dewey ne amintește, zi de zi, de importanța educației în viețile noastre, dar mai ales astăzi, când sărbătorim Ziua Mondială a Educației.

„Îmi exprim recunoștința și respectul față de toți dascălii, elevii și părinții din județul Botoșani, care, prin dedicarea lor, contribuie la prestigiul județului nostru. Fiecare premiu obținut de elevii botoșăneni la olimpiadele naționale și internaționale este o dovadă vie a calității educației pe care o oferă școlile noastre. Noi, ca autorități locale, avem datoria de a susține necontenit acest proces esențial pentru viitorul nostru, pentru că este temelia pe care ne construim viitorul. De aceea, prin eforturi constante, am atras fonduri semnificative pentru modernizarea și dotarea școlilor din județul nostru”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ieri, împreună cu secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Ionel-Florian Lixandru, viceprimarul Bogdan Buhăianu și parlamentarii social-democrați Marius Budăi și Alexandra Hutu, Doina Federovici a efectuat o vizită de lucru în școlile aflate într-un amplu proces de modernizare, reabilitare și dotare la cele mai înalte standarde. „Felicit echipa de la Primăria Botoșani, care a atras 27,5 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea școlilor. La aceste sume se adaugă cofinanțările asigurate din bugetul local, care nu sunt de neglijat. De altfel, la nivelul județului Botoșani, sunt 35 de proiecte, în valoare de peste 42 de milioane de euro, care vizează modernizarea unităților de învățământ. Este un efort pe care trebuie să-l facem pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, a mai spus Doina Federovici.

De asemenea, tot pe PNRR, au fost depuse spre finanțare 104 proiecte prin care școlile din întregul județ vor beneficia de mobilier modern și echipamente IT, asigurând astfel condițiile necesare pentru educația viitorului.

Un alt pas important a fost realizat în domeniul transportului elevilor. Consiliul Județean Botoșani a atras, din fonduri europene și guvernamentale, 11 milioane de euro, din care se achiziționează 54 de microbuze școlare ecologice, dintre care 36 electrice și 18 hibride. „Primele 26 de microbuze școlare electrice, pentru care am semnat contractele de achiziție, vor fi livrate începând din această lună. Din economiile rezultate din prima licitație, achiziționăm încă 10 microbuze școlare electrice. Acum evaluăm ofertele depuse în cadrul licitației. De asemenea, săptămâna viitoare vom semna contractul pentru livrarea celor 18 microbuze hibride. Aceste microbuze sunt necesare pentru a facilita accesul la educație al tuturor copiilor, mai ales al celor din mediul rural”, a susținut Doina Federovici, adăugând că programul guvernamental „Masă sănătoasă” a devenit „o realitate pentru 12.300 de elevi din 28 de școli botoșănene”.

„În încheiere, dragi profesori, vă transmit toată aprecierea mea pentru devotamentul și eforturile dumneavoastră. Prin munca și pasiunea cu care educați generațiile viitoare, contribuiți esențial la construirea unei societăți mai bune. Vă doresc multă putere de muncă și cât mai multe realizări alături de elevii dumneavoastră, pentru că, așa cum spunea Aristotel, «Educația este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe»”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

Publicat

Publicitate

Ziua mondială a educaţiei este marcată în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994. Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.

A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org.

Pentru a fi recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat la 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial. Totodată, a fost instituit Premiul Hamdan (2008), pentru a recompensa performanţele profesorilor. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, care se împarte între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor. Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în septembrie 2015. Prin adoptarea noii Agende 2030 se garantează o educaţie de calitate, subliniind că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Astfel, se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învăţământul primar universal şi cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Ziua mondială a educaţiei a fost marcată în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, sub sloganul “Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”, fiind esenţială contribuţia cadrelor didactice pentru a oferi învăţare la distanţă, pentru a sprijini populaţiile vulnerabile, pentru a redeschide şcolile şi pentru a se asigura că lacunele în materie de învăţare au fost atenuate, potrivit site-ului en.unesco.org.

În ţara noastră, Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending