Comunitatea din Știubieni este în doliu, după ce Mihai Isidor Dămii, „Bădița” cum îi spunea lumea, a trecut în veșnicie, luând cu sine un noian de fapte de bune în cei 98 de ani în care a slujit lui Hristos și semenilor. De numele său se leagă realizări incredibile care i-au asigurat un loc în memoria celor care au rămas să îi cinstească jerfa, dar cu siguranță unul și în Împărăția Sa.
Joi, aşezământul monahal de la Mănăstirea Ştiubieni, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, s-a aflat cernit, apăsător, chiar dacă soarele a dogorit. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Isidor Dămii, după ce de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii viață de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu P.S.Varlaam Ploieşteanul, un moment de mare încărcătură duhovnicească, de o frumusețe de care se învrednicesc doar oamenii care s-au sfințit în această viață. „Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, Care a dat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli dumnezeieştile porunci ca să lege şi să dezlege păcatele celor căzuţi, şi de la dânşii asemenea şi noi am primit putere să facem aceasta, să te ierte pe tine, fiule duhovnicesc, Mihai Isidor, de tot ce ai greşit în viaţă ca om, cu voie sau fără voie; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, a rostit duhovnicul său, Melchisedec Sandu, în plânsul tăcut al familiei și tuturor celor care l-au iubit pe „Bădița”.
Mihai Isidor Dămii a fost înmormântat în curtea mănăstirii, la doi pași de ctitoria sa, închinată Sfântului Nectarie la care avea o evlavie profundă.
Patriarhul României a trimis o scrisoare de condoleanțe
Preafericitul Daniel, patriarhul României, a trimis o scrisoare de condoleanțe, în care care a enumerat câteva dintre faptele de credință cu care Isidor Dămii a plecat la Domnul :
Publicitate
„Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a unchiului Preasfinţiei Voastre, domnul Mihai Dămii, fiu vrednic al Bisericii Ortodoxe Române.
Domnul Mihai Dămii s-a născut la data 24 septembrie 1925, în satul Ştiubieni din judeţul Botoşani. A fost căsătorit cu Ana, având împreună trei fete, prezente astăzi la înmormântarea tatălui lor.
încă din tinereţea sa, domnul Mihai Dămii a fost perceput în comunitate ca fiind un om de încredere, harnic şi respectat. Când episcopul Adrian Botoşăneanul, fiu al satului, a început construirea unei biserici de mari dimensiuni în satul Ştiubieni, între anii 1973-1978, în plin comunism, el şi-a ales câţiva oameni de încredere. Aceştia au fost epitropul Mihai Dămii, colegul de clasă şi prietenul din copilărie al episcopului şi vrednicul şi curajosul preot Emilian Moruz.
Tot în plin comunism, domnul Mihai Dămii, folosind camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani.
Cu prilejul sfinţirii bisericii din Negreni, filie a parohiei Ştiubieni, a avut onoarea de a-1 întâmpina, iar mai apoi de a-1 avea ca oaspete pe marele Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei.
De asemenea, cu prilejul unei vizite pastorale la şantierul bisericii noi din Ştiubieni, a fost vizitat de Mitropolitul Teoctist al Moldovei, însoţit de Episcopul Adrian Hritcu”, a transmis patriarhul României.
O viață în slujba lui Dumnezeu
De numele soților Mihai Isidor și Ana Dămii se leagă ctitorirea Mănăstirii Știubieni, unde a contribuit cu terenul și cu tot ce a fost nevoie ca PS Varlaam Ploieșteanul, celălalt ctitor, să ridice mândrețe de lăcaș.
Tot Mihai Dămii a fost cel care s-a „zbătut”pe vremea comunismului, atunci când bisericile erau dărâmate și mănăstirile închise, să fie ridicată Catedrala din Știubieni, folosindu-se de calitatea sa de epitrop. Lucrările au cuprins perioada 1973-1978 și s-au derulat prin osteneala pr. Emilian Moruz şi cu sprijinul P. S. Adrian Hriţcu, fiu al satului, atunci arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei și cu contribuția lui MIhai Isidor Dămii. Biserica din perioada 1973-1978 s-a construit în jurul bisericii vechi, care a fost apoi demolată şi scoasă din biserica nouă, care s-a sfinţit la 30 iulie 1978.
A folosit camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani
Și nu s-a oprit aici. Și-a îngrijit de suflet, participând activ la toate slujbele din sat, sprijinind cu tot ce a fost posibil biserica din sat, până când s-a oferit ocazia să se ridice în zonă o mănăstire, la inițiativa Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul. A donat suprafața de teren și a ajutat cu bani și tot ce a fost nevoie pentru a vedea lăcașul monahal gata de închinare.
Aproape toată averea sa a cheltuit-o ajutând oamenii din sat și biserica, fiind neobosit când era vorba să poposească pe meleagurile din Știubieni vreun ierarh. În casa sa s-a așezat să se odihnească chiar și Preafericitul Daniel, în perioada când era mitropolit al Moldovei, dar și arhiepiscopul românilor din EUropa, vrednicul de pomenire IPS Adrian Hriţcu, născut chiar la Știubieni.
Mihai Isidor Dămii a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani și va rămâne în amintirea comunității fiind un om extrem de onest, cel mai gospodar și cel mai evlavios. S-a jertfit pentru credința sa profundă în Hristos și a lăsat în urma sa un loc lăcaș de rugăciune unde oamenii care intră pentru prima dată ajung să-și închine viața lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe DN 29 A, în localitatea Vârfu Câmpului. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care se aflau, în total, trei persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.
Aceștia au constatat faptul că autoturismul era în șanț, răsturnat pe cupolă, iar toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Nu au fost persoane rănite.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Publicitate
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
La inițiativa Consiliului Județean Botoșani, Memorialul Ipotești organizează miercuri, 15 ianuarie 2025, de la 12:00 la 13:30, la Cafeneaua Artelor din Botoșani prima consultare publică pentru o viitoare strategie culturală a județului Botoșani.
La consultare sunt așteptați manageri ai instituțiilor culturale din județul Botoșani, manageri culturali din sectorul cultural privat și independent din Botoșani, artiști, directori ai instituțiilor de învățământ, lideri ai societății civile și ai mediului de afaceri, reprezentanți ai administrației publice, precum și simpli cetățeni care doresc să contribuie la conversație.
Această primă consultare are ca obiectiv principal clarificarea conceptului și alternativelor metodologice pentru realizarea unei strategii culturale a județului și identificarea reprezentanților sectorului cultural botoșănean interesați de a contribui la acest demers.
Evenimentul va fi moderat de Ștefan Teișanu, antreprenor și manager cultural botoșănean stabilit la Cluj-Napoca, co-fondator al Centrului Cultural Clujean, al Asociației Fapte (festivalul Jazz in the Park) și al Asociației Nord (festivalul Zilele Nordului), secretar general al rețelei de orașe europene Culture Next și reprezentant al sectorului cultural și al societății civile în Consiliul Economic și Social al României.
La eveniment și-a anunțat participarea și președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.
În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe str. Mihail Kogălniceanu nr. 49 din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 14 ianuarie 2025.
Astfel, în intervalul orar 11:30-15:30 sunt afectați de lipsa apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului, Aleea Mihail Kogălniceanu, Aleea Bucovina și Aleea Amurgului.
„Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, au transmis oficialii Nova Apaserv.
Luni, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au acționat pe raza municipiului Botoșani, pe linia prevenirii și combaterii actelor de evaziune fiscală.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, la un operator economic de pe raza municipiului Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu emite bonuri fiscale pentru produsele comercializate către consumatori, acesta fiind sancționat cu amendă contravențională de 15.000 de lei, totodată fiind dispusă și suspendarea activității la unitatea de vânzare a bunurilor, pentru o perioadă de 15 zile.