Comunitatea din Știubieni este în doliu, după ce Mihai Isidor Dămii, „Bădița” cum îi spunea lumea, a trecut în veșnicie, luând cu sine un noian de fapte de bune în cei 98 de ani în care a slujit lui Hristos și semenilor. De numele său se leagă realizări incredibile care i-au asigurat un loc în memoria celor care au rămas să îi cinstească jerfa, dar cu siguranță unul și în Împărăția Sa.
Joi, aşezământul monahal de la Mănăstirea Ştiubieni, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, s-a aflat cernit, apăsător, chiar dacă soarele a dogorit. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Isidor Dămii, după ce de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii viață de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu P.S.Varlaam Ploieşteanul, un moment de mare încărcătură duhovnicească, de o frumusețe de care se învrednicesc doar oamenii care s-au sfințit în această viață. „Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, Care a dat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli dumnezeieştile porunci ca să lege şi să dezlege păcatele celor căzuţi, şi de la dânşii asemenea şi noi am primit putere să facem aceasta, să te ierte pe tine, fiule duhovnicesc, Mihai Isidor, de tot ce ai greşit în viaţă ca om, cu voie sau fără voie; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, a rostit duhovnicul său, Melchisedec Sandu, în plânsul tăcut al familiei și tuturor celor care l-au iubit pe „Bădița”.
Mihai Isidor Dămii a fost înmormântat în curtea mănăstirii, la doi pași de ctitoria sa, închinată Sfântului Nectarie la care avea o evlavie profundă.
Publicitate
Patriarhul României a trimis o scrisoare de condoleanțe
Preafericitul Daniel, patriarhul României, a trimis o scrisoare de condoleanțe, în care care a enumerat câteva dintre faptele de credință cu care Isidor Dămii a plecat la Domnul :
Publicitate
„Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a unchiului Preasfinţiei Voastre, domnul Mihai Dămii, fiu vrednic al Bisericii Ortodoxe Române.
Domnul Mihai Dămii s-a născut la data 24 septembrie 1925, în satul Ştiubieni din judeţul Botoşani. A fost căsătorit cu Ana, având împreună trei fete, prezente astăzi la înmormântarea tatălui lor.
încă din tinereţea sa, domnul Mihai Dămii a fost perceput în comunitate ca fiind un om de încredere, harnic şi respectat. Când episcopul Adrian Botoşăneanul, fiu al satului, a început construirea unei biserici de mari dimensiuni în satul Ştiubieni, între anii 1973-1978, în plin comunism, el şi-a ales câţiva oameni de încredere. Aceştia au fost epitropul Mihai Dămii, colegul de clasă şi prietenul din copilărie al episcopului şi vrednicul şi curajosul preot Emilian Moruz.
Publicitate
Tot în plin comunism, domnul Mihai Dămii, folosind camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani.
Cu prilejul sfinţirii bisericii din Negreni, filie a parohiei Ştiubieni, a avut onoarea de a-1 întâmpina, iar mai apoi de a-1 avea ca oaspete pe marele Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei.
De asemenea, cu prilejul unei vizite pastorale la şantierul bisericii noi din Ştiubieni, a fost vizitat de Mitropolitul Teoctist al Moldovei, însoţit de Episcopul Adrian Hritcu”, a transmis patriarhul României.
O viață în slujba lui Dumnezeu
De numele soților Mihai Isidor și Ana Dămii se leagă ctitorirea Mănăstirii Știubieni, unde a contribuit cu terenul și cu tot ce a fost nevoie ca PS Varlaam Ploieșteanul, celălalt ctitor, să ridice mândrețe de lăcaș.
Tot Mihai Dămii a fost cel care s-a „zbătut”pe vremea comunismului, atunci când bisericile erau dărâmate și mănăstirile închise, să fie ridicată Catedrala din Știubieni, folosindu-se de calitatea sa de epitrop. Lucrările au cuprins perioada 1973-1978 și s-au derulat prin osteneala pr. Emilian Moruz şi cu sprijinul P. S. Adrian Hriţcu, fiu al satului, atunci arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei și cu contribuția lui MIhai Isidor Dămii. Biserica din perioada 1973-1978 s-a construit în jurul bisericii vechi, care a fost apoi demolată şi scoasă din biserica nouă, care s-a sfinţit la 30 iulie 1978.
A folosit camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani
Și nu s-a oprit aici. Și-a îngrijit de suflet, participând activ la toate slujbele din sat, sprijinind cu tot ce a fost posibil biserica din sat, până când s-a oferit ocazia să se ridice în zonă o mănăstire, la inițiativa Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul. A donat suprafața de teren și a ajutat cu bani și tot ce a fost nevoie pentru a vedea lăcașul monahal gata de închinare.
Aproape toată averea sa a cheltuit-o ajutând oamenii din sat și biserica, fiind neobosit când era vorba să poposească pe meleagurile din Știubieni vreun ierarh. În casa sa s-a așezat să se odihnească chiar și Preafericitul Daniel, în perioada când era mitropolit al Moldovei, dar și arhiepiscopul românilor din EUropa, vrednicul de pomenire IPS Adrian Hriţcu, născut chiar la Știubieni.
Mihai Isidor Dămii a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani și va rămâne în amintirea comunității fiind un om extrem de onest, cel mai gospodar și cel mai evlavios. S-a jertfit pentru credința sa profundă în Hristos și a lăsat în urma sa un loc lăcaș de rugăciune unde oamenii care intră pentru prima dată ajung să-și închine viața lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și a început Autostrada Moldovei, pe care botoșănenii vor putea circula până la finalul acestui an pe o distanță de 130 de km.
„Autostrada Moldovei e soluția PSD pentru dezvoltarea județului Botoșani și pentru ca investitorii să ajungă mai ușor la noi în județ și să creeze locuri de muncă pentru tinerii noștri, ca să nu mai plece în străinătate. PSD își respectă întotdeauna promisiunile! Autostrada Moldovei a devenit realitate și se apropie de Botoșani”, a declarat Marius Budăi.
Prezența PSD la Guvernare în următorii patru ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată până în Botoșani și mai departe spre Suceava, iar toate regiunile istorice ale României vor fi legate prin drumuri de mare viteză.
Publicitate
„Ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu s-a ținut de cuvânt și așa cum ne-a susținut cu finanțarea pentru drumurile Botoșani-Târgu-Frumos și Botoșani-Ștefînești, la fel și-a respectat promisiunea cu Autsotrada Moldovei care a devenit o realitate. PSD la guvernare în următorii 4 ani este garanția că Autostrada Moldovei va fi finalizată! Votați echipa PSD Botoșani pe 1 Decembrie!”, a declarat Doina Federovici președintele PSD Botoșani.
”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. la Senatul României.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre candidatura sa dar și despre cum s-a schimbat lumea politică imediat după aflarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240014)
Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în localitatea Răchiți. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe cupolă, iar șoferul era în interior. Pompierii l-au ajutat pe tânăr să iasă din interior. Acesta era conștient, a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.
Publicitate
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
Orașul Flămânzi votează cu PSD pentru că un Guvern social-democrat este garanția creșterii pensiilor și salariilor și accesului tinerilor pe piața muncii
PSD e singurul partid cu programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.
„PSD a prevăzut în programul de guvernare măsuri concrete pentru tinerii care se întorc acasă. Mai mult decât atât avem și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate!”, a declarat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.
Măsurile din programul de guvernare pentru tineri:
Publicitate
Prime de instalare de 12.500 de lei pentru persoane singure și 15.500 de lei pentru cei cu familii pentru toți românii care se întorc și rămân să lucreze în România
Prime de angajare de 1.000 de lei în primele 12 luni și 1.250 de lei până la 24 de luni. și prime de stabilitate pentru tinerii si românii întorși în țară care se angajează și subvenții de 2.250 lei/angajat cu contract de muncă pe 18 luni pentru companiile care le crează locurile de muncă.
Programul Start-Up Diaspora Next Gen, care se va derula în următorii 4 ani și va oferi finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare tânăr întors din diaspora care decide să devină antreprenor.
„PSD are în programul de guvernare și măsuri fiscale pentru scutirea de impozitul pe profit sau cifra de afaceri pentru tinerii care se întorc în țară și decid să investească în România banii câștigați în străinătate! Votează candidații PSD Botoșani pe 1 Decembrie, Poziția 3 pe buletinul de vot!”, a îndemnat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.