Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Copiii spun povești. Vrei să fii prietenul meu?”, activitate cu rezultate impresionante a elevilor din Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, 21 decembrie 2021, prin organizarea activității Copiii spun povești. Vrei să fii prietenul meu?,  un grup de copiii de la Centrul Județean de Excelență Botoșani s-a alăturat copiilor de la Școala Profesională  Specială „Sf.Stelian” Botoșani pentru a spune împreună povești despre prietenie și pentru a colinda. Au fost momente deosebit de impresionante, în care copiii au învățat că pot trăi în armonie într-o lume a diversității.

Darurile oferite de către copiii de la Centrul Județean de Excelență Botoșani, elevi la Școala Gimnazială Nr. 7 și la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, noilor lor prieteni de la Școala Profesională  Specială „Sf.Stelian” Botoșani au fost însoțite de mesaje încărcate de emoție despre bunătate, toleranță și iubire.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

30 iulie: Slujbă la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului Teoctist. Se împlinesc 17 ani de la trecerea sa la cele veșnice

Publicat

Publicitate
Marți, 30 iulie 2024, se împlinesc 17 ani de când vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu, cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a trecut la Domnul. Comunitatea din comuna Stăuceni se pregătește să aducă prinos de rugăciune la popasul duhovnicesc care va avea loc la Biserica din Victoria, ctitoria Preafericitului.
Potrivit informațiilor oferite de preotul paroh Bogdan Azamfirei, la ora 07:00 se va săvârși slujba Utreniei, după care la 8.30  va începe Sfânta Liturghie. Va urma slujba parastasul pentru PF Teoctist, la biserica din Victoria.
La ora 11:00 credincioșii vor putea participa la slujba Parastasul pentru PF Teoctist la Casa Memorială de la Tocileni, urmat de o mică agapă frățească, în curtea casei.
„Așteptăm pe toți cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune vrednicului de pomenire PF Părinte Patriarh Teoctist, alături de noi!”, a transmis părintele Bogdan Azamfirei.
Ierarhul, pe numele lui de mirean Teodor Arăpașu, s-a născut la data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu.

A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931.

Teodor Arăpașu a absolvit Seminarul Monahal de la Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, absolvind studiile de licență în 1945. În paralel, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

În perioada 1945-1947 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Iași, fiind preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). De asemenea, între anii 1948-1950 a îndeplinit funcția de vicar al aceleiași Arhiepiscopii.

La data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de episcop-vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, iar la data de 5 martie 1950 a fost instalat.

Publicitate

Din această calitate a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954 )și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

În timpul păstoririi sale, Patriarhul Teoctist a răspândit lumină și speranță prin prezența activă a Bisericii în societatea românească.

După anul 1990, Părintele Patriarh Teoctist a folosit libertatea pentru a urma tradiţiei româneşti privind prezenţa activă a Bisericii în societate. A răspândit lumină şi speranţă prin multele biserici construite din temelie, prin multe canonizări de sfinţi români, prin reintroducerea religiei în şcolile publice, prin reactivarea asistenţei religioase a preoţilor de caritate în unităţile militare, în spitale şi în penitenciare, prin înfiinţarea multor centre social-filantropice pentru persoanele defavorizate, precum şi prin înfiinţarea de cabinete ori centre social-medicale.

Publicitate

Activitate pastorală:

  • În data de 16 septembrie 1962 a fost înscăunat ca Episcop la Arad (ales la data de 28 iulie ) unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea).
  • La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie)
  • 9 octombrie 1977 este data la care părintele Teoctist este înscăunat în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (ales la 25 septembrie)
  • Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.
  • După moartea Patriarhului Iustin (31 iulie 1986) a devenit locțiitor de Patriarh
  • La data de 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
  • În perioada 7-9 mai 1999 Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat criță, scos din trafic de polițiști la Dorohoi. Alcoolemie de comă

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Aleea Criva, din municipiul Dorohoi, un autoturism, condus de un bărbat, de 53 de ani, din același municipiu.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea furturilor auto și protecția mediului

Publicat

Publicitate

În perioada 30 iunie – 26 iulie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani și reprezentanți ai Gărzii de Mediu Botoșani, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea traficului internațional și a furturilor auto, verificarea legalității comercializării vehiculelor second-hand și respectarea normelor legale privind protecția mediului.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 139 de persoane, au fost controlate 168 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 61.600 lei.

EXEMPLU

 Pe raza municipiului Botoșani, polițiștii au identificat, în posesia unui tânăr de 34 de ani, un autovehicul, care figura în bazele de date ca fiind urmărit internațional de către autoritățile din Spania.

În cauza s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”tăinuire”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se dispună măsuri legale.

Publicitate

 

 

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Consiliul Județean a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, 49 de kilometri

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a scos la licitație modernizarea Drumului Vămii, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră județeană. Drumul Vămii, mai exact Drumul Județean 282, leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut, și are o lungime de 49 de kilometri.

Valoarea totală a proiectului, în care sunt incluse lucrările de construcție, serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele și rezerva de implementare, se ridică la 68 de milioane de euro. Consiliul Județean Botoșani a depus proiectul pentru finanțarea din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, suma eligibilă este de 60 de milioane de euro, iar 8 milioane de euro reprezintă cofinanțarea administrației județene.
„Consiliul Județean Botoșani a fost primul din Regiunea de Nord-Est care a terminat modernizarea Drumului Strategic, deși nimeni nu ne dădea șanse să-l finalizăm până la închiderea exercițiului financiar, decembrie 2023. Acum, suntem primul Consiliu Județean care scoate la licitație modernizarea unei axe strategice pe noul Program Regional.

Este rezultatul muncii unei echipe profesioniste, care a pus interesul județului nostru pe primul plan. Vă reamintesc că în momentul preluării mandatului, în urma demersurilor pe care le-am făcut, am reușit deblocarea la nivel național a Programului Operațional Asistență Tehnică, din care am obținut finanțarea europeană pentru realizarea documentației tehnice necesare Drumului Vămii (studiul de fezabilitate, studiul de siguranță a traficului, proiectul tehnic). Așa arată o administrație profesionistă, care știe ce are de făcut și face ceea ce are de făcut!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Firmele interesate își pot depune ofertele până pe data de 5 septembrie.
Licitația este împărțită în 3 loturi:
– lotul 1 are o lungime de 10,6 kilometri și se întinde de la Hănești până la Săveni;
– lotul 2 are o lungime de 22,8 kilometri și se întinde de la Săveni până la Coțușca;
– lotul 3 are o lungime de 15,5 kilometri și se întinde de la Coțușca până la Rădăuți-Prut.
Pe lângă modernizarea căii de rulare, proiectul presupune realizarea a trei consolidări și stabilizări de teren pe o distanță totală de 1,8 kilometri: în dreptul iazului de la ieșirea din Hănești, la ieșirea din Săveni și în comuna Drăgușeni. Se vor realiza peste 2 kilometri de drenuri, se vor face 5 poduri și 80 de podețe transversale. Drumul va avea 26 de parcări și stații de autobuz, precum și 2 platforme de cântărire. Pe lângă lucrările la calea de rulare, vor fi construite trotuare pe 25 de kilometri și piste de biciclete pe o lungime de 16 kilometri. În ceea ce privește siguranța drumului, intersecțiile vor fi iluminate și se vor monta parapete metalice pe 1.683 de metri.

De-a lungul drumului, vor fi amplasate și patru stații de reîncărcare electrică.

Drumul Vămii este continuarea firească a Drumului Strategic, realizând astfel o adevărată axă rutieră nord-sud care leagă Vama Rădăuți-Prut de județul Iași.

Publicitate

„Este un proiect major, generos și care va contribui din plin la dezvoltarea județului. Totodată, este un pas important pentru a continua realizarea unei axe cu adevărat strategice care să lege Vama Rădăuți-Prut de sudul județului, implicit de județul Iași, și de a îndrepta ce a stricat administrația liberală care a desenat Drumul Strategic ca un brăduț de Crăciun pentru a include pe traseu primăriile pe care le conducea la acea vreme. Dezvoltarea județului trebuie făcută în ansamblu și nu pe interese politice și economice. În ultimii trei ani și jumătate am demonstrat că echipa pe care o conduc face administrație performantă, atât la nivel județean, cât și la nivelul fiecărei primării”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending