Connect with us

Eveniment

FOTO: Vasile Halasanu s-a stins la 66 de ani. O viață dedicată tineretului botoșănean

Publicat

Publicitate

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani anunță cu profund regret trecerea în eternitate a domnului Vasile Halasanu, președinte de onoare al instituției și una dintre cele mai  influente personalități ale sectorului de tineret și dezvoltare comunitară din județul Botoșani.

În vârstă de 66 de ani, Vasile Halasanu a suferit la începutul lunii mai un accident casnic grav, soldat cu o cădere de la înălțime, în urma căreia a suferit leziuni severe la nivelul coloanei vertebrale și al bazinului. Deși a fost internat în stare critică, cei apropiați au sperat într-o evoluție favorabilă. Din păcate, în ciuda eforturilor medicale, a încetat din
viață, lăsând în urmă o moștenire profesională și umană greu de egalat.

Cu o carieră vastă în administrația publică și în proiecte de dezvoltare locală, Vasile Halasanu a fost implicat activ în coordonarea unor inițiative civice, educaționale și sociale de amploare. A fost director economic și, ulterior, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Botoșani timp de peste trei decenii, între anii 1990 și 2021,
contribuind decisiv la protejarea și dezvoltarea patrimoniului Casei Tineretului. Chiar și după retragerea din funcția executivă, a rămas un susținător constant al misiunii fundației și un îndrumător respectat al generațiilor tinere.

Declarația Cristinei Carciuc, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Botoșani: „Vasile Halasanu nu a fost doar un fost președinte al fundației. A fost sufletul ei. A fost omul care a înțeles, cu zeci de ani în urmă, cât de esențial este ca tinerii să aibă un spațiu al lor, o comunitate a lor, o voce. Și nu s-a mulțumit să vorbească despre asta. A
acționat. A construit. A protejat. A fost, mereu, cu un pas înaintea timpului. În ultimele zile, am simțit în jurul meu nu doar durere, ci și o uriașă recunoștință. Pentru tot ce a făcut. Pentru cum a fost. Pentru ce ne-a lăsat. Mă înclin în fața unui destin care a atins atât de mulți oameni. Și mă angajez, în numele unei întregi generații de tineri, că vom păstra viu acest loc și idealurile lui. Nu l-am pierdut pe Vasile Halasanu. L-am câștigat pentru totdeauna în amintirea
noastră colectivă. În viziunea pe care o vom duce mai departe. În fiecare proiect, în fiecare inițiativă, în fiecare tânăr care își va găsi vocea aici, în Casa Tineretului.”

Fundația transmite sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au
cunoscut și apreciat.

Numele său va rămâne pentru totdeauna legat de valorile solidarității, implicării și
credinței în puterea tinerilor de a schimba lumea.

Publicitate

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

(comunicat de presă)

Colectivul redacțional al publicației Botosani24.ro își exprimă regretul și compasiunea la pierderea acestui om cu o ținută morală deosebită și un spirit de sacrificiu impresionant! Dumnezeu să îl aibă în paza Sa!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Să ne înălțăm inimile!”: Chemare duhovnicească la hramul Bisericii din Tocileni. Miercuri seară, Vecernia cu Litie săvârșită cu sobor de preoți

Publicat

Publicitate

În inima satului Tocileni, acolo unde clopotele au fost martore tăcute ale rugăciunilor, bucuriilor și durerilor unei comunități statornice în credință, se apropie un moment cu totul special: hramul bisericii, prăznuit în ziua Înălțării Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea poartă o greutate aparte în inimile credincioșilor. Este primul hram fără părintele paroh care, cu doar câteva luni în urmă, a fost chemat la cele veșnice. Absența sa a lăsat un gol adânc în sufletele celor pe care i-a păstorit ani la rând, dar, în același timp, a lăsat și o pildă vie: că biserica nu moare odată cu păstorul ei. Ea trăiește prin rugăciune, prin credința nestrămutată a oamenilor și prin preoții care, în dragoste frățească, au continuat slujirea sfântă în cadrul cercului misionar din care face parte Parohia Tocileni.

Miercuri seară, în ajunul praznicului, la ora 17.00, clopotele vor bate din nou, chemând la Vecernia unită cu Litia. Este o slujbă adâncă, cu o simbolistică bogată: Mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul care s-a scurs, Îl rugăm să ne ocrotească în noaptea care vine, dar mai ales ne pregătim pentru ceea ce urmează. Odată cu Vecernia, începe ziua liturgică a Praznicului Înălțării, iar noi intrăm în taina bucuriei cerești.

În cadrul Litiei, preoții vor binecuvânta pâinile, grâul, vinul și untdelemnul, simboluri ale grijii dumnezeiești și daruri aduse cu recunoștință. Rugăciunea va răsuna din nou: „Să le înmulțească în sfânt locașul acesta, în satul acesta, în țara aceasta și în toată lumea Sa”. Este o binecuvântare care trece dincolo de ziduri, dincolo de timp.

Joi dimineață, chiar în ziua Înălțării Domnului, un sobor de preoți va oficia, începând cu ora 07:00,  Utrenia, Acatistul Înălțării Domnului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie si Pomenirea eroilor neamului şi a tuturor celor adormiţi. Va fi o slujbă cu lacrimă și lumină, în care întreaga comunitate este chemată să-și înalțe inima spre cer, după îndemnul liturgic: „Sus să avem inimile!”.

În această zi de sărbătoare, suntem îndemnați să lăsăm în urmă grijile lumești și să venim împreună, ca o familie, în jurul bisericii care ne leagă pe toți, vii și adormiți, într-o singură nădejde. Creștinii sunt chemați să fie împreună în rugăciune.

Publicitate

Biserica din Tocileni vă așteaptă. Cu lumina candelei aprinsă, cu rugăciunea vie și cu brațele deschise.

„Prin slujba Vecerniei unită cu Litia, pe de o parte aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru timpul ce a trecut și mai cu seamă pentru ziua care se termină, rânduiala Vecerniei săvârșindu-se seara, apoi îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem cu bine peste noaptea care urmează. Simbolismul Vecerniei este și acela de pregătire pentru ziua ce urmează, așa cum lumea Vechiului Testament a fost o pregătire pentru Venirea Domnului nostru Iisus Hristos.
În cadrul Litiei, se binecuvintează ofrandele aduse dinainte: pâinile, care simbolizează cele 5 pâini pe care Mântuitorul le-a binecuvântat, săturându-se cu ele 5000 de bărbați; grâul, vinul și untdelemnul, rugându-L iarăși pe Dumnezeu să le înmulțească în „sfânt locașul acesta, în satul/orașul acesta, în țara aceasta și în toată lumea Sa” (după cum spune formula de binecuvântare din rugăciunea de la Litie).

Odată cu slujba Vecerniei începe Ziua Liturgică care urmează. În cazul nostru, odată cu Vecernia de miercuri seară intrăm efectiv în ziua Praznicului Înălțării Domnului. De aceea se cuvine ca, odată cu tragerea clopotelor pentru Vecernie, să lăsăm deoparte toate treburile, pentru a ne pregăti trupește, dar mai ales sufletește pentru sărbătoare”, a explicat preotul Bogdan Azamfirei, responsabil  Birou Cateheză în cadrul Protopopiatului Botoșani.

După plecarea la Domnul a fostului paroh, inimile credincioșilor din Tocileni nu au rămas nemângâiate, pentru că Dumnezeu a rânduit ca lumina slujirii să fie purtată mai departe cu grijă și dragoste de către părintele Bogdan Azamfirei, paroh al bisericii ctitorite de Preafericitul Părinte Teoctist Arăpașu din satul Victoria, aflat în vecinătatea Tocilenilor.

Misiunea sa, împlinită cu dăruire, blândețe și discernământ pastoral, va continua, împreună cu ceilalți preoți din cercul misionar, până când Mitropolia Moldovei și Bucovinei va rândui un nou păstor care să-i călăuzească pe acești credincioși însetați de Hristos și dornici să aprofundeze cuvântul adevărului și al mântuirii.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Trei familii din Stroiești au fost evacuate pentru că apa pârâului Gornid a ieșit din matcă și le-a inundat gospodăriile

Publicat

Publicitate

Pompierii militari și voluntari continuă intervențiile în zonele afectate de inundații.

În ultimele ore, aceștia au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

– în localitatea Vorona Teodoru – curte inundată. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vorona;

– în localitatea Lunca – o gospodărie inundată. Pericolul a fost înlăturat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca ;

– în localitatea Prisăcani (orașul Flămâzi) – cinci gospodării inundate. Intervin pompierii militari de la Punctul de Lucru Flămânzi și Detașamentul Botoșani, dar si Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Flămânzi.

Trei familii din localitatea Stroiești au fost evacuate de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Lunca, deoarece apa pârâului Gornid a ieșit din matcă și le-a inundat gospodăriile.

Publicitate

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a cinci coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până pe 29 mai, la ora 03:00, cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. În intervalul menționat, vor fi ploi însemnate cantitativ și se vor acumula 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp;

– până pe 28 mai, la ora 03:00, cod galben de vânt. Sunt prognozate intensificări cu viteze de 50…60 de km/h;

– până pe 29 mai, la ora 24:00, cod portocaliu de inundanții pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acestora;

– până pe 30 mai, la ora 12:00, cod galben de inundanții pe râurile Prut, Siret și afluenții acestora;

– astăzi, între orele 08:00 – 16:00, cod roșu de inundații pe râul Miletin.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL” .

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Oamenii din două sate, care aparțin comunei Coșula, sunt pregătiți să fugă din calea apelor. Primăria a pregătit spații de cazare

Publicat

Publicitate

Măsuri preventive luate în comuna Coșula

 

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice, pompierii, polițiștii, jandarmii, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani și reprezentanți ai Primăriei Coșula au desfășurat, în această noapte, o amplă acțiune de informare și prevenție în localitățile Pădureni și Șupitca, comuna Coșula.

 

Pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor, forțele de intervenție au mers din casă în casă pentru a avertiza pe oamenii care locuiesc în apropierea râului Miletin și pârâului Horoghiuca, cu privire la riscul producerii unor inundații. Totodată, le-au transmis să se pregătească pentru evacuare, în cazul în care se impune, să asculte indicațiile autorităților și să-și ia strictul necesar.

 

Publicitate

Pentru cazarea persoanelor care locuiesc în zonele de risc, Primăria comunei Coșula a pregatit spații de cazare la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitatea Pădureni.

 

Siguranța populației este prioritară, iar aceste măsuri sunt luate preventiv, pentru a evita orice situație nedorită.

 

Autoritățile monitorizează în permanență râurile aflate sub incidența codului portocaliu și sunt pregătite să intervină prompt în cazul în care condițiile hidro-meteorologice se vor înrăutăți.

 

Facem apel către populație:

 

– să asculte indicațiile forțelor de ordine și ale autorităților locale;

 

– să își pregătească actele de identitate, medicamentele și obiectele de strictă necesitate;

 

– să evite deplasările în zonele afectate sau cu potențial de risc;

 

– să se informeze din surse oficiale și să nu distribuie informații neverificate.

 

Toate instituțiile implicate acționează coordonat pentru prevenirea unor situații de urgență majore și pentru sprijinirea comunității.

 

Pentru orice situație de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic 112.

Citeste mai mult

Eveniment

COD ROȘU de inundații pe râul Miletin

Publicat

Publicitate

Cod Roșu de inundații pe râul Miletin

 

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații râul Miletin și au instruit Cod Roșu de inundații, astăzi, între orele 08:00 – 16:00.

 

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL”.

 

Publicitate

Populația a fost informată și prin mesaj RO-ALERT.

 

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

 

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

 

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

 

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

 

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

 

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

 

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

 

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

 

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

 

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

 

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

 

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

 

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

 

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

 

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

 

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

 

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

 

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

 

– nu atingeți firele electrice;

 

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

 

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

 

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

 

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

 

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

 

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

 

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

 

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

 

• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

 

• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

 

• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

 

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

 

• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

 

• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

 

• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

 

• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermedi îiul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending