Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Un nou pas în realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava

Publicat

Publicitate

Marți, la sediul Consiliului Județean Botoșani a avut loc o importantă întâlnire între reprezentanții firmei care a câștigat licitația pentru realizarea documentației tehnice, Consitrans, conducerea CJ Botoșani, prin președintele Doina Federovici și vicepreședintele Dorin Birta, senatorul Lucian Trufin, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, al orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, primarii comunelor Vlădeni, Mihai Eminescu și Curtești, Voicu Murariu, Verginel Gireadă și Maricel Anton, reprezentanții Zonei Metropolitane, directorul DJDP Botoșani, Cătălin Gheorghian, precum și reprezentanții echipelor de proiect de la cele două consilii județene.

Scopul întâlnirii a fost armonizarea variantelor de traseu ce vor fi propuse spre Analiza Multicriterială cu situația din teren. „A fost o întâlnire binevenită, pentru că trebuie analizate foarte bine toate variantele de traseu și să identificăm soluția optimă pentru acest drum pe care insistăm să-l facem la regim de autostradă. Așa cum am mai spus, legarea județului Botoșani de rețeaua de autostrăzi și drumuri rapide reprezintă pașaportul nostru spre dezvoltare. Trebuie să trecem peste toate obstacolele, să găsim cele mai bune soluții, astfel încât acest proiect, «Autostradă pentru Botoșani», în care puțini credeau acum câțiva ani, să devină realitate”, a declarat Doina Federovici, care a mulțumit echipei de proiect și primarilor, care au fost proactivi în discuțiile cu reprezentanții Consitrans.

Realizarea acestui proiect este posibilă datorită parteneriatului dintre cele două consilii județene și cele două primării ale reședințelor de județ, care au preluat de la CNAIR atât realizarea documentației tehnice, cât și a lucrărilor de execuție.

Prezent la discuții, senatorul Lucian Trufin a evidențiat necesitatea acestei investiții pentru județul nostru. „Continuăm dezvoltarea județului cu proiecte de anvergură, așa cum este drumul de mare viteză Botoșani – Suceava și sectorul din Autostrada A7, Pașcani – Suceava, care va străbate comuna Tudora și va avea un nod de descărcare la Roșcani, lângă Joldești. Acestea sunt adevăratele soluții de dezvoltare, investițiile în infrastructură, pentru că ele atrag după sine și investitori, care să creeze noi locuri de muncă. Aceasta este calea administrativă pe care trebuie să o urmăm”, a declarat senatorul Lucian Trufin.

Ulterior discuțiilor, echipele tehnice au mers pe teren pentru a stabili cele mai bune variante de traseu.  De asemenea, s-a convenit asupra necesității realizării unui nod de descărcare la Huțani, care să lege prin intermediul DJ 291 drumul de mare viteză de orașul Bucecea, unde se dezvoltă un parc industrial și mai departe de Vama Siret, respectiv de municipiul Dorohoi și Vama Racovăț.

„Contextul geopolitic este favorabil dezvoltării acestui proiect și el este garanția dezvoltării economice a acestei regiuni, a dezvoltării activităților productive, care să aducă plusvaloare zonei Botoșani – Suceava, pentru a putea concura cu celelalte regiuni ale țării. Sunt convinsă că toate aceste proiecte de dezvoltare ale județului pe care le-am conturat vor fi duse mai departe de o echipă profesionistă, cu experiență administrativă”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Remiză spectaculoasă între FC Botoşani şi Gloria Buzău (3-3), în Superligă

Publicat

Publicitate

FC Botoşani şi Gloria Buzău au terminat la egalitate, 3-3 (0-1), vineri seara, la Botoşani, într-o remiză spectaculoasă din etapa a 10-a a Superligii de fotbal.

Oaspeţii au deschis scorul prin Constantin Budescu (40), cu un şut din marginea stângă a terenului, care l-a păcălit pe portarul Eduard Pap.

FC Botoşani a egalat prin Jaly Mouaddib (69), care a beneficiat de respingerea greşită a lui Dragoş Albu şi a marcat cu un şut la colţul scurt. La scurt timp, gazdele au trecut în avantaj, angolezul Aldair Ferreira surprinzându-l pe portarul Davis Lazar cu un şut din cercul de la centrul terenului (74).

Gloria a egalat prin autogolul lui Patricio Matricardi (80), care a deviat în propria poartă mingea centrată de Budescu din lovitură liberă.

Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a trecut din nou în avantaj prin golul din voleu al lui Hervin Ongenda (89), care a profitat de o minge respinsă greşit de Grigore Turda.

Alexandru Işfan (90+1) a închis tabela cu un şut din marginea careului.

Publicitate

Oaspeţii au avut o bară, prin Budescu (4), din corner.

Gloria este la a doua remiză consecutivă, ambele cu Eugen Neagoe pe banca tehnică.

FC Botoşani venea după trei eşecuri consecutive.

Publicitate

AFC Botoşani – Gloria Buzău 3-3 (0-1), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Jaly Mouaddib (69), Aldair Ferreira (74), Hervin Ongenda (89), respectiv Constantin Budescu (40), Patricio Matricardi (autogol, 80), Alexandru Işfan (90+1).
Arbitru: Radu Petrescu; arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac, Ionuţ Traian Neacşu; al patrulea oficial: Andrei Antonie (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Cristian Nica (Ploieşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Fotbal Club Botoșani / Facebook.com

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească, săptămâna viitoare. PS Nichifor va sfinți casa socială, lumânărarul şi altarul de vară

Publicat

Publicitate

A mai rămas o săptămână până când credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească. În Parohia „Sfinţii Voievozi” – Ungureni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi casa socială, lumânărarul şi altarul de vară amenajate în cadrul complexului parohial.

„Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892[19], pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi”,  se .arată în monografia comunei Ungureni

Citeste mai mult

Eveniment

Patru cercuri pastorale vor avea loc, duminică, în Protopopiatul Botoşani. „Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale”

Publicat

Publicitate

În această zi, în Protopopiatul Botoşani vor avea loc întâlnirile a patru cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cucuteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești, în cadrul căreia părintele Marcel Terciu va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii;

– Biserica Parohiei „Sfânta Treime” Tudora va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Vovidenia” Vorona, în cadrul căreia părintele Vasile Cocoreanu va susține conferința cu tema: Sfinții Tămăduitori fără de arginți;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli” Draxini va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Ovidiu Lungu va susține conferința cu tema: Sfinți tămăduitori în istoria Bisericii;

– Parohia Blândești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” Sulița, în cadrul căreia părintele Mihai Apătăchioaie va susține conferința cu tema: Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoşani: Drăguşeni, localitatea cu cale ferată şi haltă, în care trenul nu a ajuns niciodată

Publicat

Publicitate

Localitatea Drăguşeni din judeţul Botoşani are haltă şi cale ferată de peste 35 de ani, însă trenul nu a ajuns niciodată în ea.

Localitatea ste situată la doar opt kilometri de oraşul Săveni, iar regimul comunist a inclus-o pe traseul liniei de cale ferată care ar fi urmat să lege municipiul Iaşi de oraşul Darabani, din nordul judeţului Botoşani, relatează AGERPRES.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES

În 1986, calea ferată a ajuns la Săveni, iar un an mai târziu s-a extins până în Drăguşeni. A fost ridicată staţia de călători, cu peron şi spaţiile în care personalul feroviar ar fi urmat să îşi desfăşoare activitatea, însă nu s-a ajuns niciodată ca trenurile de călători să treacă pe aici.

Publicitate

“Trenul nu a circulat niciodată, de când s-a făcut calea ferată. Or fi vrut să fie mai aproape cu transportul, dar totul a rămas aşa. Timpul nu se mai întoarce”, spune Vica Nistor, o femeie prin spatele casei căreia trece calea ferată, astăzi dezafectată.

 

Publicitate

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


Localnicii spun că investiţia făcută la finalul anilor ’80 a fost una uriaşă, însă fără folos, pentru că acum totul este abandonat.

“Acum totul e distrus. Am mai trecut pe acolo, că am animale şi le duc la păscut în zonă. Nu mai sunt nici traversele de lemn. Şi alea sunt furate. A fost aproape de funcţionare, pe această cale ferată a fost un singur tren, care a adus piatra pentru construcţia liniei. Cât materiale au fost băgate aici… Păcat de investiţie!”, afirmă un pensionar din Drăguşeni, care îşi aduce aminte de viteza de derulare a lucrărilor.

Clădirea care ar fi vrut să fie haltă este transformată acum într-o fermă zootehnică, iar bucăţi din calea ferată dispar de la un an la altul.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


“Este o clădire care ar fi trebuit să aibă destinaţia de gară. Aceea a fost dată de CFR în chirie la o familie. Acum … sincer, nu mai ştiu. Calea ferată nu a fost funcţională niciodată. E regretabil. Era bine dacă era funcţională… Nu s-a mai continuat lucrarea şi a rămas la Drăguşeni. Nici nu avea cum să fie funcţională, atâta timp cât nu a fost terminată (…) La momentul de faţă, e cam abandonat”, a declarat fostul secretar al comunei Drăguşeni, Livea Ursolinschi.

Pavel Ignat, fost şef al Staţiei CFR Botoşani, susţine că linia de cale ferată care ar fi trebuit să asigure legătura Iaşi- Săveni- Darabani a fost executată prost în anii ’80, iar din acest motiv a fost abandonată.

 

Foto: (c) Cristian Lupaşcu/AGERPRES


“De la Dângeni la Săveni s-a făcut, dar s-au făcut lucrurile aiurea. A început să se surpe. Era un director la Regionala de Căi Ferate Iaşi care a cerut să se facă repede, pentru că aşa cerea regimul comunist. A circulat trenul de vreo două ori, dar terasamentul a luat-o în scurt timp la vale, că lucrările au fost făcute de mântuială”, a afirmat Pavel Ignat.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending