Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Un nou lot al Drumului Strategic a fost recepționat

Publicat

Publicitate

Lotul 1 al Drumului Strategic, în lungime de 31 de kilometri, a fost recepționat miercuri, 12 iulie 2023. Procedura de recepție a fost efectuată în prezența Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a directorului general al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Est, Vasile Asandei, a membrilor echipei de proiect, a reprezentanților Inspectoratelor de Stat în Construcții din cele două județe, a proiectantului, a constructorilor, a supervizorului, dar și a primarilor comunelor prin care trece acest lot de drum modernizat.

„Exact în urmă cu 2 ani și 2 luni dădeam startul lucrărilor la Lotul 1 al Drumului Strategic. Pe 12 mai 2021, ne angajam într-o cursă contracronometru pentru modernizarea celor 31 de kilometri ce au constituit Lotul 1 al Drumului Strategic. Atunci, puțini mai erau cei care credeau că vom putea recupera timpul pierdut și că vom finaliza cu brio această investiție, finanțată în proporție de 60% din fonduri europene. Împreună, membrii echipei Consiliului Județean, reprezentații ADR Nord-Est, constructorul, supervizorii, diriginții de șantier și proiectantul, am reușit să trecem peste toate obstacolele ivite. Deși am pornit ultimii această investiție majoră, am reușit să avem acum cel mai avansat proiect de infrastructură finanțat din Regiunea de Nord-Est. De aceea, vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la implementarea acestui proiect!”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Comisia de recepție a fost condusă de către vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta, care s-a declarat mulțumit de calitatea lucrărilor. „Am avut parte de constructori foarte buni, care au realizat un drum de calitate, ce satisface cele mai înalte exigențe. Sunt convins că vom avea același rezultat și pe Lotul 2, pentru că s-a muncit și se muncește cu seriozitate și responsabilitate. Prin finalizarea acestor sectoare de drum, creștem șansele de dezvoltare a regiunii de sud a județului”, a declarat Dorin Birta.

Publicitate

Lucrările la Lotul 1 a Drumului Strategic au presupus refacerea în totalitate a fundației și a căii de rulare pe cei 31 de kilometri ce străbat comunele Răuseni, Călărași, Mihălășeni, Dobârceni, Dângeni (județul Botoșani) și Șipote (județul Iași). De asemenea, a fost reabilitat un pod peste râul Jijia, s-au construit 59 de podețe transversale, precum și 90 de podețe tubulare pentru drumurile laterale și accese. În ceea ce privește hidraulica drumului, au fost realizați 32 de kilometri de șanțuri trapezoidale, 35 de kilometri de rigole (carosate, triunghiulare sau de acostament), dar și 5 kilometri de drenuri, care au vizat stabilizarea a două zone cu alunecări de teren.

În cadrul proiectului au fost amenajate 100 de intersecții cu drumurile laterale și un sens giratoriu în centrul comunei Răuseni. În localități au fost realizați peste 11 kilometri de trotuare.

Lucrările au o garanție de 60 de luni și s-au ridicat la 125 de milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro.

Publicitate

„Infrastructura rutieră va rămâne o prioritate pentru echipa pe care o conduc. Vom continua investițiile pe fonduri europene cu realizarea Drumului Vămii, astfel încât să redăm caracterul strategic axei Botoșani – Iași, care va porni din nord, din Vama Rădăuți-Prut, și va face, în sud, conexiunea cu județul Iași. Am demonstrat că acolo unde există voință, putem rezolva problemele importante ale comunității noastre”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Casă din Zăicești, în flăcări din cauza unei candele uitată aprinsă

Publicat

Publicitate

În urmă cu puțin timp, din această cauză, într-o casă din localitatea Zăicești, s-a produs un incendiu. Vecinii au observant că iese fum și au chemat pompierii.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, două  echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat că ardeau bunurile dintr-o cameră și un hol, dar și o parte din acoperișul unei alte case, din apropiere. Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Publicitate

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor, spun pompierii de la Botoșani.

“Pentru înlăturarea pericolului de incendiu, vă mai recomandăm să nu lăsați candelele sau lumânările aprinse nesupravegheate și să le stingeți înainte de a adormi sau de a părăsi locuința”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce fructe NU se consumă împreună. Combinațiile ”interzise” care provoacă mari probleme organismului uman

Publicat

Publicitate

Anumite combinații de fructe pot fi mai dificil de digerat atunci când sunt consumate împreună, din cauza disparităților în procesul de digestie al fiecărui fruct. Așa că întrebarea pe care o punem de multe ori este : Ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele?, relatează alba24.ro.

Iată câteva exemple:

Fructe acide cu fructe dulci

Publicitate

Combinația de fructe acide, cum ar fi citricele (portocale, grapefruit, lămâi) cu fructe dulci (banane, smochine, struguri) poate provoca fermentație și balonare în stomac.

Acest lucru se datorează diferențelor de timp de digerare și de compoziție chimică a acestor fructe.

Fructe cu conținut ridicat de amidon cu fructe acide

Publicitate

Fructele cu conținut ridicat de amidon, cum ar fi bananele și pepenele, nu se combină bine cu fructele acide, deoarece amestecul poate perturba procesul de digestie și poate cauza disconfort gastric.

Fructe uscate cu alte fructe

Fructele uscate, cum ar fi stafidele și caisele uscate, sunt dense în calorii și zaharuri naturale concentrate.

Publicitate

Atunci când sunt consumate împreună cu alte fructe, ele pot rămâne în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp, întârziind procesul de digestie și putând provoca balonare sau disconfort abdominal.

Fructe cu alte alimente

Unele persoane evită să mănânce fructe în combinație cu alte alimente, precum carne, lactate sau carbohidrați, deoarece aceste combinații pot încetini digestia și pot afecta absorbția nutrienților.

Publicitate

Este important să menționăm că reacția la combinația anumitor fructe poate varia de la persoană la persoană.

Pentru unii, anumite combinații pot fi ușor de digerat, în timp ce alții ar putea experimenta disconfort gastric.

În general, este recomandabil să fii atent la modul în care reacționezi la anumite combinații alimentare și să ajustezi dieta în funcție de propriile tale nevoi și sensibilități digestive.

Imagine de Silvia de la Pixabayv

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbatul din Botoșani care și-a ucis soția în scara blocului a fost trimis în judecată în stare de arest

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului P.F., în vârstă de 54 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „violență în familie în forma omorului calificat”, „nerespectarea ordinului de protecție” și „amenințare”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a transmis într-un comunicat de presă să s-a reţinut că, în data de 20.03.2024, în jurul orei 20.00, pe fondul unor relații conjugale tensionate, inculpatul, înarmat cu un cuțit, s-a deplasat la imobilul în care locuia soția sa, P.M., deși împotriva sa era emis un ordin de protecție în acest sens, a așteptat victima în holul blocului și a înjunghiat-o, cauzându-i leziuni incompatibile cu viața, și, în aceleași împrejurări, i-a adresat amenințări cu acte de violență și moartea fiicei sale, P.B.D., care a încercat să intervină în apărarea mamei sale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poşta Română a început deja distribuirea pensiilor pentru luna mai

Publicat

Publicitate

Compania Naţională ,,Poşta Română” (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor de Paşte, suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind de peste 9,3 miliarde de lei, a anunţat, sâmbătă, operatorul poştal naţional, relatează agerpres.ro.

“Printr-un efort conjugat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Finanţelor, Casei Naţionale de Pensii, cât şi al partenerilor noştri din domeniul bancar, pensiile aferente lunii mai vor fi distribuite în avans de către poştaşi, începând de astăzi. Ne dorim să le putem aduce această mulţumire clienţilor noştri, pensionari, de a avea pensiile cât mai devreme, ca să se poată bucura, aşa cum este normal, de sărbătorile de Paşte în linişte, alături de familie şi cei dragi”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Conform unui comunicat transmis de Poşta Română, pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, este virată către CNPR suma de 1,961 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339,359 milioane de lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6,346 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683,898 milioane de lei din bugetul de stat.

Publicitate

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la peste 9,331 miliarde de lei.

Compania Naţională ,,Poşta Română” este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending