Connect with us

Eveniment

FOTO: Taina Sfântului Maslu la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujbă care a marcat debutul rânduielilor specifice hramului

Publicat

Publicitate

La biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni s-a săvârșit, duminică, Taina Sfântului Maslu, în sobor, o adevărată sărbătoare a satului, dacă se ia în calcul apropiatul hram, la care se adaugă prilej de mare bucurie pentru că anul acesta  se împlinesc 85 de ani de când a fost pusă piatra de temelie.

La invitația părintelui Nicolae-Cristian Cărăușu a fost prezent în mijlocul credincioșilor părintele Toma Burdulea, parohul Bisericii  „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Drislea, recunoscut pentru blândețea cu care păstorește credincioșii din acea zonă. Astfel, după ce au trăit dimineață momente înălțătoare la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și s-au învrednicit de Taina Sfintei Împărtășanii, credincioșii din Stăuceni s-au rugat numeroși  împreună cu preoții la Taina Sfântului Maslu pentru sănătatea lor și a apropiaților, pentru pace și coborârea harului lui Dumnezeu peste întreaga lume. De asemenea, toți cei prezenți au îngenuncheat în fața lui Dumnezeu, cerând milă și ploaie peste pământul însetat.

La finalul slujbei, părintele Toma Burdulea a adresat un cuvânt de învățătură, explicând credincioșilor prezenți că pe lângă sănătatea trupească e nevoie și de sănătate spirituală, iar aceasta se obține printr-o cercetare amănunțită, în Taina Mărturisirii, a păcatelor și patimilor care nu îl lasă pe om să înainteze în viața duhovnicească și îl îndepărtează de Dumnezeu.

„Fraților, am săvârșit și rugăciuni pentru ca Dumnezeu să dea rouă asupra pământului. Vedem cât de greu este pentru noi, cei cuvântători, această lipsă a apei potabile. Vedem animalele, cum gâfâie săracele și dacă ar avea gură ar striga și ele spre Dumnezeu. Vedem câte face Dumnezeu pentru noi…în schimb trebuie să se trezească conștiința noastră…Ce facem noi pentru Dumnezeu? La fiecare slujbă ne rugăm: Dă, Doamne. dă, Doamne, dă, Doamne! Oare nu trebuie să îi aducem rugăciune de mulțumire: slavă lui Dumnezeu pentru toate? Iată, cu bunătate a revărsat și asupra frățiilor voastre, astăzi,în Postul Sfintei Marii, în zi de post, în zi de Sfântă Liturghie și Sfânta Împărtășanie și Taina vindecării trupești, dar și a vindecării sufletești. Dumnezeu spune: Îndrăzniți, fraților, veniți către Mine! Și dacă Bunul Dumnezeu ne cheamă către El, la fel trebuie și noi să facem ca fiul risipitor: „Acum mă voi scula și mă voi duce la Tatăl meu cel Ceresc, voi pune început bun mântuirii, mă voi ruga pentru binele familiei mele, voi ierta pe vrajmașii mei și pe dușmanul meu care mi-a făcut rău, mă rog la Dumnezeu să mă îndrepte și poate atunci Dumnezeu se milostivește asupra noastră”, a spus părintele Toma Burdulea.

Slujba de duminică seară a marcat începutul rânduielii specifice sărbătorii hramului satului Stăuceni.

„Miercuri seară slujim la slujba Privegherii, în cadrul căreia se va cânta Prohodul Maicii Domnului. Joi dimineață, se va săvârși rânduiala de hram, sfârșindu-se cu Parastasul ctitorilor”, a precizat părintele paroh Nicolae-Cristian Cărăușu.

Publicitate

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este amplasată în centrul satului în imediata apropiere a primăriei Comunei Stăuceni.

Înainte de anul 1850, exista o bisericuţă din lemn în partea de est a satului, care a fost mutată în alt loc. În acest an, locuitorii satului în frunte cu preoţii Dimitrie Giurcă şi Iordache Petrovici au construit un nou locaş pe acelaşi loc unde fusese bisericuţa din lemn. Biserica a fost restaurată în anul 1877 apoi reparată în anii 1913 şi 1925.

Din cauza fundaţiei slabe şi alunecării terenului, în anul 1939, Mitropolia dispune închiderea bisericii.

La data de 20 august 1939 se pune piatra de temelie a actualei biserici, din iniţiativa preotului I. Popovici. Izbucnirea celui de al doilea război mondial a făcut ca lucrările să stagneze. Lucrările sunt reluate abia în anul 1949 de preotului D. Cârnici. Biserica a fost imediat terminată şi în anul 1951 a fost sfinţită de IPS. Sebastian.

Preotul paroh este Nicolae Cristian Cărăușu, din 2017 până în prezent.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr în scădere cu 2,45% față de primele patru luni din 2024.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 170 insolvențe (minus 23,42%), Cluj – 160 insolvențe (minus 17,10%), Ilfov -116 (plus 20,83%), Timiș – 98 (minus 32,41%) și Prahova – 79 (plus 12,86%).

La polul opus, cele mai puțini cazuri de insolvență au fost consemnate în județele Harghita, respectiv 5 (la fel ca în perioada ianuarie-aprilie 2024), Covasna – 9 (minus 40%), Teleorman – 10 (minus 47,37%), Vaslui – 11 (minus 15,38%) și Gorj – 14 (minus 36,36).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 555 (minus 18,04% comparativ cu primele patru luni din 2024), construcții – 433 (minus 17,21%), transport și depozitare – 269 (plus 0,37%) și industria prelucrătoare – 231 (minus 19,51%).

În aprilie 2025, au fost înregistrate 586 insolvențe, cele mai multe în București (108) și în județele Cluj (53), Bihor (41), Ilfov (31) și Timiș (26). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață”, scrie Economedia.

Concret, Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale, mai scriu jurnaliștii publicației.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.

România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.

Publicitate

În aceste condiții, Nicușor Dan trebuie să numească un premier imediat după învestire.

Acesta va trebui să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar pentru a evita suspendarea fondurilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost centralizate datele din 19.924 de secții de votare, reprezentând 99,89%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 11.635.741, reprezentând 64,72% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Totalul voturilor valabil exprimate este de 11.501.493, reprezentând 98,85% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Totalul voturilor nule este de 134.178, reprezentând 1,5% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Procesul de înlocuire a tehnologiei 3G se desfășoară în etape la nivel național și este planificat să fie finalizat până la data de 1 iulie 2025.

Operatorul evidențiază multiplele avantaje ale rețelei 4G, descriind-o ca fiind mai modernă, mai fiabilă și capabilă să ofere servicii mai stabile, cu mai puține discontinuități. În plus, migrarea va contribui la reducerea consumului de energie în rețea și a amprentei de carbon, sprijinind astfel eforturile pentru un mediu mai curat.

Un aspect important subliniat de companie este faptul că trecerea de la rețeaua 3G la 4G nu va implica nicio modificare a contractelor existente cu abonații sau a valorii serviciilor aferente acestora.

Pentru clienții Vodafone care utilizează deja rețelele 4G sau 5G, închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending