Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Taina Sfântului Maslu la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujbă care a marcat debutul rânduielilor specifice hramului

Publicat

Publicitate

La biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni s-a săvârșit, duminică, Taina Sfântului Maslu, în sobor, o adevărată sărbătoare a satului, dacă se ia în calcul apropiatul hram, la care se adaugă prilej de mare bucurie pentru că anul acesta  se împlinesc 85 de ani de când a fost pusă piatra de temelie.

La invitația părintelui Nicolae-Cristian Cărăușu a fost prezent în mijlocul credincioșilor părintele Toma Burdulea, parohul Bisericii  „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Drislea, recunoscut pentru blândețea cu care păstorește credincioșii din acea zonă. Astfel, după ce au trăit dimineață momente înălțătoare la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și s-au învrednicit de Taina Sfintei Împărtășanii, credincioșii din Stăuceni s-au rugat numeroși  împreună cu preoții la Taina Sfântului Maslu pentru sănătatea lor și a apropiaților, pentru pace și coborârea harului lui Dumnezeu peste întreaga lume. De asemenea, toți cei prezenți au îngenuncheat în fața lui Dumnezeu, cerând milă și ploaie peste pământul însetat.

La finalul slujbei, părintele Toma Burdulea a adresat un cuvânt de învățătură, explicând credincioșilor prezenți că pe lângă sănătatea trupească e nevoie și de sănătate spirituală, iar aceasta se obține printr-o cercetare amănunțită, în Taina Mărturisirii, a păcatelor și patimilor care nu îl lasă pe om să înainteze în viața duhovnicească și îl îndepărtează de Dumnezeu.

Publicitate

„Fraților, am săvârșit și rugăciuni pentru ca Dumnezeu să dea rouă asupra pământului. Vedem cât de greu este pentru noi, cei cuvântători, această lipsă a apei potabile. Vedem animalele, cum gâfâie săracele și dacă ar avea gură ar striga și ele spre Dumnezeu. Vedem câte face Dumnezeu pentru noi…în schimb trebuie să se trezească conștiința noastră…Ce facem noi pentru Dumnezeu? La fiecare slujbă ne rugăm: Dă, Doamne. dă, Doamne, dă, Doamne! Oare nu trebuie să îi aducem rugăciune de mulțumire: slavă lui Dumnezeu pentru toate? Iată, cu bunătate a revărsat și asupra frățiilor voastre, astăzi,în Postul Sfintei Marii, în zi de post, în zi de Sfântă Liturghie și Sfânta Împărtășanie și Taina vindecării trupești, dar și a vindecării sufletești. Dumnezeu spune: Îndrăzniți, fraților, veniți către Mine! Și dacă Bunul Dumnezeu ne cheamă către El, la fel trebuie și noi să facem ca fiul risipitor: „Acum mă voi scula și mă voi duce la Tatăl meu cel Ceresc, voi pune început bun mântuirii, mă voi ruga pentru binele familiei mele, voi ierta pe vrajmașii mei și pe dușmanul meu care mi-a făcut rău, mă rog la Dumnezeu să mă îndrepte și poate atunci Dumnezeu se milostivește asupra noastră”, a spus părintele Toma Burdulea.

Slujba de duminică seară a marcat începutul rânduielii specifice sărbătorii hramului satului Stăuceni.

„Miercuri seară slujim la slujba Privegherii, în cadrul căreia se va cânta Prohodul Maicii Domnului. Joi dimineață, se va săvârși rânduiala de hram, sfârșindu-se cu Parastasul ctitorilor”, a precizat părintele paroh Nicolae-Cristian Cărăușu.

Publicitate

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este amplasată în centrul satului în imediata apropiere a primăriei Comunei Stăuceni.

Înainte de anul 1850, exista o bisericuţă din lemn în partea de est a satului, care a fost mutată în alt loc. În acest an, locuitorii satului în frunte cu preoţii Dimitrie Giurcă şi Iordache Petrovici au construit un nou locaş pe acelaşi loc unde fusese bisericuţa din lemn. Biserica a fost restaurată în anul 1877 apoi reparată în anii 1913 şi 1925.

Publicitate

Din cauza fundaţiei slabe şi alunecării terenului, în anul 1939, Mitropolia dispune închiderea bisericii.

La data de 20 august 1939 se pune piatra de temelie a actualei biserici, din iniţiativa preotului I. Popovici. Izbucnirea celui de al doilea război mondial a făcut ca lucrările să stagneze. Lucrările sunt reluate abia în anul 1949 de preotului D. Cârnici. Biserica a fost imediat terminată şi în anul 1951 a fost sfinţită de IPS. Sebastian.

Preotul paroh este Nicolae Cristian Cărăușu, din 2017 până în prezent.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O casă din localitatea George Coșbuc a fost în pericol, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea George Coșbuc a fost în pericol, în această dimineață, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.

Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperiș.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum necurățat de funingine.

Publicitate

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Publicitate

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Citeste mai mult

Eveniment

Când pot fi observate ploi de stele, „mingi de foc” și alte fenomene pe cerul României

Publicat

Publicitate

Evenimente astronomice din luna noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul României. Este vorba despre curenții de meteori  Tauridele de nord și Leonidele, informează alba24.ro.Curentul de meteori Tauride de Nord este activ între 20 octombrie – 10 decembrie 2024.

Sunt formați din material mai greu, pietricele, în loc de boabe de praf, numite mingi sau bile de foc. În apariţia lor s-a observat o creştere la o periodicitate de şapte ani.

În 2024, Tauridele ating vârful maxim în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, când Luna va fi plină 79%.

Publicitate

În 2008 şi 2015 au produs o activitate remarcabilă de mingi de foc, potrivit imo.net, citat de Agerpres.

Tauridele sunt, de fapt, două averse separate, cu o componentă în Sud şi una în Nord. Tauridele de Sud provin din cometa Encke, în timp ce Tauridele de Nord provin de la asteroidul 2004 TG10, posibil un fragment mare din Encke datorită parametrilor orbitali similari. Ele sunt numite după punctul lor radiant din constelaţia Taurului, de unde s-a observat că provin.

Curentul de meteori Leonide
Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001. Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024.

Publicitate

Ajunge la maximum de manifestare în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2024. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră. În acea noapte, luna va fi plină 98%.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră. Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră.

Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori densi de resturi până în 2099. Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Publicitate

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)
14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

(P) ANI trebuie să răspundă de urgență suspiciunilor de incompatibilitate în privința lui Valeriu Iftime

Publicat

Publicitate

Botoșaniul a intrat într-un nou trend galben. Trend promovat de Nicolae Ciucă, care și-a impus ca și imagine pe amatorul și începătorul (doar din vorbe) om politic, Valeriu Iftime.

De câteva zile, liderul PNL Botoșani și-a preluat mandatul la șefia Consiliului Județean, deși, după cum arată foarte clar informațiile publice, se află într-o stare suspectă de incompatibilitate, având în derulare peste 7.800 de contracte cu statul, în valoare totală de peste 3 miliarde de euro.

Șocul nu este provocat de contracte sau valoarea acestora, ci de tupeul fără limite, probabil preluat de la șeful său de partid. Valeriu Iftime spune că a reușit să fenteze legea, prin cedarea firmelor pe care le deține către cei doi fii ai săi, deși legea nu le permite nici rudelor de gradul I să aibă afaceri cu instituțiile statului.

Publicitate

Ar putea să facă domnul Iftime trafic de influență pentru câștigarea licitațiilor publice de către copiii săi? Sigur că ar putea!

Tocmai de aceea se află în stare de incompatibilitate, iar ANI ar trebui să intervină urgent și să clarifice întreaga situație!

Se pare că pe domnul Iftime l-au părăsit principiile și bunul simț, profesionalismul, și se scufundă din ce în ce mai tare în mocirlă. Probabil că fotbalul nu mai este așa atractiv, sau disperarea promisiunilor pe care le-a făcut în spatele ușilor închise ale partidului își cer tributul. Nimic nu este gratis.

Publicitate

România nu are nevoie de astfel de specimene în funcții de conducere. Din cauza acestor oameni, micii antreprenori, oameni corecți, fără pile la stat, nu au nicio șansă în câștigarea licitațiilor publice, iar dezvoltarea județului Botoșani și a României are de suferit.

Material realizat de S.C. MODERN ART DESIGN S.R.L. la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 11240014

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist

Publicat

Publicitate

Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist erau din Persia şi au vieţuit în vremea domniei regelui Sapor al 2-lea (309-379), cel care a început prigonirea creştinilor. În acel timp, printre oamenii care aveau ascultări la curtea împăratului se aflau în taină şi creştini.

Dintre sfinţii pomeniţi astăzi, apropiaţi ai împăratului erau Achindin, Pigasie şi Anempodist, oameni de frunte şi tari în credinţă. Deci, au fost pârâţi aceştia trei că sunt creştini şi că pe mulţi alţii îi aduc la credinţa în Domnul Iisus Hristos.

Pentru aceasta, pe când sfinţii se aflau în rugăciune, păgânii i-au prins şi, legându-i cu funii, i-au dus înaintea lui Sapor. Mărturisind cu mult curaj că sunt creştini, au fost bătuţi cu toiege ghimpoase, apoi au fost spânzuraţi şi arşi pe coaste cu făclii aprinse, după care au fost întinşi pe paturi de fier arse în foc. Dar sfinţii au rămas, prin harul lui Dumnezeu, nevătămaţi şi prin rugăciune au dărâmat un idol de seamă al perşilor. Atunci, au fost băgaţi în găleţi cu smoală şi cu plumb topit, apoi au fost aruncaţi în mare.

Publicitate

Şi din toate acestea scăpând nevătămaţi, sfinţii au adus la credinţă şi pe alţi curteni de seamă, ca Aftonie şi Elpidifor, acesta fiind cel dintâi din sfatul regelui. Slăvind pe Dumnezeu, li s-au tăiat capetele, împreună cu alţi 7.000, în frunte cu însăşi mama regelui. Achindin, Pigasie şi Anempodist, fiind aruncaţi într-o groapă cu fiare sălbatice, după mai multe zile au fost scoşi întregi de acolo, căci fiarele nu s-au atins de ei. Văzând păgânii că în nici un fel nu îi pot întoarce de la credinţa lor, i-au închis într-un cuptor ars în foc şi astfel fericiţii au primit cununa mucenicilor din mâinile Mântuitorului Iisus Hristos.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending