Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Tabăra prieteniei”, o poveste scrisă de zeci de elevi de la trei școli din Botoșani. Proiectul continuă

Publicat

Publicitate

Zeci de copii, din trei comune din județ, au avut parte de momente memorabile și de bucurii de neuitat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui proiect care tinde spre continuitate, „Tabăra prieteniei”. Inițiativa, care are girul Inspectoratului Școlar Botoșani, implică ca parteneri școlile din Blândești, Unțeni și Gorbănești. Anul acesta, gazda evenimentului dedicat copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a a fost Școala Gimnazială Nr.1 din Blândești.

Activitățile din cadrul taberei fost structurate pe mai multe etape, în cadrul cărora elevii au fost provocați să facă o introspecție în propriile suflete pentru a evoca anumite trăiri, pentru a scoate la iveală năzuințe care le-ar putea contura viitorul. Grupele de lucru au primit nume tematice: „Curaj”, „Încredere”, „Bucurie” și câte un minijurnal în care să noteze, cu sinceritate absolută, idei, impresii și soluții cu privire la desfășurarea anului școlar care se încheie.

„Au primit un minijurnal în care să facă inventarul anului școlar care se încheie, să menționeze, de exemplu, un obstacol, cel mai dificil lucru, un prieten nou pe care și l-au făcut, un lucru nou încercat, o reușită a lor, cea mai amuzantă amintire, și multe altele”, ne-a dezvăluit directorul Școlii Blândești, profesoara Elena Tănasă.

O parte interesantă a taberei a constituit-o activitatea sportivă, unde zecile de elevi au avut nevoie de curaj și de încredere pentru că bucuria a fost la ea acasă. Fiecare a primit câte un tricou din partea organizatorilor care la final a fost „inscripționat” cu mesaje motivante, scrise inclusiv de directoarea școlii.

Profesorul de religie al Școlii Blândești, George Brânzei, s-ar putea spune că a fost sufletul activității. În calitatea sa de coordonator și-a dorit ca totul să meargă pe roate, sprijinit de colegii devotați. „Astăzi, dorul de copilărie și-a făcut simțită prezența în cel mai inedit mod la Blândești. Școala de aici și-a dat mâna cu școlile din Gorbănești și Unțeni și au transformat această zi într-o filă de poveste ce va fi pusă la loc de cinste în inimile copiilor claselor a VII-a și a VIII-a ce au făcut un tot al prieteniei numărând aproximativ 60 de suflete. Sunt recunoscător echipei cu care am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect minunat și mă plec în fața acestor oameni minunați: -Părintele Cosmin și soția sa Ecaterina, oameni de care mă leagă o prietenie de mai bine de 10 ani și care sunt mereu un model de curaj și optimism. Doamnele Consilier Școlar Laura și Andreea-Alexandra, tinere cadre cu o voință incredibilă de a face bine, de a face de calitate. Domnul Robert, Profesor de educație fizica la Școala Gimnazială nr.1 Unțeni, cel care a fost promotor al activității sportive. În final, nu uităm de inima acestei tabere, Doamna Director Tanasa Elena care a pus, nu doar ștampile, ci și suflet în toată buna organizare a lucrurilor. Mulțumim Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Botoșani pentru activitatea atât de frumoasă oferita în dar copiilor. Mulțumim SC Angelus SRL, La Strada, Wenge și Paul’s Pizza pentru masa copiilor. Mulțumim Carrefour Botoșani pentru dulciurile dăruite la final de zi. Nu ne place, dar este necesar să precizăm că această activitate a fost realizată din fondurile proprii ale echipei. Acestea au acoperit cheltuielile materialelor didactice și a realizării unui ambient corespunzător. Astfel s-a scris povestea: Tabăra Prieteniei La mulți ani tuturor, raze ale Harului ce ne sunteți pildă de iubire și frumos!”, a scris profesorul de religie George Brânzei pe pagina sa de facebook.

Demonstrația pompierilor

Publicitate

În ultima parte a activităților, pompierii botoșăneni le-au dăruit elevilor de la Școlile Gimnaziale din Blândești, Gorbănești și Unțeni un cadou cu totul special: „model de urmat”. Aceștia au răspuns invitației de a participa la proiectul „Tabăra Prieteniei”, organizat de cele trei instituții de învățământ, pentru a-i ajuta pe tineri să-și aleagă o carieră. Pompierii le-au împărtășit experiențele trăite de-a lungul anilor, le-au vorbit despre avantajele și riscurile acestei meserii și le-au explicat pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator.

A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.

Iar pentru a-i familiariza cu ce trebuie să facă un salvator, le-au prezentat o autospecială de stingere și autospeciala pirotehnică și le-au arătat cu funcționează fiecare accesoriu, în parte. Totodată, i-au angrenat în exerciții demonstrative pentru a le testa rapiditatea, îndemânarea, spiritul de echipă, rezistența fizică și psihică, calități de bază ale unui pompier. Nu au lipsit nici sfaturile legate de prevenirea situațiilor de urgență. Specialiștii ISU Botoșani le -au spus și ce trebuie să facă în cazul în care viața lor sau a celor dragi le este pusă în pericol.

Publicitate

 

La finalul activităților, elevii participanți au primit câte un pachet consistent de dulciuri din partea sponsorilor.

În loc de epilog

Luni dimineață, elevii care au participat la „Tabăra prieteniei” au dus în băncile de la școală și în mijlocul colegilor spiritul activităților în care au fost antrenați. Poveștile nu au contenit, iar ca o dovadă a bucuriei care încă persistă au venit la ore îmbrăcați în tricourile pe care au primit „autografe” de la profesori și chiar elevi cu care au legat noi prietenii. „Le-am spus: Hai, că astăzi merge, dar de mâine nu mai veniți așa”, a zâmbit directorul Școlii din Blândești, Elena Tănasă.

Potrivit proiectului, „Tabăra prieteniei” își mută „sediul” bucuriei anul care vine, locația urmând a fi aleasă între celelalte două comune rămase, astfel că din gazdă binevoitoare Școala Blândești va ajunge oaspete.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Patru, Doamne și TOȚI patru: Și ultimul din cei patru bărbați căzuți în bazinul de la Fabrica de Cașcaval de la Ibănești a murit

Publicat

Publicitate

Și ultimul dintre cei patru oameni care au căzut astăzi în bazinul de decantare de la fabrica de cașcaval de la Ibănești a murit în această după amiază la Iași, după ce a fost transportat cu un elicopter SMURD în încercarea de a fi salvat.

Viorel Secrieru era ultimul din cei patru și a murit după ce medicii ieșeni au făcut eforturi ore în șir pentru a-l salva.

Patronul firmei, Radu Tudose, apoi Valeriu Bulubenchi și Mitică Racu, sunt ceilalți trei care au murit în cursul după amiezii de astăzi, în ziua de Rusalii, la Ibănești.

Cele patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 și 56 de ani, au fost scoase din bazinul de decantare de la Fabrica de Cașcaval de la Ibănești în jurul orelor amiezii de către pompieri și preluate de echipajele medicale aflate la fața locului.

Una dintre victime era conștientă și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, o alta a fost transportată urgent la Iași cu un elicopter SMURD, în timp ce alte două persoane au murit pe loc.

Până la orele serii însă, toți patru au murit.

Publicitate

Cazul este cercetat în prezent de organele de cercetare penală și de Inspecția Muncii Botoșani.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici: Dramă la fabrica de cașcaval de la Ibănești. Patru bărbați au căzut în bazinul de decantare. Doi au murit pe loc 

Citeste mai mult

Eveniment

23-24 iunie, NOAPTEA de Sânziene: Ce se întâmplă cu dorințele puse în această noapte. Tradiții și superstiții

Publicat

Publicitate

Noaptea de Sânziene are loc între 23 și 24 iunie și este legată de sărbătorirea solstițiului de vară. Aceasta este o sărbătoare românească străveche, plină de tradiții și superstiții, combinând credințe ancestrale cu practici creștine, care continuă să fie respectate și celebrate în multe părți ale României. Sânzienele reflectă legătura profundă a oamenilor cu natura și dorința de a aduce prosperitate și noroc în viața cotidiană, relatează alba24.ro. Ele nu reprezintă doar o simplă sărbătoare, ci și o ocazie de a celebra frumusețea și misterul lumii înconjurătoare.

Noaptea de Sânziene este considerată a fi o noapte magică și mistică, în care se crede că forțele supranaturale sunt la lucru. Sânzienele, după cum sugerează și numele, reprezintă personaje mitice feminine, adesea descrise ca fiind femei tinere și frumoase cu puteri magice.

Tradițiile asociate cu Noaptea de Sânziene pot varia în funcție de regiune, dar unele obiceiuri comune includ adunarea și legarea coroanelor de flori, în special de sânziene (flori galbene), dansuri în jurul focurilor de tabără, cântece și povestiri populare.

Se spune că fetele și femeile care participă la aceste ritualuri pot avea parte de noroc în dragoste și căsătorie.

Această sărbătoare își are originile în tradițiile și credințele precreștine și este adesea asociată cu venerarea naturii, fertilitatea și ritualurile legate de trecerea în noul an agricol.

Este important de menționat că tradițiile și semnificațiile specifice ale Noptii de Sânziene pot varia în funcție de regiune și de practicile culturale locale.

Publicitate

Ce Sunt Sânzienele?

Sânzienele, cunoscute și sub numele de Drăgaica în anumite regiuni ale României, reprezintă o sărbătoare tradițională românească, celebrată pe 24 iunie.

Această sărbătoare este legată de solstițiul de vară și are rădăcini adânci în credințele și ritualurile precreștine. Numele „Sânziene” provine de la zeița agrară romană Sancta Diana, care era considerată protectoarea naturii și a recoltelor.

Sânzienele și Noaptea de Sânziene sunt strâns legate de ciclurile naturii și solstițiul de vară, care în sine are o semnificație specială. Această perioadă de trecere și transformare a anotimpurilor creează o atmosferă de mister și energie în jurul evenimentului.

Publicitate

Tradiții de Sânziene

Sânzienele sunt marcate de o serie de tradiții și ritualuri care variază de la o regiune la alta, dar care au în comun celebrarea naturii și a fertilității.

Tradițiile asociate cu Noaptea de Sânziene implică adesea ritualuri și practici magice, cum ar fi adunarea și legarea coroanelor de flori, dansurile în jurul focurilor de tabără și cântecele speciale.

Aceste acțiuni pot crea o atmosferă mistică și misterioasă în timpul sărbătorii.

Culegerea Florilor de Sânziene:

În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele tinere culeg flori de sânziene (Galium verum), considerate magice și purtătoare de noroc. Florile sunt împletite în coronițe și purtate pe cap sau aruncate pe acoperișurile caselor pentru a aduce belșug și sănătate.

Dansul Drăgaicelor:

În unele zone, grupuri de fete, numite „Drăgaice”, îmbrăcate în costume tradiționale și împodobite cu flori, dansează și cântă pe câmpuri. Se crede că dansul lor ajută la fertilitatea pământului și a animalelor.

Drăgaica este adesea asociată cu obiceiuri și tradiții agricole specifice, iar în unele regiuni ale României este celebrată în special în zonele rurale.

În timpul acestei sărbători, fetele și femeile se adună și formează grupuri în care dansează, cântă și se rotesc în jurul unui băț sau al unui copac, într-un dans ritualic numit „Hora Drăgaicelor”.

Dansul este însoțit de cântece tradiționale și de decorarea cu flori a fetelor.

Această sărbătoare are origini vechi, îmbinând elemente pagane și creștine, și reprezintă un moment de legătură între lumea oamenilor și lumea spirituală.

Se crede că în această perioadă puterile supranaturale sunt mai puternice și că natura este în plină înflorire.

Tradițiile și practicile specifice ale sărbătorii Drăgaica pot varia, dar ideea de bază a venerării fertilității și a solstițiului de vară este comună în toate acestea.

Focuri de Sânziene:

Focurile de Sânziene sunt aprinse în unele comunități pentru a alunga spiritele rele și pentru a proteja recoltele. Tinerii sar peste focuri, un gest simbolic care semnifică purificarea și protecția împotriva bolilor.

Superstiții de Sânziene

Sânzienele sunt înconjurate de numeroase superstiții, multe dintre ele având la bază credința în puterile magice ale acestei nopți.

Împlinirea Dorințelor:

Se spune că dorințele puse în noaptea de Sânziene se împlinesc. De aceea, oamenii își scriu dorințele pe bucăți de hârtie pe care le ard în focul de Sânziene sau le pun sub pernă.

Visul prevestitor:

Fetele tinere își pun sub pernă flori de sânziene în speranța că își vor visa ursitul. Se crede că visele din această noapte sunt prevestitoare și pot dezvălui viitorul.

Puterea vindecătoare a Sânzienelor:

Florile de sânziene sunt considerate a avea puteri vindecătoare. Ceaiurile și infuziile făcute din aceste flori sunt folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Totodată, se spune că scăldatul în roua de pe flori în dimineața de Sânziene aduce sănătate și frumusețe.
Protecția Gospodăriilor:

Coronițele de sânziene sunt agățate la ferestre și uși pentru a proteja gospodăriile de rele și de duhurile necurate. De asemenea, aceste coronițe sunt puse în grajduri pentru a proteja animalele.

Citeste mai mult

Eveniment

Viteza de circulaţie a trenurilor LIMITATĂ de Codul Roşu de caniculă. CFR Călători, precizări pentru călători

Publicat

Publicitate

Viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă între 30-50 km/h, urmare a avertizărilor de vreme rea emise de ANM.  CFR Călători arată că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare instalaţiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilaţie, relatează mediafax.ro.

„CFR Călători informează că urmare a temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius care se vor înregistra pe raza mai multor judeţe, aflate sub incidenţa celor două avertizări de temperaturi caniculare de cod roşu şi cod portocaliu, viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă între 30-50 km/h. Circulaţia trenurilor se va desfăşura în condiţii de siguranţă, cu reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor, deoarece la nivelul şinei temperatura ajunge şi chiar depăşeşte 50-80 de grade Celsius”, transmite CFR Călători.

Potrivit sursei citate, restricţiile de viteză aplicate pe calea ferată în zona afectată se vor menţine în intervalul de valabilitate a codului roşu şi portocaliu de vreme severă în vigoare.

„În acest context, CFR S.A. – managerul infrastructurii, aplică restricţii de viteză, ceea ce generează întârzieri în circulaţia trenurilor pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF Bucureşti, Craiova, Timişoara, Iaşi, Galaţi şi Braşov. Această măsură aplicată de managerul infrastructurii este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi este luată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România. Reamintim că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare care se înregistrează la nivelul şinei şi cutiei materialului rulant, instalaţiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilaţie”, se mai arată în comunicat.

În condiţiile utilizării întregului parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi în vederea adaptării capacităţii de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie şi să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de temperaturi ridicate şi chiar caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 iunie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 iunie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 iunie 2024:

Loto 6/49: 41, 39, 47, 6, 30, 44

Loto 5/40: 27, 40, 28, 7, 33, 11

Joker:  16 / 1, 36, 28, 16, 10

Noroc: 4 2 0 5 7 4 9

Publicitate

Noroc Plus: 8 8 1 3 8 4

Super Noroc: 6 0 1 4 6 1

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending