Zeci de copii, din trei comune din județ, au avut parte de momente memorabile și de bucurii de neuitat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui proiect care tinde spre continuitate, „Tabăra prieteniei”. Inițiativa, care are girul Inspectoratului Școlar Botoșani, implică ca parteneri școlile din Blândești, Unțeni și Gorbănești. Anul acesta, gazda evenimentului dedicat copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a a fost Școala Gimnazială Nr.1 din Blândești.
Activitățile din cadrul taberei fost structurate pe mai multe etape, în cadrul cărora elevii au fost provocați să facă o introspecție în propriile suflete pentru a evoca anumite trăiri, pentru a scoate la iveală năzuințe care le-ar putea contura viitorul. Grupele de lucru au primit nume tematice: „Curaj”, „Încredere”, „Bucurie” și câte un minijurnal în care să noteze, cu sinceritate absolută, idei, impresii și soluții cu privire la desfășurarea anului școlar care se încheie.
„Au primit un minijurnal în care să facă inventarul anului școlar care se încheie, să menționeze, de exemplu, un obstacol, cel mai dificil lucru, un prieten nou pe care și l-au făcut, un lucru nou încercat, o reușită a lor, cea mai amuzantă amintire, și multe altele”, ne-a dezvăluit directorul Școlii Blândești, profesoara Elena Tănasă.
O parte interesantă a taberei a constituit-o activitatea sportivă, unde zecile de elevi au avut nevoie de curaj și de încredere pentru că bucuria a fost la ea acasă. Fiecare a primit câte un tricou din partea organizatorilor care la final a fost „inscripționat” cu mesaje motivante, scrise inclusiv de directoarea școlii.
Profesorul de religie al Școlii Blândești, George Brânzei, s-ar putea spune că a fost sufletul activității. În calitatea sa de coordonator și-a dorit ca totul să meargă pe roate, sprijinit de colegii devotați. „Astăzi, dorul de copilărie și-a făcut simțită prezența în cel mai inedit mod la Blândești. Școala de aici și-a dat mâna cu școlile din Gorbănești și Unțeni și au transformat această zi într-o filă de poveste ce va fi pusă la loc de cinste în inimile copiilor claselor a VII-a și a VIII-a ce au făcut un tot al prieteniei numărând aproximativ 60 de suflete. Sunt recunoscător echipei cu care am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect minunat și mă plec în fața acestor oameni minunați: -Părintele Cosmin și soția sa Ecaterina, oameni de care mă leagă o prietenie de mai bine de 10 ani și care sunt mereu un model de curaj și optimism. Doamnele Consilier Școlar Laura și Andreea-Alexandra, tinere cadre cu o voință incredibilă de a face bine, de a face de calitate. Domnul Robert, Profesor de educație fizica la Școala Gimnazială nr.1 Unțeni, cel care a fost promotor al activității sportive. În final, nu uităm de inima acestei tabere, Doamna Director Tanasa Elena care a pus, nu doar ștampile, ci și suflet în toată buna organizare a lucrurilor. Mulțumim Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Botoșani pentru activitatea atât de frumoasă oferita în dar copiilor. Mulțumim SC Angelus SRL, La Strada, Wenge și Paul’s Pizza pentru masa copiilor. Mulțumim Carrefour Botoșani pentru dulciurile dăruite la final de zi. Nu ne place, dar este necesar să precizăm că această activitate a fost realizată din fondurile proprii ale echipei. Acestea au acoperit cheltuielile materialelor didactice și a realizării unui ambient corespunzător. Astfel s-a scris povestea: Tabăra Prieteniei La mulți ani tuturor, raze ale Harului ce ne sunteți pildă de iubire și frumos!”, a scris profesorul de religie George Brânzei pe pagina sa de facebook.
Demonstrația pompierilor
Publicitate
În ultima parte a activităților, pompierii botoșăneni le-au dăruit elevilor de la Școlile Gimnaziale din Blândești, Gorbănești și Unțeni un cadou cu totul special: „model de urmat”. Aceștia au răspuns invitației de a participa la proiectul „Tabăra Prieteniei”, organizat de cele trei instituții de învățământ, pentru a-i ajuta pe tineri să-și aleagă o carieră. Pompierii le-au împărtășit experiențele trăite de-a lungul anilor, le-au vorbit despre avantajele și riscurile acestei meserii și le-au explicat pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator.
A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.
Iar pentru a-i familiariza cu ce trebuie să facă un salvator, le-au prezentat o autospecială de stingere și autospeciala pirotehnică și le-au arătat cu funcționează fiecare accesoriu, în parte. Totodată, i-au angrenat în exerciții demonstrative pentru a le testa rapiditatea, îndemânarea, spiritul de echipă, rezistența fizică și psihică, calități de bază ale unui pompier. Nu au lipsit nici sfaturile legate de prevenirea situațiilor de urgență. Specialiștii ISU Botoșani le -au spus și ce trebuie să facă în cazul în care viața lor sau a celor dragi le este pusă în pericol.
La finalul activităților, elevii participanți au primit câte un pachet consistent de dulciuri din partea sponsorilor.
În loc de epilog
Luni dimineață, elevii care au participat la „Tabăra prieteniei” au dus în băncile de la școală și în mijlocul colegilor spiritul activităților în care au fost antrenați. Poveștile nu au contenit, iar ca o dovadă a bucuriei care încă persistă au venit la ore îmbrăcați în tricourile pe care au primit „autografe” de la profesori și chiar elevi cu care au legat noi prietenii. „Le-am spus: Hai, că astăzi merge, dar de mâine nu mai veniți așa”, a zâmbit directorul Școlii din Blândești, Elena Tănasă.
Potrivit proiectului, „Tabăra prieteniei” își mută „sediul” bucuriei anul care vine, locația urmând a fi aleasă între celelalte două comune rămase, astfel că din gazdă binevoitoare Școala Blândești va ajunge oaspete.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, din cauza unei avarii survenite pe conducta din material OL, cu diametrul de 500 mm, situată în zona Stației de pompare apă brută din localitatea Stânca-Costești, va fi necesară întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 09 iulie 2025, pentru o perioadă estimată de 24h.
Echipa de intervenție efectuează lucrări pentru remedierea avariei în cel mai scurt timp, iar reluarea furnizării apei potabile se va face treptat, în funcție de stabilizarea sistemului.
Vor fi afectați consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Adășeni, Albești, Avrămeni, Călărași, Coțușca, Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăgușeni, Hănești, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Știubieni, Todireni, Trușești, Ungureni și Vlăsinești.
Primăria Municipiului Botoșani anunță deschiderea oficială a perioadei de admitere pentru studii universitare de licență la Extensia UAIC Botoșani – un proiect realizat și susținut de administrația locală încă din primul mandat al primarului Cosmin Andrei, prin inițiativa „Student la Botoșani”.
În data de 7 iulie 2025, la ora 9:00, a început sesiunea de înscrieri, care se desfășoară până sâmbătă, 12 iulie 2025.
Acest proiect aduce educația universitară mai aproape de botoșăneni, oferindu-le tinerilor și adulților posibilitatea de a studia în orașul lor, în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).
Specializările disponibile la Extensia Botoșani (învățământ la distanță – ID):
– Finanțe și Bănci
– Administrație Publică
Admiterea se face online sau cu prezență fizică, în funcție de preferințele fiecărui candidat.
Înscrieri online:
* Platformă: https://eadmitere.uaic.ro
* Crearea conturilor: până sâmbătă, 12 iulie, ora 12:00
* Finalizarea dosarelor: până sâmbătă, 12 iulie, ora 13:00
* Plata taxei de înscriere se poate face direct în platformă, cu cardul, sau pe: https://plati-taxe.uaic.ro
Înscrieri cu prezență fizică:
* Locația: Colegiul Național „A.T. Laurian”, Str. Nicolae Iorga, nr. 19, Botoșani
🕘 Program:
* Luni – Vineri (7–11 iulie): 09:00 – 16:00
* Sâmbătă (12 iulie): 09:00 – 13:00
📞 Asistență telefonică: 0232.201094 / 0755.150346 (zilnic, 09:00 – 17:00)
După prima promoție admisă anul trecut, proiectul „Student la Botoșani” continuă cu formarea celei de-a doua generații de studenți botoșăneni, chiar aici, în orașul nostru.
🗣️ Mesajul primarului Cosmin Andrei:
„Am promis că vom aduce învățământ superior la Botoșani și ne-am ținut de cuvânt. Tinerii botoșăneni merită să aibă acces la educație universitară de calitate, fără a fi nevoiți să plece din oraș.
Vă invit să profitați de această oportunitate – deveniți studenți la Botoșani și construiți-vă viitorul aici, acasă.”
Îi încurajăm pe toți cei interesați – elevi, angajați, tineri sau adulți – să aleagă această cale accesibilă, flexibilă și valoroasă pentru dezvoltarea lor profesională”.
Având în vedere avertizarea meteorologică Cod portocaliu de vijelii și cea hidrologică Cod galben și portocaliu de inundații, autoritățile din județul Botoșani sunt în stare de alertă. Toate instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină pentru protejarea populației și a bunurilor acesteia.
Subprefectul județului, Gabriel Gălan, a convocat astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, pentru a evalua situația și a reaminti măsurile necesare gestionării evenimentelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate acțiunile puse în aplicare de către structurile implicate și au fost stabilite o serie de măsuri suplimentare pentru perioada critică ce urmează.
Astfel, pe durata Codului Portocaliu de vijelii și a Codului Galben și Portocaliu de inundații s-a dispus:
– instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;
Publicitate
– monitorizarea persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ;
– monitorizarea cursurilor de apă de pe raza unităților administrativ – teritoriale, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, în special pe perioada atenționărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;
– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;
– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.
De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor efectua recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.
Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Absolvenții de gimnaziu care împlinesc vârsta de 18 ani până când începe anul școlar 2025-2026, se pot înscrie la liceu în clasa a IX-a la învățământ seral sau cu frecvență redusă în perioada 24-29 iulie, potrivit calendarului de admitere.
Înscrierile încep de pe 24 iulie și se încheie pe 29 iulie, arată calendarul publicat în Monitorul Oficial și se fac la un centru desemnat de fiecare inspectorat școlar, astfel că toți candidații sunt sfătuiți să urmărească informările inspectoratelor școlare (ISJ) din județele lor.
Dosarul trebuie să conţină următoarele documente (sursa):
• cererea de înscriere;
• certificatul de naştere, cartea de identitate şi, după caz, certificatul de căsătorie în copie conform cu originalul
• adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională/tezele cu subiect unic/testele naţionale/examenul de capacitate;
Publicitate
• foaia matricolă pentru clasele a V-a – a-VIII-a (cu calculul mediei generale);
• adeverință medicală.
Înscrierea în clasa a IX-a seral în București, pe 25-26 iulie
În Capitală, înscrierea în clasa a IX-a seral sau la clasele cu frecvență redusă se face joi și vineri, 24 și 25 iulie, potrivit unei informări a Inspectoratului școlar al Municipiului București (ISMB).
Înscrierea se face în intervalul orar 9 – 16 la Colegiul Național Școala Centrală, de pe strada Icoanei nr. 3-5, Sector 2. Documentele necesare sunt aceleași ca cele precizate mai sus în articol din informarea ISJ Bihor. Repartizarea la liceu se face pe 30 iulie în București, „în serii de câte 10”, transmite ISMB.
„Vor fi repartizati în data 30 iulie 2025, în serii de câte 10,
• în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opţiunilor, pentru cei care au sustinut evaluarea naţională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naționale/examenul de capacitate;
• în ordinea descrescătoare a mediei de absolvire, pentru cei care nu au participat la evaluarea naţională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naționale/examenul de capacitate”, mai arată ISMB.
12 mai 2025 – Anunțarea centrului special de înscriere pentru candidații din seriile
anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului
școlar 2025-2026.
14 iulie 2025 – Anunțarea calendarului admiterii la învățământ seral pentru candidații din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026.
24 – 25, 28 – 29 iulie 2025 – Înscrierea la învățământul seral a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026.
30 iulie – 1 august 2025 – Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025-2026 pe locurile de la învățământul seral.
Calendar admitere liceu învățământ cu frecvență redusă 2025 (sursa):
12 mai 2025 – Anunțarea centrului special de înscriere pentru candidații din seriile
anterioare, care împlinesc 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.
14 iulie 2025 – Anunțarea calendarului admiterii la învățământ cu frecvență redusă pentru candidații din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.
24 – 25, 28 – 29 iulie 2025 – Înscrierea la învățământul cu frecvență redusă a candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv.
30 iulie – 1 august 2025 – Repartizarea candidaților din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 20 ani până la data de 31 august 2025 inclusiv pe locurile pentru învățământul cu frecvență redusă.