Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: „Tabăra prieteniei”, o poveste scrisă de zeci de elevi de la trei școli din Botoșani. Proiectul continuă

Publicat

Publicitate

Zeci de copii, din trei comune din județ, au avut parte de momente memorabile și de bucurii de neuitat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui proiect care tinde spre continuitate, „Tabăra prieteniei”. Inițiativa, care are girul Inspectoratului Școlar Botoșani, implică ca parteneri școlile din Blândești, Unțeni și Gorbănești. Anul acesta, gazda evenimentului dedicat copiilor din clasele a VII-a și a VIII-a a fost Școala Gimnazială Nr.1 din Blândești.

Activitățile din cadrul taberei fost structurate pe mai multe etape, în cadrul cărora elevii au fost provocați să facă o introspecție în propriile suflete pentru a evoca anumite trăiri, pentru a scoate la iveală năzuințe care le-ar putea contura viitorul. Grupele de lucru au primit nume tematice: „Curaj”, „Încredere”, „Bucurie” și câte un minijurnal în care să noteze, cu sinceritate absolută, idei, impresii și soluții cu privire la desfășurarea anului școlar care se încheie.

„Au primit un minijurnal în care să facă inventarul anului școlar care se încheie, să menționeze, de exemplu, un obstacol, cel mai dificil lucru, un prieten nou pe care și l-au făcut, un lucru nou încercat, o reușită a lor, cea mai amuzantă amintire, și multe altele”, ne-a dezvăluit directorul Școlii Blândești, profesoara Elena Tănasă.

O parte interesantă a taberei a constituit-o activitatea sportivă, unde zecile de elevi au avut nevoie de curaj și de încredere pentru că bucuria a fost la ea acasă. Fiecare a primit câte un tricou din partea organizatorilor care la final a fost „inscripționat” cu mesaje motivante, scrise inclusiv de directoarea școlii.

Profesorul de religie al Școlii Blândești, George Brânzei, s-ar putea spune că a fost sufletul activității. În calitatea sa de coordonator și-a dorit ca totul să meargă pe roate, sprijinit de colegii devotați. „Astăzi, dorul de copilărie și-a făcut simțită prezența în cel mai inedit mod la Blândești. Școala de aici și-a dat mâna cu școlile din Gorbănești și Unțeni și au transformat această zi într-o filă de poveste ce va fi pusă la loc de cinste în inimile copiilor claselor a VII-a și a VIII-a ce au făcut un tot al prieteniei numărând aproximativ 60 de suflete. Sunt recunoscător echipei cu care am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect minunat și mă plec în fața acestor oameni minunați: -Părintele Cosmin și soția sa Ecaterina, oameni de care mă leagă o prietenie de mai bine de 10 ani și care sunt mereu un model de curaj și optimism. Doamnele Consilier Școlar Laura și Andreea-Alexandra, tinere cadre cu o voință incredibilă de a face bine, de a face de calitate. Domnul Robert, Profesor de educație fizica la Școala Gimnazială nr.1 Unțeni, cel care a fost promotor al activității sportive. În final, nu uităm de inima acestei tabere, Doamna Director Tanasa Elena care a pus, nu doar ștampile, ci și suflet în toată buna organizare a lucrurilor. Mulțumim Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Botoșani pentru activitatea atât de frumoasă oferita în dar copiilor. Mulțumim SC Angelus SRL, La Strada, Wenge și Paul’s Pizza pentru masa copiilor. Mulțumim Carrefour Botoșani pentru dulciurile dăruite la final de zi. Nu ne place, dar este necesar să precizăm că această activitate a fost realizată din fondurile proprii ale echipei. Acestea au acoperit cheltuielile materialelor didactice și a realizării unui ambient corespunzător. Astfel s-a scris povestea: Tabăra Prieteniei La mulți ani tuturor, raze ale Harului ce ne sunteți pildă de iubire și frumos!”, a scris profesorul de religie George Brânzei pe pagina sa de facebook.

Demonstrația pompierilor

Publicitate

În ultima parte a activităților, pompierii botoșăneni le-au dăruit elevilor de la Școlile Gimnaziale din Blândești, Gorbănești și Unțeni un cadou cu totul special: „model de urmat”. Aceștia au răspuns invitației de a participa la proiectul „Tabăra Prieteniei”, organizat de cele trei instituții de învățământ, pentru a-i ajuta pe tineri să-și aleagă o carieră. Pompierii le-au împărtășit experiențele trăite de-a lungul anilor, le-au vorbit despre avantajele și riscurile acestei meserii și le-au explicat pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator.

A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.

Iar pentru a-i familiariza cu ce trebuie să facă un salvator, le-au prezentat o autospecială de stingere și autospeciala pirotehnică și le-au arătat cu funcționează fiecare accesoriu, în parte. Totodată, i-au angrenat în exerciții demonstrative pentru a le testa rapiditatea, îndemânarea, spiritul de echipă, rezistența fizică și psihică, calități de bază ale unui pompier. Nu au lipsit nici sfaturile legate de prevenirea situațiilor de urgență. Specialiștii ISU Botoșani le -au spus și ce trebuie să facă în cazul în care viața lor sau a celor dragi le este pusă în pericol.

Publicitate

 

La finalul activităților, elevii participanți au primit câte un pachet consistent de dulciuri din partea sponsorilor.

În loc de epilog

Luni dimineață, elevii care au participat la „Tabăra prieteniei” au dus în băncile de la școală și în mijlocul colegilor spiritul activităților în care au fost antrenați. Poveștile nu au contenit, iar ca o dovadă a bucuriei care încă persistă au venit la ore îmbrăcați în tricourile pe care au primit „autografe” de la profesori și chiar elevi cu care au legat noi prietenii. „Le-am spus: Hai, că astăzi merge, dar de mâine nu mai veniți așa”, a zâmbit directorul Școlii din Blândești, Elena Tănasă.

Potrivit proiectului, „Tabăra prieteniei” își mută „sediul” bucuriei anul care vine, locația urmând a fi aleasă între celelalte două comune rămase, astfel că din gazdă binevoitoare Școala Blândești va ajunge oaspete.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Spectacolul „Piese de rezistență”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Sâmbătă, 29 iunie și duminică, 30 iunie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la premiera spectacolului „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Regia artistică: Andrei Măjeri

Scenografia: Șteff Chelaru

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Piciorea

Publicitate

Video design: Andrei Cozlac

Corepetitor: Incze Katalin

Asistent regie: Ella Nistor

Publicitate

Asistent video design: Toma Rîșca

Foto afiș: Cătălin Onofrei.

Cu: Ioan Crețescu, Crenola Muncaciu, Sorin Ciofu, Răzvan Amitroaei, Cezar Amitroaei, Valentin Popa și Gina Patrașcu-Zamfirache

și copiii: Sofia Anton, Anastasia Dăscăliac, Sarah Ghirvu, Sofia Gradinaru, Ema Honceru, Robert Sinescu, Marc Tudose, Eliza Vamanu și Mateo Voroneanu coordonați de Oana Tăbultoc (Cheia Sol Junior)

 

Spectacolul „Piese de rezistență”, regizat de Andrei Măjeri, este o premieră culturală remarcabilă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Acesta este bazat pe textul câștigător al Premiului I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române, cu titlul original „God of the Gaps”.

 

„Piese de rezistență” promite să fie un eveniment teatral inedit, un spectacol itinerant care oferă o experiență imersivă și dinamică, în care spectatorii sunt invitați ca, o parte a desfășurării spectacolului, să stea în picioare și să interacționeze cu exponatele vii, ca într-un tur ghidat. Este recomandată încălțămintea comodă.

 

Prin această producție, Teatrul “Mihai Eminescu” și Andrei Măjeri își propun să aducă un suflu nou pe scena culturală din Botoșani, oferind o experiență teatrală unică și memorabilă.

„Nici nu știți cât mă emoționează încrederea oferită de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani pentru a-mi monta textul aici, pentru a dialoga cu această obsesie a mea, războiul, unul destul de recent, destul de apropiat, dar cvasi-cunoscut, cvasi-uitat. Oare care sunt punctele tari, piesele de rezistență care fac punți peste timp? Stagiunea botoșăneană se încheie cu un imens pariu, pe care sper să îl onorez cu succes.”

Bosnia patrie fictivă: Spectacol itinerant. Un muzeu al războiului. Acel război, acele gesturi, aceste vieți. Genealogii tragice. Mitologii naționale. Istorie recentă. Oroare. Complexe de superioritate. Mecanisme de apărare. Privire orizontală.

Bosnia patrie afectivă: Împotriva realismului. Dacă suntem pietre, măcar să spargem ceva. Între frați. Înainte și după. Bombe neexplodate. Opere neterminate. Compasiune neexplorată. Vindecare. Grădini ascunse. Voci care nu vorbesc.

Bosniapatrie subiectivă: Once upon a time in Yugoslavia. Lumina s-a stins singură pentru totdeauna. De parcă am fi fost fericiți. Noi n-avem altă casă. Daună totală. Vină – grad zero. Bunătate – floră spontană. Intimitate. Persoana I plural. Noi versus ei.” (Andrei Măjeri)

 

„Piese de rezistență” (cu titlul original „God of the Gaps”)  a câștigat în 2023 premiul I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române. Acest text reprezintă debutul său dramaturgic la Botoșani și al patrulea spectacol regizat pe scena botoșăneană. A mai regizat la TME: „Eroine” după Ovidius (pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2023),  „La Academie” de Alexandra Felseghi (Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul BUZĂU/IUBEȘTE TEATRUL 2024) și zeițe de categoria B (coproducție cu Teatrelli, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj și Teatrul Regina Maria Oradea).

Andrei Măjeri a obținut cea mai înaltă recunoaștere în domeniul teatral din țara noastră, premiul pentru Cea mai bună regie la Gala UNITER 2024, pentru spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”. Pentru același spectacol, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună regie și la Festivalul Internațional de la Oradea 2024.

 

Numărul de locuri la spectacol este foarte limitat!

Pret bilet – 36 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 10:00-18:00▪️sâmbătă și duminică: 12:00-20:00

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur, joi dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică importantă

Publicat

Publicitate

Un cutremur s-a produs, joi dimineața, în România, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului. 

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Intervenții ale polițiștilor în ultimele 24 de ore  

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 41 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate peste 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 53.000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șase permise de conducere și au fost retrase patru certificate de înmatriculare.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult

Eveniment

Vrei să fii student la Cluj? Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca oferă noi specializări la nivel de licenţă şi master

Publicat

Publicitate

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că oferă noi specializări la nivel de licenţă şi master pentru anul universitar 2024-2025.

 

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) le va oferi viitorilor studenţi specializări noi atât la licenţă, cât şi la nivelul studiilor de master.

Astfel, UBB propune patru specializări noi la nivel licenţă:

  • Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Ingineria informaţiei, 4 ani, cu predare în limba maghiară – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Inteligenţă artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de Matematică şi Informatică;
  • Servicii şi politici de sănătate publică, 3 ani, cu frecvenţă, în limba română – la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării”.

De asemenea, la nivel master, candidaţii vor avea la dispoziţie tot patru programe noi de studiu, astfel:

  • Studii şi cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvenţă, în limbile română, chineză, coreeană, japoneză – la Facultatea de Litere;
  • Health Economics – 2 ani, cu frecvenţă, în limba engleză – la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor;
  • Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvenţă, în limba maghiară – la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor;
  • Securitate globală şi politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvenţă – în limba engleză – la Facultatea de Istorie şi Filosofie.

Potrivit acesteia, perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 şi 31 iulie, transmite Agerpres.

Publicitate

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending