Connect with us
Publicitate

Botoșani

FOTO ȘTIREA TA: O femeie a fost accidentată în fața magazinului Pro Casa

Publicat

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc în această dimineață în municipiul Botoșani, imediat după ora 8.00.

O femeie care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni în fața magazinului Pro Casa de pe Calea Națională a fost accidentată de o mașină de teren care venea din zona stadionului.

La locul faptei au ajuns polițiștii și o mașină a ambulanței care i-au acordat femeii primul ajutor.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces. Prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor, îngrijorătoare

Publicat

Publicitate

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a subliniat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun.

În fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie este celebrată Ziua Naţională fără Tutun, care are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei privind riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun. Anul acesta evenimentul se desfăşoară sub sloganul „Alege înţelept! Spune NU fumatului!”.

„Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conţine peste 7.000 de substanţe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul vieţii poate să ducă, în medie, la scurtarea vieţii unei persoane cu cel puţin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viaţă pierduţi prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun”, a explicat INSP.

Publicitate

Potrivit institutului, prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor este „îngrijorătoare”, alături de expansiunea produselor noi care conţin tutun, creşterea utilizării dispozitivelor de vaping şi tutun încălzit.

„Vârsta de începere a utilizării produselor de tutun este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicţie. Conform studiului YRBSS 2022, 40% dintre elevii de liceu din România au fumat pe parcursul vieţii cel puţin o ţigară. Dintre aceştia, 8 din 10 au experimentat şi noi produse din tutun – ţigări electronice sau produse cu tutun încălzit”, se precizează în mesaj.

Limitarea consumului de tutun este reprezintă una dintre cele mai eficiente modalităţi de a salva vieţi şi de a îmbunătăţi starea generală de bine, mai spun medicii.

Publicitate

Conform statisticilor, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în ţările cu venituri mici şi medii.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, şi este totodată unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obţinut în reducerea prevalenţei fumatului în UE, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populaţia, una din cinci persoane şi, ceea ce este şi mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15 – 24 de ani fumează, atrage atenţia INSP.

Datele prezentate în raportul Health at a Glance 2023 arată că, în România, prevalenţa fumatului zilnic în rândul bărbaţilor a fost de 30,8%, iar în rândul femeilor 7,7%.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de ninsori și vânt pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteorologică tip Cod Galben de ninsori și vânt, valabilă de astăzi, de la ora 23:00, până mâine, la ora 20:00.

Conform meteorologilor, în județul Botoșani va ninge și se va depune un strat de zăpadă de 5 până la 10 centimetri. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

 

Informare preventivă:

Publicitate

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.

Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi a modului în care acestea evoluează!

Publicitate

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția!

Parcați autoturismele în locuri ferite!

Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

 

Pentru a preveni incendiile, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

la coșurile de fum:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

 

la instalația electrică:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În cazul în care, în locuință, se simte miros caracteristic de gaze trebuie deschise toate uşile şi ferestrele, nu trebuie aprinsă nicio sursă de foc, nu trebuie folosite întrerupătoarele sau aparatele electrice.

Nu lăsați copiii singuri acasă, nesupravegheați sau blocați, cu surse de aprindere, sobe, plite și aparate electrice în funcțiune!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi bărbați din Gorbănești au „tocat” în bătaie un consătean care a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri. Au fost trimiși în judecată. Începe procesul

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– T.I., în vârstă de 31 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de „tentativă la omor calificat” și o infracțiunea de „distrugere”;

– H.C., în vârstă de 43 de ani, din com. Gorbănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni de „tentativă de omor”.

Publicitate

S-a reţinut că, în data de 15.09.2024, în jurul orei 10.35, în timp ce se afla pe un teren din extravilanul satului Silișcani, com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul T.I., care a mai fost condamnat în trecut pentru o tentativă de omor, i-a aplicat pers. văt. Ș.V. multiple lovituri cu o bâtă în zona capului, mâinilor și picioarelor, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale, împrejurare în care i-a distrus și un telefon mobil în valoare de 3200 lei; în ziua de 16.09.2024, în jurul orei 10.00, în timp ce se aflau în proximitatea stației peco Talpa din com. Gorbănești, jud. Botoșani, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, inc. H.C. și T.I. i-au aplicat multiple lovituri cu un obiect contondent, cu pumnii și picioarele pers. văt. H.O., în zona capului și corpului, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 45-50 zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Prima zăpadă pune probleme șoferilor. Un TIR a derapat și a blocat drumul, după ce a lovit un stâlp, la Iași

Publicat

Publicitate
Accident rutier pe DN 2, Miroslovești, județul Iași. Pe fondul vitezei, un TIR a derapat și a lovit un stâlp de electricitate, blocând temporar carosabilul.
Echipele DRDP Iași sunt mobilizate în zonă, în încercarea de a tracta autotrenul și a restabili traficul.
„Circulați cu atenție!”, îndeamnă autoritățile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending