Connect with us

Eveniment

FOTO: Slujbă arhierească în bisericuța din satul Ceir, Todireni. ÎPS Teofan: „Marea noastră orbire este că nu ne vedem păcatele”

Publicat

Publicitate

Duminică, în bisericuța din cătunul Ceir, comuna Todireni, care are ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost emoție și bucurie divină, lăcașul de cult dovedindu-se neîncăpător pentru creștinii care au participat la slujba memorabilă oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul însuși a mărturisit că îl încearcă un sentiment de emoție, la amintirea vremurilor în care slujea în Oltenia în bisericuțe mici care au slava lor.

Contextul emoționantului popas duhovnicesc a fost prilejuit de binecuvântarea lucrărilor care s-au făcut la casa parohială, pe parcursul a trei ani, între 2020-2023. Construcția  o înlocuiește pe cea veche, demolată după cea fost aproape distrusă de inundațiile din anul 2019. Preotul paroh Ciprian Onu a fost cel care a coordonat lucrările de construire a casei parohiale și, în acest răstimp, nu o dată a pus reverenda în cui și alături de preoteasa sa, Nicoleta, au dat o mână de ajutor. Noua casa parohială a fost realizată prin jertfa enoriașilor parohiei, prin susținerea primarului comunei Todireni, Petru Toma, dar și cu sprijinul donatorilor și binefăcătorilor.

Satul Ceir din comuna Todireni, se numără printre localitățile defavorizate din judeţul Botoşani din cauza îmbrătrânirii populaţiei. Toate drumurile care duc spre această aşezare sunt degradate, pentru că în ultimii ani s-a reuşit doar întreţinerea parţială, nu şi reabilitarea. În mijlocul comunităţii parohiale misionare de aici a fost rânduit în luna august 2017, preotul Ciprian Onu. Părintele paroh poartă de grijă celor 50 de familii încredinţate spre păstorire. De fapt, mai bine de jumătate dintre casele credincioșilor de aici sunt locuite de văduvi.

„De multă vreme nu am mai slujit în așa biserică micuță, de sat…Am slujit de multe ori în tinerețea mea în bisericuțe mici. Și au bisericile mari splendoarea lor, au bisericile mici slava lor, toate pe gândul lui Dumnezeu aducându-i Lui slavă, laudă și cinste. Am înțeles din partea părintelui că prin strădanii deloc ușoare s-a zidit și s-a aranjat așa cum se cuvine sau se află spre aranjare casa parohiale a bisericii din acest cătun.

Sper să fie de folos preotului, doamnei preotese, care a lucrat mult cu mâinile ei și ale lui la cele ale preotului la această casă. Și să fie și spre binele credincioșilor din sat. Este minunat de bine ca în parohii să locuiască preotul cât mai mult. Este un semn de binecuvântare, de stabilitate, de nădejde, în general satele ca acesta se golesc de credincioși și ar fi bine ca preotul să fie ultimul care să părăsească localitatea. De fapt, să n-o părăsească, pentru că nădăjduim că poate vremurile se vor întoarce spre mai bine și vor mai fi oameni, vor mai fi copii, vor mai fi zămisliri în familiile noastre creștine” , a spus ÎPS Teofan.

 

Publicitate

Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva- Ceir a luat fiinţă în anul 1945 la solicitarea refugiaților din Bucovina care s-au stabilit aici pe meleaguri botoșănene.
Construcția bisericii a început în anul 1945 şi s-a finalizat în anul 1958. Biserica este construită din furci, iar de-a lungul timpului a fost restaurată și modificată. În anul 1974 s-a adăugat construcției și un turn clopotniță, s-a acoperit cu tablă, tot atunci a fost tencuită pe interior și exterior iar tavanul bisericii a fost înfrumusețat cu câteva picturi. În ultimii ani, biserica a avut parte de un amplu proces de renovare.

Jertfa părintelui paroh Ciprian Onu și a preotesei sale, Nicoleta, a fost încununată, duminică, cu bucurie prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Alături de ÎPS Teofan, au slujit părintele Timofte Marian – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Protopop Petru Fercal, părintele Partenie Apostoaie  de la Parohia Vovidenia – Botoșani, părintele Gheorghe Grigoraș  de la Parohia Rosetti – Botoșani, părintele Constantin Aioanei de la Fălticeni și părintele paroh Ciprian Onu .

Frumusețea slujbei a fost completată de răspunsurile la strană care au fost oferite de membrii de Corului „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, alături de Georgiana și Geanina Pricop,  două tinere din parohia Ceir.

La slujbă au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și deputatul Alexandra Huțu,dar și primarul comunei Todireni, Petru Toma.

La finalul slujbei, ÎPS Teofan a ținut un emoționant cuvânt de învățătură, dezvoltând și explicând pericopa evanghelică a duminicii de ieri, de la Sfântul Evanghelist Matei, care evocă cazul unui orb, care prin binecuvântarea dumnezeiască a primit vederea. Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să caute la suferința aproapelui, la nevoile celui de lângă noi.

„Noi vedem că ceilalți sunt păcătoși. Dar nu mă văd pe mine că sunt păcătos. Adică ochii sufletului și ai inimii nu văd și nu simt acest mare adevăr și anume că suntem oameni care am săvârșit păcate. Se spune în Pateric că era un călugăr și avea un săculeț mic pe care îl purta în față și un sac mare pe care îl purta în spate și se plimba prin mănăstire. Și a fost întrebat ce înseamnă sacul mic și ce înseamnă sacul mare. Păcatele mari sunt în spatele meu și nu le văd, iar păcatele mici sunt ale oamenilor din jurul meu și numai pe acelea le văd. Marea noastră orbire este că nu ne vedem păcatele. În al doilea rând nu-l vedem pe omul de lângă noi, adică nu vedem problemele lui, suferința lui. Ne gândim tot timpul la noi înșine. Văzându-l pe celălalt de fapt ne facem nouă un mare bine pentru că acela care îl vede pe sărac, în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul. Ziua cea rea înseamnă boala, suferința și dușmanii. Se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu ochi să ne vedem propriile păcate, în al doilea rând să ne dăruiască ochi să-l vedem pe cel de lângă noi, așa cum este el cu bine și ai puțin bune. Se cuvine să avem ochi să vedem prezența lui Dumnezeu peste tot”, a spus în cuvântul său ÎPS Teofan.

Părintele paroh, susținut de preoteasa sa și de cei trei copilași superbi, a ținut să mulțumească tuturor pentru implicare și pentru prezență, dar înainte de toate Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva pentru toate realizările de până acum.

„Nu ne rămâne rămâne în această zi decât să mulțumim Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș . Ne rugăm la Dumnezeu ca să putem să ducem mai departe misiunea și lucrarea aceasta duhovnicească, fără a uita și de cea gospodărească. Zicem așa : Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns pentru lauda minunilor Tale. Mulțumim și bunilor noștri enoriași care ne-au sprijinit, mulțumim și celor pe care i-am uitat din neștiință sau uitare, care ne-au ajutat la această lucrare a casei parohiale și a bisericii”, a spus și părintele Onu.

Cu toții au participat la final la o agapă frățească.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului

Publicat

Publicitate

Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, va face parte din conducerea camerei superioare a Parlamentului.
După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federovici a fost aleasă să ocupe una dintre cele patru funcții de secretar. Din partea celorlalte partide politice, secretari au fost aleși: Vasile Blaga (PNL), Cristian Ghinea (USR) și Niculina Stelea (AUR).
„Mulțumesc colegilor pentru nominalizare și susținerea pentru ocuparea acestei funcții. Este o onoare și o responsabilitate deosebită să fiu parte a echipei care va coordona activitatea camerei superioare a Parlamentului. Vă asigur că voi munci cu dedicație pentru a susține valorile și principiile în care credem cu toții, pentru a face ca Senatul să fie un loc al dialogului și al soluțiilor eficiente. Alegerea în funcția de secretar al Senatului reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii pe care am depus-o până acum, ci și importanța pe care o are județul nostru în arhitectura statului român. Mulțumesc botoșănenilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat echipei PSD Botoșani!
Mulțumesc echipei PSD Botoșani, primarilor și consilierilor pentru susținere!
Împreună vom continua pe drumul dezvoltării județului nostru drag!”, a declarat Doina Federovici.
În primele două mandate de senator, Doina Federovici a mai deținut funcțiile de chestor și vicepreședinte al Senatului.
Pe lângă cei patru secretari, din Biroul Permanent al Senatului mai fac parte patru vicepreședinți și patru chestori. Grupul PSD va avea doi vicepreședinți (Robert Cazanciuc și Paul Stănescu), precum și un chestor (Marius Dunca).

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Grupului Vocal al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi au adus bucurie în două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 decembrie, elevii Grupului Vocal al Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi, coordonați de părintele profesor Șoptică Ciprian, au adus bucurie și lumină în inimile celor mai încercați, colindând la două centre de asistență pentru persoanele în vârstă din județul Botoșani, scrie slovacrestina.com.

Primul popas al colindătorilor a fost la Centrul Creștin de Bătrâni ”Casa Simeon” din Răchiți, județul Botoșani. Colindele tinerilor care au fost însoțite de emoție și dăruire, au transformat ziua într-o sărbătoare a sufletului, iar bătrânii au fost profund mișcați de gestul lor.

Ulterior, colindătorii s-au îndreptat către CIAPAD „Sf.Daniel” Leorda din cadrul DGASPC Botoșani . Aici, rezidenții au fost întâmpinați în biserica din cadrul complexului cu colinde tradiționale care au creat o atmosferă emoționantă, încărcată de speranță și căldură sufletească. Fiecare vers al colindelor a fost primit cu zâmbete și lacrimi de recunoștință, iar elevii au reușit să aducă alinare și bucurie celor aflați în suferință.

”A venit la noi Domn Bunu’ ” aceste cuvinte au fost laitmotivul unei zile în care prin versurile colindelor, elevii au vestit nașterea Domnului, Soarele cel luminos care a coborât pe pământ pentru a aduce pace,bucurie și alinare celor încercați.

Inițiativa a fost posibilă și datorită implicării domnului director Emil Sticea, care a avut un rol crucial în organizarea acestui parteneriat. Eforturile sale de a conecta lumea educațională cu cea a persoanelor aflate în dificultate au fost esențiale pentru succesul acestei acțiuni caritabile. ”Într-un timp al bucuriei și speranței, cum sunt sărbătorile de iarnă, astfel de gesturi ne învață cât de mult contează să fim aproape de cei aflați în nevoie.” Acțiunea elevilor de la Liceul ”Regina Maria” a reușit să îmbine frumusețea colindelor tradiționale cu spiritul caritabil ei oferind rezidenților centrelor vizitate și câte un mic dar care să le aducă aminte de acest frumos moment.

“Vin colindători cinstiți, și urează să trăiți, s-aveți pacea Domnului, dragostea și harul Lui, bucuria cerului …” cu această urare au încheiat tinerii ziua, lăsând în urmă zâmbete și pace în inimile celor colindați. FOTO (pr. Șoptică Ciprian)

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii Liceului Tehnologic „Elie Radu” Botoșani au dus daruri la Grădinița Girotondo și Centrul Maternal „Micul Prinț”

Publicat

Publicitate

Ultima săptămână de școală a Modulului II a fost una plină de activități făcute din drag pentru cei de lângă noi. Săptămâna a început cu o vizită la copiii de la Grădinița Girotondo de la Răchiți cărora le-am dus cadouri și am făcut schimb de colinde. Cadourile au constat în jucării și dulciuri donate de elevii și profesorii din liceului nostru. După ce s-au împărțit cadouri și s-au auzit colindele au început îmbrățișările, și cei mici dar și cei mari au fost darnici cu îmbrățișările.

Miercuri grupul de colindători ai liceului și-au bucurat profesorii și personalul auxiliar cu un mini spectacol de colinde și urături în cancelaria liceului unde au fost răsplătiți de profesori și direcțiunea liceului cu bunătăți conform datini de Crăciun.

Joi grupul de colindători ai liceului, îmbrăcați în costume tradiționale au străbătut orașul pentru a ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani unde au fost primiți de inspectorul general prof. Bogdan Suruciuc împreună cu colegii inspectori. A fost prima lor participare la această activitate pe care ISJ Botoșani o organizează în fiecare an. Elevii au fost foarte încântați de atmosfera și bunăvoința cu care au fost primiți, motiv pentru care au promis că vor spune prezent și la activitatea de anul viitor.

Ultima activitate din săptămână a fost vizita la Centrul Maternal ”Micul Prinț” unde am dus cadouri și dulciuri pentru copiii micuți ai mamelor minore aflate în centru. Legătura noastră cu personalul care administrează unitatea ”Micul Prinț” este foarte strânsă deoarece avem înscrisă la cursurile liceului nostru o mămică minoră cu un bebeluș de 6 luni pe care o susținem în demersul ei de a nu abandona școala. Aici elevii noștri au fost foarte încântați de cei copii, i-au luat în brațe au făcut fotografii împreună și chiar le-au cântat o colindă micuților.

Forțu Dana Magdalena, consilier educativ: „Suntem foarte mândri de ceea ce am realizat în această săptămână. Le mulțumesc elevilor noștri care au participat la activități și s-au implicat în donații, pentru inimile lor mari și dorința de a dărui și celorlalți din puținul lor. Sunt niște copii minunați care alături de profesorii lor la fel de minunați au reușit să aducă bucurii în sufletele celor mari și mici în această săptămâna.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tânără de 31 de ani din Botoșani, dată dispărută de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, care, din luna august a.c.,se afla la muncă în Olanda, iar pe data de 8 decembrie, ar fi trebuit să revină la domiciliu, conform contractului, însă acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu și-a contactat familia.

Ferbei Alexandra Vasilică are următoarele semnalmente: înălțime: 1,60m, greutate 60 kg, păr blond, ochi căprui, fără semne particulare.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending