Duminică, în bisericuța din cătunul Ceir, comuna Todireni, care are ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost emoție și bucurie divină, lăcașul de cult dovedindu-se neîncăpător pentru creștinii care au participat la slujba memorabilă oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul însuși a mărturisit că îl încearcă un sentiment de emoție, la amintirea vremurilor în care slujea în Oltenia în bisericuțe mici care au slava lor.
Contextul emoționantului popas duhovnicesc a fost prilejuit de binecuvântarea lucrărilor care s-au făcut la casa parohială, pe parcursul a trei ani, între 2020-2023. Construcția o înlocuiește pe cea veche, demolată după cea fost aproape distrusă de inundațiile din anul 2019. Preotul paroh Ciprian Onu a fost cel care a coordonat lucrările de construire a casei parohiale și, în acest răstimp, nu o dată a pus reverenda în cui și alături de preoteasa sa, Nicoleta, au dat o mână de ajutor. Noua casa parohială a fost realizată prin jertfa enoriașilor parohiei, prin susținerea primarului comunei Todireni, Petru Toma, dar și cu sprijinul donatorilor și binefăcătorilor.
Satul Ceir din comuna Todireni, se numără printre localitățile defavorizate din judeţul Botoşani din cauza îmbrătrânirii populaţiei. Toate drumurile care duc spre această aşezare sunt degradate, pentru că în ultimii ani s-a reuşit doar întreţinerea parţială, nu şi reabilitarea. În mijlocul comunităţii parohiale misionare de aici a fost rânduit în luna august 2017, preotul Ciprian Onu. Părintele paroh poartă de grijă celor 50 de familii încredinţate spre păstorire. De fapt, mai bine de jumătate dintre casele credincioșilor de aici sunt locuite de văduvi.
„De multă vreme nu am mai slujit în așa biserică micuță, de sat…Am slujit de multe ori în tinerețea mea în bisericuțe mici. Și au bisericile mari splendoarea lor, au bisericile mici slava lor, toate pe gândul lui Dumnezeu aducându-i Lui slavă, laudă și cinste. Am înțeles din partea părintelui că prin strădanii deloc ușoare s-a zidit și s-a aranjat așa cum se cuvine sau se află spre aranjare casa parohiale a bisericii din acest cătun.
Sper să fie de folos preotului, doamnei preotese, care a lucrat mult cu mâinile ei și ale lui la cele ale preotului la această casă. Și să fie și spre binele credincioșilor din sat. Este minunat de bine ca în parohii să locuiască preotul cât mai mult. Este un semn de binecuvântare, de stabilitate, de nădejde, în general satele ca acesta se golesc de credincioși și ar fi bine ca preotul să fie ultimul care să părăsească localitatea. De fapt, să n-o părăsească, pentru că nădăjduim că poate vremurile se vor întoarce spre mai bine și vor mai fi oameni, vor mai fi copii, vor mai fi zămisliri în familiile noastre creștine” , a spus ÎPS Teofan.
Publicitate
Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva- Ceir a luat fiinţă în anul 1945 la solicitarea refugiaților din Bucovina care s-au stabilit aici pe meleaguri botoșănene.
Construcția bisericii a început în anul 1945 şi s-a finalizat în anul 1958. Biserica este construită din furci, iar de-a lungul timpului a fost restaurată și modificată. În anul 1974 s-a adăugat construcției și un turn clopotniță, s-a acoperit cu tablă, tot atunci a fost tencuită pe interior și exterior iar tavanul bisericii a fost înfrumusețat cu câteva picturi. În ultimii ani, biserica a avut parte de un amplu proces de renovare.
Jertfa părintelui paroh Ciprian Onu și a preotesei sale, Nicoleta, a fost încununată, duminică, cu bucurie prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Alături de ÎPS Teofan, au slujit părintele Timofte Marian – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Protopop Petru Fercal, părintele Partenie Apostoaie de la Parohia Vovidenia – Botoșani, părintele Gheorghe Grigoraș de la Parohia Rosetti – Botoșani, părintele Constantin Aioanei de la Fălticeni și părintele paroh Ciprian Onu .
Frumusețea slujbei a fost completată de răspunsurile la strană care au fost oferite de membrii de Corului „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, alături de Georgiana și Geanina Pricop, două tinere din parohia Ceir.
La slujbă au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și deputatul Alexandra Huțu,dar și primarul comunei Todireni, Petru Toma.
La finalul slujbei, ÎPS Teofan a ținut un emoționant cuvânt de învățătură, dezvoltând și explicând pericopa evanghelică a duminicii de ieri, de la Sfântul Evanghelist Matei, care evocă cazul unui orb, care prin binecuvântarea dumnezeiască a primit vederea. Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să caute la suferința aproapelui, la nevoile celui de lângă noi.
„Noi vedem că ceilalți sunt păcătoși. Dar nu mă văd pe mine că sunt păcătos. Adică ochii sufletului și ai inimii nu văd și nu simt acest mare adevăr și anume că suntem oameni care am săvârșit păcate. Se spune în Pateric că era un călugăr și avea un săculeț mic pe care îl purta în față și un sac mare pe care îl purta în spate și se plimba prin mănăstire. Și a fost întrebat ce înseamnă sacul mic și ce înseamnă sacul mare. Păcatele mari sunt în spatele meu și nu le văd, iar păcatele mici sunt ale oamenilor din jurul meu și numai pe acelea le văd. Marea noastră orbire este că nu ne vedem păcatele. În al doilea rând nu-l vedem pe omul de lângă noi, adică nu vedem problemele lui, suferința lui. Ne gândim tot timpul la noi înșine. Văzându-l pe celălalt de fapt ne facem nouă un mare bine pentru că acela care îl vede pe sărac, în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul. Ziua cea rea înseamnă boala, suferința și dușmanii. Se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu ochi să ne vedem propriile păcate, în al doilea rând să ne dăruiască ochi să-l vedem pe cel de lângă noi, așa cum este el cu bine și ai puțin bune. Se cuvine să avem ochi să vedem prezența lui Dumnezeu peste tot”, a spus în cuvântul său ÎPS Teofan.
Părintele paroh, susținut de preoteasa sa și de cei trei copilași superbi, a ținut să mulțumească tuturor pentru implicare și pentru prezență, dar înainte de toate Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva pentru toate realizările de până acum.
„Nu ne rămâne rămâne în această zi decât să mulțumim Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș . Ne rugăm la Dumnezeu ca să putem să ducem mai departe misiunea și lucrarea aceasta duhovnicească, fără a uita și de cea gospodărească. Zicem așa : Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns pentru lauda minunilor Tale. Mulțumim și bunilor noștri enoriași care ne-au sprijinit, mulțumim și celor pe care i-am uitat din neștiință sau uitare, care ne-au ajutat la această lucrare a casei parohiale și a bisericii”, a spus și părintele Onu.
Cu toții au participat la final la o agapă frățească.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum
O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.
Pompierii de la Puntele de Lucru Darabani și Flămânzi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Suharău și Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
La Suharău, incendiul a fost generat de un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile. La Flămânzi, evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.
Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
Publicitate
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Elevii Liceului „Demostene Botez” din Trușești au învățat cum să nu devină victime sau infractori. Despre delincvența juvenilă și victimizarea minorilor le-a vorbit, miercuri, elevilor de clasa a VII-a agentul principal de poliție Coșman Lucian-Andrei și agent de poliție Măniga Florin din cadrul Postului de Poliție Trușești.
În cadrul activităţii desfășurate sub sloganul “Copilărie în siguranță!” elevii au primit răspunsuri legate de prevederile Codului Penal și de Procedură Penală, referitoare la răspunderea penală a minorilor. Acțiunea polițiștilor a avut drept scop conștientizarea elevilor cu privire la măsurile de prevenire pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime sau autori ai unor fapte penale.
Desfăşurarea activităţii a avut un permanent caracter interactiv, informațiile transmise beneficiind de un feedback pozitiv din partea copiilor prezenți. Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate delincvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate și în perioada următoare.
Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei s-a născut în orașul Ravenna, la 270 km spre N-E de Roma, în sânul unei familii de creștini evlavioși. A trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668), nepotul lui Heraclie.
A iubit școala de mic copil având dragoste de învățăturile Bisericii, și totodată a avut o viață duhovnicească plină de nevoințe. Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu. Remarcat pentru calitățile sale, Sfântul Leon a fost hirotonit preot în Ravenna, iar după moartea arhiereului Savin au fost numit episcop al cetății Catania, în insula Sicilia, fiindu-i date în administrare bunurile bisericii.
Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei a fost un aprig luptător împotriva ereticilor, pe care îi mustra aprig, iar față de credincioși era foarte milostiv și îndurat, dând mult ajutor celor ce-l urmau pe Hristos. A avut o evlavie deosebită față de Sfânta muceniță Lucia, ocrotitoarea Siciliei, în cinstea căreia a construit o biserică unde a fost și el înmormântat după trecerea la Domnul din anul 780. O femeie de neam bun, din cetatea Siracuzei, curgându-i sânge, a cheltuit toată averea ei la doctori, dar n-a dobândit nici un folos. Mai pe urmă, luminându-se printr-o dumnezeiască descoperire, s-a dus la doctorul acesta fără de plată și ajungând la poarta cetății, care se numește Ariani, a auzit clopotele, care se trăgeau pentru mutarea Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei la Domnul. Grăbindu-se, a alergat acolo și căzând la sfintele lui moaște cu lacrimi și cu credință, a cerut vindecare. Pentru aceea, după credința ei, îndată a urmat și împlinirea dorinței, că i-a încetat curgerea sângelui; și dobândindu-și tămăduire, s-a întors la casa ei bucurându-se, și a povestit minunile cele mari ale lui Dumnezeu, mărind pe adevăratul robul său.
De viața acestui sfânt s-au minunat îngerii, iar diavolii s-au înfricoșat de puterea și stăpânirea pe care i-a dat-o asupra lor Atotputernicul Dumnezeu. Aceste și alte minuni și mai slăvite a săvârșit Sfântul Leon, nu numai cât a trăit întocmai ca un înger, dar și după ducerea și sfânta lui mutare la Dumnezeu.
După ce a adormit în Domnul, sfintele sale moaște au început să izvorască dumnezeiesc mir. Privind la exemplul său de evlavie, ortodoxie și dedicație spre nevoile oamenilor, creștinii din toate timpurile pot urma cu ajutorul Domnului buna sa pildă.
Primele derogări de la ”ordonanța trenuleț”: Undă verde la majorări salariale și sporuri pentru unele categorii de bugetari, la două luni după ce Guvernul a anunțat înghețarea salariilor.
Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect prin care permite unor instituții publice finanțate integral din venituri proprii să majoreze salariile, potrivit Economedia.
Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
Instituțiile vizate sunt:
Autoritatea Rutieră Română – ARR,
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR,
Autoritatea Navală Română – ANR,
Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV,
Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – AIAS.
Aceste instituții sunt finanțate integral din venituri proprii.
Explicația din proiect vizează faptul că aceste instituții au fost afectate de războiul din Ucraina, din cauza creșterii substanțiale a schimburilor comerciale feroviare, rutiere și navale.
Drept urmare, aceste instituții nu au putut găsi angajați care să ocupe posturile vacante, din cauza „salariilor mici în raport cu gradul de complexitate a muncii, studiile necesare şi atribuțiile postului”.