Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a organizat astăzi, la sediul Instituției Prefectului Județul Botoșani, în sala Ștefan Luchian, o ședință tehnică, la care au participat Inspectorul Șef al Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, Inspectorul Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, colonelul Cristian Boariu, Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, comisarul șef Valeriu Harabulă, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru și comisarul șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani, Ionuț Alexa.
În cadrul ședinței s-au prezentat măsurile și acțiunile care urmează a fi desfășurate în perioada premergătoare și în timpul Sărbătorilor Pascale pe raza județului Botoșani.
Toate misiunile din aceste zile se vor desfășura sub o coordonare integrată în baza planului de măsuri aprobat la nivel județean.
Polițiștii din cadrul IPJ Botoșani care participă la activități, în această perioadă, vor acționa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru ca activitățile religioase să se desfășoare fără evenimente neplacute.
Astfel, peste 250 de poliţişti vor acţiona zilnic în perioada 22-25.04.2022, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, în zona cluburilor/discotecilor, barurilor sau unităților de alimentație publică, cu profil similar.
Publicitate
De asemenea, avem în atenție lăcașurile de cult, fiind angrenate forțe de ordine în proximitatea acestora, pentru prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor.
Totodată, polițiștii rutieri vor fi la datorie pe principalele artere din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră,
Scopul principal al activităților și a prezenței noastre în spațiul public cu efective mărite este acela de a asigura și de a menține un climat de ordine și siguranță publică.
Vă recomandăm să respectați normele de conviețuire socială și regulile de circulație, indiferent de calitatea pe care o aveti ca participant la trafic, iar dacă sunteti victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să vă adresați celui mai apropiat politist sau să apelați 112 !
În perioada sărbătorilor pascale, prioritatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani va fi asigurarea ordinii publice la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, în vederea desfășurării acestora în condiții de siguranță pentru cetățeni.
Pentru intensificarea măsurilor de patrulare în zonele aglomerate, pe lângă suplimentarea efectivelor inspectoratului, 10 jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău vor acorda suportul necesar executării operative a tuturor misiunilor planificate.
În noaptea de Înviere, jandarmii botoșăneni vor fi prezenți în proximitatea lăcașurilor de cult ortodoxe din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, colaborând cu efectivele de poliție pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea tulbura liniștea credincioșilor și a clerului.
De asemenea, în data de 25 aprilie, jandarmii, în cooperare cu polițiști și pompieri, vor asigura ordinea publică la hramul bisericii Sfântul Gheorghe, slujba religioasă fiind oficiată la mănăstirea Popauți.
În aceeași zi, jandarmii vor fi alături de participanții la manifestarea cultural-artistică organizată în zona Parcului Central din localitatea Santa Mare, luând măsurile necesare pentru preîntâmpinarea unor eventuale incidente.
Misiunile executate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, împreună cu lucrători din Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, precum și cele în cooperare cu polițiștii de frontieră, în zona de responsabilitate a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, vor continua zilnic pentru ajutorarea cetățenilor ucraineni.
Recomandăm cetățenilor care vor participa la slujbele de Înviere să acorde o atenţie deosebită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare, să se deplaseze doar pe străzile circulate și luminate corespunzător, evitând zonele întunecate și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul producerii unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau persoanele de jur, pentru ca intervenția acestora să se producă în cel mai scurt timp și să aibă efectul scontat.
La nivelul Poliţiei de Frontieră, în următoarea perioadă, continuă măsurile dispuse încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat şi de fluidizare a traficului în cele două puncte de trecere deschise în judeţul nostru.
Se menţin în continuare măsurile de adaptare a misiunilor şi a resurselor, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. Prin punctele de frontieră tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează normal, fără a se înregistra blocaje.
A fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor, iar la nevoie vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, dacă situaţia o impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.
Reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care doresc să petreacă sărbătorile pascale în afara graniţelor ţării să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional.
Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei – www.politiadefrontiera.ro, dar şi la telefonul de informare al Poliţiei de Frontieră Române, 021.9590, care funcţionează în regim permanent.
Peste 100 de pompierii și salvatori SMURD vor fi la datorie, zilnic, în perioada Sărbătorilor Pascale. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.
ISU Botoșani va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Echipajele de pompieri sunt pregătite să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri.
În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la mănăstirile Vorona, Popăuți, Gorovei, Zosin, Guranda și Coșula, unde se estimează participarea unui număr mare de credincioși.
De asemenea, inspectorii de prevenire vor desfășura activități de supraveghere a respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la bisericile din județul Botoșani.
Totodată, în municipiile Botoșani și Dorohoi, se vor desfășura misiuni de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.
Pentru ca slujbele religioase să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii botoșăneni recomandă preoților să asigure și să vegheze respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
Principalele măsuri ce trebuie adoptate la lăcașurile de cult se referă la:
– desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult;
– instruirea, de către preoți, a participanților la slujbe cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor;
– evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare și interzicerea desfășurării acestora în obiective în care sunt amplasate schele;
– menținerea ușilor de acces și de evacuare din biserică în permanență deschise pe toată durata serviciului religios;
– desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu) și instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;
– efectuarea, prin grija reprezentanților de la biserici și mănăstiri, a unui control după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărui pericol de incendiu;
– supravegherea lumânărilor aprinse și păstrarea acestora la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;
– parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să diminueze căile de acces, iar autospecialele de pompieri să poată interveni și să aibă acces la hidranții exteriori.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, cu sprijinul Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care presupun o deschidere spre comunitatea largă.
Memorialul Ipotești invită elevii să petreacă o zi sau câteva ore alături de muzeografi, custozi, conservatori și restauratori, să se implice în activitatea lor, altfel spus să fie muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi. Înscrierea pentru aceasta activitate se face prin trimiterea unui mesaj pe m.ipotești@gmail.com. Prin acțiunea „Muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi”, Memorialul Ipotești oferă posibilitatea de a înțelege cum funcționează un muzeu, cu ce se ocupă personalul de specialitate, cum decurge o zi în culisele unui muzeu.
O vânătoare de carte va avea loc în aceeași zi. Copiii, dar și adulții sunt invitați să identifice semne și să găsească cărțile pe care Memorialul le oferă în dar.
Obișnuita colaborare a Memorialului Ipotești cu cafenelele și pub-urile din oraș va continua și în acest proiect: vor fi expuse 30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu în diferite locuri din Botoșani, creionând un traseu, care se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.
Publicitate
O altă expoziție – Patrimoniul Memorialului Ipotești – se va regăsi în spațiile de la Cornișa, cu care Memorialul Ipotești începe un parteneriat în vederea organizării în comun a unor activități culturale.
Spațiile de vizitare ale Memorialului Ipotești vor fi deschise pentru public în data de 17 mai în intervalul orar 9:00 – 22:00.
În perioada 01.04-2025-30.04.2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 32 acțiuni de inspecţie și control, conform planului anual de inspecții, 29 de inspecţiile fiind neplanificate și 3 inspecții planificate.
Au fost efectuate acțiuni de inspecție și control neplanificate, astfel:
– 8 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,
– 1 controale în urma autosesizării,
-10 controale în urma sesizărilor,
– 8 controale dispuse de Comisariatul General
– 1 control pentru identificarea unui obiectiv nou
Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, din care: 2 avertismente și 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 160.500 lei. Nu a fost aplicată nici o sancțiune complementară de suspendare a activității, confiscare bunuri, desființări lucrări, închidere activitate.
S-au înregistrat 10 sesizari din care 9 au fost soluționate, iar una este în termenul legal de soluționare,
S-a înaintat organelor de cercetare penală plângere pentru săvârșirea faptelor prevazute de OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice art. 33 (1) Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B, cu excepţia speciilor de păsări, şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise: lit. a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic; și lit. f) deţinerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.
Pe 9 mai 2025, în Sala CDI a Liceului „Alexandru cel Bun” din Botoșani, s-a desfășurat etapa județeană a concursului regional Let’s Play – limba engleză, nivel preșcolar. Evenimentul face parte dintr-un proiect educațional coordonat de Grădinița Nr. 4 Iași, inclus în calendarul CAER (poziția 1112) și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani s-a alăturat în acest an proiectului în calitate de partener educațional, asumându-și rolul de organizator al etapei județene și deschizând astfel calea unei inițiative cu adevărat inedite pentru județul nostru.
Concursul Let’s Play este, în prezent, singurul concurs de limba engleză din județ dedicat exclusiv copiilor de grădiniță. Evenimentul a reunit echipaje de grupă mare din mai multe unități de învățământ botoșănene, într-un cadru cald, jucăuș și încurajator, unde accentul nu a fost pus pe performanță, ci pe curaj, exprimare liberă și plăcerea de a învăța prin joc.
Atmosfera lipsită de presiune, structura accesibilă și încurajările primite din partea cadrelor didactice și a părinților au creat un mediu ideal pentru micii participanți, aflați adesea la primul lor contact cu o activitate în limba engleză desfășurată în public.
Evenimentul a fost deschis oficial de domnul inspector școlar general Bogdan Suruciuc, care a adresat un mesaj de susținere și apreciere pentru implicarea educatoarelor și curajul copiilor.
De asemenea, aducem mulțumiri speciale doamnelor Achihăiței Mihaela Cornelia și Olteanu Brândușa Doina, directori ai Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani, care au sprijinit proiectul punând la dispoziție un spațiu modern și generos pentru desfășurarea activității.
Organizarea concursului a fost coordonată cu profesionalism și dăruire de doamna Muraru Florentina, profesor pentru educație timpurie și director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani. Efortul echipei sale a contribuit decisiv la succesul acestei ediții.
Publicitate
Transmitem de asemenea felicitări conducerii tuturor grădinițelor participante, care au demonstrat deschidere și curaj în a susține o activitate inovatoare pentru nivelul preșcolar — o alegere care pune în lumină importanța limbilor străine în educația timpurie.
Beneficiile introducerii limbii engleze de la vârste fragede sunt multiple și recunoscute internațional, de la dezvoltarea cognitivă și încrederea în sine, până la deschiderea către alte culturi și moduri de gândire.
În cadrul proiectului, Cambridge Star Botoșani – centru educațional cu peste 12 ani de experiență în predarea limbii engleze – a fost implicat în calitate de consultant educațional, oferind sprijin metodologic, resurse și motivație pentru buna desfășurare a concursului. Implicarea Cambridge Star reflectă angajamentul său față de o educație modernă, bazată pe respect, progres și încredere în potențialul fiecărui copil.
Grădinițele participante la ediția 2025 a concursului Let’s Play au fost:
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19 Botoșani
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Botoșani
Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Botoșani
Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Botoșani
Grădinița cu Program Prelungit „Micii Cercetași” Botoșani
Grădinița „Sandy Belle” Botoșani
Grădinița cu Program Normal Concești
„Felicităm toți copiii pentru curajul cu care au rostit primele lor cuvinte în limba engleză în fața unui public, dar și părinții pentru deschiderea și încrederea cu care au susținut această inițiativă.
Concursul Let’s Play este o pledoarie pentru educație prin blândețe, curaj și încredere – valori esențiale în formarea viitorilor cetățeni activi și comunicativi ai unei lumi în continuă transformare”, au transmis cadrele didactice într-un comunicat remis redacției.
FOTO: Aproape o sută de copii de la Grădinița „Floare de colț”, din municipiul Botoșani, au aflat de la pompieri cum trebuie să procedeze în caz de incendiu sau cutremur
Grădinița “Floare de colț” din Botoșani a fost astăzi „scena” unei intervenții planificate: o lecție practică de informare și educație preventivă, desfășurată de pompierii botoșăneni, în cadrul programului național “Săptămâna Verde”. Salvatorii au interacționat cu cei peste 80 de copii, care au învățat cum trebuie să procedeze în caz de incendiu, cutremur sau atunci când se confruntă cu un pericol.
Cu această ocazie, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au transmis celor mici următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta grădiniței:
* Să anunțe evenimentul primului adult pe care îl întâlnesc și să își păstreze calmul
– Să părăsească clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic
– Să urmeze căile de evacuare marcate. Să nu se întoarcă spre locurile în care se manifestă incendiul ca să își ia lucrurile personale sau obiectele de valoare
– Dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai ușor
– Să aștepte intervenția pompierilor
În caz de cutremur:
– Să se adăpostească sub bănci și să stea departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiecte care i-ar putea răni
– Să își protejeze capul și fața
– Să nu iasă din clasă în timpul cutremurului
– Cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență
– Vor putea ieși după terminarea seismului și verificarea căilor de evacuare.
Pompierii au adus și prezentat echipamentele de intervenție, de la costumul de protecție până la accesoriile folosite în misiunile lor. Copiii le-au văzut de aproape, au pus întrebări și au înțeles mai bine ce înseamnă meseria de salvator.
La final, acestora le-au fost oferite materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „R.I.S.C. – Mai bine previi decât să nu fii!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Împreună pentru siguranță”.