Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a organizat astăzi, la sediul Instituției Prefectului Județul Botoșani, în sala Ștefan Luchian, o ședință tehnică, la care au participat Inspectorul Șef al Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, Inspectorul Șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, colonelul Cristian Boariu, Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, comisarul șef Valeriu Harabulă, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru și comisarul șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani, Ionuț Alexa.
În cadrul ședinței s-au prezentat măsurile și acțiunile care urmează a fi desfășurate în perioada premergătoare și în timpul Sărbătorilor Pascale pe raza județului Botoșani.
Toate misiunile din aceste zile se vor desfășura sub o coordonare integrată în baza planului de măsuri aprobat la nivel județean.
Polițiștii din cadrul IPJ Botoșani care participă la activități, în această perioadă, vor acționa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru ca activitățile religioase să se desfășoare fără evenimente neplacute.
Astfel, peste 250 de poliţişti vor acţiona zilnic în perioada 22-25.04.2022, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, în zona cluburilor/discotecilor, barurilor sau unităților de alimentație publică, cu profil similar.
Publicitate
De asemenea, avem în atenție lăcașurile de cult, fiind angrenate forțe de ordine în proximitatea acestora, pentru prevenirea și descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor.
Totodată, polițiștii rutieri vor fi la datorie pe principalele artere din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră,
Scopul principal al activităților și a prezenței noastre în spațiul public cu efective mărite este acela de a asigura și de a menține un climat de ordine și siguranță publică.
Vă recomandăm să respectați normele de conviețuire socială și regulile de circulație, indiferent de calitatea pe care o aveti ca participant la trafic, iar dacă sunteti victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să vă adresați celui mai apropiat politist sau să apelați 112 !
În perioada sărbătorilor pascale, prioritatea Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani va fi asigurarea ordinii publice la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, în vederea desfășurării acestora în condiții de siguranță pentru cetățeni.
Pentru intensificarea măsurilor de patrulare în zonele aglomerate, pe lângă suplimentarea efectivelor inspectoratului, 10 jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău vor acorda suportul necesar executării operative a tuturor misiunilor planificate.
În noaptea de Înviere, jandarmii botoșăneni vor fi prezenți în proximitatea lăcașurilor de cult ortodoxe din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, colaborând cu efectivele de poliție pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea tulbura liniștea credincioșilor și a clerului.
De asemenea, în data de 25 aprilie, jandarmii, în cooperare cu polițiști și pompieri, vor asigura ordinea publică la hramul bisericii Sfântul Gheorghe, slujba religioasă fiind oficiată la mănăstirea Popauți.
În aceeași zi, jandarmii vor fi alături de participanții la manifestarea cultural-artistică organizată în zona Parcului Central din localitatea Santa Mare, luând măsurile necesare pentru preîntâmpinarea unor eventuale incidente.
Misiunile executate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, împreună cu lucrători din Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, precum și cele în cooperare cu polițiștii de frontieră, în zona de responsabilitate a Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, vor continua zilnic pentru ajutorarea cetățenilor ucraineni.
Recomandăm cetățenilor care vor participa la slujbele de Înviere să acorde o atenţie deosebită minorilor care îi însoțesc, să aibă grijă de bunurile personale de valoare, să se deplaseze doar pe străzile circulate și luminate corespunzător, evitând zonele întunecate și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul producerii unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau persoanele de jur, pentru ca intervenția acestora să se producă în cel mai scurt timp și să aibă efectul scontat.
La nivelul Poliţiei de Frontieră, în următoarea perioadă, continuă măsurile dispuse încă de la sfârşitul săptămânii trecute, pentru întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat şi de fluidizare a traficului în cele două puncte de trecere deschise în judeţul nostru.
Se menţin în continuare măsurile de adaptare a misiunilor şi a resurselor, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ. Prin punctele de frontieră tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează normal, fără a se înregistra blocaje.
A fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor, iar la nevoie vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, dacă situaţia o impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.
Reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statul vecin în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care doresc să petreacă sărbătorile pascale în afara graniţelor ţării să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional.
Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei – www.politiadefrontiera.ro, dar şi la telefonul de informare al Poliţiei de Frontieră Române, 021.9590, care funcţionează în regim permanent.
Peste 100 de pompierii și salvatori SMURD vor fi la datorie, zilnic, în perioada Sărbătorilor Pascale. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.
ISU Botoșani va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.
Echipajele de pompieri sunt pregătite să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri.
În Noaptea de Înviere, autospeciale de stingere cu apă și spumă vor fi dispuse la mănăstirile Vorona, Popăuți, Gorovei, Zosin, Guranda și Coșula, unde se estimează participarea unui număr mare de credincioși.
De asemenea, inspectorii de prevenire vor desfășura activități de supraveghere a respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la bisericile din județul Botoșani.
Totodată, în municipiile Botoșani și Dorohoi, se vor desfășura misiuni de patrulare în apropierea lăcașurilor de cult în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.
Pentru ca slujbele religioase să se desfășoare în condiții de siguranță, pompierii botoșăneni recomandă preoților să asigure și să vegheze respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
Principalele măsuri ce trebuie adoptate la lăcașurile de cult se referă la:
– desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult;
– instruirea, de către preoți, a participanților la slujbe cu privire la măsurile de prevenire a incendiilor;
– evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare / renovare și interzicerea desfășurării acestora în obiective în care sunt amplasate schele;
– menținerea ușilor de acces și de evacuare din biserică în permanență deschise pe toată durata serviciului religios;
– desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu) și instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;
– efectuarea, prin grija reprezentanților de la biserici și mănăstiri, a unui control după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărui pericol de incendiu;
– supravegherea lumânărilor aprinse și păstrarea acestora la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;
– parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să diminueze căile de acces, iar autospecialele de pompieri să poată interveni și să aibă acces la hidranții exteriori.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Compania OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaz românesc din proiectul său din Marea Neagră. Acest lucru se va întâmpla începând cu 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, relatează mediafax.ro.
OMV a fost de acord să furnizeze gaz românesc Germaniei începând cu anul 2027, au spus trei persoane familiarizate cu situaţia în exclusivitate pentru Reuters.
Acordul este încheiat pentru o perioadă de cinci ani şi prevede furnizarea de 15 terawaţi/oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior.
Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord care susţine mult-aşteptatul proiect de mare adâncime, la mai mult de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea românească a Mării Negre.
Neptun Deep, a cărui producţie ar trebui să înceapă în 2027, deţine o cantitate de gaze recuperabile estimată la 100 de miliarde de metri cubi, fiind unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE.
Odată ce va intra în funcţiune, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE şi un exportator net de gaze.
Publicitate
Această mişcare vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina şi după o reducere mai amplă a achiziţiilor de energie ale Uniunii Europene de la Moscova din cauza invaziei Ucrainei.
Pocăința poate începe la orice vârstă și în orice moment, iar acest adevăr s-a reflectat în trăirile deținuților care au participat la slujba de Bobotează oficiată de preotul capelan Brașoveanu Sergiu, la Penitenciarul Botoșani, a transmis Penitenciarul Botoșani.
Slujba a oferit un moment de introspecție și spiritualitate pentru cei privați de libertate, marcând un pas simbolic spre îndreptare și părăsirea păcatelor.
Astfel de activități sprijină dezvoltarea celor trei virtuți creștine fundamentale – nădejdea, dragostea și credința – piloni esențiali pentru schimbare și reintegrare socială.
Prin aceste inițiative, Biserica joacă un rol important în procesul de reabilitare, oferind deținuților șansa de a-și regăsi echilibrul spiritual și de a construi o cale nouă în viață, a mai adăugat Penitenciarul Botoșani.
Ministerul Educaţiei a publicat Planul Strategic Instituţional 2024-2027, semnat în perioada Ligia Deca, care estimează un număr tot mai scăzut de elevi care vor participa la examenele naţionale. Documentul arată un număr mai mic cu trei mii de elevi a celor care ar trebui să susţină examenele naţionale în 2025 faţă de anul trecut, iar numărul scade şi pentru 2026 şi 2027, relatează mediafax.ro.
Dacă în 2023 peste 345.000 de elevi erau înscrişi, pentru 2025 cifra scade la 302.000. În 2024, doar 271.000 de elevi au participat la Evaluare şi Bacalaureat, conform datelor oficiale. Ministerul Educaţiei nu menţionează în document şi care sunt motivele pentru care estimează că va scădea numărul de elevi care susţin examenele naţionale.
„Cred că motivele sunt mult mai prozaice, dacă îmi pot permite să spun aşa. Este de fapt o constatare, nu mi se pare că este nici o strategie, nici un obiectiv. Asta este demografia în România. Numărul elevilor scade de la un an la altul. Iar în acest an, în 2025, în mod excepţional, la bacalaureat vom avea cea mai mică cohortă din istoria învăţământului, din istoria bacalaureatului, pentru că sunt cei care au făcut 13 ani de şcoală. E prima generaţie care a avut clasa pregătitoare. Iar atunci, la intrarea în clasa pregătitoare, s-au înscris mai puţini decât în anii următori, pentru că generaţia s-a împărţit în două. Puteau să se înscrie în clasa întâi sau în clasa pregătitoare. Deci există o explicaţie foarte logică pentru scăderea numărului în acest an 2025. Mai puţin elevi au intrat în clasa pregătitoare acum 13 ani şi, în plus, pe fiecare an, numărul de elevi scade de la un an la altul, pentru că asta este demografia. Avem mai puţini copii şi această scădere se va vedea, de fapt, dacă ne uităm la câţi elevi se înscriu acum în anii de început a şcolii obligatorii, clasa pregătitoare, respectiv ulterior la liceu, numărul acesta va scădea în continuare. Este o constatare, nu poate fi o strategie, pentru că, evident, ministerul nu are cum să-şi dorească să scadă numărul celor prezenţi. Ar fi foarte bine dacă, între obiective, ar fi ca toţi aceşti 302.000 chiar se vor prezenta şi vor participa la evaluarea naţională şi vor avea rezultate bune şi la evaluarea şi la bacalaureat. Dar acolo trebuie intervenit. Obiectivul este să participe toţi. Câţi vor participa, vom vedea în iunie. Pentru că şi anul trecut doar 270 din 300 şi ceva de mii au participat. Deci nu cred că cifra în sine este problema. Este o constatare, cum spuneam. Reflectă realitatea din teritoriu. Atâţia copii sunt înscrişi în clasa 12 şi a 8-a în acest moment”, declară Radu Szekely, expert în educaţie, pentru Aleph News.
Aceste rapoarte arată absenteismul care rămâne ridicat la examenele naţionale.
„În primul rând, relevanţa evaluării naţionale ar trebui regândită. De ce avem nevoie de acest examen de etapă în cazul învăţământului obligatoriu? Atâta vreme cât el nu condiţionează decât repartizarea la un liceu sau altul, el devine, de fapt, un examen nu de evaluare naţională, ci un concurs de repartizare. Şi atunci, cei care nu doresc să participe la acest concurs, pentru că ori nu sunt motivaţi, nu-i interesează un liceu bun sau ştiu că nu au nicio şansă să ia, nu vor participa. Se autoscutesc de acest stres al unei competiţii care îi repartizează. Din păcate, scopul iniţial, acela de a da o imagine clară a situaţiei în învăţământul românesc la finalizarea învăţământului obligatoriu, la acea vreme, de 9 ani, de la pregătitoare până la clasa 8-a, nu se îndeplineşte acest obiectiv în momentul de faţă. Majoritatea elevilor învaţă exclusiv la acele două discipline, dacă vor să intre la un liceu bun. Evaluarea naţională a fost deturnată oarecum şi regândită de către public, nu de către minister, ci de către public, într-un examen de repartizare. Deci, ce se poate face este să vedem în ce măsura acest examen mai este necesar în forma actuală, având în vedere că acum, conform legii, învăţământul este obligatoriu până la finalul clasei a 12-a”, încheie Szekely.
FC Botoșani a încheiat la egalitate, scor 1-1, partida împotriva echipei PFC Ludogorets 1945, în primul meci al anului 2025 din pregătirile din Antalya.
Partida a marcat revenirea antrenorului Leo Grozavu pe banca tehnică a „roș-alb-albaștrilor”.
Jocul a fost unul echilibrat, cu momente de intensitate de ambele părți, iar echipa botoșăneană a demonstrat dorința de a începe noul an competițional cu o prestație solidă sub coordonarea tehnicianului revenit.
Acest rezultat oferă speranțe fanilor și promite un sezon interesant pentru FC Botoșani, sub conducerea unui antrenor experimentat și cunoscut pentru stilul său energic, dar abia de la viitoarele partide vom vedea dacă revenirea acestuia este un plus sau un minus pentru echipa din nordul Moldovei.