Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Proiectul pentru consolidarea și restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi a mai parcurs o etapă

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani acordă o atenție deosebită domeniului cultural și acordă sprijin deplin instituțiilor de cultură pe care le coordonează, căutând în mod constant soluțiile și fondurile necesare pentru reabilitarea, conservarea și promovarea acestui domeniu ce constituie un adevărat brand al județului nostru.

În această cheie a fost conceput și proiectul privind „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi”, a cărui documentație tehnică a fost prezentată și susținută în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Interministerial convocată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Antonela Pătrașcu, director al Direcției Investiții-Achiziții și Aurel Melniciuc, director al Muzeului Județean Botoșani au format echipa ce a pledat pentru necesitatea și oportunitatea obținerii finanțării pentru implementarea acestui proiect, obținând avizul favorabil al Consiliului Interministerial pentru această investiție de aproximativ 75 de milioane de lei (15 milioane de euro).

„Am pledat pentru importanța acestui proiect pentru botoșăneni și pentru patrimoniul cultural al județului nostru, Muzeul de Științele Naturii Dorohoi fiind emblematic atât prin inestimabila valoare arhitecturală cât și prin bogatele colecții de insecte, moluşte, minerale, animale exotice, toate culese din natură și dăruite publicului sub forma unor impresionante expoziții. Acest proiect este imperios pentru punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi și mă bucur că am reușit să obținem avizul interministerial și să mai parcurgem un pas spre îndeplinirea obiectivului nostru” a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Consiliul Județean Botoșani continuă eforturile pentru dezvoltarea județului sub toate aspectele ce îi revin în responsabilitate. Domeniul cultural însă, ocupă un loc aparte în lista priorităților de investiții, având în vedere faptul că patrimoniul și bogăția culturală cu care am fost binecuvântați reprezintă cartea noastră de vizită cea mai de preț.

„De la preluarea mandatului, împreună cu echipa pe care am format-o, am căutat să acordăm importanța cuvenită și să asigurăm condițiile necesare producerii actului cultural. Avem multe proiecte în domeniul cultural cu toate cele șase instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean. În acești primi doi ani de mandat, a crescut mult dinamica vieții culturale în județ și vom demara sau susține, după caz, toate proiectele care aduc plus-valoare Botoșaniului”, a declarat Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Următoarea etapă în procesul de obținere a finanțării pentru proiectul privind „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi” o constituie elaborarea și avizarea DTAC, obținerea Autorizației de construire și elaborarea Proiectului tehnic. Partea de cofinanțare ce revine Consiliului Județean Botoșani este în valoare de 5 milioane de lei. Proiectul se derulează în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice, finanțat din bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

 

Publicitate

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Cât de PROST își plătesc PATRONII de la Botoșani salariații. Ce salariu plătesc PATRONII din celelalte județe din România

Publicat

Publicitate

Salariul mediu net a crescut în iulie 2024 cu 1,3% față de luna precedentă, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, câştigul salarial mediu net (în mână) a fost 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) față de luna iunie 2024.

Patru salariații de la Botoșani pare șocant, dar în luna iulie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost în celalte județe din țară 8.580 lei, cu 100 lei (+1,2%) mai mare decât în luna iunie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, unde patronii plătesc practic printre cele mai mari salarii din România (13052 lei). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.

În schimb, cele mai mici au fost în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde județul Botoșani ocupă un loc de frunte(3054 lei).

Practic, INS confirmă din nou ultimele date furnizate de Direcția Județeană de Statistică Botoșani, care arată că câștigul salarial mediu brut în luna martie 2023 (ultimele date centralizate) a fost de 5543 lei/salariat.

Asta indică faptul că patronii de la Botoșani își plătesc salariații cu printre cele mai mici salarii din România. Astfel, câştigul salarial mediu net plătit de patronii din Botoșani în luna martie 2023 a fost de 3535 lei/salariat.

Publicitate

Cu alte cuvinte, câştigul salarial mediu brut realizat în martie 2023 la nivelul judeţului Botoşani este mai mic încă cu 1747 lei/salariat faţă de media pe ţară, iar câştigul salarial mediu net este mai mic cu 1019 lei/salariat faţă de media pe ţară.

Revenind la salariații plătiți de patronii din celelalte județe din România, altele decât Botoșani, indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 față de luna iulie 2023 și de 100,7% față de luna iunie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.

Salariul mediu net. Cele mai mari creșteri de venituri

În luna iulie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a:

Publicitate
  • aplicării prevederilor legale
  • acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite)
  • drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
  • realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • 25,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, respectiv cu 18,4% în transporturi aeriene;
  • între 7,5% și 9,5% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor mijloace de transport, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de poștă şi de curier, fabricarea produselor din tutun;
  • între 3,5% și 7,0% în:
    • tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea de mobilă, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite)
    • activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, alte activităţi industriale n.c.a.
    • comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, hoteluri şi restaurante, industria metalurgică.

Salariul mediu net. Unde au fost înregistrate scăderi de venituri

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 19,0% în activităţi de editare, respectiv cu 9,3% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 3,0% și 4,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), telecomunicaţii.

Salariul mediu net în sectorul bugetar

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în:

  • învăţământ (-4,3%), în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare,
  • administraţia publică (-0,4%).

Câştigul salarial mediu net a crescut uşor comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistență socială (+0,2%)

Citeste mai mult

Eveniment

Liber pe străzi: Un bărbat din comuna George Enescu este judecat în stare de libertate după ce și-a înjunghiat soția

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat astăzi că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului A.R., în vârstă de 61 de ani, din com. George Enescu, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă la violență în familie în forma omorului”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a precizat într-un comunicat că s-a reţinut că, în data de 07.04.2024, în jurul orei 18.20, în timp ce se aflau la domiciliu, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul a înjunghiat-o cu un cuțit având lama în lungime de 19 cm pe soția sa, A.L..

Acesta i-a cauzat leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 9-10 zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Economie

Mai mulţi BANI pentru fermierii români în această toamnă: Avans de 70% din banii de la Uniunea Europeană pentru plăţile directe

Publicat

Publicitate

Pentru plăţile directe, fermierii vor primi în avans 70% din banii de la Uniunea Europeană iar pentru proiectele de dezvoltare rurală şi de mediu, avansul va fi de 85%, anunţă Ministerul Agriculturii, citat de mediafax.ro.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că va da, şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţile directe şi de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervenţiilor de dezvoltare rurală şi intervenţiilor de mediu şi climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca şi în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor problemele de lichidităţi cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creşterea valorii avansurilor pentru fermierii noştri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Pentru campania din acest an, APIA face toate eforturile pentru a începe plata avansurilor începând cu 16 octombrie 2024, fiind alocat aproximativ un miliard de euro în acest sens.

Citeste mai mult

Eveniment

Saci cu sticle, doze și pet-uri, din automatele de colectare selectivă, ținute pe domeniul public. Patru firme au fost amendate la Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru firme din Botoșani au fost amendate de polițiștii locali pentru că au lăsat peturile din automatele de colectare selective pe domeniul public. Sacii cu sticle, doze și pet-uri, din automatele de colectare selectivă, erau ținute pe domeniul public, în spatele firmei care le colectează.

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 25.08.-12.09.2024, în conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr. 155/2010, au desfășurat activități pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care abandonează deșeuri menajere pe domeniul public/în coșurile stradale.

De asemenea, au fost verificate și situația celor care nu își întrețin corespunzător proprietățile, prin activități de curățare a vegetație și igienizare.

Într-un comunicat, polițiștii locali au explicat că, ca urmare a activităților întreprinse pentru identificarea proprietăților – clădiri și terenuri neîntreținute, patru societăți comerciale care dețin terenuri în str. Pușkin, str. Calea Națională și str Col. V. Tomoroveanu, au fost sancționate contravențional cu amendă, potrivit art. 3 lit. a din H.C.L. 355/2011, care reglementează obligația deținătorilor de terenuri de a asigura igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, prin activităţi de curăţire, dezinsecţie şi deratizare, cuantumul total fiind de 4000 lei.

Polițiștii au dat și câteva exemple.

În data de 04.09.2024, ca urmare a unei sesizări formulată de cetățenii nemulțumiți de faptul că un agent economic depozitează sacii cu sticle, doze și pet-uri, evacuați din automatele destinate colectării selective, pe domeniul public, polițiștii locali s-au deplasat în zona indicată. La fața locului, au constatat că într-adevăr un număr de aproximativ 70 de saci cu deșeuri (sticle, doze și pet-uri) erau abandonați în spatele punctului de lucru, motiv pentru care a fost dispusă sancționarea contravențională a societății cu amendă în cuantum de 50.000 lei potrivit prevederilor O.U.G. nr. 92/2001 – privind regimul deșeurilor.

Publicitate

În data de 10.09.2024, pe timpul desfășurării activității în zona străzilor Ion Pillat și Săvenilor, în jurul orei 14.25, în dreptul blocului din str. Ion Pillat nr. 14, polițiștii locali au surprins-o pe numita V. G. în timp ce lăsa un sac de mari demensiuni, cu deșeuri menajere la coșul stradal din zonă, deși platforma amenajată pentru colectarea deșeurilor era în imediata apropiere. Pentru fapta sa, a fost sancționată cu amendă în cuantum de 400 lei potrivit pevederilor H.C.L. nr. 355/2011.

În aceeași zi, în jurul orei 19.30, pe str. Săvenilor nr. 1 au fost suprinse două persoane care consumau semințe, aruncând cojile și ambalajele pe trotuar, creând un aspect insalubru zonei. Polițiștii locali au aplicat două sancțiuni contravenționale în cunatum total de 400 lei, conform prevederilor H.C.L. nr. 355/2011, de asemenea cele două persoane au igienizat zona, măturând și strângând ambalajele și cojile aruncate la întâmplare.

“Menționăm că acțiunile de control se vor desfășura și în perioada următoare, pentru a identifica proprietățile neîngrijite de pe raza municipiului și situațiile de depozitare necontrolată a deșeurilor”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending