Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Proiectul pentru consolidarea și restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi a mai parcurs o etapă

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani acordă o atenție deosebită domeniului cultural și acordă sprijin deplin instituțiilor de cultură pe care le coordonează, căutând în mod constant soluțiile și fondurile necesare pentru reabilitarea, conservarea și promovarea acestui domeniu ce constituie un adevărat brand al județului nostru.

În această cheie a fost conceput și proiectul privind „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi”, a cărui documentație tehnică a fost prezentată și susținută în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Interministerial convocată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Antonela Pătrașcu, director al Direcției Investiții-Achiziții și Aurel Melniciuc, director al Muzeului Județean Botoșani au format echipa ce a pledat pentru necesitatea și oportunitatea obținerii finanțării pentru implementarea acestui proiect, obținând avizul favorabil al Consiliului Interministerial pentru această investiție de aproximativ 75 de milioane de lei (15 milioane de euro).

Publicitate

„Am pledat pentru importanța acestui proiect pentru botoșăneni și pentru patrimoniul cultural al județului nostru, Muzeul de Științele Naturii Dorohoi fiind emblematic atât prin inestimabila valoare arhitecturală cât și prin bogatele colecții de insecte, moluşte, minerale, animale exotice, toate culese din natură și dăruite publicului sub forma unor impresionante expoziții. Acest proiect este imperios pentru punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi și mă bucur că am reușit să obținem avizul interministerial și să mai parcurgem un pas spre îndeplinirea obiectivului nostru” a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Consiliul Județean Botoșani continuă eforturile pentru dezvoltarea județului sub toate aspectele ce îi revin în responsabilitate. Domeniul cultural însă, ocupă un loc aparte în lista priorităților de investiții, având în vedere faptul că patrimoniul și bogăția culturală cu care am fost binecuvântați reprezintă cartea noastră de vizită cea mai de preț.

„De la preluarea mandatului, împreună cu echipa pe care am format-o, am căutat să acordăm importanța cuvenită și să asigurăm condițiile necesare producerii actului cultural. Avem multe proiecte în domeniul cultural cu toate cele șase instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean. În acești primi doi ani de mandat, a crescut mult dinamica vieții culturale în județ și vom demara sau susține, după caz, toate proiectele care aduc plus-valoare Botoșaniului”, a declarat Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Următoarea etapă în procesul de obținere a finanțării pentru proiectul privind „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi” o constituie elaborarea și avizarea DTAC, obținerea Autorizației de construire și elaborarea Proiectului tehnic. Partea de cofinanțare ce revine Consiliului Județean Botoșani este în valoare de 5 milioane de lei. Proiectul se derulează în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice, finanțat din bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

 

Publicitate

 

 

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări

Publicat

Publicitate

Președintele ales al Consiliului Jdețean Botoșani, Valeriu Iftime, a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări de la locuitorii supărați că au fost distruse mai multe poduri.

Realitatea din teren o regăsiți în filmuțelul de mai jos.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ

Publicat

Publicitate

O nouă veste bună pentru educația botoșăneană! Patru licee cu profil agricol din județ vor beneficia de finanțări totale de peste 2,7 milioane de euro pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii lor.

          Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI Politici pentru noua generație. Între cele 38 de proiecte admise la finanțare se regăsesc și trei proiecte depuse de licee din județul nostru. Este vorba de Liceul „Demostene Botez” Trușești, Liceul Tehnologic Coțușca și Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, fiecare obținând o finanțare de aproximativ 650 de mii de euro. Lor li se adaugă Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, care, în prima rundă, a obținut o finanțare de 760 de mii de euro.

          „Investițiile în sistemul educațional nu sunt doar necesare; ele reprezintă fundamentul pe care ne construim viitorul, atât al copiilor noștri, cât și al întregii comunități. Am susținut și vom continua să susținem profesionalizarea elevilor din liceele tehnologice, astfel încât, atunci când vor finaliza studiile să fie pregătiți rigorilor pieței muncii. Județul nostru este preponderent agricol, iar liceele cu acest profil pregătesc viitorii specialiști în acest domeniu. Partidul Social Democrat a pus și va pune un mare accent pe programele de finanțare a investițiilor în domeniul educațional și pe corelarea acestora cu cerințele angajatorilor. Doar așa vom avea specialiștii de care avem atâta nevoie. Aceasta este soluția pentru ca tinerii noștri să învețe o meserie care să aibă căutare pe piața muncii, să fie bine plătită și să nu mai plece în străinătate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

          Prin aceste finanțări din PNRR se urmărește transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat: optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat, a declarat astăzi, 13 noiembrie 2024, în cadrul vizitei sale în comuna Dersca, județul Botoșani, că optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării pe care AUR își propune să o aducă în România.

El a subliniat importanța implicării comunității și a încurajat locuitorii să participe activ la alegeri, având încredere în candidații tineri și în #PlanulSimion.

Silegeanu a evidențiat faptul că sprijinul comunității pentru George Simion și proiectele parlamentare propuse demonstrează că AUR are o viziune clară și optimistă pentru viitorul țării. „Cetățenii din Dersca își pun mari speranțe în Simion, convinși că acesta este liderul care poate aduce România pe drumul cel bun,” a spus el, adăugând că numai prin unitate și eforturi comune România poate deveni o țară unită, mândră și prosperă.

Publicitate

Prim vicepreședintele AUR a mulțumit localnicilor pentru primirea călduroasă și încrederea acordată, reafirmând angajamentul partidului de a transforma aceste speranțe în realitate.

CMF 11240014

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe cardurile educaționale pentru elevii dezavantajați. Anunț oficial

Publicat

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic se acordă pentru a sprijini educația copiilor dezavantajați timp de 4 ani, începând cu anul școlar 2023-2024, scrie alba24.ro.

Banii se dau în contul proiectului „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

În acest an școlar, MIPE va asigura finanțarea sprijinului educațional pentru aproximativ 650.000 preșcolari și elevi dezavantajați.

Publicitate

Când intră banii pe cardurile educaționale: În data de 18 noiembrie, va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior.

Pentru preșcolarii și elevii noi , care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.

Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați.

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achiziționarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

Publicitate

venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.
Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending