Connect with us

Eveniment

FOTO: Proiecte culturale de peste 600.000 de dolari depuse la finanțare la Ambasada SUA

Publicat

Publicitate

Atragerea de fonduri pentru județul Botoșani este o prioritate pentru Consiliul Județean și instituțiile subordonate.

Patru instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Botoșani – Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Muzeul Județean – au aplicat pe Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, o linie de finanțare deschisă de către guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Ambasadei de la București.

„Împreună cu reprezentanții instituțiilor din subordine căutăm linii de finanțare care să dezvolte actul cultural din județ. După ce la sfârșitul anului trecut, în parteneriat cu GAL-urile, s-au depus proiecte în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență pe componenta „Cultură și Turism”, gestionată de Administrația Fondului Cultural Național, acum s-au deschis aplicații pentru atragerea de fonduri puse la dispoziție de către SUA. Cele patru proiecte care intră în competiția pentru finanțare au o valoare totală de peste 600.000 de dolari. Încercăm să găsim soluții la toate problemele și să diversificăm sursele de finanțare pentru a asigura un act cultural dinamic în județul Botoșani”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Biblioteca „Mihai Eminescu” a aplicat cu un proiect amplu, de 395.000 de dolari, prin care intenționează să restaureze și să conserve documente rare cu valoare și importanță istorică atât din patrimoniul propriu, cât și aparținând comunităților etnice din Botoșani, cu scopul de a constitui Biblioteca Digitală a memoriei locale botoșănene. De asemenea, sunt avute în vedere și cărțile rare – ediții princeps și volume care nu au mai fost reeditate, carte bibliofilă, manuscrise și documente ale comunităților etnice care au contribuit la dezvoltarea ținutului (carte veche, manuscrise, fotografii). În final, toate acestea vor fi transpuse în format audio pentru a fi disponibile și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Memorialul Ipotești își propune prin proiectul depus, a cărei valoare se ridică la aproximativ 200.000 de dolari, să restaureze 20 de obiecte culturale din expoziția permanentă a Casei Memoriale „Mihai Eminescu”. Obiectele culturale propuse spre restaurare în cadrul acestui proiect sunt încadrate în categoriile tezaur sau de bază ale patrimoniului cultural național, fiind reprezentative pentru secolul al XIX-lea. Ele sunt realizate în ateliere din Franța, Germania și România.

În competiția de proiecte culturale, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale intră cu proiectul „Jocul căiuților din județul Botoșani, element de patrimoniu imaterial”, estimat la 100.000 de dolari. „Odată cu trecerea timpului, aceste obiceiuri încep să dispară, având în vedere că oamenii satelor care au moștenit aceste datini din generație în generație sunt înaintați în vârstă… Prin acest proiect încercăm să stimulăm generațiile tinere, să-i facem conștienți de faptul că aceste datini, tradiții și obiceiuri ne definesc pe noi ca neam și popor”, se arată în fișa proiectului.

Publicitate

Muzeul Județean își propune să achiziționeze un scanner de înaltă performanță, estimat la 10.000 de dolari, pentru conversia virtuală a artefactelor Culturii Cucuteni descoperite pe teritoriul județului. Un astfel de demers este unic la nivel național, obiectele aparținând Culturii Cucuteni nefiind, în acest moment, disponibile în format digital.

„Sunt proiecte frumoase, generoase și care sperăm să treacă de etapele de evaluare și să obțină finanțare din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, pentru că vor aduce un plus de valoare patrimoniului cultural universal”, a conchis Doina Federovici.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” începând din data de 22.02.2025. Decizia a fost luată în conformitate cu HCL nr. 559/20.12.2023 și a fost adusă la cunoștința FC Botoșani de către Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani.
Mai jos redăm integral adresa celor de la DSA Botoșani către FC Botoșani:

„Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani, referitor la respectarea Regulamentului de funcționare al Stadioanelor Municipal, Mecanex și Victoria din Municipiul Botoșani, prin prezenta, vă rugăm în calitatea dumneavoastră de utilizator, să luați toate măsurile necesare în vederea respectării art. 9, alin. (1), literda d) din Anxa nr. 3 la HCL nr. 559/20.12.2023 și anume:

„În stadioane sunt strict interzise următoarele: d) consumul de semințe”.

Totodată, vă informăm că am comunicat acest lucru și celor doi operatori economici ce prestează activități de comerț în timpul desfășurării competițiilor sportive.

Sursa: fcbt.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bucătăria unei case din Prăjeni a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Lupărie. Bucătăria unei case a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă. La întoarcere, bunurile din interiorul bucătăriei ardeau generalizat. Speriată că flăcările s-ar putea extinde la celelalte trei camere, aceasta a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni, dar și o ambulanță SAJ . Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întreaga locuință.

Părinții proprietarei, care locuiesc în aceeași gospodărie, au primit îngrijiri medicale la fața locului. Mama, în vârstă de 74 de ani, s-a intoxicat ușor cu fum în timp ce încerca să salveze câteva bunuri din interiorul casei, iar tatăl, în vârstă de 75 de ani, a suferit un atac de panică.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor din Bucecea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român. Sancțiuni uriașe aplicate transportatorilor

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-11:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu Serviciul Rutier și reprezentanți ai Registrului Auto Român au organizat o acțiune  pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor.

 

Astfel, au fost controlate peste 30 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate 15 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, trei au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, fiind retrase și certficatele de înmatriculare, iar patru sancțiuni au fost aplicate pentru neresepctarea prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto care transportau marfă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor în Piața Centrală. Două persoane au fost amendate cu 40.000 de lei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului Rutier și Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani.    

 

Activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate aproximativ 50 de persoane, iar 4 dintre acestea au fost conduse la sediul poliției pentru verificări.  Totodată, au fost verificate și 24 de autovehicule identificate pe arterele din proximitatea pieței.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 41.000 de lei, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, abateri la regimul rutier și nerespectarea prevederilor Codului Fiscal.

 

Publicitate

Asupra a două persoane din Piața Centrală au fost identificate 35 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, față de acestea fiind sispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare totală de 40.000 de lei, iar țigaretele au fost confiscate.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending