Connect with us

Administratie

De 1 Iunie, surprize și o atmosferă de poveste pentru cei mici, create de Primăria Botoșani. Carnavalul personajelor de poveste

Publicat

Publicitate

Confetti, baloane, concursuri, spectacole și producții cinematografice, ateliere și defilarea personajelor de poveste.
Toate acestea dar și multe altele vor fi puse la dispoziția copiilor, din dorința Primăriei Municipiului Botoșani de a crea, pentru cei mici, de ziua lor, „o lume de poveste”.
Sărbătorirea copiilor a început de pe data de 29 mai, când cei mici au avut posibilitatea să-și întâlnească eroii din povești dacă au călătorit cu unul din autobuzele Eltrans. „Autobuzul magic” a călătorit pe traseele 101 și 102, până ieri

Programul zilei de 1 iunie va debuta cu un concurs organizat în Parcul Tineretului, de la ora 10:00, la care vor participa 50 de copii din familii defavorizate și care fac parte din proiectul „ZUM BT PLUS – Un plus de incluziune pentru comunitățile marginalizate din municipiul Botoșani”. Participanții vor prezenta desene pe fișe și pe asfalt, pentru care vor primi diplome și premii.
Tot la ora 10:00, la Colegiul Național Mihai Eminescu, elevii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani vor lua parte la concursul „Educație rutieră – educație pentru viață”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean, în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) și Primăria Municipiului Botoșani. Participanții vor avea de parcurs un traseu cu bicicleta.
De la ora 11.30, din fața Primăriei Municipiului Botoșani, aproximativ 70 de actori și voluntari vor porni pe Pietonalul Unirii, îmbrăcați în costume de teatru, carnaval sau medievale. Pe drum spre Parcul Mihai Eminescu, personajele de poveste vor interacționa cu copiii și le vor oferi baloane și alte surprize.
Tot pe Pietonalul Unirii va avea loc primul târg al micilor antreprenori. Copiii cu „simțul afacerilor” vor avea standuri cu vânzare de produse alese de ei – jucării, dulciuri, sucuri, etc. și vor fi premiați pentru spiritul antreprenorial.
Cinema Unirea pune la dispoziția copiilor și însoțitorilor 5 proiecții, începând cu ora 11:00. Intrarea va fi gratuită!
De la ora 12:00, în parteneriat cu ATOP și municipalitate, Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) va derula un concurs constând în traseu aplicativ, în fața Cercului Militar Județean.
Începând cu ora 12.00, Parcul Mihai Eminescu va deveni scena principală a „lumii copiilor”. G-Power va da startul la distracție cu un flashmob.
Foișorul central va deveni „Cetatea de scaun” a domnitorului Ștefan cel Mare, care va ridica în rang de cavaleri, prinți și prințese toți copiii care vor dori să ia parte la această poveste. Vor fi organizate și turniruri pentru cei mai îndrăzneți!
Colegii de la Urban Serv vor prezenta o parte din utilajele societății iar, de la ora 13:00, prin același parteneriat cu ATOP și Primăria Municipiului Botoșani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), alături de Pompierul SAM, va expune autospecialele de intervenție și va organiza un concurs cu traseu aplicativ, atelier pirotehnic, tiroliană și prim-ajutor!
Cu sprijinul voluntarilor de la Asociația Interact A.T. Laurian și actorilor de la Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache, vor fi organizate diferite ateliere de face painting, modelaj din baloane, dans modern sau desene pe asfalt.
Tot în Parcul Mihai Eminescu va fi inaugurată și tabla de șah gigant!
Seria evenimentelor dedicate copiilor se va încheia cu spectacolul „Păcală”, oferit de Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache, tot în parc, la ora 14.30!
De Ziua Internațională a Copilului se va deschide și Cupa 1 Iunie, cadru în care elevii vor expune în Parcul Primăriei panouri reprezentative ale unităților de învățământ de care aparțin. Concursul va avea loc pe 3 categorii: Grădiniță, Gimnazial (cl. I – VIII) și Liceal. Pe fiecare grupă, panourile care vor obține cele mai multe aprecieri vor fi declarate câștigătoare și premiate! Votul va fi închis pe data de 11 iunie!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai sunt două zile până la termenul limită pentru depunerea CERERILOR de sprijin financiar al bisericilor

Publicat

Publicitate

Primăriile din județul Botoșani care au hotărâri locale în acest sens, respectiv Primăria Orașului Bucecea, au reamintit la finele acestei săptămâni instituțiilor de cult recunoscute oficial că mai sunt doar două zile până la termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare.

Data limită este 15 august 2025, iar sprijinul financiar acordat are scopul de a susține activitățile religioase și sociale desfășurate în comunitate.

Acțiunea vine în sprijinul promisiunii asumate de administrațiile locale de a sprijini viața spirituală și implicarea socială a cultelor. Cererile trebuie depuse de către preoți sau reprezentanții legali ai unităților de cult și trebuie să respecte condițiile și criteriile prevăzute în Regulamentul aprobat pe baza cadrului legal național.

Autoritățile locale subliniază că fondurile vor putea fi alocate doar dacă solicitările sunt conforme cu regulamentul și dacă sumele primite vor fi ulterior justificate conform normelor în vigoare. Instituțiile de cult care nu dețin încă o copie a regulamentului pot solicita documentul de la administrațiile locale.

De asemenea, în unele localități a avut loc deja o consultare cu reprezentanții cultelor, în cadrul căreia a fost prezentat regulamentul și au fost explicate modificările legislative recente.

Administrațiile fac apel la respectarea termenului limită și a cerințelor impuse pentru a putea beneficia de sprijinul financiar alocat pentru anul 2025.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Prăpastie bugetară între Botoșani și sudul țării: Orașele din județ primesc de zece ori mai puțini bani decât cele din jurul capitalei

Publicat

Publicitate

Un clasament național realizat pe baza datelor Ministerului Dezvoltării și publicat de Turnul Sfatului.ro scoate la iveală diferențe mari între orașele din România în funcție de bugetele locale pe care le administrează, iar măsurile luate de liberali în aceste zile vor duce la o adâncire și mai mare a diferențelor între regiuni.

În timp ce localitățile de lângă București domină clar topul național, orașele din județul Botoșani se plasează în zona mediană sau chiar sub media națională.

Cel mai bine clasat este Săveni, cu un buget de peste 54 de milioane de lei, care îl plasează pe locul 53 la nivel național – o poziție decentă, peste media generală de aproximativ 45,8 milioane lei pe oraș. Însă celelalte orașe din județ – Flămânzi, Ștefănești, Bucecea și Darabani – au bugete estimate între 35 și 45 de milioane de lei, semnificativ mai mici decât marile câștigătoare ale clasamentului.

Contrastul este evident când ne uităm spre sudul țării și, mai ales, spre Ilfov, unde se află orașele cu cele mai mari bugete. Voluntari, în fruntea clasamentului, are un buget de 343 de milioane lei, mai mult decât toate orașele din județul Sibiu la un loc. Alte exemple sunt Otopeni cu 205 milioane lei sau Popești-Leordeni, Buftea și Pantelimon, fiecare cu peste 120–150 de milioane lei, toate în top 10 național.

Și în alte județe din sud, discrepanța e vizibilă: Mioveni (Argeș) are un buget de 190 de milioane lei, Cernavodă și Năvodari depășesc 150 de milioane lei. Aceste orașe dispun de resurse mult mai mari pentru investiții în infrastructură, servicii publice și dezvoltare locală.

Prin comparație, orașele din județul Botoșani au bugete modeste, care limitează ritmul dezvoltării. Investițiile în drumuri, utilități, școli sau sănătate sunt direct dependente de aceste resurse. Autoritățile locale trebuie să facă eforturi susținute pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale, astfel încât să reducă diferențele tot mai evidente față de sudul țării și mai ales față de zona Capitalei.

Publicitate

Chiar dacă Săveni reușește să depășească media națională, restul orașelor botoșănene rămân în jumătatea inferioară a clasamentului, confirmând provocările cu care se confruntă nordul Moldovei în lupta pentru dezvoltare echilibrată și reducerea decalajelor regionale.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 13 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 13 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 13 iulie 2025:

Loto 6/49: 15, 19, 28, 7, 24, 9

Loto 5/40: 3, 12, 14, 17, 8, 19

Joker:  18, 17, 24, 42, 39 +9

Noroc: 9, 0, 9, 4, 3, 5, 2

Publicitate

Noroc Plus: 5, 0, 6, 7, 4, 1

Super Noroc: 9, 8, 0, 9, 1, 1

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenție de urgență la Puțureni: Adolescent de 17 ani salvat din apele râului Volovăț

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost chemați, în această seară, să intervină în localitatea Puțureni, comuna Coțușca, după ce un adolescent de 17 ani a intrat în râul Volovăț și nu a mai reușit să ajungă la mal.

La fața locului au fost mobilizate trei echipaje din cadrul Punctului de Lucru Coțușca și Detașamentului Botoșani, dotate cu o barcă de salvare și două ambulanțe SMURD – inclusiv cea de terapie intensivă mobilă – precum și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

După aproximativ cinci minute de căutări, pompierii au găsit tânărul în apă, la circa doi metri de mal, unde adâncimea depășea cinci metri.

Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare, care au avut efect: adolescentului i-a revenit pulsul, însă acesta se află în stare de inconștiență. El a fost transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

Publicitate

▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending