Connect with us

Eveniment

FOTO: Prima ediție a ZILELOR CULTURII TRADIȚIONALE și ale ZILELOR CHIȘINĂULUI LA BOTOȘANI a fost un succes

Publicat

Publicitate

În perioada 5-7 august 2022, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, în colaborare cu Consiliul Local Botoșani și Primăria Municipiului Chișinău, a organizat la Botoșani, pe Pietonalul Unirii, ediția I a manifestării ZILELE CULTURII TRADIȚIONALE – ZILELE CHIȘINĂULUI LA BOTOȘANI, o activitate deosebită și emoționantă, la care botoșănenii, în număr foarte mare, au participat cu interes, atrași de numele sonore ale invitaților, de bogatul repertoriu al acestora și, mai ales, de varietatea și calitatea numerelor artistice oferite.

În prima zi a acestui maraton cultural, la ora 12,  în sala „Mihai Eminescu” a  Hotelului Rapsodia din Botoșani, a avut loc deschiderea oficială a simpozionului „Tradiție și contemporaneitate”, în cadrul căruia, într-un ambient plăcut, oficialitățile prezente –

Doina Federovici – Președintele Consiliului Județean Botoșani, Angela Cutasevici – Viceprimar al Municipiului Chișinău și organizatorii – Iustina Irimia Cenușă – manager al CJCPCT – Botoșani, au ținut scurte cuvântări, după care au fost lansate două titluri de carte. Astfel, domnul Alexandru Corduneanu a prezentat volumul „Chișinăul de altădată”, autori acad. Andrei Eșanu și dr. Valentina Eșanu, o carte de referință despre istoria capitalei țării vecine, la care au colaborat un număr impresionant de oameni de cultură din Republica Moldova. Distinsa doamnă Angela Paveliuc Olariu a vorbit despre lucrarea „Timpul sacru și sărbătorile de altădată” a autorului Marcel Lutic, iar apoi Consiliul Județean Botoșani (reprezentat de d-na Președinte Doina Federovici), Primăria Ungureni (reprezentată de d-l Primar Ilie Ivanache) și CJCPCT Botoșani (reprezentat de d-na Iustina Irimia-Cenușă, manager și d-ra Daliana Bejan, etnograf) au avut deosebita onoare de a o premia în direct pe talentata meșteră populară Aurica Cojocariu, cea care a obținut din partea Ministerului Culturia distincția de Tezaur uman viu, o titulatură care certifică recunoașterea rolului doamnei premiate în conservarea și promovarea tradițiilor locale. În continuare, celebrul artist Bogdan-Mihai Simion a avut un dialog antrenant cu publicul pe tema situației actuale a tarafurilor lăutărești, după care, de pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii, maestrul împreună cu formația Lăutarii de Mătase, i-a încântat la maximum pe cei prezenți cu câteva piese memorabile.

Începând cu ora 1800, în cadrul Festivalului-Concurs de Tarafuri „Constantin Lupu”, ediția a V-a, în numere pline de virtuozitate, pe scenă s-au întrecut câteva tarafuri, care i-au binedispus pe participanții la spectacol cu muzica lor plină de energie și de voie bună.

În urma deliberării juriului, taraful Vicovenilor (Rădăuți, jud. Suceava) și-a adjudecat trofeul festivalului. Celelalte premii au fost obținute de  Taraful „Doina Holmului” (com. Frumușica, jud. Botoșani) – premiul I,  Taraful „Dor” (com. Moara, jud. Suceava) – premiul al II-lea, Taraful „Doina Prutului” (Glodeni, Republica Moldova) – premiul al III-lea, Ansamblul Cultural „Moștenitorii” (com. Fruntișeni, jud. Vaslui) – premiul special al juriului.

Prima seară a manifestării s-a încheiat cu proiecția în aer liber a filmului De ce are vulpea coadă?, ambele momente fiind foarte bine primite de publicul de toate vârstele.

Publicitate

În cea de-a doua zi a manifestării, la ora 1200, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, a avut loc vernisajul unei expoziției de pictură – curator Florina Breazu, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

 

La ora 1700, s-a dat startul Festivalului-Concurs al Fanfarelor, ediția a XVI-a, repertoriul interpretarea acestora impresionând publicul care i-a recompensat pe artiști cu îndelungi aplauze. În urma deliberării obiective a juriului format din profesioniști, Orchestra de fanfară a Palatului de Cultură din Soroca, Republica Moldova a obținut trofeul festivalului.

La secțiunea Fanfare de Copii și Tineri, premiile au fost împărțite astfel:

Fanfara de copii din loc. Hoceni, jud. Vaslui – Premiul I; Fanfara „Hasnaș” (satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, Republica Moldova) – Premiul al II-lea; Fanfara de copii „Moștenitorii” (com Vorona, jud. Botoșani) – Premiul al III-lea; Fanfara „Trubadurii” (Casa de Cultură Pașcani, jud. Iași –  Mențiune; Fanfara „Rapsodia Corni” (com. Corni, jud. Botoșani) – Premiul de popularitate; Fanfara „ Dor de plaiuri corlățene” (com. Corlăteni, jud. Botoșani) – Premiul special al juriului.

La secțiunea Fanfare de Adulți, participanții înscriși în concurs au fost răsplătiți cu următoarele premii: Fanfara din Stamate, jud. Suceava – Premiul I; Fanfara „ Brazii Bucovinei Sf. Ilie Suceava” (satul Sf. Ilie, com Șcheia, jud. Suceava) – Premiul al II-lea; Fanfara „Udeșteană” (com. Udești, jud. Suceava) – Premiul al III-lea; Fanfara „Valea Sucevei din Frătăuții Noi” (com. Frătăuții Noi, jud. Suceava) – Mențiune; Fanfara „Moștenitorii” (satul Mileanca, com. Mileanca, jud. Botoșani) – Premiul de popularitate.

A doua seară a manifestării s-a încheiat la fel de frumos cu o altă proiecție de film în aer liber, și anume bine-cunoscuta peliculă Nuntă în Basarabia.

Ultima zi a manifestării a adunat în fața scenei o grămadă de lume, care, începând cu ora1700,  a savurat reprezentațiile strălucite ale ansamblurilor participante la Festivalul Internațional al Cântecului, al Jocului și al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XV-a. Asttfel, publicul a fost impresionat de ansamblurile „Codrulețul” (Căminul Cultural Vorona  – instructor Ștefan Aurel), „Mărgineanca” (Casa de Cultură a Sindicatelor Botoșani – instructor Valentin Rău), „Cununa” (Bălușeni, Botoșani – instructori Claudiu Dosoftei, Aiordăchioaie – Leucă Teofil, Ionel Petrișor), „Tudoreanca” (Tudora  – instructor Ioan Covrig), „Rapsozii Siretului” (Pașcani, Iași – instructor Alexandru Gâmbuță), „Todireanca” (Todireni – instructori Timofti Mirela și Ionel Petrișor), „Hora” (Vlăsinești – instructor Alexandru Boaru), „Stejărelul” (loc. George Enescu, Botoșani – instructor Alin Chiorescu; „Datina” (Botoșani – instructor Mihai Chelărescu), „Crăișorii Pietrei Craiului” (Zărnești, Brașov – instructor Ciprian Cristoloveanu).

           Prima ediție a ZILELOR CULTURII TRADIȚIONALE și ale ZILELOR CHIȘINĂULUI LA BOTOȘANI s-a încheiat grandios cu recitalul remarcabil al Ansamblul etnofolcloric „Romanița” (coord. Mihai Siminică), cu prestația epică, electrizantă, de-un dinamism contagios a formației Lupii lui Calancea (care a magnetizat pur și simplu publicul) și cu proiecția celebrului film Liceenii.

Pentru că tradiția înseamnă asumarea identității, trebuie amintit faptul că, pe toată durata evenimentului, am avut alături de noi meșteri populari din România (Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Argeș, Covasna, Harghita, Vâlcea, Prahova) și din Republica Moldova, artiști care au oferit publicului mostre din creațiile lor autentice, dovedind încă o dată că sunt depozitari de nădejde ai artei populare, căreia îi asigură continuitatea prin muncă plină de dăruire.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când au loc alegerile prezidențiale, în 2025? S-a decis data la care românii vor merge din nou la vot

Publicat

Publicitate

În ședința de Guvern de sâmbătă, 28 decembrie, stabilirea calendarului pentru alegeri a fost una dintre urgențele guvernului proaspăt instalat. Iată care este data la care românii vor merge din nou la vot, scrie cancan.ro.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va fi organizat pe 23 martie, urmând ca al doilea tur să aibă loc pe data de 6 aprilie 2025, notează Digi24. Reamintim că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi repetate în 2025 după decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a primului tur de la finalul lunii noiembrie 2024.

În acest moment, există mai multe date luată în calcul pentru alegerile prezidențiale din 2025. În ședința de vineri, 27 decembrie, la prima reuniune a noului guvern condus de Marcel Ciolacu, deputații au avut mai multe date puse pe masa discuțiilor. Pentru a respecta calendarul electoral, executivul trebuie să stabilească data alegerilor cu 75 de zile înainte, iar asta înseamnă că primul tur ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii martie.

Citeste mai mult

Eveniment

Angajații care au copii vor plăti taxe pe muncă mai mici cu până la 5%. Pachet demografic pentru familii în programul de guverna

Publicat

Publicitate

Angajații care au copii vor plăti taxe pe muncă mai mici cu până la 5%, prevede programul de guvernare al Coaliției. Concret, povara fiscală pe muncă va scădea de la 42% la 37%, scrie alba24.ro

Documentul nu prevede deocamdată un mecanism prin care se va realiza acest lucru, însă cel mai probabil se va face printr-o lege suplimentară.

”Reducerea taxelor și impozitelor pe muncă. Reducerea graduală a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii”, prevede programul de guvernare al Coaliției.

Documentul mai conține și un ”pachet demografic de sprijin pentru familiile cu copii”. Acesta cuprinde, pe lângă prevederea legată de taxe pe muncă mai mici pentru muncă în cazul părinților angajați:

  • Facilități concrete pentru achiziționarea locuințelor, inclusiv programe de subvenționare și garanții pentru credite;
  • Credite avantajoase cu sprijin pentru dobânzi, care să ofere familiilor acces la resurse financiare necesare pentru un trai decent;
  • Construirea a 100.000 de locuințe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluții accesibile de locuire, sprijinind în mod special familiile tinere și cele cu copii, contribuind astfel la revitalizarea demografică;
  • Construirea de creșe va continua, pentru a sprijini familiile tinere și a oferi condiții moderne pentru îngrijirea copiilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Voucherele de vacanţă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului

Publicat

Publicitate

Voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca, din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, acestea fiind opţionale, a declarat sâmbătă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la Palatul Victoria, după întâlnirea dintre sindicate, patronate şi premierul Marcel Ciolacu despre măsurile fiscale propuse prin „ordonanţa trenuleţ”.

„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a menţionat Bogdan Hossu.

La rândul său, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a subliniat că Guvernul va subvenţiona cu cel mult 800 de lei voucherele de vacanţă, însă nu au fost oferite detalii din perspectivă fiscală.

„Guvernul propune următorul lucru: el va subvenţiona cu cel mult 800 de lei, aşa este formulat articolul. Nu au ştiut să răspundă, totuşi, ce se va întâmpla din perspectivă fiscală. La momentul actual aceste vouchere de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, respectiv CASS”, a precizat Gabriel Predica.

În 20 decembrie, patronatele şi sindicatele din turism au transmis că protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025, afirmând că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra sectorului, dar şi asupra altor industrii conexe şi „ar arunca România înapoi cu 20 de ani”.

Eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta „grav” balanţa valutară, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară, avertizau reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat transmis AGERPRES.

Publicitate

Potrivit ANAT, sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Totodată, această măsură va avea consecinţe catastrofale pentru sector şi un impact negativ pentru industriile conexe.

Astfel, veniturile din turism, un sector vital pentru economia românească, vor scădea cu 30-40%, iar mii de români – în special cei cu venituri modeste – nu vor mai avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă, în condiţiile în care aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere, precizat reprezentanţii ANAT.

Aceştia mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.

ANAT preciza că acest protest la care s-au alăturat patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către Guvern: „Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!”.

Pe de altă parte, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a lansat recent un apel către Guvernul României în ceea ce priveşte impactul „devastator” asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin „ordonanţa trenuleţ”, fără a fi însoţite de politici publice de compensare a impactului negativ şi dezvoltare a turismului de incoming şi susţinere a investiţiilor în domeniu.

FIHR a solicitat adoptarea de urgenţă a unor măsuri precum alocarea unui buget anual de promovare a României ca destinaţie turistică în cuantum de 10% din sumele economisite din eliminarea voucherelor de vacanţă (cu un impact semnificativ de până la 30% din piaţă), pentru a înlocui deficitul de turism intern creat şi pentru atragerea de turişti străini, ducând, astfel, şi la o diminuare a deficitului comercial din domeniu, actualizarea legislaţiei care să permită realizarea de bugete multianuale, fără de care în fiecare an participarea la evenimentele de început de an (târguri internaţionale sau alte manifestări sunt puse sub semnul întrebării şi, de multe ori, anulate), precum şi OPANT nr.65/ 2013, inclusiv clasificarea apartamentelor şi standardele ocupaţionale şi digitalizarea raportărilor – crearea de platforme pentru raportarea datelor, monitorizarea circulaţiei turistice, statistici, colectarea rapoartelor de la platformele online, respectiv evidenţierea aportului în PIB. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Scutire la plata CASS pentru elevii și studenții care lucrează în timpul studiilor. Măsură în programul de guvernare

Publicat

Publicitate

Scutire la plata CASS: Elevii și studenții care lucrează în timpul studiilor nu vor mai fi taxați în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate. Măsura apare în programul de guvernare al Coaliției PSD – PNL – UDMR. Programul de Guvernare a devenit lege odată cu acordarea votului de încredere Guvernului Ciolacu 2, de către Parlamentul României, scrie Edupedu.ro.

Documentul a fost publicat recent pe site-ul Guvernului și prevede ”zero contribuție la asigurarea de sănătate CASS pentru elevii și studenții care ocupă un loc de muncă/internship în timpul studiilor de licență și masterat”.

Scutire la plata CASS pentru elevii și studenții care lucrează: de această măsură sunt vizați tinerii cu o vârsta mai mică de 26 de ani.

Banii nu rămân la angajați, dar măsura ar putea constitui un stimulent pentru angajator, care ar putea fi convins să angajeze mai mulți tineri.

De asemenea, documentul mai prevede și scutirea de CASS și opțiune la plata la CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv și se angajează pe un loc de muncă.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending