Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Președinții CJ Botoșani și Suceava pun bazele unor proiecte comune de dezvoltare a celor două județe

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-au întâlnit astăzi, la sediul CJ Botoșani, pentru a stabili coordonatele colaborării dintre cele două administrații în vederea accelerării procesului de dezvoltare a regiunii.

Discuțiile s-au axat pe realizarea unui parteneriat între cele două județe și municipiile reședință de județ, care să preia realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7. Acest drum este inclus în Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030. De asemenea, se dorește modernizarea Drumului Național DN 29A, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste râul Siret de la Talpa, precum și cooptarea Consiliului Județean Botoșani în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„A fost o discuție așezată pe necesitățile de dezvoltare a celor două județe, care au interese comune și care trebuie să evolueze împreună pentru recuperarea decalajelor față de alte regiuni ale țării. S-au identificat oportunitățile pe care le avem prin demararea unor proiecte comune și am convenit pașii pe care îi vom avea de parcurs. Realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7, modernizarea Drumului Național DN 29, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste Siret de la Talpa sunt obiective de investiții prioritare pentru ambele județe, care, împreună reprezintă peste 5% din populația și teritoriul României, dar și principalul bazin de forță de muncă al țării”, a declarat Doina Federovici.

Publicitate

Totodată, cele două județe sunt „ poarta de acces” a Europei către piața de desfacere reprezentată de spațiul ex-sovietic. Poziția lor geostrategică este foarte importantă, dat fiind faptul că au graniță comună cu Republica Moldova și Ucraina.  Județul Botoșani dispune de  două  puncte de trecere simplificată a frontierei de stat cu Republica Moldova, în localitățile Rădăuți-Prut și Stânca, și unul cu Ucraina, în localitatea Racovăț.  Județul Suceava, județ de graniță cu Ucraina, dispune de cinci puncte de trecere simplificată a frontierei de stat în localitățile Izvoarele Sucevei, Ulma, Climăuți, Vicovu de Sus și Vășcăuți și de două puncte de trecere deschise traficului internațional la Siret și Vicșani. „Această vecinătate reprezintă o oportunitate pentru accesarea proiectelor și a investițiilor în zona transfrontalieră și pentru circulația resursei umane. Ea conferă Regiunii Nord-Est un avantaj strategic din punct de vedere al cooperării transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova și din perspectiva apropierii acestora de structurile europene”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Doina Federovici a subliniat, de asemenea, și importanța cooptării instituției pe care o conduce în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Ne dorim să valorificăm toate oportunitățile pentru dezvoltarea județului. Prin intermediul acestui cluster, mediul public și cel privat pot colabora în vederea unei dezvoltări armonioase și susținute prin implicarea atât a fondurilor publice, guvernamentale, locale sau europene, cât și a celor private. Doar unindu-ne forțele vom putea reuși”, a conchis Doina Federovici.

Cei doi oficiali au convenit ca astfel de întâlniri să fie mai dese și chiar să participe împreună la ședințele de plen ale consiliilor județene Botoșani și Suceava în vederea susținerii proiectelor comune, atât la nivel local, cât și național.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

Eveniment

22 aprilie: Ziua Pământului. Eveniment mondial anual dedicat sănătății planetei

Publicat

Publicitate

În această zi, oamenii din întreaga lume organizează diferite activități și evenimente pentru a marca angajamentul lor față de conservarea mediului și pentru a educa și a inspira alții să acționeze pentru un viitor mai sustenabil, scrie alba24.ro.    

22 aprilie: Ziua Pământului. Este un eveniment mondial anual dedicat conștientizării și protejării mediului înconjurător.

A fost fondată în 1970 și este una dintre cele mai mari mișcări de mediu din lume.

Publicitate

Scopul principal al Zilei Pământului este de a sensibiliza oamenii cu privire la problemele de mediu și la importanța protejării planetei noastre.

Principalele aspecte abordate în Zilele Pământului includ protejarea biodiversității, reducerea poluării aerului și a apei, conservarea resurselor naturale, promovarea energiei regenerabile și combaterea schimbărilor climatice.

În cadrul Zilei Pământului, se desfășoară diverse activități, cum ar fi curățarea mediului, plantarea de arbori, conferințe și seminarii despre problemele de mediu, evenimente culturale și artistice, precum și campanii de conștientizare și advocacy.

Publicitate

Această zi reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru guverne, organizații non-guvernamentale, companii și indivizi să își reafirme angajamentul față de protejarea mediului și să ia măsuri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra planetei noastre.

Pământul este a treia planetă din sistemul nostru solar și este singura planetă cunoscută care susține viața.

Este situată la o distanță medie de aproximativ 150 de milioane de kilometri față de Soare și orbitează în jurul acestuia la o perioadă de aproximativ 365 de zile, determinând anul calendaristic.

Publicitate

Foto: Pixabay

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate

Eveniment

Criza forței de muncă se adâncește! Principalele două motive pentru care românii își dau tot mai des DEMISIA

Publicat

Publicitate

Cel puțin jumătate dintre angajații români sunt nemulțumiți de salarii și vor să caute noi locuri de muncă mult mai bine plătite, potrivit unui studiu. Aceștia consideră că salariile au rămas cu mult în urmă și nu mai fac față scumpirilor și taxelor tot mai ridicate.

Românii și bulgarii, cei mai prost plătiți angajați din Europa. Salalariu de 3 ori mai mic decât media UE
“Inclusiv eu imi schimb locul de munca. Ne tin mult la munca, peste 8 h. Suntem slugi. Programul de munca prelungi si salariile mici te fac sa schimbi loculd e munca frecvent”, a declarat o romanca.

“Salariile sunt cam mici si asa ca nu prea se merita sa stai. Privatii astai sunt cam rai. Sunt multi care au copii si nu au ce le pune pe masa”, a declarat un barbat.

Publicitate

Cele mai bine plătite locuri de muncă din România pentru cu cei cu 8 sau 10 clase, conform ANOFM

Oamenii de afaceri spun că își acoperă deficitul de personal cu muncitori străini, fie că vorbim de cetățeni din Uniunea Europeană, fie de oameni veniți din Asia, Africa sau chiar din zone aflate în război.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate

Cultura

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

Publicitate

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul este încărcat de legende și mituri urbane.

Publicitate

Unul dintre acestea se referă la o veche rețea de catacombe, care ar fi străbătut prin subteran tot orașul. Catacombele erau atât spații de depozitare, cât și zonă de refugiu. Despre catacombe povestesc toți botoșănenii mai în vârstă, dar până de curând nu era dovedită existența lor, mai ales că odată cu sistematizarea comunistă, multe intrări în vechile beciuri au fost astupate.

Începând din anul 2022, cu ajutorul tehnologiei moderne existența acestor catacombe a fost confirmată oficial. Mai mult decât atât, o parte a acestora vor fi deschise vizitatorilor.

O uimitoare rețea subterană. ”Sunt chiar și pe trei nivele”
Așa cum arată specialiștii în istorie ,catacombele care pornesc din Centrul Istoric al municipiului, o zonă economică a târgului, încă de acum câteva sute de ani, dominată și de două biserici voievodale de secol XVI, au fost cel mai probabil amenajate în evul mediu cu dublu scop. Inițial se pare că au fost rute de evadare din calea invaziilor.

Publicitate

Botoșaniul nu avea ziduri, iar în calea invaziilor tătărești sau a raidurilor armatelor de invazie, populația se adăpostea în catacombele care se întindeau pe câțiva kilometri.

„Botoşaniul, fiind târg comercial deschis, era afectat de numeroasele năvăliri ale tătarilor. Asta făcea ca oamenii să găsească soluţii pentru a supravieţui. Se vorbeşte despre un refugiu pe sub pământ care ducea până la mănăstirea Popăuţi”, precizează istoricul Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Catacombele au fost observate de muncitorii din perioada comunistă, care au ridicat blocurile și distrus o parte din aceste beciuri cu fundațiile,însă în acel moment nu s-a luat vreo măsură de conservare a acestora. Abia însă în anul 2022, existența lor a fost confirmată oficial.

Publicitate

Printr-un proiect transfrontalier România-Ucraina, cu fonduri europene a fost posibilă scanarea, cu tehnologia GPR( Ground Penetrating Radar), cu laser, a întregii zone a Centrului Istoric. Au fost identificate o mulțime de beciuri și catacombe. Unele pe mai multe niveluri. Un adevărat oraș subteran.

„Cu ajutorul acestui proiect, am confirmat aceste mituri. S-au folosit tehnici non-intruzive, cu metode modern. Au fost evidențiate aceste tuneluri. Au discontinuități, din cauza intervențiilor de-a lungul timpului. Exista însă o corespondență între ele. Multe clădiri au beciuri chiar și pe trei nivele. Sunt din piatră sau cărămidă. Sunt incredibile”, adaugă Dănuț Huțu.

Primul muzeu din orașul subteran
Într-un din aceste catacombe a fost deja amenajat un muzeu multimedia. Acest muzeu este destinate istoriei Botoșaniului și caracterului său multi-etnic. Dispune de numeroase monitoare și dizpozitive hi-tech dar și de manechine prin care este exemplificat portul etniilor Botoșaniului de altădată.

Publicitate

„Este un muzeu pe care l-am gândit împreună cu colegii din Ucraina pentru a pune în valoare istoria etniilor care au construit de-a lungul timpului acest oraș”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Muzeul urmează să fie acreditat. A fost realizat prin același proiect transfrontalier în valoare de un million de euro.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate

Eveniment

Cătălin Flutur: „Scrisoare deschisă către Marcel Ciolacu, președinte al PSD”

Publicat

Publicitate

Stimate Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Cu permisiunea domniei voastre, vă supun atenției un aspect care pune sub semnul întrebării veridicitatea și coerența principiilor asumate de către PSD în actualul context electoral, referindu-mă la profilul candidaților pentru ocuparea unor funcții publice.  După cum se știe, conform acestora, persoanele desemnate de către partidul dumneavoastră, pentru a accede la respectivele demnități, trebuie să nu fie afectate de încălcarea criteriilor de integritate morală și/sau juridică, așa cum au fost proclamate la nivel național (deci, care au aplicare în toate comunele și orașele țării). În acest sens, este de notorietate poziția fermă a domniei voastre față de eventualele candidaturi ale unor persoane care au în derulare acțiuni ale organelor judiciare, deschise pentru cauze penale, mai ales dacă acestea vizează fapte de corupție, cu atât mai mult dacă magistrații au emise în scop preventiv anumite măsuri speciale. Pentru exactitate, fac trimitere la  declarația pe care ați dat-o în luna martie a.c., preluată de către mass-media și publicată ca atare, din care citez: „Oricine are o decizie luată de un magistrat – arest la domiciliu, control judiciar- PSD nu-l va susține pentru nicio funcție!

Concret, vă aduc la cunoștință faptul că Organizația PSD Botoșani propune drept candidat  pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ pe dl. Andrei Cosmin Ionuț, care are calitatea de inculpat într-un dosar de corupție, conform DNA Suceava: „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din 2 februarie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 februarie 2024, a inculpatului: ANDREI COSMIN-IONUȚ, primar al municipiului Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”.

Publicitate

De asemenea, este important să aveți în vedere că, asupra numitului, măsura controlului judiciar a fost prelungită la data de 02 aprilie a.c. cu alte 60 de zile. În concluzie, în lipsa unor măsuri corective cât mai rapide, odată cu demararea oficială a campaniei electorale, PSD Botoșani va avea înscris în cursa pentru mandatul de primar un membru de partid aflat sub ordonanță de control judiciar.

 

Domnule președinte, Excelența Voastră Domnule Prim-Ministru,

Publicitate

Nu mă îndoiesc de buna dumneavoastră credință, fiind bine cunoscută poziția instransigentă pe care o aveți față de abaterile de la normele și pricipiile democratice, între care cel al universalității legii este fundamental. Mai mult, alături de domnul președinte al PNL Nicolae Ciucă, conduceți o coaliție care are unul dintre scopurile majore garantarea funcționării statului de drept, în virtutea căruia partidele politice trebuie să cultive un mediu instituțional salubru și fără riscuri de întrerupere a mandatelor pe care scrutinul din această vară le va consfinți pentru următorii 4 ani, caz în care există o mare probabilitate a se înscrie și situația orașului nostru, cu argumentele mai sus descrise.

În speranța că veți interveni pe linie politică asupra nefericitei decizii a PSD Botoșani, determinând prin prerogativele statutare desemnarea unui alt candidat care să facă cinste orașului nostru și partidului pe care îl conduceți,

 

Publicitate

Vă asigur de respectuoasă mea apreciere,

 

Cătălin-Mugurel Flutur,

Publicitate

Președinte Organizația Municipală a PNL Botoșani

 

 

Botoșani, 21 aprilie 2024

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending