Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Președinții CJ Botoșani și Suceava pun bazele unor proiecte comune de dezvoltare a celor două județe

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-au întâlnit astăzi, la sediul CJ Botoșani, pentru a stabili coordonatele colaborării dintre cele două administrații în vederea accelerării procesului de dezvoltare a regiunii.

Discuțiile s-au axat pe realizarea unui parteneriat între cele două județe și municipiile reședință de județ, care să preia realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7. Acest drum este inclus în Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030. De asemenea, se dorește modernizarea Drumului Național DN 29A, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste râul Siret de la Talpa, precum și cooptarea Consiliului Județean Botoșani în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„A fost o discuție așezată pe necesitățile de dezvoltare a celor două județe, care au interese comune și care trebuie să evolueze împreună pentru recuperarea decalajelor față de alte regiuni ale țării. S-au identificat oportunitățile pe care le avem prin demararea unor proiecte comune și am convenit pașii pe care îi vom avea de parcurs. Realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7, modernizarea Drumului Național DN 29, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste Siret de la Talpa sunt obiective de investiții prioritare pentru ambele județe, care, împreună reprezintă peste 5% din populația și teritoriul României, dar și principalul bazin de forță de muncă al țării”, a declarat Doina Federovici.

Publicitate

Totodată, cele două județe sunt „ poarta de acces” a Europei către piața de desfacere reprezentată de spațiul ex-sovietic. Poziția lor geostrategică este foarte importantă, dat fiind faptul că au graniță comună cu Republica Moldova și Ucraina.  Județul Botoșani dispune de  două  puncte de trecere simplificată a frontierei de stat cu Republica Moldova, în localitățile Rădăuți-Prut și Stânca, și unul cu Ucraina, în localitatea Racovăț.  Județul Suceava, județ de graniță cu Ucraina, dispune de cinci puncte de trecere simplificată a frontierei de stat în localitățile Izvoarele Sucevei, Ulma, Climăuți, Vicovu de Sus și Vășcăuți și de două puncte de trecere deschise traficului internațional la Siret și Vicșani. „Această vecinătate reprezintă o oportunitate pentru accesarea proiectelor și a investițiilor în zona transfrontalieră și pentru circulația resursei umane. Ea conferă Regiunii Nord-Est un avantaj strategic din punct de vedere al cooperării transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova și din perspectiva apropierii acestora de structurile europene”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Doina Federovici a subliniat, de asemenea, și importanța cooptării instituției pe care o conduce în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Ne dorim să valorificăm toate oportunitățile pentru dezvoltarea județului. Prin intermediul acestui cluster, mediul public și cel privat pot colabora în vederea unei dezvoltări armonioase și susținute prin implicarea atât a fondurilor publice, guvernamentale, locale sau europene, cât și a celor private. Doar unindu-ne forțele vom putea reuși”, a conchis Doina Federovici.

Cei doi oficiali au convenit ca astfel de întâlniri să fie mai dese și chiar să participe împreună la ședințele de plen ale consiliilor județene Botoșani și Suceava în vederea susținerii proiectelor comune, atât la nivel local, cât și național.

Publicitate

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ediția anuală a Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-29 aprilie 2024, ediția anuală Săptămânii Naționale a Bibliotecilor.

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificului patrimoniului fiecărei biblioteci. Amintim, dintre participanți, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani, Biblioteca Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi, Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ, Biblioteca Universității Iu. Fedkovich din Cernăuți, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud.

La activitățile din anul acesta, care se vor derula pe 25 aprilie, începând cu ora 11:00, în Sala de expoziții temporare Horia Bernea, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi revine, în cadrul proiectului Biblioteci în dialog, cu conferențierea Bibliotecile ca liant comunitar: bilanț, protagoniști, susținută de Carmen Voroneanu ‒ Serviciul de Comunicarea Colecțiilor.

Publicitate

O premieră este participarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu o suită de trei conferențieri, care urmăresc să facă cunoscut publicului participant patrimoniul și inițiativele specifice instituției naționale din Chișinău, după cum urmează: Biblioteca Națională a Republicii Moldova – instituție identitară a țării ‒ Elena Pintilei, director general; Colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ‒ Veronica Cosovan, șef secție Carte Veche și Rară; Dezvoltarea programelor naționale de promovare a cărții și lecturii ‒ Victoria Vasilica, șef secție Studii și Cercetări.

Biblioteca Națională de Poezie Mihai Eminescu Ipotești propune participanților o expoziție de carte Eminescu în ediții de patrimoniu și o prezentare a Fondului Documentar Ipotești ‒ unicate. Activitățile sunt organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Colegiul Economic Octav Onicescu Botoșani (responsabili-coordonatori: prof. Anca Ifrim și bibliotecar Niculina Petrea).

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii intensifică acțiunile de control și informare preventivă în bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Publicitate

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

Publicitate

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Copiii din Școala Gimnazială ”Ion Bojoi” din Flămânzi, vizitați de polițiști. Conduita din școli, pe lista subiectelor discutate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi”, din orașul Flămânzi.

Prin intermediul activitățlor educative, cei peste 100 de elevi prezenți,  au fost informați cu privire la conduita pe care trebuie să o adopte atât în unitatea de învățământ, cât și în afara acesteia.

Polițiștii au  adus în discuție o temă de actualitate, cea a siguranței în mediul online, precum și siguranța rutieră, scopul activității fiind reducerea gradului de victimizare a elevilor și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Dorohoi

Razie în trafic la Dorohoi: 117 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză

Publicat

Publicitate

O amplă acțiune cu efective mărite a poliției a avut loc la Dorohoi în ultimele 24 de ore, zeci de oameni fiind legitimați și peste 100 de mașini fiind oprite la control.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, au organizat la data de 23 aprilie 2024 o acțiune cu efective mărite,  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a Poliției Municipiului Botoșani, a Poliției Orașului Săveni, a Poliției Orașului Ștefănești  și a Serviciului Rutier, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 135 de persoane și au fost controlate 130 de autovehicule.

Publicitate

“În urma neregulilor constatate au fost aplicate 139 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 45.000 de lei, 117 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending