Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Pompierii în acțiune la Centrul de activități educative „Odiseea” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au continuat și astăzi acțiunile de informare și educare preventivă la Centrul de activități educative „Odiseea” din municipiul Botoșani. Peste 30 de copii au participat la această activitate, învățând informații vitale despre cum să se protejeze și să reacționeze în diverse situații de urgență.
Pe parcursul întâlnirii, salvatorii au discutat cu copiii despre importanța prevenirii și despre măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în situații limită. Au fost discutate diverse scenarii, de la incendii, până la inundații și cutremure, explicându-se în detaliu pașii pentru a se proteja și le-au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” “Nu tremur la cutremur”și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:
▪️nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;
▪️nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;
▪️nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;
▪️nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii;
▪️verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;
▪️la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;
▪️asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;
▪️asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;
▪️instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze;
Totodată, au avut ocazia să studieze îndeaproape una dintre autospecialele de intervenție la incendiu și au testat echipamentele de intervenție. Astfel, cei mici au înțeles mai bine complexitatea și importanța muncii de pompier.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

De Ziua Mondială a Turismului, românii pot verifica agenţia de turism şi unitatea de cazare cu Aplicaţia Europeană InfoCons

Publicat

Publicitate

InfoCons pune vineri la dispoziţia consumatorilor, de Ziua Mondială a Turismului, prin intermediul Aplicaţiei Europene InfoCons, lista actualizată a unităţilor de cazare şi a agenţiilor de turism autorizate din România, cât şi unităţile de alimentaţie publică autorizate din ţară, informează un comunicat al InfoCons remis AGERPRES.

Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită, în fiecare an, la data de 27 septembrie, de către 159 de ţări, şase teritorii, doi membri cu statut de observator şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO).

“În contextul călătoriilor, consumatorii ar trebui să se asigure că locaţia selectată pentru cazare respectă criteriile de clasificare conform legii şi, de asemenea, să se asigure că aceasta este autorizată, iar clasificarea obţinută corespunde”, se arată în comunicat.

Această opţiune este disponibilă doar pentru România şi Aplicaţia Europeană InfoCons trebuie setată din secţiunea “Alege limba”, selectând limba Română. Prin accesarea secţiunii “Verifică firmă turism”, disponibilă în Meniul Aplicaţiei Europene InfoCons, consumatorul poate căuta după denumirea operatorului economic (hotel, pensiune, agenţie turism, etc.) informaţii cu privire la acesta. Cu ajutorul Aplicaţiei Europene Gratuite InfoCons, consumatorii vor fi atenţionaţi prin semnul “!”, cât şi prin culoarea roşie a textului, dacă operatorul economic căutat are licenţa retrasă sau radiată.

În cazul în care consumatorii întâmpină vreo problemă în timpul călătoriilor sale, InfoCons pune la dispoziţia tuturor secţiunea SOS din cadrul Aplicaţiei Europene InfoCons. Printr-o simplă accesare a aplicaţiei, consumatorii, indiferent de limba pe care o vorbesc, au acces la toate numere de urgenţă de pe teritoriul României şi la nivel internaţional. Secţiunea SOS a Aplicaţiei Europene InfoCons poate fi utilizată inclusiv offline, numerele de urgenţă putând fi astfel apelate direct din aplicaţie, fără conexiune la internet.

Indiferent de ţara în care consumatorul se află, acesta poate apela autorităţi locale cu atribuţii în domeniu în cazul în care întâmpină vreo problemă sau observă încălcarea drepturilor altor cetăţeni (protecţia consumatorilor, poliţie, pompieri, ambulanţă etc.), prin intermediul secţiunii SOS din cadrul Aplicaţiei Europene InfoCons. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, la Sala Polivalentă Elisabeta Lipă

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, invită tinerii absolvenți la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, care va avea loc pe 11 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la Sala Polivalentă Elisabeta Lipă din municipiul Botoșani.

Evenimentul este dedicat proaspeților absolvenți de liceu precum și celorlalte categorii de tineri care își caută un loc de muncă. Oferim oportunitatea de a interacționa direct cu angajatori din diverse domenii, care au disponibile posturi atractive.

Ce vei găsi la eveniment? Posibilitatea de a discuta direct cu reprezentanți ai companiilor locale Informații despre locurile de muncă disponibile și cerințele angajatorilor Suport și consiliere în carieră din partea AJOFM Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Anchetă după ce un bărbat mascat a intrat într-o bancă cu un pistol şi a cerut bani angajaţilor

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Iaşi au demarat o anchetă, după ce joi seara a fost primit un apel telefonic care anunţa că în incinta unei sucursale bancare a intrat o persoană deghizată, care avea în mână un pistol şi a cerut bani angajaţilor, însă jaful nu s-a concretizat.

Surse din rândul anchetatorilor spun că incidentul ar fi avut loc la sucursala BCR din cartierul Alexandru cel Bun.

“Poliţiştii din Iaşi au fost sesizaţi prin apel 112 de către sediul central al unei unităţi bancare, despre faptul că, la ora 17,20, într-o sucursală din municipiul Iaşi, ar fi intrat o persoană necunoscută, deghizată, având asupra sa un obiect ce părea pistol, cu care a ameninţat angajaţii care se aflau în sediu şi le-a cerut bani. Persoana nu a sustras nicio sumă de bani şi nu a fost rănită nicio persoană. La scurt timp, aceasta a părăsit sediul băncii”, a informat Biroul de Presă al IPJ Iaşi.

Aceeaşi sursă menţionează că s-a constituit o echipa operativă complexă, formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Poliţiei Municipiului Iaşi, care efectuează cercetări, în vederea identificării persoanei şi pentru stabilirea situaţiei de fapt. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești

Publicat

Publicitate

Venerabilul Mitropolit Antim Ivireanul era de loc din Iviria (Georgia). Părinţii săi, Ioan şi Maria, i-au pus din botez numele Andrei. Ajungând din tinereţe rob la turci, a stat mulţi ani în Constantinopol, învăţând limbile greacă, arabă şi turcă, precum şi meşteşugul sculpturii, al picturii şi al broderiei. În anul 1690 este adus în Ţara Românească de voievodul martir Constantin Brâncoveanu.

Aici a învăţat meşteşugul tiparului de la Episcopul Mitrofan, iar după câţiva ani s-a călugărit şi a fost hirotonit preot. Între anii 1691-1694 a condus tipografia domnească de la Bucureşti şi a tipărit trei cărţi. Între anii 1694-1696 a întemeiat o nouă tipografie la Mănăstirea Snagov. Între anii 1696-1701 a fost egumen al acestei mănăstiri tipărind 14 cărţi, dintre care patru în limba română, iar celelalte în limbile greacă, slavonă şi arabă. Între anii 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din Bucureşti, tipărind 15 cărţi, îndeosebi cărţi de slujbă. Între anii 1705-1708 a fost episcop la Râmnicu-Vâlcea, întemeind aici prima tipografie. Timp de trei ani a tipărit la Râmnic 10 cărţi, dintre care 7 în limba română.

Între anii 1708-1716 a fost mitropolit al Ţării Româneşti, întemeind noi tipografii şi tipărind încă 19 cărţi, dintre care 12 cărţi în română. În toamna anului 1716 a fost închis, la porunca turcilor, caterisit şi trimis în surghiun la Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Pe cale a fost martirizat de ostaşi şi aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol. Acest fericit ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind de mic înstrăinat din pământul părinţilor săi şi după ce suferi grele ispite între păgâni, a fost călăuzit de Hristos în pământul românesc.

Astfel, aici şi-a găsit a doua patrie, cu părinţi şi fraţi şi toată mângâierea Duhului Sfânt. Luând jugul lui Hristos la Mănăstirea Snagov, ieromonahul Antim a ajuns călugăr iscusit şi tipograf neîntrecut în Ţara Românească. Timp de 15 ani, până a fost făcut episcop, a întemeiat două tipografii şi a tipărit zeci de cărţi bisericeşti în limbile română, greacă, arabă şi slavonă, dovedindu-se cel mai mare tipograf al ţării noastre în secolele XVII şi XVIII.

Cărţile lui s-au răspândit în toate provinciile româneşti, ajungând până în Athos, în Grecia, la Constantinopol, Ierusalim şi Sinai, în Siria şi Iviria, căci era un devotat slujitor al lui Hristos şi apărător al Bisericii Ortodoxe. Dimensiunea panortodoxă a activităţii culturale a Sfântului se descoperă şi în rolul pe care l-a avut prin acordarea unui ajutor deosebit altor popoare creştin-ortodoxe, aflate sub stăpânire otomană, pentru dezvoltarea culturală și spirituală a acestora, prin cărți tipărite în limbile greacă și slavonă, prin punerea bazelor primei tipografii cu caractere georgiene întemeiate la Tbilisi (1709) și prin dăruirea unei tipografii cu caractere arabe Patriarhiei de Antiohia (1706), după ce a tipărit la Mănăstirea Snagov Liturghierul greco-arab (1701).

Pentru toate aceste lucrări de povățuire, de zidire sufletească și materială în cuprinsul Țării Românești şi în alte ţări, precum și ca o recunoaștere a vieții sale jertfelnice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a numit anul 2016 ca An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending