Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, să scoată apa din curțile oamenilor. Mașină blocată pe strada Pacea

Publicat

Publicitate

În urma ploilor însemnate cantitativ din ultimele ore, pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, astfel:- pe strada Pacea, unde un autoturism nu putea înainta din cauza apei care s-a adunat pe șosea. În mașină se aflau conducătorul auto, în vârstă de 18 ani, dar și sora acestuia, de 5 ani. Pompierii au scos mașina din apă. Cei doi nu au avut de suferit de pe urma acestei întâmplări;

– pe strada Împărat Traian, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea apei;

– la Spitalul de Recuperare unde subsolul era inundat. Au fost evacuați aproximativ patru metri cubi de apă;

– în Parcul Tineretului, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea aproximativ trei metri cubi de apă.

Au acționat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu motopompe.

Vă reamintim faptul că, județul Botoșani se află sub incidența unei atenționări meteorologice tip Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, până la ora 13:00. Hidrologii spun că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și mențin codul portocaliu până la ora 18:00 și codul galben până la ora 24:00.

Publicitate

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp.

Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

Publicitate

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În cazul producerii unor inundații, recomandăm oamenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava: Karlsruhe/Baden Baden

Publicat

Publicitate

Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava a anunțat astăzi deschiderea unei noi rute pe care o va opera compania Bees Airlines de pe aeroportul de la Salcea.  

Este vorba de ruta Suceava – Karlsruhe/Baden Baden, practic a treia destinație din Germania pentru pasagerii care aleg să zboare de la Suceava, și, tot a treia destinație pe care compania Bees Airlines o operează de la Suceava, după Tel Aviv și București-Otopeni.

“Ne-am cuplat centurile de siguranță către o nouă destinație de la Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava. Bees Airlines devine un partener stabil pentru Aeroportul din Suceava și o companie de încredere pentru pasagerii care își doresc noi oportunități flexibile de călătorie din regiunea noastră. Totodată, rămâne devotat accesibilității și siguranței pe care o oferă pasagerilor săi, dar și eforturilor continue de a oferi noi destinații cu zboruri directe de la Suceava”, a transmis Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” Suceava.

În prezent Bees Airlines operează zboruri Suceava – București-Otopeni, cu două frecvențe pe săptămână pentru început, iar din Decembrie cu cinci, Suceava – Tel Aviv, iar de acum pe ruta Karlsruhe/Baden Baden, cu două zboruri directe pe săptămână.

Citeste mai mult

Eveniment

Este TOAMNĂ, omeni buni. Brumărel a venit cu vânt și ploi. Prognoza meteo pentru săptămâna 14-20 octombrie

Publicat

Publicitate

Este toamnă iar vremea se răcește începând din 12 octombrie, iar temperaturile scad cu peste 10°C în sud-est. Mai mult decât atât,  în unele zone va ploua și vântul va sufla cu putere, relatează alba24.ro.

În 12 și 13 octombrie sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade, iar pentru a doua săptămână caracteristice vor fi valorile cuprinse între 16 și 18 grade.

Brumărel, în topul celor mai ploioase luni octombrie

– Din punct de vedere al precipitațiilor, în intervalul 2000 – 2024, media de precipitații pentru luna octombrie se situează undeva la 40.8 l/mp. Cu toate acestea, în topul celor mai secetoase luni octombrie de când se fac măsurători meteo la noi, regăsim doar doi ani din intervalul 2000 – 2024: 2000 și 2022.

Estimările Centrului European de Prognoză vorbesc de o lună Brumărel care se poate dovedi în top 3 sau 5 cele mai ploioase din octombrie, cu un excedent la nivelul întregii țări cuprins între 20 și 40 de mm peste ceea ce ar fi normalul climatologic al fiecărei regiuni.

Defalcat pe săptămâni, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.

Publicitate

– Sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea ar putea acumula cantități de 30 – 40, izolat 50 mm, în timp ce restul țării se poate apropia de valori de 60 – 80 mm. Posibil ca prin zona montană a Maramureșului să ajungem chiar la 100 de mm.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Ploile își vor mai face apariția undeva la începutul săptămânii, în deosebi din noaptea de luni spre marți, prin regiunile nordice, iar undeva spre jumătatea săptămânii se vor semnala ploi prin partea de nord a teritoriului și prin partea de est a țării.

„După acest episod cu vântul de astăzi, prin acest cod galben din partea de est a teritoriului, vom mai avea intensificări ale vântului prin prima parte a săptămânii, în zona montană, mai ales, dar și în zilele ce urmează, tot la fel prin partea de est a teritoriului și tot în zona de zona de sud-vest, cu viteze în general de 40-50km/h pentru zonele joase și viteze ușor mai mari pentru zona montană”, a explicat meteorologul Diana Giurgiu la Digi24.

Publicitate

Deși sâmbătă vremea se va răci, de duminică temperaturile vor mai urca

„A debutat un proces de răcire a vremii care, mai ales pentru partea de sud-est și est a teritoriului, astăzi se va resimți semnificativ, deoarece aici ieri am avut, mai ales pentru partea de sud-est, temperaturi maxime ce au urcat până spre 28-29° Celsius.

Astăzi, aici valorile de temperatură pe parcursul zilei nu vor depăși 19-20 Celsius. Pe parcursul zilei de astăzi așteptăm valori undeva spre 22°C, mai mult prin zona Olteniei.

În zilele următoare, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, încă de mâine, vremea se mai încălzește, vom avea temperaturi ce se vor situa în general în jurul a ceea ce ar trebui să înregistrăm la această dată.

În prima parte a săptămânii, pentru partea de sud a teritoriului, aceste valori de temperatură se vor situa ușor peste cele specifice acestei perioade .

Astfel, meteorologii spun că ne așteptăm ca în prima parte a săptămânii temperaturile maxime să urce spre 23-24°C pentru zona de sud a teritoriului, dar în zilele ce urmează, cu mici oscilații de la o zi la alta și de la o regiune la alta, temperaturilre se vor afla cumva în jurul normelor.

În această perioadă ar trebui să avem temperaturi maxime cuprinse între 14 și 20 de grade, iar în ceea ce privește regimul temperaturilor de pe parcursul nopților, deci temperaturile minime, acestea să fie cuprinse cam între 3 și 9 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare și ușor mai ridicate în zona litoralului”, a mai explicat meteorologul Diana Giurgiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Unde este transmis LIVE la TV meciul Cipru – România din în Liga Națiunilor. Mircea Lucescu speră la o nouă victorie

Publicat

Publicitate

Naționala de Fotbal a României întâlnește sâmbătă seara, 12 octombrie, echipa de fotbal a Ciprului în Liga Națiunilor, în cel mai așteptat eveniment sportiv al weekend-ului. Este vorba despre un meci din etapa a 3-a a Ligii Națiunilor 2024 -2025.

Cele două echipe se întâlnesc pe stadionul din Larnaca. Din câte se pare Mircea Lucescu pregătesște o echipă foarte ofensivă pentru acest meci.

Meciul va fi transmis în direct de la ora 21.45. Televiziunea care va transmite meciul este Prima TV.

Echipe probabile România-Cipru

CIPRU (4-2-3-1): Mall – Andreou, Karo, Gogic, Ioannou – Kousoulos, Artymatas – Loizou, Kastanos, Tzionis – Pittas;
Rezerve: Dimitriou, Michail – Stylianou, Antoniou, Laifis, Panagiotou, Pileas, Mamas, Chrysostomou, Charalampous, M. Ilias, Sotiriou;
Selecționer: Sofronis Avgousti;

ROMÂNIA (4-1-4-1): Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Man, Stanciu, R. Marin, F. Coman – Drăguș;
Rezerve: Târnovanu, Moldovan – Alibec, Mihăilă, V. Ghiță, I. Hagi, C. Manea, Mitriță, Olaru, Chipciu, Sorescu, Pușcaș;
Selecționer: Mircea Lucescu;

Publicitate

Stadion: AEK Arena – Georgios Karapatakis (Larnaca);

Arbitru: Sascha Stegemann (Germania);

Asistenți: Marco Achmuller și Christof Gunsch (ambii din Germania);

Publicitate

Arbitru VAR: Bastian Dankert (Germania); Asistent VAR: Katrin Rafalski (Germania)

Următorul meci pentru România

Meciul următor, Lituania – ROMÂNIA, se va desfășura, marți, 15 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul Dariaus ir Girėno (Kaunas). Meciul de fotbal Lituania – România va fi difuzat în direct de Antena 1.

Naționala României a câștigat deja două meciuri în grupă. România – Kosovo s-a terminat 3-0, iar România – Lituania 3-1.

Programul Naționalei României, în grupă

  • Kosovo – România 0-3
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – România (12 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Prima TV;
  • Lituania – România (15 octombrie 2024, ora 21:45) – live la Antena 1;
  • România – Kosovo (15 noiembrie 2024, ora 21:45);
  • România – Cipru (18 noiembrie 2024, ora 21:45);

Meciul cu Cipru este de-a treia partidă disputată de tricolori cu Mircea Lucescu pe banca antrenorilor.

Liga Națiunilor contează pentru naționala României fiindcă o clasare pe primul loc în grupele preliminare poate facilita drumul spre barajul Campionatului Mondial din 2026, ceea ce ar reprezenta o șansă în plus, mai ales pentru reprezentativele slab cotate.

Liga Națiunilor va avea un rol extrem de important în calificarea la Campionatul Mondial organizat de Canada, Mexic și Statele Unite, scriu jurnaliștii de la GSP.

La barajul turneului final, vor ajunge 16 echipe naționale din Europa, după cum urmează: 12 care vor termina pe locul 2 în preliminarii și cele mai bine clasate 4 reprezentative câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor, dar care nu au ocupat locurile 1 sau 2 în grupele din preliminariile Mondialului.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor: Pompierii botoșăneni, informare preventivă în marile piețe din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Acasă, la serviciu, la școală, în centre comerciale sau pe stradă, indiferent de locul în care ne aflăm în momentul producerii unor inundații, cutremure, alunecări de teren sau alte situații de urgență generate de fenomene meteo periculoase, trebuie să știm cum să ne comportăm, spun pompierii ISU Botoșani.

La fel de important este să cunoaștem ce avem de făcut înainte și după producerea unor astfel de evenimente, periodic fiind organizate acțiuni de informare și educare preventivă.

În contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, pompierii botoșăneni au organizat astăzi, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi, puncte de informare preventivă.

Tema propusă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite a fost „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

Pompierii le-au prezentat tuturor broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”, care oferă informații despre importanța protejării în fața dezastrelor, dar și materiale dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, respectiv „Supraviețuitorii la cutremur”, „Supraviețuitorii la incendii” și „Supraviețuitorii la inundații”.

Cele mai multe dintre persoanele pe care le-au întâlnit și-au amintit de inundațiile din 2008 și 2010 din  Baranca, Rădăuți Prut și Dorohoi, dar și de urmările acestora.

Publicitate

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate și mâine, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi.

“Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea va invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pagina de internet, rețelele de socializare și portalul fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending