Connect with us

Eveniment

FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei

Publicat

Publicitate

Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice, scrie ADEVĂRUL.

Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva
Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva

Pădurile din România sunt un adevărat paradis natural. Iar cel mai bine o dovedesc imaginile surprinse de angajații Romsilva în diferite zone ale țării în perioada de trecere de la toamnă la iarnă. Fie că este vorba de păduri montane, fie de cele care învelesc dealurile, zonele forestiere din România sunt o splendoare unică în Europa. Dincolo de frumusețea peisajelor, angajații care lucrează pe zonele forestiere au surprins și imagini spectaculoase cu viața sălbatică din această regiune, încă foarte bogată și cu exemplare incredibile, printre care și simbolul Moldovei, bourul.

Splendoarea de la poalele munților Nemira

Una dintre cele mai frumoase peisaje forestiere din România pot fi întâlnite în zona orașului Dărmănești, județul Bacău, la poalele munților Nemira, un lanț care desparte regiunile istorice ale Moldovei și Transilvaniei, plin cu trecători și drumuri în serpentină care fac condusul o adevărată plăcere, mai ales pentru amatorii de natură.

Codrii Dărmăneștiului FOTO Nicu Stoica

În această zonă, care amintesc de o istorie zbuciumată a locului, inclusiv prin numele de origine cumană a Dărmăneștiului, intens străbătută de populațiile migratoare, mai ales călăreții de stepă, există 14 ocoale silvice cu o suprafață forestieră de peste 200. 000 de hectare, dintre care majoritatea, proprietate a statului.

Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica
Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica

Peisajul este completat de o faună bogată formată din cerbi, căprioare, diverse specii de păsări și chiar urși. Nicu Stoica, unul dintre angajații Ocolului Silvic Dărmănești a suprins imagini de poveste.

Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica
Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica

Prin zonă trec și multe pâraie de multe, afluenți ai Trotușului, cu principalul său afluent Uzul. Zona are un potențial turistic uriaș, mai ales că se află la confluența dintre județele Bacău și Harghita.

Publicitate

Oțelul Roșu și farmecul codrilor românești

O altă zonă forestieră feerică a României poate fi găsită în județul Caraș-Severin, în colțul de sud-vest al României. Este vorba despre codrii din zona orașului Oțelul Roșu, numit Ferdinand până în anul 1947. Orașul se află pe o terasă aluvionară la o altitudine de aproape 270 de metri, la poalele Muntelui Mic, parte a Munților Țarcu.

Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva
Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva

În apropierea, la nord de albia râului Bistra se află Munții Poiana Ruscă. Pădurile din zonă reprezintă un adevărat festival al naturii, mai ales la sfârșitul toamnei, când frunzele ruginii încă fac legea în arboretul abundent.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

FOTO: Premierea câștigătorilor proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, la Primăria Municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Astăzi, 8 ianuarie 2025, la sediul Primăriei Municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a premiat cei trei copii norocoși ale căror scrisori au fost selectate în cadrul proiectului „Autobuzul lui Moș Crăciun”, organizat de Primăria Municipiului Botoșani în parteneriat cu societatea de transport public Eltrans. Evenimentul a evidențiat atât bucuria copiilor, cât și importanța utilizării transportului public în viața comunității.

Proiectul, derulat în perioada sărbătorilor, a oferit copiilor o experiență magică. „Autobuzul lui Moș Crăciun”, decorat festiv, a circulat pe traseele 101 și 102, aducând spiritul sărbătorilor mai aproape de botoșăneni. Copiii au avut ocazia să depună scrisori în cutia specială, iar astăzi cei trei câștigători au fost răsplătiți cu cadouri speciale, într-un moment emoționant.

Cu această ocazie, primarul Cosmin Andrei a amintit faptul că elevii din municipiul Botoșani beneficiază de abonamente gratuite pentru transportul public, o facilitate menită să sprijine educația, să încurajeze utilizarea transportului public și să reducă aglomerația urbană. „Este important să promovăm mobilitatea sustenabilă și să oferim familiilor sprijin concret. Transportul public modern și accesibil este o prioritate pentru noi,” a declarat primarul.

Primăria Municipiului Botoșani și societatea Eltrans mulțumesc tuturor botoșănenilor care au fost parte din acest proiect și vă încurajează să folosiți mijloacele de transport public, contribuind astfel la un oraș mai curat și mai prietenos cu mediul.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Studiu InfoCons

Publicat

Publicitate

Câți aditivi alimentari pot conține burgerii de vită de la fast food. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că burgerii de vită pot conține până la 15 aditivi alimentari, scrie alba24.ro.

În compoziția lor se ascund aditivi alimentari, zaharuri și alte elemente care merită atenția consumatorilor.

Analiza a fost realizată pe baza informațiilor nutriționale disponibile online, furnizate de cinci mari operatori de fast-food: Hesburger, McDonald’s, Burger King, Friday și Uncle John.

Aditivii alimentari, o prezență constantă

Toți burgerii de vită analizați conțin aditivi alimentari, iar numărul acestora variază între 3 și 15 E-uri per produs. Mai exact:

  • 20% dintre burgeri conțin 15 aditivi alimentari
  • 20% dintre burgeri conțin 11 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 8 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 4 aditivi
  • 20% dintre burgeri conțin 3 aditivi

Printre cei mai frecvenți aditivi regăsiți:

Publicitate
  • E472e (esteri mono- și diacetiltartici ai mono- și digliceridelor cu acizi grași) – 80% dintre produse
  • E300 (acid ascorbic) – 80% dintre produse
  • E509 (clorură de calciu) – 60% dintre produse
  • E202 (sorbat de potasiu) – 60% dintre produse

Conținutul de zaharuri din glucide, raportat la 100 g de produs, variază între 1,3 g și 6,4 g.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județ, dar și Cartierul Alfa Land, au rămas fără apă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

În vederea  executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de aducțiune Botoșani-Flămânzi, în zona Complexului Comercial LIDL, S.C. Nova Apaserv S.A., anunță întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 08 ianuarie 2025, în intervalul orar 09:0015:00, către utilizatorii din Cartierul Alfa Land, Lebăda, localitățile Zăicești, Bălușeni, Cristești, Coșula, Copălău, Frumușica, inclusiv orașul Flămânzi.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Cultura

„Povestea unui om de zăpadă”, la Teatrul „Vasilache”

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni în această săptămână la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” la cea mai recentă premieră, „Povestea omului de zăpadă” , adaptare după H.C. Andersen.

Spectacolul poate fi vizionat în zilele de:

– joi – 9 ianuarie 2025, începând cu ora 18:00

– duminică – 12 ianuarie 2025, de la orele 11:00 şi 12:30

 

Regia artistică este realizată de:  Florin Iftodescenografia îi aparţine lui:  Gelu Rîșca.

Publicitate

În distribuţie  Renata Voloşcu, Andrei Bordianu, Ioana Buta, Oana-Marilena Asofiei, Ana-Maria Apetrei, Alin Gheorghiu, Adelina Cojocariu şi Cristian Fluerariu

Vă plac oamenii de zăpadă, nu-i aşa? Dar ştiţi cum se nasc oamenii de zăpadă? Se nasc din jocul copiilor, la fel ca şi omuleţul de zăpadă din spectacolul nostru.

 

Spectacolul este recomandat copiilor peste 3 ani.

Preţ bilet 20 lei

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de miercuri şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending