Connect with us

Eveniment

FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei

Publicat

Publicitate

Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice, scrie ADEVĂRUL.

Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva
Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva

Pădurile din România sunt un adevărat paradis natural. Iar cel mai bine o dovedesc imaginile surprinse de angajații Romsilva în diferite zone ale țării în perioada de trecere de la toamnă la iarnă. Fie că este vorba de păduri montane, fie de cele care învelesc dealurile, zonele forestiere din România sunt o splendoare unică în Europa. Dincolo de frumusețea peisajelor, angajații care lucrează pe zonele forestiere au surprins și imagini spectaculoase cu viața sălbatică din această regiune, încă foarte bogată și cu exemplare incredibile, printre care și simbolul Moldovei, bourul.

Splendoarea de la poalele munților Nemira

Una dintre cele mai frumoase peisaje forestiere din România pot fi întâlnite în zona orașului Dărmănești, județul Bacău, la poalele munților Nemira, un lanț care desparte regiunile istorice ale Moldovei și Transilvaniei, plin cu trecători și drumuri în serpentină care fac condusul o adevărată plăcere, mai ales pentru amatorii de natură.

Codrii Dărmăneștiului FOTO Nicu Stoica

În această zonă, care amintesc de o istorie zbuciumată a locului, inclusiv prin numele de origine cumană a Dărmăneștiului, intens străbătută de populațiile migratoare, mai ales călăreții de stepă, există 14 ocoale silvice cu o suprafață forestieră de peste 200. 000 de hectare, dintre care majoritatea, proprietate a statului.

Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica
Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica

Peisajul este completat de o faună bogată formată din cerbi, căprioare, diverse specii de păsări și chiar urși. Nicu Stoica, unul dintre angajații Ocolului Silvic Dărmănești a suprins imagini de poveste.

Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica
Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica

Prin zonă trec și multe pâraie de multe, afluenți ai Trotușului, cu principalul său afluent Uzul. Zona are un potențial turistic uriaș, mai ales că se află la confluența dintre județele Bacău și Harghita.

Publicitate

Oțelul Roșu și farmecul codrilor românești

O altă zonă forestieră feerică a României poate fi găsită în județul Caraș-Severin, în colțul de sud-vest al României. Este vorba despre codrii din zona orașului Oțelul Roșu, numit Ferdinand până în anul 1947. Orașul se află pe o terasă aluvionară la o altitudine de aproape 270 de metri, la poalele Muntelui Mic, parte a Munților Țarcu.

Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva
Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva

În apropierea, la nord de albia râului Bistra se află Munții Poiana Ruscă. Pădurile din zonă reprezintă un adevărat festival al naturii, mai ales la sfârșitul toamnei, când frunzele ruginii încă fac legea în arboretul abundent.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de ploi

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00.

În intervalul menționat se vor semnala intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 60…70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni (1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

Publicitate

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Reamintim că, până mâine la ora 10:00, județul Botoșani se afla sub incidența unui COD PORTOCALIU de caniculă. În acest interval, temperaturile maxime vor urca până la 36 – 38° C. Specialiștii atrag atenția că indicele temperatură-umezeală va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce amplifică disconfortul termic resimțit de populație.

Pentru a face față în siguranță valului de căldură, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:
– deplasați-vă doar în primele ore ale dimineții sau seara, preferabil prin zone umbrite, alternând mersul cu pauze de repaus.;
– evitați aglomerațiile, expunerea directă la soare și efortul fizic intens, în special între orele 11:00 și 18:00;
– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
– mâncați cât mai multe fructe și legume și evitați alimentele bogate în grăsimi;
– consumați zilnic 1,5 – 2 litri de lichide, preferabil apă, ceaiuri ușoare sau sucuri naturale, la temperatura camerei;
– evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
– mențineți legătura cu persoanele vârstnice din familie: verificați starea lor de sănătate și oferiți-le ajutor, dacă este nevoie;
– nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– creați un mediu răcoros în locuință, pentru a nu suprasolicita organismul.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de șoferi verificați de polițiștii din Darabani. Amenzi de peste 15.000 de lei

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din Darabani, alături de colegii de la Secția Rurală nr. 7, au desfășurat o acțiune în trafic pentru prevenirea accidentelor și creșterea siguranței rutiere.

Peste 40 de mașini au fost oprite pentru control, iar în urma verificărilor, polițiștii au aplicat 20 de amenzi, cu o valoare totală ce depășește 15.000 de lei.

Cele mai multe sancțiuni – 16 la număr – au vizat abateri de la regulile de circulație. Acțiunile de acest tip vor continua și în perioada următoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer cu permisul suspendat, prins la volan în comuna Tudora

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 32 de ani din comuna Tudora a fost prins conducând, deși avea permisul suspendat încă din luna martie.

Polițiștii rutieri l-au oprit pentru un control de rutină pe 7 iulie 2025, iar în urma verificărilor au descoperit că nu mai avea dreptul de a se afla la volan.

Acum, tânărul este cercetat penal pentru conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Prinși băuți la volan în Săveni și Flămânzi

Publicat

Publicitate

Doi șoferi din județul Botoșani s-au ales cu dosare penale după ce au fost opriți în trafic și s-a constatat că se aflau sub influența alcoolului.

Primul caz a avut loc pe 7 iulie 2025, în orașul Săveni. Polițiștii au tras pe dreapta un bărbat de 45 de ani, localnic, care mirosea puternic a alcool. Testarea cu etilotestul a confirmat bănuielile: 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Tot în aceeași zi, un tânăr de 28 de ani din Flămânzi a fost oprit în trafic de polițiști. Testul cu etilotestul a indicat o alcoolemie de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și el a fost transportat la spital pentru probe de sânge, iar poliția continuă cercetările în acest caz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending