Connect with us

Eveniment

FOTO Peisajele din România care te lasă fără cuvinte. Cum arată printre cele mai frumoase păduri la sfârșitul toamnei

Publicat

Publicitate

Sfârșitul toamnei transformă multe zone forestiere din România într-un adevărat paradis. Una dintre acestea se află în apropierea Dărmăneștiului, la poalele munților Nemira, una dintre porțile de intrare în Transilvania. Peisajele ireale au fost surprinse de angajații direcției silvice, scrie ADEVĂRUL.

Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva
Pădurile din județul Caraș-Severin FOTO Romsilva

Pădurile din România sunt un adevărat paradis natural. Iar cel mai bine o dovedesc imaginile surprinse de angajații Romsilva în diferite zone ale țării în perioada de trecere de la toamnă la iarnă. Fie că este vorba de păduri montane, fie de cele care învelesc dealurile, zonele forestiere din România sunt o splendoare unică în Europa. Dincolo de frumusețea peisajelor, angajații care lucrează pe zonele forestiere au surprins și imagini spectaculoase cu viața sălbatică din această regiune, încă foarte bogată și cu exemplare incredibile, printre care și simbolul Moldovei, bourul.

Splendoarea de la poalele munților Nemira

Una dintre cele mai frumoase peisaje forestiere din România pot fi întâlnite în zona orașului Dărmănești, județul Bacău, la poalele munților Nemira, un lanț care desparte regiunile istorice ale Moldovei și Transilvaniei, plin cu trecători și drumuri în serpentină care fac condusul o adevărată plăcere, mai ales pentru amatorii de natură.

Codrii Dărmăneștiului FOTO Nicu Stoica

În această zonă, care amintesc de o istorie zbuciumată a locului, inclusiv prin numele de origine cumană a Dărmăneștiului, intens străbătută de populațiile migratoare, mai ales călăreții de stepă, există 14 ocoale silvice cu o suprafață forestieră de peste 200. 000 de hectare, dintre care majoritatea, proprietate a statului.

Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica
Pădurile din Dărmănești la final de toamnă FOTO Nicu Stoica

Peisajul este completat de o faună bogată formată din cerbi, căprioare, diverse specii de păsări și chiar urși. Nicu Stoica, unul dintre angajații Ocolului Silvic Dărmănești a suprins imagini de poveste.

Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica
Peisaj din zona Dărmănești FOTO Nicu Stoica

Prin zonă trec și multe pâraie de multe, afluenți ai Trotușului, cu principalul său afluent Uzul. Zona are un potențial turistic uriaș, mai ales că se află la confluența dintre județele Bacău și Harghita.

Publicitate

Oțelul Roșu și farmecul codrilor românești

O altă zonă forestieră feerică a României poate fi găsită în județul Caraș-Severin, în colțul de sud-vest al României. Este vorba despre codrii din zona orașului Oțelul Roșu, numit Ferdinand până în anul 1947. Orașul se află pe o terasă aluvionară la o altitudine de aproape 270 de metri, la poalele Muntelui Mic, parte a Munților Țarcu.

Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva
Pădurile din ocolul silvic Oțelul Roșu FOTO Romsilva

În apropierea, la nord de albia râului Bistra se află Munții Poiana Ruscă. Pădurile din zonă reprezintă un adevărat festival al naturii, mai ales la sfârșitul toamnei, când frunzele ruginii încă fac legea în arboretul abundent.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


LIFESTYLE

Meteorologii anunță 17 zile de viscol și ninsori în luna ianuarie, în România

Publicat

Publicitate

Vremea se schimbă radical, iar temperaturile devin tot mai reci. Iarna și-a intrat rapid în drepturi, iar în multe zone din țară zăpada s-a așternut. Decembrie nu va aduce ninsori în toată țara, însă luna ianuarie vine la pachet cu multe zile friguroase, în care va ninge. Meteorologii EaseWeather au emis prognoza meteo pentru ianuarie, iar prima lună din anul 2025 se anunță a fi plină de surprize „reci”. Câte grade va arăta mercurul în termometre în perioada ce urmează informează cancan.ro.

Chiar dacă ninsorile nu-și vor face de cap în luna decembrie, acestea își vor face apariția frecvent în luna ianuarie. Se pare că prima lună din anul 2025 vine la pachet cu temperaturi joase, în majoritatea țării. Mercurul în termometre nu va arăta mai mult de 9 grade Celsius, iar asta va fi doar pe data de 6 ianuarie. În rest, frigul își va face apariția, iar valorile termice vor fi cu minus în cea mai mare parte a lunii.

Meteorologii EaseWeather au emis prognoza pentru luna ianuarie, iar în 17 zile din 31 va ninge. Zăpada se va așterne frumos, în mare parte din zonele de la noi, fiind mult așteptată de români. Chiar dacă majoritatea așteptau ca ninsorile să-și facă apariția de sărbători, iată că-n decembrie temperaturile vor fi mai mari decât în ianuarie.

Cerul va fi plin de nori, iar soarele nu prea-și va face apariția în multe zile. Chiar și atunci când apare pe cer, temperatura din termometru va fi tot cu minus. În majoritatea zilelor din ianuarie va ninge, așa cum arată previziunile specialiștilor. Ianuarie vine la pachet cu ninsoarea pe care mulți și-o doreau în februarie. Cert este că, iubitorii sporturilor de iarnă se vor bucura oricum!

Publicitate
Citeste mai mult

LIFESTYLE

Biserica din satul Hilișeu Crișan a primit în dar unul dintre papucii Sfântului Ierarh Spiridon

Publicat

Publicitate
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și mijlocirea Sfântului Ierarh Spiridon, Biserica din satul Hilișeu Crișan a primit în dar unul dintre papucii Sfântului, o mărturie vie a minunilor și ajutorului său pentru cei aflați în nevoi.
Cei care doresc să se închine acestui sfânt odor, purtat de „Sfântul Călător” în lucrarea sa minunată de-a lungul veacurilor, sunt invitați să vină la Biserica nouă din Hilișeu Crișan, unde va rămâne spre cinstire.
„Vă așteptăm cu drag să ne rugăm împreună, să cerem mijlocirea Sfântului Spiridon și să aducem laudă Bunului Dumnezeu pentru darurile Sale nemărginite”, a transmis Pr. Iulian Barabasa

Citeste mai mult

Eveniment

Cum se joacă partea întunecată a internetului cu mintea adolescenților. Adolescenții ascultă mai mult de influenceri de pe Tik-Tok și își pun viața în pericol cu provocări stupide

Publicat

Publicitate

Partea întunecată a internetului se joacă cu mintea și sănătatea copiilor din generația alpha. Influențați de ceea ce văd pe rețelele sociale aceștia fac tot soiul de provocări stupide, care pot duce inclusiv la deces. Astfel că sunt medici psihiatri care recomandă interzicerea acestor rețele, scrie ADEVĂRUL.

Conținutul anumitor rețele sociale, precum Tik-Tok, se joacă cu mintea oamenilor, spun specialiștii. Cei mai vulnerabili sunt puberii și adolescenții generației alpha, care își petrec o bună parte a zilei în lumea virtuală a internetului. Pe de o parte, spun specialiștii, au parte de o influență negativă din partea unor lideri de opinie, autointitulați și propulsați de aceste rețele, doar pe baza vizualizărilor, nu și a conținutului, iar de cealaltă parte sunt îndemnați subliminal la provocări care de care mai stupide, care pot duce la accidentări grave sau chiar deces.

Partea cea mai gravă, arată și profesorii este că părinții nu pot controla eficient conținutul, mai ales în cazul adolescenților, fără să intre în conflict cu tânărul sau să-și piardă în fața acestuia capitalul de imagine. Psihologii recunosc că situația este delicată și spun că interzicerea accesului la aceste platforme, prin lege, până la o anumită vârstă este cea mai bună soluție. Nu în ultimul rând, zona de platforme sociale este și o plajă ideală pentru influencerii specializați în manipulare socială și politică. Iar victimele predilecte sunt inclusiv adulții cu vulnerabilități sociale dar și un spirit critic slab dezvoltat, relatează Adevărul.

 

Adolescenții, carne de tun pentru mesajele de pe Tik-Tok

Adolescenții Alpha sunt o generație extrem de tehnologizată și care-și bazează mare parte din documentare, în multe domenii ale vieții, pe internet. Rețelele sociale, spun specialiștii, au o influență extraordinară asupra acestei generații care trăiește mult în spațiul virtual. Influencerii de pe Tik-Tok, de exemplu, le oferă „răspunsuri” privind anumite aspecte ale vieții, opinii privind societatea și viitorul dar și modele de urmat. Și nu toți influencerii oferă exemple utile sau pozitive. De multe ori rețelele sociale sunt luate mult mai în serios decât părinții sau școala.

Publicitate

„Este o linie foarte fină. A interzice să intre pe aceste rețele sau pe internet înseamnă practic conturarea unui fruct oprit, pe care nu vor ezista să-l obțină când înșeală vigilența părintelui. Interzicând părintele riscă să fie considerat un adversar de către adolescent, în antiteză cu influencerii în care el are încredere. Este o situație delicată care necesită o gestionare atentă dar și un exemplu personal. Dacă copilul ne vede și pe noi, adulții, accesând aceste rețele.”, spune Cristina Bălăucă, profesor și inspector școlar general adjunct, la Botoșani.

În plus, puberii, în special, spun medicii nu au un spirit critic dezvoltat și nici nu reușesc să facă diferența, eficient, între pozitiv și nociv. De aceea sunt foarte expuși conținutului nepotrivit, controversat, de pe rețelele sociale. Sunt victimele perfecte.

„Un copil la vârsta pubertății nu putem spune că poate să discearnă între bine și rău, de a avea gândire critică. Există însă aceea doză de impulsivitate specifică vârstei pubertății care face ca adolescentul să răspundă multor provocări de pe tik-tok, de exemplu, considerându-le o provocare care vine să-i arate lui că este capabil, că este puternic, că va obține atenția celorlalți. Și este validarea de care are el nevoie.”, spune Laura Jijie, psihiatru pediatric.

Mai mult, spun specialiștii, urmărind acei influenceri, sau diferite mesaje pe tik-tok, adolescenții riscă să-și facă o imagine deformată asupra realității, asupra seturilor de valori care contează în societate.

Pe aceste rețele sunt promovate teorii de genul „Pământul este plat”, teorii ale conspirației și alte informații controversate sau false de-a dreptul. „Din păcate tot mai mulți copii în ultima perioadă sunt mai influențați de ceea ce primesc pe interent decât de ceea ce spun părinții și profesorii. Ajung să nu-și mai facă nici temele. Folosesc realitatea virtuală. În aceste condiții nu li se dezvoltă acel spirit critic. Ceea ce mi se pare foarte grav”, spune Laura Dănilă, specialist psiholog și logoped. În plus, copiii au acces la clipuri video cu un conținut tulburător care-i pot afecta emoțional.

„Există un fenomen de contagiune în rândul adolescenților”

Faptul că rețelele sociale, fără niciun control, sau un control precar, din partea părinților se pot dovedi noua realitate de zi cu zi a adolescenților și chiar a copiilor de gimnaziu. Provocările, conținutul, standardele sociale impuse de influenceri sau de utilizatori, plus informațiile false care induc teamă, destabilizează psihic puberul și adolescentul. Se poate ajunge la suicid, avertizează medicii, cu multe cazuri concrete.

„Internetul a adus cu sine și o mare însingurare la copii. Aceștia nu mai interacționează în mod firesc,real. Refugiul acesta în virtual, mai ales la copiii vulnerabili emoțional, precum cei cu depresie și anxietate li se pot accentua aceste simptome. Se accentuează depresia. Am avut și cazuri în care tot răspunzând unori provocări de pe tik-tok s-a ajuns mai departe, inclusiv la sinucidere. Există chiar și un fenomen de contagiune socială în rândul adolescenților. Se i-au efectiv unii după alții”, spune Laura Jijie.

Provocări cu potențial mortal pe Tik Tok

Cele mai grave sunt însă provocările promovate prin clipuri video pe Tik-Tok. De la sufocări voluntare, la strivirea cu mobilier și automutilare. Toate filmate și prezentate ca acte de bravură pe rețele, unde părinții au tot mai puțin control. Ultima provocare la modă se numește ”Superman” și constă în proiectarea în aer a unei persoane, cu ajutorul unui grup, care creează o acțiune de propulsie, cu ajutorul mâinilor. De cele mai multe ori persoana aruncată în aer aterizează în pereți, în obiecte de mobilier sau efectiv cu fața de pământ, ducând la accidentări grave. În România au fost înregistrate deja numeroase cazuri de copii sau adolescenți care au ajuns la spital cu fracturi sau alte tipuri de traumatisme în urma acestei provocări populare pe Tik-Tok. Numai la Botoșani, în ultima perioadă, au ajuns la spital doi copii cu fracturi grave la membre după ce au fost proiectați în aer și s-au izbit de diferite obiecte de mobilier. Medicii de la Urgență atrag atenția și spun că oricând o astfel de experiență se poate termina cu decesul unuia dintre copii.

„Mi s-a adus la cunoștință din departamentul de Pediatrie cum că un anumit număr de copii în urma vizualizării unor materiale video de pe Tik-Tok ar fi recurs la procedee care s-ar fi dovedit a fi automutilante .Ei nu pot fi conștienți cu ce se poate solda o astfel de provocare. Și anume că o anumită lovitură poate chiar să-ți pună în pericol viața și că pot exista hematoame la nivelul creierului care pot să aibă o evoluție către deces.”, precizează șefa UPU Botoșani, Ramona Guraliuc.

Lipsa de afecțiune din cadrul familiei

Medicii psihiatrii spun că aceste provocări sunt foarte luate în serios de adolescenți fiindcă au nevoie de recunoaștere și apreciere în grup. Încearcă să atragă atenție. Specialiștii spun că de multe ori aceste comportament pot să apară și atunci când adolescenții sau copii simt un deficit de afecțiune sau atenție din partea părinților.

„Este un fenomen îngrijorător pe care trebuie să-l luăm serios în considerare atât părinții cât și educatorii. Copiii la pubertate dar și adolescenții sunt mai expuși pericolului de a răspunde acestor provocări. O fac pentru că însăși vârsta pubertății este o vârstă de instabilitate emoțională, o anumită nesiguranță în sine care poate să stea la baza acestui răspuns la provocare, de a arăta celorlalți că ei pot fi capabili de lucruri extraordinare de a obține validare și admirație din partea celorlalți, în speță colegilor de clasă. Pentru că întotdeauna aceată provocare are loc în grup. Nevoia aceasta de validare uneori poate fi asociat cu o lipsă de afecțiune și atenție din mediul familial pe care adolescentul încearcă să o compenseze”, spune Laura Jijie.

Aceasta precizează că o idee bună ar fi interzicerea platformei Tik-Tok, de exemplu, mai ales pentru copii și adolescenți. „ Acest impact negativ face ca în anumite țări poate să se pună în discuție interzicerea Tik-Tok-ului, de exemplu. Punându-se în balanță avantajele și dezavantajele acestei aplicații. Ceea ce este un lucru bun.”, adaugă Laura Jijie.

Sursa: Adevărul

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tot mai multe firme se închid. Specialiștii spun că fenomenul e o consecință mai ales a modificărilor fiscale prea dese

Publicat

Publicitate

Tot mai mulți antreprenori au început să renunțe la afaceri. Numărul firmelor radiate de la Registrul Comerțului a crescut cu peste 25%, numai în primele zece luni ale anului, în comparație cu perioada similară din 2023. În același timp, interesul pentru a deschide o firmă a început să scadă. Specialiștii spun că fenomenul e o consecință mai ales a modificărilor fiscale prea dese, informează tvrinfo.ro.

Lucia Ion trăiește în București. În ultimii 14 ani, a avut o mică afacere, un magazin universal în comuna ilfoveană Dobroești. Anul acesta, însă a luat decizia să închidă firma. Așa că a venit la Registrul Comerțului, împreună cu fiul ei, pentru a începe procedura de radiere.

Tot mai mulți antreprenori au luat decizia să închidă afacerile.

CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR:  În România, numai în primele zece luni ale anului, au fost radiate de la Registrul Comertului peste 67.000 de firme. Numărul lor a fost mai mare cu peste 25% decât în perioada similară a anului trecut. Și numărul societăților care și-au suspendat activitatea a crescut cu peste 21%, iar cel al profesioniștilor care au intrat în insolvență a fost mai mare cu aproape 10% față de aceleași interval, arată statisticile oficiale.

Specialiștii spun că fenomenul e o consecință mai ales a impredictibilității fiscale.

Prin telefon, ADRIAN BENŢA, consultant fiscal: O primă cauză este creşterea cheltuielilor (…) generate de majorările succesive de salarii minime, ceea ce a presupus şi mai multe taxe către buget, generate de creşterea cheltuielilor cu utilităţile, (…), costurile la combustibili, cu serviciile, inclusiv cele de telefonie. O altă situatie (…) porneste de la faptul ca de la 1 ianuarie 2024 o persoană fizică poate să aibă în proprietate doar o singură microintreprindere. Atunci o parte din aceste microintreprinderi au intrat în procedură de închidere.

În primele zece luni din an, numărul firmelor nou-inființate a scăzut cu peste 15%, față de același interval din 2023.

Consultanții fiscali sunt de părere că dacă fenomenul va continua atunci inclusiv încasările statului riscă să fie afectate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending