Connect with us

Eveniment

FOTO: Patru oferte pentru consolidarea și restaurarea Muzeului de Științe ale Naturii Dorohoi

Publicat

Publicitate

Proiectul Consiliului Județean Botoșani de consolidare, restaurare și punere în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi a atras atenția constructorilor din întreaga țară. În cadrul licitației derulate de către Institutul Național al Patrimoniului au fost depuse patru oferte, care vor trebui  evaluate până la data de 18 septembrie 2024.

„Reabilitarea clădirii Muzeului de Științele Naturii Dorohoi este un proiect important în domeniul cultural al județului Botoșani și ne bucurăm că a intrat în linie dreaptă. Totodată, este și cel mai important proiect care a obținut finanțare în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice și sperăm ca membrii comisiei de achiziție din cadrul Institutului Național al Patrimoniului să finalizeze evaluarea la termenul anunțat și imediat să demareze lucrările. Vrem să devină un exemplu de bune practici, care să fie extins la toate proiectele derulate de Ministerul Culturii”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Proiectul de consolidare, restaurare și punere în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi are o valoare de 68,5 milioane lei, iar Consiliul Județean Botoșani va asigura o cofinanțare de 5,5 milioane lei.

Prin transpunerea în practică a acestui proiect, vom avea parte de un muzeu modern, care va pune în evidență valoroasele exponate pe care le are în patrimoniu, precum colecția de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, colecția de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colecția de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte de sticlă-porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi se va readuce la viață biblioteca ce deține peste 6.500 de volume de specialitate, care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare –, un auditorium, o sală de educație muzeală, una pentru conferințe și simpozioane și o cafenea.

Clădirea Muzeului a fost construită în 1887 ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Priveghere de noapte la Biserica Vovidenia din municipiul Botoşani, în cinstea Sf. Mare Mucenic Efrem cel Nou

Publicat

Publicitate
Duminică seara, 4 mai 2025, începând cu ora 21.30, se va săvârși, la Biserica Vovidenia, slujba Privegherii, în cinstea Sf. Mare Mucenic și făcător de minuni Efrem cel Nou, prăznuit la data de 5 mai 2025.
Slujba Privegherii va cuprinde Vecernia Mare cu Litia, Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul ctitorilor și tuturor celor adormiți, Sf. Efrem cel Nou fiind unul dintre patronii spirituali ai Bisericii Vovidenia și ai Așezământului social filantropic din cadrul parohiei. Amintim cǎ din data de 10 iunie 2017, un fragment din sfintele sale moaște sunt așezate spre cinstire și închinare, în Biserica Vovidenia Botoșani.
Vă invităm cu bucurie și binecuvântăm dragostea, sacrificiul și credința dumneavoastră.
Preot Partenie Apostoaie
Paroh al Bisericii Vovidenia Botoşani
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Cine este Sf. Efrem cel Nou?
Sfântul Efrem cel Nou a fost un părinte călugăr din Grecia martirizat de otomani 1426, după ce mai înainte a fost chinuit vreme de 8 luni pentru a se lepăda de credință. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Greacă în anul 1998, urmată de alte biserici ortodoxe.
Moaștele sfântului Efrem cel Nou sunt așezate în biserica mănăstirii din Nea Makri. Aceasta este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Grecia, creștinii românii fiind cei mai numeroși pelerini.
Sfântul Efrem este considerat a fi vindecător, conform mărturiilor pelerinilor, de boli incurabile, cancere, de depresii, de dependențe (droguri, alcool, tutun). De asemenea, există mărturii ale mamelor ce nu putea avea copii și au primit ajutor.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident în municipiul Botoșani! Șoferul vinovat era la un pas de comă alcoolică

Publicat

Publicitate

Șofer băut, scos din trafic. Aparatul alcooltest a indicat o valoare uriașă

La data de 1 mai 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că pe strada Dreptății, din municipiul Botoșani, s-a produs un accident  de circulație soldat cu pagube materiale, iar conducătorul auto este posibil să se afle sub influența alcoolului.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit identitatea conducătorului auto, în persoana unui tânăr, de 33 de ani, din județul Iași, precum și faptul că acesta, în timp ce se deplasa pe strada Dreptății, a intrat într-un alt autoturism care era parcat regulamentar pe marginea părții carosabile.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 31 de ani, din Todireni, reținut după ce a fost prins beat la volanul unei mașini neînmatriculate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din comuna Todireni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 1 mai a.c., ar fi condus pe drumul public din comuna Sulița, un autovehicul, fără a deține permis de conducere și fiind sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul alcooltest fiind de 0,80 mg/l în aerul expirat.

 

Mai mult decât atât, autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat, conform prevederilor legale.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile menționate mai sus.

Citeste mai mult

Eveniment

2 mai – Ziua națională a tineretului

Publicat

Publicitate

La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naționale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate și promovate activități sociale, culturale, artistice și sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară și organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraș din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului. Este vorba despre un program național destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, potrivit capitalatineretului.ro. Primul oraș desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timișoara în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, orașul Vaslui a fost desemnat capitala tineretului din România, selecția având loc cu prilejul Gala Tineretului din România, organizată la Târgu Jiu – Capitala Tineretului 2023 în cadrul Summitului Tinerilor 8.0, conform https://capitalatineretului.ro. Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, și are ca scop principal sincronizarea și tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul este pregătit în jurul conceptului ACCED, denumire pentru o mișcare în Vaslui, conturată din dorința accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități. Acest program este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultura, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare, indică portalul dedicat https://www.capitalatineretului.ro/.

Pentru anul 2026, Alba Iulia a câștigat, în octombrie 2024, competiția cu orașul Brașov pentru titlul Capitala Tineretului din România cu programul #yoUthNITED, succedând astfel orașul Vaslui, potrivit https://capitalatineretului.ro/. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending