Connect with us

Eveniment

FOTO: Părintele Marian Macuc, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Botoșani, la ceas aniversar

Publicat

Publicitate

Enoriașii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Botoșani, cunoscută și sub denumirea de Parohia „Pacea”,au astăzi prilej de sărbătoare, când părintele paroh, Marian Macuc, își aniversează ziua de naștere.

Tânăr și hotărât, părintele Marian Macuc a demonstrat în cei câțiva ani de când a preluat parohia amintită că Biserica de la Pacea nu este doar un lăcaș de cimitir, ci o biserică vie, formată din credincioși devotați, care l-au susținut în toate proiectele. Predicile sale, ușor acide, îmbină stilul dogmatic cu mesajul laic, reușind de multe să trezească și cea mai adormită conștiință.

Cine este Marian Macuc

După ce a absolvit studiile universitare, activând pe toată perioada acestora ca și cântăreț la Catedrala Mitropolitană din Iași, apoi ca și diacon, pe 1 octombrie 2008 a fost numit preot paroh la Manolești Vale.

Credincioșii din Manolești, au fost nevoiți să se ”despartă” de duhovnicul lor, de cel ce le-a fost alături și la bucurii și la necazuri, care i-a încurajat și i-a purtat în brațele mângâietoare ale harului. În anul 2019, În Duminica Sfinților români, părintele a săvârșit ultima Sfântă Liturghie nu înainte de a-i întări cu promisiunea că se vor mai revedea și-i va purta pe fiecare dintre ei în rugăciune.
Aici a purtat de grijă pentru pictarea bisericii, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare (inclusiv a unui spațiu de joacă pentru copii), înfrumusețarea și dotarea bisericii cu toate obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe şi pregătirea acesteia pentru sfinţire, ce a avut loc pe data de 8 octombrie 2011, de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Un moment marcant în viața parohiei a fost aducerea în anul 2013 a unei copii a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer, de la Muntele Athos, prin donația părinților de la Vatoped și în mod special a părinților de la Schitul Colciu. Această icoană care este o adevărată comoară fără de preț, le va rămâne tot timpul enoriașilor de la Manolești Vale ca mângâiere și sprijin.

Publicitate

La venirea sa în parohie, credincioșii din Manolești ar fi putut fi ușor neîncrezători în tinerețea părintelui, dar tocmai aceasta a fost un atu, pentru că așa a început o misiune care acum, privind retrospectiv, enumeră o sumedenie de realizări. Principala grijă a preotului Marian Macuc, susținut de preoteasa sa, Ana-Maria, a fost să zidească biserica vie.

Părintele împreună cu credincioșii, a creat condiții pentru participarea la slujbele bisericii a mamelor cu copii, fiind numită la un moment dat: ”biserica copiilor” și a desfășurat mai multe activități cu aceștia.

Parohia fiind o comunitate mică, de aproximativ 70 de familii ortodoxe, părintele nu s-a oprit doar aici, ci și-a aplecat atenția si asupra multor familii nevoiașe din jud. Botoșani. I-a ajutat pe tineri să se cunune oferindu-le gratuit inclusiv costumația pentru mire si mireasă, găsindu-le nași, acolo unde era nevoie și mai târziu i-a ajutat să-și boteze pruncii. A trimis copii în tabere gratuite, a dat burse sociale, i-a ajutat pe cei sărmani cu alimente, haine, medicamente, lemne de foc… A mijlocit la construirea de case pentru familii necăjite, racordarea la curent electric a câtorva locuințe, precum și mobilarea și utilarea parțiala a mai multor locuințe. Foarte multe sunt realizările părintelui Marian Macuc în cei 11 ani cât a fost preot paroh la Manolești Vale.

Părintele întodeauna a fost preocupat de activitatea misionară și filantropică, ocupând astfel mai multe funcții în calitate de voluntar. Astfel, din 2009 este Președinte al Asociației Tineretul Ortodox Român, filiala Botoșani în cadrul căreia a organizat mai multe ediții ale Tânărului Botoșânean, ale Pelerinajului Pedestru ”Pe urmele Sfinților Nemțeni” si ”Pe urmele Patriarhului Teoctist”, fiind implicat si-n organizarea ”Taberei de la Nemțișor” și a ITOM-urilor, a organizat mai multe training-uri de formare, conferințe și concerte caritabile. De asemenea, din 2010 este membru fondator și vicepreședinte al Fundației ”Nektarios” din satul Oneaga în cadrul căreia se construiește Așezământul pentru Mame și Copii ” Sfântul Efrem cel Nou”. A fost coordonator al cercului pastoral-misionar ”Sfântul Ilie” Ipotești. În perioada 2012-2018 a activat ca și coordonator al Biroului Pro-Vita din cadrul Protopopiatului Botoșani, a sprijinit financiar și material și a salvat de la avort 53 de copii, a organizat împreună cu Protopopiatul Botoșani 5 ediții ale Marșului ”Pentru Viață”. Mai amintim că a fost realizator TV al emisiunii săptămânale ”Credință și Lumină” la Somax TV în cadrul căreia a realizat peste 120 de emisiuni în care a prezentat viața din parohiile și mănăstirile din județul Botoșani.A fost coordonatorul activităților cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani.

Acum toate eforturile sale sunt îndreptate înspre activitățile cu copiii și cu tinerii din Parohia Pacea. De asemenea, încearcă să îi aducă pe oameni mai aproape de Dumnezeu organizând pelerinaje la mănăstirile din țară unde evlavia față de cele sfinte este la cote profunde.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O mașină a luat foc în mers, la Tocileni. Șoferul cerut ajutor la 112

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc, în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Tocileni.

Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a mașinii și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.
Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. O oală uitată pe aragaz a adus pompierii

Publicat

Publicitate

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți. În urmă cu puțin timp, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc de pe strada Împărat Traian, din municipiul Botoșani. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la etajul III

  • Patru echipaje aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. Pompierii au constatat faptul că proprieura! Cîn apartamentul plin de fum și l-au evacuat. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, nu a avut de suferit în urma acestei întâmplări. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, valorificând experiența construirii de parteneriate cu mediile cultural-academice din țară și din străinătate pe linia susținerii studiilor românești și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a adoptat inițiativa organizării Galei Culturii Naționale, în data de 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu.

Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente – o Gală de decernare a Premiilor Naționale dedicate promovării culturii române și o dezbatere culturală.

Gala Premiilor Culturii Naționale,  ediția 2025, va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (strada Teatrului, nr. 5).  Potrivit jurizării ce a avut loc în august 2024, se vor acorda trei premii: Premiul Național pentru excelență în cultură; Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române; Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naționale se va încheia cu recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la importante universități din România și din străinătate, susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Publicitate

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.

La începutul anului 2024, Constantin Chiriac a primit premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), iar Primăria Sibiu i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a oferit titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferul beat criță care a băgat în spital un bărbat, după ce a pierdut controlul mașinii pe Calea Națională din municipiul Botoșani, a fost REȚINUT

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Acesta ar fi condus un autoturism pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, fiind sub influența alcoolului, respectiv 1,21 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Mai mult decât atât, bărbatul a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care a întrat intr-un alt autoturism, care se deplasa regulamentar, din sens opus, al cărui conducător auto a suferit leziuni.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, cercetările fiind continuate pentru infracțiunile de conducerea sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending