Enoriașii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Botoșani, cunoscută și sub denumirea de Parohia „Pacea”,au astăzi prilej de sărbătoare, când părintele paroh, Marian Macuc, își aniversează ziua de naștere.
Tânăr și hotărât, părintele Marian Macuc a demonstrat în cei câțiva ani de când a preluat parohia amintită că Biserica de la Pacea nu este doar un lăcaș de cimitir, ci o biserică vie, formată din credincioși devotați, care l-au susținut în toate proiectele. Predicile sale, ușor acide, îmbină stilul dogmatic cu mesajul laic, reușind de multe să trezească și cea mai adormită conștiință.
Cine este Marian Macuc
După ce a absolvit studiile universitare, activând pe toată perioada acestora ca și cântăreț la Catedrala Mitropolitană din Iași, apoi ca și diacon, pe 1 octombrie 2008 a fost numit preot paroh la Manolești Vale.
Credincioșii din Manolești, au fost nevoiți să se ”despartă” de duhovnicul lor, de cel ce le-a fost alături și la bucurii și la necazuri, care i-a încurajat și i-a purtat în brațele mângâietoare ale harului. În anul 2019, În Duminica Sfinților români, părintele a săvârșit ultima Sfântă Liturghie nu înainte de a-i întări cu promisiunea că se vor mai revedea și-i va purta pe fiecare dintre ei în rugăciune.
Aici a purtat de grijă pentru pictarea bisericii, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare (inclusiv a unui spațiu de joacă pentru copii), înfrumusețarea și dotarea bisericii cu toate obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe şi pregătirea acesteia pentru sfinţire, ce a avut loc pe data de 8 octombrie 2011, de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Un moment marcant în viața parohiei a fost aducerea în anul 2013 a unei copii a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer, de la Muntele Athos, prin donația părinților de la Vatoped și în mod special a părinților de la Schitul Colciu. Această icoană care este o adevărată comoară fără de preț, le va rămâne tot timpul enoriașilor de la Manolești Vale ca mângâiere și sprijin.
Publicitate
La venirea sa în parohie, credincioșii din Manolești ar fi putut fi ușor neîncrezători în tinerețea părintelui, dar tocmai aceasta a fost un atu, pentru că așa a început o misiune care acum, privind retrospectiv, enumeră o sumedenie de realizări. Principala grijă a preotului Marian Macuc, susținut de preoteasa sa, Ana-Maria, a fost să zidească biserica vie.
Părintele împreună cu credincioșii, a creat condiții pentru participarea la slujbele bisericii a mamelor cu copii, fiind numită la un moment dat: ”biserica copiilor” și a desfășurat mai multe activități cu aceștia.
Parohia fiind o comunitate mică, de aproximativ 70 de familii ortodoxe, părintele nu s-a oprit doar aici, ci și-a aplecat atenția si asupra multor familii nevoiașe din jud. Botoșani. I-a ajutat pe tineri să se cunune oferindu-le gratuit inclusiv costumația pentru mire si mireasă, găsindu-le nași, acolo unde era nevoie și mai târziu i-a ajutat să-și boteze pruncii. A trimis copii în tabere gratuite, a dat burse sociale, i-a ajutat pe cei sărmani cu alimente, haine, medicamente, lemne de foc… A mijlocit la construirea de case pentru familii necăjite, racordarea la curent electric a câtorva locuințe, precum și mobilarea și utilarea parțiala a mai multor locuințe. Foarte multe sunt realizările părintelui Marian Macuc în cei 11 ani cât a fost preot paroh la Manolești Vale.
Părintele întodeauna a fost preocupat de activitatea misionară și filantropică, ocupând astfel mai multe funcții în calitate de voluntar. Astfel, din 2009 este Președinte al Asociației Tineretul Ortodox Român, filiala Botoșani în cadrul căreia a organizat mai multe ediții ale Tânărului Botoșânean, ale Pelerinajului Pedestru ”Pe urmele Sfinților Nemțeni” si ”Pe urmele Patriarhului Teoctist”, fiind implicat si-n organizarea ”Taberei de la Nemțișor” și a ITOM-urilor, a organizat mai multe training-uri de formare, conferințe și concerte caritabile. De asemenea, din 2010 este membru fondator și vicepreședinte al Fundației ”Nektarios” din satul Oneaga în cadrul căreia se construiește Așezământul pentru Mame și Copii ” Sfântul Efrem cel Nou”. A fost coordonator al cercului pastoral-misionar ”Sfântul Ilie” Ipotești. În perioada 2012-2018 a activat ca și coordonator al Biroului Pro-Vita din cadrul Protopopiatului Botoșani, a sprijinit financiar și material și a salvat de la avort 53 de copii, a organizat împreună cu Protopopiatul Botoșani 5 ediții ale Marșului ”Pentru Viață”. Mai amintim că a fost realizator TV al emisiunii săptămânale ”Credință și Lumină” la Somax TV în cadrul căreia a realizat peste 120 de emisiuni în care a prezentat viața din parohiile și mănăstirile din județul Botoșani.A fost coordonatorul activităților cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani.
Acum toate eforturile sale sunt îndreptate înspre activitățile cu copiii și cu tinerii din Parohia Pacea. De asemenea, încearcă să îi aducă pe oameni mai aproape de Dumnezeu organizând pelerinaje la mănăstirile din țară unde evlavia față de cele sfinte este la cote profunde.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Încep cele mai importante alegeri prezidențiale din ultimii 35 de ani. Turul doi 2025: Vot în diaspora. Lista secțiilor din străinătate, calendar și reguli
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că joi, 15 mai, debutează procesul de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 în secțiile de votare din afara granițelor țării. Primii români care își pot exercita dreptul de vot sunt cei din Auckland, Noua Zeelandă, unde secția de votare se deschide la ora 22:00, ora României.
Pentru acest scrutin, în diaspora au fost organizate 965 de secții de votare, cu 15 mai multe față de alegerile prezidențiale și parlamentare desfășurate în 2024. Numărul acestora a fost stabilit în baza propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, în funcție de distribuția geografică a comunităților de români și de solicitările primite din partea acestora, relatează alba24.ro.
Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: calendar vot în diaspora
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin.
Votarea în străinătate începe în zilele de vineri și sâmbătă, la ora locală 7.00 și se încheie, la ora locală 21.00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23.59 pentru cetățenii care, la ora locală 21.00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot).
În ziua de duminică, votarea în afara țării va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Publicitate
Alegeri prezidențiale 2025 turul al doilea: lista secțiilor de vot în străinătate și reguli
Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată AICI.
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării.
Votarea se face pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie
în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În data de 15 mai a.c., la Bruxelles, s-a desfășurat reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE Comerț), la care au participat miniștrii responsabili de portofoliile comerțului internațional din statele membre ale Uniunii Europene (SM UE), precum și Comisarul pentru Comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maroš Šefčovič.
Agenda reuniunii a inclus o sesiune de dezbateri privind evoluțiile în relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, precum și un schimb de opinii axat pe consolidarea securității economice europene. De asemenea, în cadrul prânzului de lucru, au fost abordate negocierile comerciale aflate în curs de desfășurare cu parteneri strategici precum India, statele din Golf și țările din Asia de Sud-Est.
România a fost reprezentată la această reuniune de o delegație condusă de doamna Cristina Breșug, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Cu privire la dosarul relațiilor comerciale UE-SUA și în contextul măsurilor tarifare suplimentare adoptate de partea americană, România și-a exprimat sprijinul față de strategia Comisiei Europene de a menține un dialog constructiv cu autoritățile americane în vederea identificării unei soluții negociate. Totodată, a fost subliniată necesitatea adoptării unei poziții ferme, echilibrate și proporționale, care să asigure protejarea intereselor economice ale Uniunii.
În ceea ce privește dimensiunea securității economice europene, România a susținut necesitatea unei abordări mai ambițioase și structurată pentru a răspunde amenințărilor în evoluție, pentru aplicarea unei strategii echilibrate, centrate pe cei trei piloni – promovare, protecție și parteneriat – și a evidențiat importanța elaborării unei doctrine europene în domeniul securității economice, care să beneficieze de o implicare substanțială din partea statelor membre.
De asemenea, România a încurajat adoptarea unei perspective pragmatice și adaptate în cadrul negocierilor comerciale în derulare, cu scopul de a consolida relațiile economice cu state terțe. În acest sens, a fost susținută ideea încheierii unor acorduri comerciale care să reflecte specificul și prioritățile strategice ale Uniunii Europene în relația cu fiecare partener în parte, a transmis într-un comunicat, PSD Botoșani.
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, au fost plasați sub control judiciar printr-o decizie luată joi, 15 mai, de Curtea de Apel Suceava. Cei doi edili botoșăneni, acuzați de procurori de luare de mită, se aflau în arest preventiv din 14 aprilie.
Instanța a admis cererile de înlocuire a măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data pronunțării hotărârii și până pe 13 iulie 2025.
Cazul vizează o amplă anchetă instrumentată de procurorii DNA Suceava, în centrul căreia se află omul de afaceri Marcel Bîrsan, aflat în prezent în arest la domiciliu. Acesta este acuzat că a oferit mită mai multor aleși locali pentru a obține avantaje în derularea unor contracte publice.
Pe lângă cei doi primari, ancheta îi vizează și pe Ionuț Voicu, secretarul general al PNL Botoșani, Ilie Ivanache, fost primar al comunei Ungureni, Rareș Batîr, administratorul public al aceleiași comune, precum și pe Neculai Șchiopu, fost viceprimar al comunei Coșula. Toți au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați de fapte precum trafic de influență, luare de mită și divulgarea de informații confidențiale.
Procurorii acuză că în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Verginel Gireadă ar fi pretins și primit, pentru sine și apropiați, foloase necuvenite de la omul de afaceri Marcel Bîrsan, constând în plata unor materiale de construcții în valoare de peste 90.000 lei, avantaje acordate unei firme din familie, precum și un contract avantajos pentru achiziționarea unui teren.
La rândul său, Dan Oloeriu este acuzat că, în august 2024, a solicitat și primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 lei, beton și lucrări de excavații pentru un imobil personal, tot de la același om de afaceri.
Publicitate
Ancheta arată și implicarea lui Ionuț Voicu, care ar fi pretins bani pentru a-și folosi influența politică în vederea favorizării firmei lui Bîrsan la licitații publice. În același dosar, Rareș Batîr și Ilie Ivanache ar fi cerut un comision de 5% din valoarea unui contract de peste 600.000 lei, oferind în schimb informații confidențiale din documentația unei licitații.
Procurorii continuă cercetările în acest caz complex de la Botoșani.