Connect with us

Eveniment

FOTO: O mașină de 20.000 de euro, furată din Marea Britanie, a fost găsită la Botoșani

Publicat

O mașină care figura ca furată a fost găsită la Botoșani. Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, pe perioada desfăşurării unei acţiuni specifice în zona de responsabilitate, au descoperit şi indisponibilizat un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat, alertă introdusă de către autorităţile din Marea Britanie.

În data de 31 ianuarie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, acţionând în baza unor informaţii, au desfăşurat o acțiune pentru combaterea traficului de auto furate, în zona de competenţă a judeţului Botoșani.

În cadrul acțiunii, a fost depistat un autoturism, fabricat în 2016, ce aparţinea unui cetăţean român, domiciliat pe raza judeţului Botoşani.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a maşinii, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, constatând că aceasta figurează în bazele de date ca fiind furată, semnalare introdusă de autorităţile britanice.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 90.000 de lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Patriarhul Daniel în Duminica Rusaliilor: Prin Duhul Sfânt, Hristos nu mai este un vizavi pentru noi, ci locuieşte în noi

Publicat

„Prin Duhul Sfânt, Hristos nu mai este un vizavi pentru noi, ci locuieşte în noi”, le-a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală la Sfânta Liturghie din duminica Rusaliilor.

„Ceea ce ne dăruieşte nouă Duhul Sfânt este viaţa lui Hristos Cel Răstignit Înviat Înălţat la ceruri şi Preaslăvit. Prin umanitatea lui Hristos, cel înălţat la ceruri întru slavă, vine spre omenire iubirea cea sfântă, smerită şi darnică. Deci Biserica este extinderea vieţii lui Hristos în umanitate.

De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune ‘Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine’. Prin Duhul Sfânt, Hristos nu mai este un vizavi pentru noi, ci locuieşte în noi. Hristos cel din noi, nu din faţa noastră, devine viaţa vieţii noastre. De aceea s-a înălţat la cer Hristos, ca să ne trimită pe Duhul Sfânt, iar când Duhul Sfânt El este în noi, după cum ne-a făgăduit: ‘Vă voi trimite vouă un alt mângâietor, pe Duhul Sfânt, care dintru ale mele va lua şi vă da vouă, care va fi cu voi şi în voi’”, a spus Patriarhul.

”Duhul Sfânt nu are chip de om, nu-l vedem faţă către faţă, cum a fost văzut Hristos”

„De ce? Pentru că el nu concurează pe Iisus Hristos, confirmă şi comunică oamenilor viaţa lui Hristos. Duhul Sfânt nu este în faţa oamenilor, ci este inima lor. De aceea noi spunem ‘Împărate ceresc mângâietorule, duhul adevărului, care pretutindeni eşti şi toate le-mplineşti, vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă vino şi te sălăşluieşte întru noi, în noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte bunule sufletele noastre’.

Deci Hristos este până la sfârşitul veacurilor cu cei care cred în el şi-l iubesc pe el, dar este prezent prin harul Duhului Sfânt pe care noi l-am primit la botez şi pe care cultivăm. Sfântul Apostol Pavel spune ‘Nu stingeţi duhul, adică nu opriţi pe Duhul Sfânt să-şi arate prezenţa şi lucrarea ta în voi”, a explicat Patriarhul.

PF Daniel a reamintit că la Cincizecime este prăznuită şi întemeierea sau constituirea Bisericii de către Iisus Hristos.

„Taina aceasta mare a Bisericii lui Hristos ca fiind viaţa lui Hristos împărtăşită oamenilor este prăznuită astăzi, la Cincizecime, la Pogorârea Duhului Sfânt şi întemeierea sau constituirea Bisericii instituită de Hristos. Hristos a instituit Biserica din toată lucrarea sa mântuitoare şi sfinţitoare, iar prin pogorârea Duhului Sfânt Biserica lui Hristos, care este trupul său tainic, se constituie şi se arată în lume ca fiind comunitate divino-umană, care uneşte în iubirea Preasfintei Treimi persoane şi popoare diferite”, a mai spus Întâistătătorul BOR.

PF Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Duminică. 4 iunie 2023, Rusaliile. Tradiții în cea de-a 50-a zi de la Învierea Domnului

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică, 4 iunie, Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile. Praznicul mai este numit Cincizecimea, deoarece se sărbătoreşte la cincizeci de zile de la Învierea Domnului.

Potrivit tradiţiei, în Ierusalim, în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Domnului, Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, întemeindu-se Biserica lui Hristos.

Venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi a făcut-o cunoscută însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: „Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7)

Despre puterea Sfântului Duh, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Precum focul cel pământesc preface lutul cel moale într-un vas vârtos, apa şi focul Sfântului Duh, când cuprinde un suflet binegânditor, îl face mai tare decât fierul, deşi el înainte era mai moale decât lutul, aşa că păcatul nu mai poate vătăma sufletul cel acum întărit”.

Dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine, Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, înzestrând Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia.

Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală depind de la întemeierea Bisericii de invocarea Duhului Sfânt.

După primirea Duhului Sfânt, Sfinţii Apostoli, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.

Prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult

Educație

Sindicatele din Educație: greva profesorilor continuă, nu este doar pentru salarii

Publicat

Sindicatele din Educație anunță duminică, 4 iunie, că greva profesorilor va continua. Aceștia solicită Guvernului să fie inclusă în legislație prevederea prin care salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, spun că nu sunt convinși că, odată cu încheierea grevei, politicienii vor investi cu adevărat în domeniul Educației.

”Greva continuă:

Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării”, transmit liderii Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și ai Federației Sindicale Libere din Învățământ.

Sume prea mici, protest despre viitorul educației

Potrivit sursei citate, salariații din învățământ sunt nemulțumiți nu doar de salarii.

”Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl.

Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ”, se arată în comunicat.

Sindicate: nu suntem convinși că după încheierea grevei se va investi în domeniu

Sindicaliștii mai spun că nu au fost covinși de către politicieni că se va investi cu adevărat în domeniu.

”Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu.

Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării.

Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“.

Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, scrie în comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă un sucevean prins cu mașina cu lemne fără acte la Botoșani. Materialul lemnos a fost confiscat

Publicat

Sucevenii care aduc lemne la Botoșani par a avea tot mai multe probleme din partea polițiștilor din județ. Dacă polițiștii suceveni stau cu ochii pe botoșăneni pentru depășirea limitelor de viteză în satele întinse pe kilometri întregi din județul Suceava, la Botoșani, polițiștii stau cu ochii pe cei care aduc lemne și au actele întocmite greșit sau nu le au deloc.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au anunțat că la data de 2 iunie 2023 au oprit pentru control, pe drumul național DN 29 C, în orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 39 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

Polițiștii au anunțat că în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea cu cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.

“Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de peste 2,5 metri cubi de material lemnos a fost supusă confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

11 sancțiuni contravenționale în câteva ore după ce polițiștii și ARR au verificat starea tehnică a autovehiculelor la Botoșani

Publicat

Nu mai puțin de 11 sancțiuni contravenționale au fost aplicate doar în câteva ore după ce polițiștii împreună cu inspectorii ARR au verificat starea tehnica a autovehiculelor la Botoșani.

Polițiștii rutieri, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au organizat la data de 2 iunie 2023, în intervalul orar 19:00 – 00:00, o acțiune, în municipiul Botoșani, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 56 de autovehicule, printre care și motociclete, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei.

“Dintre sancțiuni, 5 au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, respectiv folii, sisteme de evacuare modificate și lumini neomologate, totodată fiind reținute și certificatele de înmatriculare” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending