Connect with us

Eveniment

FOTO: O familie tânără din Stăuceni are nevoie de ajutor. Durerea imensă a doi părinți loviți din toate părțile

Publicat

Publicitate
O familie tânără din Tocileni, comuna Stăuceni, care a pornit la drum cu aspirații și nădejde să facă o gospodărie frumoasă a fost crunt lovită în ultimii ani de boli și, implicit, de multe neputințe.
La 12 km de Botoșani, la Tocileni, o mamă bolnavă cu trei copii se luptă să meargă înainte. Se roagă, cade, se ridică și merge înainte. Și când crede că totul merge bine, boala avansează și pe deasupra stâlpul familiei, soțul în plină tinerețe, face două AVC-uri și rămâne paralizat.
Trei copii, elevi în clasele a II-a, a V-a si a VIII-A, se ală în grija bunicii care locuiește în aceeași curte, dar au atâtea nevoi pentru a nu-și pierde speranța. Au nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte, o mașină de spălat sau un aragaz, dar și de dragostea și înțelegerea semenilor.
Povestea acestei familii este spusă de preoteasa Ana Maria Macuc, care a fost la ei acasă și a fost copleșită de necazul familiei și face apel la oamenii cu inimă bună care pot să le aducă un strop de alinare.
„UN TATA PARALIZAT si o MAMA BOLNAVA isi iubesc copiii ca pe ochii din cap si AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU.
Un tata paralizat, imobilizat la pat si o mama bolnava din satul Tocileni ( la 12 km de Botosani) au nevoie de ajutorul nostru pentru a fi alaturi de cei trei copii ( clasa a II-a, a V-a si a VIII-A) si a-i sprijini, atat cat pot, in calitate de parinti.
MAMA a mostenit o boala genetica, de care a suferit si mama si fratele ei care au murit. Pana sa se declanseze aceasta boala era o femeie foarte frumoasa, harnica si in putere, care se ocupa de toate treburile casei. Din pacate, starea ei de sanatate s-a degradat de la o zi la alta.
TATAL, stalpul familiei, om muncitor, care provine dintr-o familie de oameni modesti cu 5 copii, A PARALIZAT si-n prezent se afla internat in Spitalul Judetean Botosani.
Cum a paralizat?
In urma cu vreo 2 saptamani, pe un GER CUMPLIT, tatal a mers PE JOS, in satul vecin, la Scoala Stauceni, pentru a participa la SEDINTA CU PARINTII, a fiului din clasa a 5-a . Dupa sedinta cu parintii s-a pornit inapoi spre casa, tot pe jos, dar din pacate n-a mai ajuns, pana-n prezent, acasa… Niste oameni, care mergeau pe strada, l-au vazut cazut la pamant si au chemat urgent salvarea si a fost dus la spital ( unde se afla si astazi) unde s-a constatat ca A PARALIZAT TOTAL PE PARTEA STANGA ( posibil sa fi facut un AVC).
In urma cu vreo 4-5 ani, tatal a PARALIZAT PE PARTEA DREAPTA, mana si picior. Atunci, preotul din sat s-a mobilizat si impreuna cu oamenii din sat a strans o suma de bani la biserica. Cu banii respectivi, tatal, a reusit sa-si cumpere tratamentul si sa vina in Botosani si sa faca foarte multe sedinte de fizioterapie la Spitalul din Botosani si astfel a reusit sa-si poata refolosi piciorul drept, dar din pacate, mana dreapta o foloseste foarte foarte putin si-n prezent ( nu poate manca singur).
De tanar, a lucrat ca cioban la oi si ca vacar si a strans, ban cu ban, pentru a-si face o casuta pentru cei trei copii. Casuta are trei camere, dar o camera este nelocuibila, nu este finalizata si nici exteriorul inca nu este finalizat. Locuiesc in doua camere si incearca sa se incalzeasca in ambele camere de la o singura soba mica din tabla. Dupa ce si-a revenit cat de cat de la prima paralizie a mers din nou cu vacile si cu oile la pascut, pana-n ziua geroasa in care a fost gasit pe drum, cazut la pamant si… paralizat.
In urma cu cativa ani erau o familie care se descurcau singuri, asa cum puteau… Sotia era o sotie frumoasa si-n putere care facea toate treburile casei, iar tatal era plecat de dimineata pana seara cu oile sau vacile la pascut.
De cand starea mamei s-a degradat si a aparut prima, iar acum si a 2-a PARALIZIE A TATALUI viata lor s-a schimbat total.
De cand e tatal la spital, copiii au fost „luati” in grija bunicii, care locuieste in aceeasi curte cu ei, pentru a nu risca, pe langa bolile crunte cu care se lupta acesti parinti, sa fie cumva despartiti si de proprii copiii ( considerandu-se ca nu pot fizic sa-i ingrijeasca) pe care-i iubesc nespus de mult.
Dintotdeauna mi-a fost mila de oamenii bolnavi si de copiii nevinovati…
Daca esti sanatos si muncitor te descurci cum poti, dar daca esti bolnav si mai ales paralizat e greu, e foarte greu ( de neimaginat) mai ales pentru un om caruia toata viata i-a placut sa munceasca.
Mama face curat si mancare, atat cat poate si cum poate, evident cu dificultate, mai ales ca nu au anumite conditii sau facilitati ( nu au apa curenta). Focul in soba il face bunica, mamei ii este greu sa-l faca, in situatia de fata. Mama dintotdeauna a spalat rufele la mana, se chinuie asa cum poate, bolnava fiind.
Sunt oameni linistiti, nici mama, nici tata nu beau, nu fumeaza.
Singurul lor VENIT este pensia de handicap a mamei de 400 lei si alocatiile copiilor.
CU CE PUTEM SA-I AJUTAM, cei care dorim, pentru a le usura cat de putin suferinta si a le face cat de cat viata mai usoara?
– BANI pentru MEDICAMENTE si pentru RECUPERAREA MEDICALA A
TATALUI
– SCUTECE PENTRU ADULTI ( tatal este imobilizat la pat)
– SERVETELE UMEDE PENTRU ADULTI
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA ( detergent, sapun, sampon…)
– O MASINA DE SPALAT SEMIAUTOMATA ( spala la mana)
– LEMNE PENTRU FOC
– O SOBA ( au o singura soba din tabla cu care incearca sa incalzeasca doua camere)
– UN FRIGIDER ( au unul foarte vechi care nu functioneaza bine)
– UN ARAGAZ ( au unul foarte vechi, fara cuptor)
– RECHIZITE PENTRU COPII ( din pacate nu prea au si stiti cum e intre colegi la scoala…)
– SUSTINEREA FINANCIARA A FETEI din CLASA A VIII-A pentru a continua studiile in oras
– UN DULAP PENTRU HAINE
– COVOARE
– PILOTE, LENJERI DE PAT
– UN TELEVIZOR ( cel pe care-l au e defect)
– HAINUTE SI INCALTAMINTE
FATA 14 ani ( haine mărimea M și incaltaminte Nr 39)
BAIAT 11 ani ( haine marimea152, incaltaminte nr 38-39)
FATA 7 ani( haine mărime 131, incaltaminte nr 31)
MAMA 37 ani ( haine mărimea L și incaltaminte Nr 41)
TATA 45 ani ( haine mărimea XL, incaltaminte Nr 42)
– orice credeti ca le-ar prinde bine si le-ar fi de ajutor ( inclusiv in bucatarie).
Cei care doriti, II PUTETI VIZITA la adresa de mai jos.
ADRESA : Ungureanu Sorin, Sat.Tocileni, Com. Stauceni,
Jud.Botosani.
TELEFON:
0755468567 Burlacu Cristina Petronela ( verisoara)
NR DE CONT:
RO60BTRLRONCRT0416535201 deschis la Banca Transilvania pe numele Burlacu Cristina Petronela ( verisoara lui care-i mai ajuta, el sau sotia lui neavand cum sa se deplaseze la banca in Bt).
Daca doriti sa-i ajutati, dar nu reusiti sa ajungeti personal la ei, puteti lasa darurile dv la Biserica Pacea, in cladirea in santier din spatele biserici, pana Duminica viitoare cand le voi duce.
Va rog sa scrieti pe pachete ” Tocileni”. Este deschis zilnic intre orele 8:30- 15:30”, a postat preoteasa Ana Maria Macuc pe pagina de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 77 de ani, din Dumeni, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce locuința i-a fost cuprinsă de un incendiu

Publicat

Publicitate

În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.

 

Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.

 

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.

 

Publicitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.

Citeste mai mult

Eveniment

Furnizorii de energie sunt obligați de ANRE să informeze clienții despre noile prețuri începând cu 1 iulie 2025

Publicat

Publicitate

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.

Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:

încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.

Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.

ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum recunoști un zvon sau o manipulare online? DNSC îți arată ce înseamnă o informare corectă

Publicat

Publicitate

În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.

Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.

Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?

  • Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
  • Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
  • Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
  • Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
  • Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.

Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending