Connect with us

Eveniment

FOTO: O familie tânără din Stăuceni are nevoie de ajutor. Durerea imensă a doi părinți loviți din toate părțile

Publicat

Publicitate
O familie tânără din Tocileni, comuna Stăuceni, care a pornit la drum cu aspirații și nădejde să facă o gospodărie frumoasă a fost crunt lovită în ultimii ani de boli și, implicit, de multe neputințe.
La 12 km de Botoșani, la Tocileni, o mamă bolnavă cu trei copii se luptă să meargă înainte. Se roagă, cade, se ridică și merge înainte. Și când crede că totul merge bine, boala avansează și pe deasupra stâlpul familiei, soțul în plină tinerețe, face două AVC-uri și rămâne paralizat.
Trei copii, elevi în clasele a II-a, a V-a si a VIII-A, se ală în grija bunicii care locuiește în aceeași curte, dar au atâtea nevoi pentru a nu-și pierde speranța. Au nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte, o mașină de spălat sau un aragaz, dar și de dragostea și înțelegerea semenilor.
Povestea acestei familii este spusă de preoteasa Ana Maria Macuc, care a fost la ei acasă și a fost copleșită de necazul familiei și face apel la oamenii cu inimă bună care pot să le aducă un strop de alinare.
„UN TATA PARALIZAT si o MAMA BOLNAVA isi iubesc copiii ca pe ochii din cap si AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU.
Un tata paralizat, imobilizat la pat si o mama bolnava din satul Tocileni ( la 12 km de Botosani) au nevoie de ajutorul nostru pentru a fi alaturi de cei trei copii ( clasa a II-a, a V-a si a VIII-A) si a-i sprijini, atat cat pot, in calitate de parinti.
MAMA a mostenit o boala genetica, de care a suferit si mama si fratele ei care au murit. Pana sa se declanseze aceasta boala era o femeie foarte frumoasa, harnica si in putere, care se ocupa de toate treburile casei. Din pacate, starea ei de sanatate s-a degradat de la o zi la alta.
TATAL, stalpul familiei, om muncitor, care provine dintr-o familie de oameni modesti cu 5 copii, A PARALIZAT si-n prezent se afla internat in Spitalul Judetean Botosani.
Cum a paralizat?
In urma cu vreo 2 saptamani, pe un GER CUMPLIT, tatal a mers PE JOS, in satul vecin, la Scoala Stauceni, pentru a participa la SEDINTA CU PARINTII, a fiului din clasa a 5-a . Dupa sedinta cu parintii s-a pornit inapoi spre casa, tot pe jos, dar din pacate n-a mai ajuns, pana-n prezent, acasa… Niste oameni, care mergeau pe strada, l-au vazut cazut la pamant si au chemat urgent salvarea si a fost dus la spital ( unde se afla si astazi) unde s-a constatat ca A PARALIZAT TOTAL PE PARTEA STANGA ( posibil sa fi facut un AVC).
In urma cu vreo 4-5 ani, tatal a PARALIZAT PE PARTEA DREAPTA, mana si picior. Atunci, preotul din sat s-a mobilizat si impreuna cu oamenii din sat a strans o suma de bani la biserica. Cu banii respectivi, tatal, a reusit sa-si cumpere tratamentul si sa vina in Botosani si sa faca foarte multe sedinte de fizioterapie la Spitalul din Botosani si astfel a reusit sa-si poata refolosi piciorul drept, dar din pacate, mana dreapta o foloseste foarte foarte putin si-n prezent ( nu poate manca singur).
De tanar, a lucrat ca cioban la oi si ca vacar si a strans, ban cu ban, pentru a-si face o casuta pentru cei trei copii. Casuta are trei camere, dar o camera este nelocuibila, nu este finalizata si nici exteriorul inca nu este finalizat. Locuiesc in doua camere si incearca sa se incalzeasca in ambele camere de la o singura soba mica din tabla. Dupa ce si-a revenit cat de cat de la prima paralizie a mers din nou cu vacile si cu oile la pascut, pana-n ziua geroasa in care a fost gasit pe drum, cazut la pamant si… paralizat.
In urma cu cativa ani erau o familie care se descurcau singuri, asa cum puteau… Sotia era o sotie frumoasa si-n putere care facea toate treburile casei, iar tatal era plecat de dimineata pana seara cu oile sau vacile la pascut.
De cand starea mamei s-a degradat si a aparut prima, iar acum si a 2-a PARALIZIE A TATALUI viata lor s-a schimbat total.
De cand e tatal la spital, copiii au fost „luati” in grija bunicii, care locuieste in aceeasi curte cu ei, pentru a nu risca, pe langa bolile crunte cu care se lupta acesti parinti, sa fie cumva despartiti si de proprii copiii ( considerandu-se ca nu pot fizic sa-i ingrijeasca) pe care-i iubesc nespus de mult.
Dintotdeauna mi-a fost mila de oamenii bolnavi si de copiii nevinovati…
Daca esti sanatos si muncitor te descurci cum poti, dar daca esti bolnav si mai ales paralizat e greu, e foarte greu ( de neimaginat) mai ales pentru un om caruia toata viata i-a placut sa munceasca.
Mama face curat si mancare, atat cat poate si cum poate, evident cu dificultate, mai ales ca nu au anumite conditii sau facilitati ( nu au apa curenta). Focul in soba il face bunica, mamei ii este greu sa-l faca, in situatia de fata. Mama dintotdeauna a spalat rufele la mana, se chinuie asa cum poate, bolnava fiind.
Sunt oameni linistiti, nici mama, nici tata nu beau, nu fumeaza.
Singurul lor VENIT este pensia de handicap a mamei de 400 lei si alocatiile copiilor.
CU CE PUTEM SA-I AJUTAM, cei care dorim, pentru a le usura cat de putin suferinta si a le face cat de cat viata mai usoara?
– BANI pentru MEDICAMENTE si pentru RECUPERAREA MEDICALA A
TATALUI
– SCUTECE PENTRU ADULTI ( tatal este imobilizat la pat)
– SERVETELE UMEDE PENTRU ADULTI
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA ( detergent, sapun, sampon…)
– O MASINA DE SPALAT SEMIAUTOMATA ( spala la mana)
– LEMNE PENTRU FOC
– O SOBA ( au o singura soba din tabla cu care incearca sa incalzeasca doua camere)
– UN FRIGIDER ( au unul foarte vechi care nu functioneaza bine)
– UN ARAGAZ ( au unul foarte vechi, fara cuptor)
– RECHIZITE PENTRU COPII ( din pacate nu prea au si stiti cum e intre colegi la scoala…)
– SUSTINEREA FINANCIARA A FETEI din CLASA A VIII-A pentru a continua studiile in oras
– UN DULAP PENTRU HAINE
– COVOARE
– PILOTE, LENJERI DE PAT
– UN TELEVIZOR ( cel pe care-l au e defect)
– HAINUTE SI INCALTAMINTE
FATA 14 ani ( haine mărimea M și incaltaminte Nr 39)
BAIAT 11 ani ( haine marimea152, incaltaminte nr 38-39)
FATA 7 ani( haine mărime 131, incaltaminte nr 31)
MAMA 37 ani ( haine mărimea L și incaltaminte Nr 41)
TATA 45 ani ( haine mărimea XL, incaltaminte Nr 42)
– orice credeti ca le-ar prinde bine si le-ar fi de ajutor ( inclusiv in bucatarie).
Cei care doriti, II PUTETI VIZITA la adresa de mai jos.
ADRESA : Ungureanu Sorin, Sat.Tocileni, Com. Stauceni,
Jud.Botosani.
TELEFON:
0755468567 Burlacu Cristina Petronela ( verisoara)
NR DE CONT:
RO60BTRLRONCRT0416535201 deschis la Banca Transilvania pe numele Burlacu Cristina Petronela ( verisoara lui care-i mai ajuta, el sau sotia lui neavand cum sa se deplaseze la banca in Bt).
Daca doriti sa-i ajutati, dar nu reusiti sa ajungeti personal la ei, puteti lasa darurile dv la Biserica Pacea, in cladirea in santier din spatele biserici, pana Duminica viitoare cand le voi duce.
Va rog sa scrieti pe pachete ” Tocileni”. Este deschis zilnic intre orele 8:30- 15:30”, a postat preoteasa Ana Maria Macuc pe pagina de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Compensarea prețului la energie: Guvernul lucrează la definiția sărăciei energetice pentru viitoarele scheme de ajutor

Publicat

Publicitate

Compensarea prețului la energie: România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie alba24.ro.

”Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând cont de o realitate europeană, cu creșteri la gaz de până la 60% și la energie electrică de 25-30%.

Având în vedere acest context, extinderea este pentru trei luni de zile la energie electrică, deci nu este nicio glumă, chiar dacă azi e 1 aprilie.

Până la 1 iulie, compensarea-plafonarea rămâne exact așa cum o știu românii la energie electrică. La gaz rămâne exact așa cum știu românii, încă un an de zile, până la 1 aprilie 2026.

La energie electrică, Ministerul Muncii și-a asumat și lucrăm împreună să avem o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil energetic și direcționarea sprijinului statului către acei consumatori după data de 1 iulie.

În rest, suntem pregătiți să avem scenarii de lucru pentru ceea ce se întâmplă în plan regional, evoluția conflictului din Ucraina, evoluția pieței energiei la nivel european.

Publicitate

Nu se susține acest scenariu al dublării sau al exploziei prețurilor. E adevărat, trebuie să ținem totuși cont că avem aceleași prețuri plafonate de doi ani și jumătate, poate trei ani de zile.

A existat inflație în această țară. Numai punând asta în calcul a rezultat anumite ajustări necesare. Astăzi, acestea sunt soluțiile la îndemână, sunt uneltele pe care le avem în trusă pe termen ceva mai lung’, a afirmat Burduja.

Potrivit demnitarului, până la data de 1 iulie, lucrurile legate de consumatorii vulnerabili vor fi clarificate.

”Important este că România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii în sărăcie energetică. Nu este ușor de făcut, pentru că implică multe baze de date de la diverse instituții, de la INS, de la ANAF, de la Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Muncii.

Dânșii oricum au o serie de instrumente adiționale, cum este ajutorul pentru încălzire, destinate tot consumatorilor vulnerabili și așa mai departe.

Eu am toată convingerea că lucrurile se vor clarifica până la data de 1 iulie, astfel încât toate așteptările românilor să fie extrem de bine definite”, a susținut oficialul.

Acesta a menționat, totodată, că pot apărea o serie de provocări pentru sistemul energetic național ‘încă destul de rigid’, atunci când va exista un surplus în producția de energie.

”Am avut comunicări cu Dispeceratul Energetic Național. Nu este doar o provocare pentru România, e o provocare la nivel european pentru că, în general, în zilele de weekend sau cu ocazia sărbătorilor, cum sunt cele pascale, consumul este unul mai mic și dacă se întâmplă să fie o producție mare, bate vântul, de exemplu, sau este și o zi însorită, atunci pot fi anumite provocări pentru un sistem care este încă destul de rigid.

De aceea avem nevoie de flexibilitate în sistem. De aceea avem nevoie de investiții de tipul Tarnița – Lăpuștești, hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, tocmai pentru a putea să beneficiem de această energie atunci când avem noi cea mai mare nevoie, adică la vârfurile de consum”, a menționat ministrul Energiei.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Tit a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm (secolul al IX-lea), fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei. Pentru marea sa credință, smerenie și curăție, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice.

Prăznuirea sa se face în Biserica Ortodoxă pe 2 aprilie. Acest fericit și sfânt părinte al nostru Tit, iubind pe Hristos din tânăra vârstă, și lepădându-se de lume, a mers la o mănăstire de obște, mănăstirea studiților mai precis. Acolo a dobândit două mari virtuți: smerenia și ascultarea. Şi atâta s-a supus pe sine smereniei și ascultării, încât nu numai pe ceilalți frați ai mânăstirii aceleia i-a întrecut, ci și pe tot omul.

Făcându-se păstor oilor celor cuvântătoare ale lui Iisus Hristos, avea atâta blândețe și dragoste și milosârdie ca nimeni altul; și s-a păzit curat și la trup și la suflet din copilărie, ca un înger al lui Dumnezeu. Drept aceea și mare făcător de minuni făcându-se, către Domnul s-a mutat, lăsând ca un stâlp însuflețit și icoană adevărată, faptele cele bune ale sale, și ucenicii, și pe cei ce au pustnicit împreună cu dânsul.

Sfântul Cuvios Tit a adormit cu pace în veacul al nouălea.

Citeste mai mult

Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending