Connect with us

Eveniment

FOTO: O familie tânără din Stăuceni are nevoie de ajutor. Durerea imensă a doi părinți loviți din toate părțile

Publicat

Publicitate
O familie tânără din Tocileni, comuna Stăuceni, care a pornit la drum cu aspirații și nădejde să facă o gospodărie frumoasă a fost crunt lovită în ultimii ani de boli și, implicit, de multe neputințe.
La 12 km de Botoșani, la Tocileni, o mamă bolnavă cu trei copii se luptă să meargă înainte. Se roagă, cade, se ridică și merge înainte. Și când crede că totul merge bine, boala avansează și pe deasupra stâlpul familiei, soțul în plină tinerețe, face două AVC-uri și rămâne paralizat.
Trei copii, elevi în clasele a II-a, a V-a si a VIII-A, se ală în grija bunicii care locuiește în aceeași curte, dar au atâtea nevoi pentru a nu-și pierde speranța. Au nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte, o mașină de spălat sau un aragaz, dar și de dragostea și înțelegerea semenilor.
Povestea acestei familii este spusă de preoteasa Ana Maria Macuc, care a fost la ei acasă și a fost copleșită de necazul familiei și face apel la oamenii cu inimă bună care pot să le aducă un strop de alinare.
„UN TATA PARALIZAT si o MAMA BOLNAVA isi iubesc copiii ca pe ochii din cap si AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU.
Un tata paralizat, imobilizat la pat si o mama bolnava din satul Tocileni ( la 12 km de Botosani) au nevoie de ajutorul nostru pentru a fi alaturi de cei trei copii ( clasa a II-a, a V-a si a VIII-A) si a-i sprijini, atat cat pot, in calitate de parinti.
MAMA a mostenit o boala genetica, de care a suferit si mama si fratele ei care au murit. Pana sa se declanseze aceasta boala era o femeie foarte frumoasa, harnica si in putere, care se ocupa de toate treburile casei. Din pacate, starea ei de sanatate s-a degradat de la o zi la alta.
TATAL, stalpul familiei, om muncitor, care provine dintr-o familie de oameni modesti cu 5 copii, A PARALIZAT si-n prezent se afla internat in Spitalul Judetean Botosani.
Cum a paralizat?
In urma cu vreo 2 saptamani, pe un GER CUMPLIT, tatal a mers PE JOS, in satul vecin, la Scoala Stauceni, pentru a participa la SEDINTA CU PARINTII, a fiului din clasa a 5-a . Dupa sedinta cu parintii s-a pornit inapoi spre casa, tot pe jos, dar din pacate n-a mai ajuns, pana-n prezent, acasa… Niste oameni, care mergeau pe strada, l-au vazut cazut la pamant si au chemat urgent salvarea si a fost dus la spital ( unde se afla si astazi) unde s-a constatat ca A PARALIZAT TOTAL PE PARTEA STANGA ( posibil sa fi facut un AVC).
In urma cu vreo 4-5 ani, tatal a PARALIZAT PE PARTEA DREAPTA, mana si picior. Atunci, preotul din sat s-a mobilizat si impreuna cu oamenii din sat a strans o suma de bani la biserica. Cu banii respectivi, tatal, a reusit sa-si cumpere tratamentul si sa vina in Botosani si sa faca foarte multe sedinte de fizioterapie la Spitalul din Botosani si astfel a reusit sa-si poata refolosi piciorul drept, dar din pacate, mana dreapta o foloseste foarte foarte putin si-n prezent ( nu poate manca singur).
De tanar, a lucrat ca cioban la oi si ca vacar si a strans, ban cu ban, pentru a-si face o casuta pentru cei trei copii. Casuta are trei camere, dar o camera este nelocuibila, nu este finalizata si nici exteriorul inca nu este finalizat. Locuiesc in doua camere si incearca sa se incalzeasca in ambele camere de la o singura soba mica din tabla. Dupa ce si-a revenit cat de cat de la prima paralizie a mers din nou cu vacile si cu oile la pascut, pana-n ziua geroasa in care a fost gasit pe drum, cazut la pamant si… paralizat.
In urma cu cativa ani erau o familie care se descurcau singuri, asa cum puteau… Sotia era o sotie frumoasa si-n putere care facea toate treburile casei, iar tatal era plecat de dimineata pana seara cu oile sau vacile la pascut.
De cand starea mamei s-a degradat si a aparut prima, iar acum si a 2-a PARALIZIE A TATALUI viata lor s-a schimbat total.
De cand e tatal la spital, copiii au fost „luati” in grija bunicii, care locuieste in aceeasi curte cu ei, pentru a nu risca, pe langa bolile crunte cu care se lupta acesti parinti, sa fie cumva despartiti si de proprii copiii ( considerandu-se ca nu pot fizic sa-i ingrijeasca) pe care-i iubesc nespus de mult.
Dintotdeauna mi-a fost mila de oamenii bolnavi si de copiii nevinovati…
Daca esti sanatos si muncitor te descurci cum poti, dar daca esti bolnav si mai ales paralizat e greu, e foarte greu ( de neimaginat) mai ales pentru un om caruia toata viata i-a placut sa munceasca.
Mama face curat si mancare, atat cat poate si cum poate, evident cu dificultate, mai ales ca nu au anumite conditii sau facilitati ( nu au apa curenta). Focul in soba il face bunica, mamei ii este greu sa-l faca, in situatia de fata. Mama dintotdeauna a spalat rufele la mana, se chinuie asa cum poate, bolnava fiind.
Sunt oameni linistiti, nici mama, nici tata nu beau, nu fumeaza.
Singurul lor VENIT este pensia de handicap a mamei de 400 lei si alocatiile copiilor.
CU CE PUTEM SA-I AJUTAM, cei care dorim, pentru a le usura cat de putin suferinta si a le face cat de cat viata mai usoara?
– BANI pentru MEDICAMENTE si pentru RECUPERAREA MEDICALA A
TATALUI
– SCUTECE PENTRU ADULTI ( tatal este imobilizat la pat)
– SERVETELE UMEDE PENTRU ADULTI
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA ( detergent, sapun, sampon…)
– O MASINA DE SPALAT SEMIAUTOMATA ( spala la mana)
– LEMNE PENTRU FOC
– O SOBA ( au o singura soba din tabla cu care incearca sa incalzeasca doua camere)
– UN FRIGIDER ( au unul foarte vechi care nu functioneaza bine)
– UN ARAGAZ ( au unul foarte vechi, fara cuptor)
– RECHIZITE PENTRU COPII ( din pacate nu prea au si stiti cum e intre colegi la scoala…)
– SUSTINEREA FINANCIARA A FETEI din CLASA A VIII-A pentru a continua studiile in oras
– UN DULAP PENTRU HAINE
– COVOARE
– PILOTE, LENJERI DE PAT
– UN TELEVIZOR ( cel pe care-l au e defect)
– HAINUTE SI INCALTAMINTE
FATA 14 ani ( haine mărimea M și incaltaminte Nr 39)
BAIAT 11 ani ( haine marimea152, incaltaminte nr 38-39)
FATA 7 ani( haine mărime 131, incaltaminte nr 31)
MAMA 37 ani ( haine mărimea L și incaltaminte Nr 41)
TATA 45 ani ( haine mărimea XL, incaltaminte Nr 42)
– orice credeti ca le-ar prinde bine si le-ar fi de ajutor ( inclusiv in bucatarie).
Cei care doriti, II PUTETI VIZITA la adresa de mai jos.
ADRESA : Ungureanu Sorin, Sat.Tocileni, Com. Stauceni,
Jud.Botosani.
TELEFON:
0755468567 Burlacu Cristina Petronela ( verisoara)
NR DE CONT:
RO60BTRLRONCRT0416535201 deschis la Banca Transilvania pe numele Burlacu Cristina Petronela ( verisoara lui care-i mai ajuta, el sau sotia lui neavand cum sa se deplaseze la banca in Bt).
Daca doriti sa-i ajutati, dar nu reusiti sa ajungeti personal la ei, puteti lasa darurile dv la Biserica Pacea, in cladirea in santier din spatele biserici, pana Duminica viitoare cand le voi duce.
Va rog sa scrieti pe pachete ” Tocileni”. Este deschis zilnic intre orele 8:30- 15:30”, a postat preoteasa Ana Maria Macuc pe pagina de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Țurțuroiul de gheață de la Tudora: O splendoare de iarnă surprinsă de un fotograf talentat

Publicat

Publicitate

În mijlocul iernii, Botoșaniul a oferit un spectacol natural uimitor, iar un fotograf amator, Dan Mocrei, a reușit să capteze esența acestei frumuseți în imagini deosebite. „Țurțuroiul de gheață de la Tudora”, cum l-a numit el, este o adevărată minune a naturii, născută din falia creată de pârâul Pleșu, care străbate an de an această zonă pitorească.

În zilele reci, cu precipitații abundente și temperaturi scăzute, firicelul de apă provenit din platoul Bolohani creează o coloană de gheață spectaculoasă, o adevărată operă de artizanat natural. Cei care au avut norocul să ajungă acolo au fost martori la o frumusețe rară, iar Dan Mocrei, cu ochiul său sensibil și talentul său fotografic, a reușit să imortalizeze magia momentului.

Această „coloană de gheață” nu este însă o cascadă, așa cum ar putea fi interpretată greșit de unii, ci un țurțuroi formidabil, creat de forțele naturii, care se prelinge lent și se transformă într-un spectacol unic. Eugen Ungureanu, un tudorean local, a fost cel care i-a oferit fotografiei denumirea corectă, schimbându-i numele din „țurțure” în „țurțuroi”, iar Dan Mocrei a primit acest sfat cu respect.

Această imagine de iarnă nu este doar un simplu fenomen natural, ci o adevărată lecție despre frumusețea simplă și pură a naturii, surprinsă cu suflet de un om pasionat de tot ceea ce înseamnă Botoșani și de minunile pe care le ascunde acest loc.

Iată și alte câteva imagini fabuloase chiar pe pagina fotografului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO. Susținătorii lui Georgescu, criticați DUR după ce și-au expus copiii la temperaturi extreme. S-a autosesizat și ANPDCA

Publicat

Publicitate

Imaginile care circulă pe rețelele sociale cu o mamă care și-a expus copilul la temperaturi extrem de scăzute, în scopul de a participa la o provocare populară pe TikTok, lansată de susținătorii candidatului  Călin Georgescu, au stârnit un val de critici și îngrijorare în societatea românească.

În videoclipul șocant, copilul, care pare să aibă nu mai mult de un an, este introdus într-o cădiță umplută cu zăpadă, în timp ce părinții râd și se distrează. Micuțul plânge de durere și disconfort, fiind lăsat să înghețe într-un cadru inuman, în timp ce părinții continuă să înregistreze și să se amuze pe seama suferinței sale.

Scena a fost postată pe pagina femeii, însoțită de un mesaj care promovează ideea că „spartan” ar fi un ideal pe care părinții îl impun copiilor lor, indiferent de pericolele pe care acestea le implică, iar mai multe persoane publice, printre care inclusiv realizatoarea TV Anca Alexandrescu, au răspuns provocării, și a îndemnat fanii să participe la această practică periculoasă, îndemnându-i să se arunce în zăpadă dezbrăcați.

În urma acestui incident, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) s-a autosesizat și a anunțat că va solicita sprijinul instituțiilor competente pentru identificarea celor implicați în postarea și distribuirea acestor imagini. ANPDCA a subliniat că expunerea copiilor la condiții extreme, precum cele din videoclipuri, constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora.

Autoritățile vor lua măsuri pentru a contacta părinții și a le reaminti obligațiile legale privind creșterea și protecția copiilor. ANPDCA a reamintit că siguranța și bunăstarea celor mici trebuie să fie o prioritate absolută, iar încălcarea acestora nu poate fi tolerată sub nicio formă, fie că este vorba de o provocare online, fie de alte comportamente periculoase.

Publicitate

Această situație ridică întrebarea despre responsabilitatea celor care promovează astfel de acțiuni și despre impactul pe care viralizarea unor astfel de provocări îl poate avea asupra bunăstării copiilor, în special atunci când este vorba despre părinți care ar trebui să asigure siguranța și protecția celor mici.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendii la Tudor Vladimirescu – Avrămeni și Coțușca. Două familii la un pas de a rămâne fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă

Publicat

Publicitate

Ieri după-amiază, alte două familii din localitățile Tudor Vladimirescu (comuna Avrămeni) și Coțușca au fost la un pas să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza unor incendii generate de coșurile de fum pentru necurățate de funingine.

Pompierii din Săveni și Coțușca au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate de funingine, neprotejate termic față de materialele combustibile sau deteriorate.  Aceste incidente pun în pericol atât viețile oamenilor, cât și bunurile acestora, fiind una dintre principalele cauze ale incendiilor în sezonul rece.

Atragem, din nou, atenția asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, o măsură esențială pentru prevenirea incendiilor. Depunerile de funingine și gudron se pot aprinde, iar focul se poate extinde rapid la structura acoperișului și la întreaga locuință.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Eveniment

Sunt naționaliști, dar nu-i fugăresc pe străini: Londra, a treia capitală cu cei mai mulți vorbitori de limbă română

Publicat

Publicitate

Londra se află pe locul trei în lume ca număr de vorbitori de limbă română, a declarat ambasadoarea României în Marea Britanie, Laura Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acesteia, comunitatea română din Regat numără peste 1,2 milioane de persoane, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, a apreciat contribuțiile semnificative ale românilor în viața economică, culturală și spirituală a capitalei britanice.

„Mi-a spus că românii îmbogățesc semnificativ Londra, economic, cultural, spiritual, că sunt foarte bine pregătiți profesional, fiecare în domeniul lui, că sunt harnici, că au o etică deosebită a muncii și că sunt foarte rezilienți”, a explicat diplomatul.

Laura Popescu a spus că afecțiunea Regelui Charles al III-lea pentru România a determinat mulți britanici să descopere, la rândul lor, frumusețea țării noastre.

‘Vizitele sale regulate și implicarea activă în proiecte de conservare, ecoturism și restaurare a satelor transilvănene au adus un plus de vizibilitate internațională României. Prin prezența sa în România, prin mesajele de susținere, a contribuit într-adevăr la aducerea țării noastre pe harta mondială a turismului sustenabil’, a afirmat diplomatul.

În 2025 se împlinesc 145 de ani de relații bilaterale România – Marea Britanie, iar seria aniversară ar putea cuprinde și omagii pentru Regina Maria, care s-a născut acum un secol și jumătate.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending