Connect with us

Eveniment

FOTO: O familie tânără din Stăuceni are nevoie de ajutor. Durerea imensă a doi părinți loviți din toate părțile

Publicat

Publicitate
O familie tânără din Tocileni, comuna Stăuceni, care a pornit la drum cu aspirații și nădejde să facă o gospodărie frumoasă a fost crunt lovită în ultimii ani de boli și, implicit, de multe neputințe.
La 12 km de Botoșani, la Tocileni, o mamă bolnavă cu trei copii se luptă să meargă înainte. Se roagă, cade, se ridică și merge înainte. Și când crede că totul merge bine, boala avansează și pe deasupra stâlpul familiei, soțul în plină tinerețe, face două AVC-uri și rămâne paralizat.
Trei copii, elevi în clasele a II-a, a V-a si a VIII-A, se ală în grija bunicii care locuiește în aceeași curte, dar au atâtea nevoi pentru a nu-și pierde speranța. Au nevoie de îmbrăcăminte, încălțăminte, o mașină de spălat sau un aragaz, dar și de dragostea și înțelegerea semenilor.
Povestea acestei familii este spusă de preoteasa Ana Maria Macuc, care a fost la ei acasă și a fost copleșită de necazul familiei și face apel la oamenii cu inimă bună care pot să le aducă un strop de alinare.
„UN TATA PARALIZAT si o MAMA BOLNAVA isi iubesc copiii ca pe ochii din cap si AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU.
Un tata paralizat, imobilizat la pat si o mama bolnava din satul Tocileni ( la 12 km de Botosani) au nevoie de ajutorul nostru pentru a fi alaturi de cei trei copii ( clasa a II-a, a V-a si a VIII-A) si a-i sprijini, atat cat pot, in calitate de parinti.
MAMA a mostenit o boala genetica, de care a suferit si mama si fratele ei care au murit. Pana sa se declanseze aceasta boala era o femeie foarte frumoasa, harnica si in putere, care se ocupa de toate treburile casei. Din pacate, starea ei de sanatate s-a degradat de la o zi la alta.
TATAL, stalpul familiei, om muncitor, care provine dintr-o familie de oameni modesti cu 5 copii, A PARALIZAT si-n prezent se afla internat in Spitalul Judetean Botosani.
Cum a paralizat?
In urma cu vreo 2 saptamani, pe un GER CUMPLIT, tatal a mers PE JOS, in satul vecin, la Scoala Stauceni, pentru a participa la SEDINTA CU PARINTII, a fiului din clasa a 5-a . Dupa sedinta cu parintii s-a pornit inapoi spre casa, tot pe jos, dar din pacate n-a mai ajuns, pana-n prezent, acasa… Niste oameni, care mergeau pe strada, l-au vazut cazut la pamant si au chemat urgent salvarea si a fost dus la spital ( unde se afla si astazi) unde s-a constatat ca A PARALIZAT TOTAL PE PARTEA STANGA ( posibil sa fi facut un AVC).
In urma cu vreo 4-5 ani, tatal a PARALIZAT PE PARTEA DREAPTA, mana si picior. Atunci, preotul din sat s-a mobilizat si impreuna cu oamenii din sat a strans o suma de bani la biserica. Cu banii respectivi, tatal, a reusit sa-si cumpere tratamentul si sa vina in Botosani si sa faca foarte multe sedinte de fizioterapie la Spitalul din Botosani si astfel a reusit sa-si poata refolosi piciorul drept, dar din pacate, mana dreapta o foloseste foarte foarte putin si-n prezent ( nu poate manca singur).
De tanar, a lucrat ca cioban la oi si ca vacar si a strans, ban cu ban, pentru a-si face o casuta pentru cei trei copii. Casuta are trei camere, dar o camera este nelocuibila, nu este finalizata si nici exteriorul inca nu este finalizat. Locuiesc in doua camere si incearca sa se incalzeasca in ambele camere de la o singura soba mica din tabla. Dupa ce si-a revenit cat de cat de la prima paralizie a mers din nou cu vacile si cu oile la pascut, pana-n ziua geroasa in care a fost gasit pe drum, cazut la pamant si… paralizat.
In urma cu cativa ani erau o familie care se descurcau singuri, asa cum puteau… Sotia era o sotie frumoasa si-n putere care facea toate treburile casei, iar tatal era plecat de dimineata pana seara cu oile sau vacile la pascut.
De cand starea mamei s-a degradat si a aparut prima, iar acum si a 2-a PARALIZIE A TATALUI viata lor s-a schimbat total.
De cand e tatal la spital, copiii au fost „luati” in grija bunicii, care locuieste in aceeasi curte cu ei, pentru a nu risca, pe langa bolile crunte cu care se lupta acesti parinti, sa fie cumva despartiti si de proprii copiii ( considerandu-se ca nu pot fizic sa-i ingrijeasca) pe care-i iubesc nespus de mult.
Dintotdeauna mi-a fost mila de oamenii bolnavi si de copiii nevinovati…
Daca esti sanatos si muncitor te descurci cum poti, dar daca esti bolnav si mai ales paralizat e greu, e foarte greu ( de neimaginat) mai ales pentru un om caruia toata viata i-a placut sa munceasca.
Mama face curat si mancare, atat cat poate si cum poate, evident cu dificultate, mai ales ca nu au anumite conditii sau facilitati ( nu au apa curenta). Focul in soba il face bunica, mamei ii este greu sa-l faca, in situatia de fata. Mama dintotdeauna a spalat rufele la mana, se chinuie asa cum poate, bolnava fiind.
Sunt oameni linistiti, nici mama, nici tata nu beau, nu fumeaza.
Singurul lor VENIT este pensia de handicap a mamei de 400 lei si alocatiile copiilor.
CU CE PUTEM SA-I AJUTAM, cei care dorim, pentru a le usura cat de putin suferinta si a le face cat de cat viata mai usoara?
– BANI pentru MEDICAMENTE si pentru RECUPERAREA MEDICALA A
TATALUI
– SCUTECE PENTRU ADULTI ( tatal este imobilizat la pat)
– SERVETELE UMEDE PENTRU ADULTI
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA ( detergent, sapun, sampon…)
– O MASINA DE SPALAT SEMIAUTOMATA ( spala la mana)
– LEMNE PENTRU FOC
– O SOBA ( au o singura soba din tabla cu care incearca sa incalzeasca doua camere)
– UN FRIGIDER ( au unul foarte vechi care nu functioneaza bine)
– UN ARAGAZ ( au unul foarte vechi, fara cuptor)
– RECHIZITE PENTRU COPII ( din pacate nu prea au si stiti cum e intre colegi la scoala…)
– SUSTINEREA FINANCIARA A FETEI din CLASA A VIII-A pentru a continua studiile in oras
– UN DULAP PENTRU HAINE
– COVOARE
– PILOTE, LENJERI DE PAT
– UN TELEVIZOR ( cel pe care-l au e defect)
– HAINUTE SI INCALTAMINTE
FATA 14 ani ( haine mărimea M și incaltaminte Nr 39)
BAIAT 11 ani ( haine marimea152, incaltaminte nr 38-39)
FATA 7 ani( haine mărime 131, incaltaminte nr 31)
MAMA 37 ani ( haine mărimea L și incaltaminte Nr 41)
TATA 45 ani ( haine mărimea XL, incaltaminte Nr 42)
– orice credeti ca le-ar prinde bine si le-ar fi de ajutor ( inclusiv in bucatarie).
Cei care doriti, II PUTETI VIZITA la adresa de mai jos.
ADRESA : Ungureanu Sorin, Sat.Tocileni, Com. Stauceni,
Jud.Botosani.
TELEFON:
0755468567 Burlacu Cristina Petronela ( verisoara)
NR DE CONT:
RO60BTRLRONCRT0416535201 deschis la Banca Transilvania pe numele Burlacu Cristina Petronela ( verisoara lui care-i mai ajuta, el sau sotia lui neavand cum sa se deplaseze la banca in Bt).
Daca doriti sa-i ajutati, dar nu reusiti sa ajungeti personal la ei, puteti lasa darurile dv la Biserica Pacea, in cladirea in santier din spatele biserici, pana Duminica viitoare cand le voi duce.
Va rog sa scrieti pe pachete ” Tocileni”. Este deschis zilnic intre orele 8:30- 15:30”, a postat preoteasa Ana Maria Macuc pe pagina de socializare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

În condițiile în care solicitanții nu depun deconturile justificative vor fi respinși de la plată.

Ecoschemele care se acordă în sectorul zootehnic, pe baza cererii depuse pentru Campania 2024, sunt următoarele:

   PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;

   ► PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat;

   ► PD-27 – Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Publicitate

Formularul decontului justificativ precum și documentele specifice sunt prevăzute în ”Ghidul informativ pentru solicitanții intervențiilor în sectorul zootehnic, Campania 2024, Ediția II” afișat pe site-ul APIA www.apia.org.ro, si poate fi accesat la link: https://apia.org.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-informativ-interventii-sector-zootehnic-C2024-editia-II.pdf.

Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024:

  • efectivele de bovine pentru care s-au asumat voluntar angajamente privind eco-schemele „PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşatși pentru care nu au fost respectate condițiile superioare de bunăstare în perioada 01.01.2024 și până la data depunerii cererii de plată, nu vor putea fi eligibile la plată dar nu vor fi sancționate, perioada respectivă fiind considerată perioadă de adaptare.

 

Legislație:

Hotărârea nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, cu modificările si completările ulterioare.

Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Cu ochii pe operatorul de apă: „ADI Aqua” Botoșani va prelua în regim non-stop sesizarile clienților Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

ADI „AQUA BOTOŞANI” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului. Asociația își exercită rolul de monitorizare și control al operatorului Nova Apaserv SA Botoșani în baza Contractului unic de delegare a gestiunii la nivelul județului Botoșani.

 

“În urma analizei amănunțite a activității operatorului  Nova Apaserv  SA, pentru o mai bună monitorizare  si gestionare a deficiențelor care pot surveni în serviciul de alimentare cu apă și canalizare în aria de operare a Nova Apaserv SA,  ADI Aqua vine în sprijinul clienților operatorului prin preluarea in regim nonstop a sesizarilor acestora” a declarat președintele ADI Aqua Botoșani, vicepreședintele CJ Botoșani, dl. Constantin Bursuc.

“Punem la dispoziția utilizatorilor serviciilor de apă și canalizare numărul de telefon 0743149450, funcțional 24 ore/24 unde, prin intermediul aplicației Whatsapp, aceștia ne pot semnala avariile survenite în funcționarea în parametri a sistemului de alimentare cu apă și canalizare aflat in exploatarea operatorului Nova Apaserv SA” precizează directorul executiv al ADI Aqua Botoșani, dl. Dan Deleanu.

Sesizarile vor trebui să conțină adresa exactă și o descriere sumară a situației însoțită de fotografii. Echipele de experți tehnici ale ADI Aqua se vor deplasa la fața locului, vor transmite către operator situațiile apărute și le vor monitoriza până la remediere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițișilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, pe sectoarele de drum D.N. 29A – în interiorul localității Vârfu Câmpului și pe D.E.58 (D.N. 28B) – pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei.  22 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute opt permise de conducere, în vederea suspendării exercitării acestui drept.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi au aflat de la polițiști cum să se păzească de accidente

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au desfășurat activități de prevenire cu elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi.

 

Polițiștii au oferit elevilor  sfaturi cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt pe stradă, precum şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când siguranţa le este pusă în primejdie .

 

Accentul a fost pus pe siguranţa rutieră, fiindu-le prezentate principalele reguli de comportament în trafic. Polițiștii au discutat  despre traversarea în siguranță, care sunt regulile de circulație atunci când sunt pe biciclete/trotinete , unde este locul lor în automobil, precum și alte noțiuni de educație rutieră necesare fiecărei categorii de vârstă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending