Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO:  Mihai Eminescu, comemorat la Săveni, cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea sa

Publicat

Publicitate

Comemorarea a 172 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale în orașul Săveni, a fost una deosebită şi emoţionantă, pentru copiii, elevii, tinerii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, Asociația ,,Arlechin” și Casa de Cultură a orașului Săveni.

Concursul literar-artistic „Mihai Eminescu” inițiat și organizat de către Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” în data de 12-15 ianuarie, a.c. la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Săveni este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

,,Seria de evenimente derulate în orașul Săveni cu ocazia elogierii marelui poet Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale, a urmărit implicarea elevilor de gimnaziu şi liceu în acţiuni prin care aceştia să dorească să afle cât mai multe despre Mihai Eminescu şi să dezvolte capacitatea copiilor de a-şi activa curiozitatea pentru a căuta noi sensuri şi pentru a folosi cunoştinţele acumulate ca mijloc de cunoaştere pe mai departe” a declarat domnul Petru Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Publicitate

În cadrul concursului literar-artistic ,,Mihai Eminescu”, au fost apreciate de publicul spectator prin aplauze repetate, atât recitalurile de poezie, expoziţia de lucrări grafice inspirate din poemele eminesciene, cât și prezentarea inedită a referatelor şi materialelor realizate având ca tematică biobibliografia poetului precum şi materiale în care sunt surprinse întâmplări inedite din viaţa luceafărului poeziei româneşti. Atmosfera spectacolului ,,Al nostru Eminescu” a fost însufleţită de recitaluri muzicale inspirate din versurile-i nemuritoare a poetului Mihai Eminescu susținute de trupa de muzică folk ,,Poesis” și momentele prezentate de tinerii actori din trupa de teatru ,,Antract”.

Profesorii și coordonatorii care au îndrumat și pregătit elevii și tinerii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene”, spectacolul ,,Al nostru Eminescu” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din reprezentanții următoarelor instituții: Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, director Cristina Chiorescu, director adjunct Mihaela Drăsleucă, prof. Felicia Năpîrcă, prof. Ștefania Prîsneac, prof. Marcela Ștefănescu, prof. Florica Nechifor; Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, director Angelica Maticiuc, prof. Cristina Crîșmariu, prof. Băetu Ciprian, prof. Viziteu Ramona, prof. Nadia Ungureanu; Asociația ,,Arlechin”, director Flavius Damean, prof. Roxana Pricop și Casa de Cultură a orașului Săveni, director Sorin Luță și prof. Ionuț Iftime.

Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Dan Tarabas, Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Publicitate

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” și a spectacolului ,,Al nostru Eminescu” sunt promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: O șoferiță din Suceava a scăpat cu viață după un accident spectaculos

Publicat

Publicitate

O șoferiță de 49 de ani a scăpat cu viață, după un accident violent, petrecut în Rădăuți, vineri, la primele ore ale dimineții. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se vede cum șoferița pierde controlul asupra direcției, iar autoturismul ei derapează pe carosabilul umed, lovește o mașină parcată și doboară un copac de pe marginea șoselei.

Impactul a fost extrem de violent, iar mașina s-a răsturnat cu roțile-n sus. La fața locului au ajuns pompierii care au scos-o afară pe femeia blocată în vehicul. Din fericire, a scăpat doar cu traumatisme ușoare și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending