Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO:  Mihai Eminescu, comemorat la Săveni, cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea sa

Publicat

Comemorarea a 172 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale în orașul Săveni, a fost una deosebită şi emoţionantă, pentru copiii, elevii, tinerii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, Asociația ,,Arlechin” și Casa de Cultură a orașului Săveni.

Concursul literar-artistic „Mihai Eminescu” inițiat și organizat de către Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” în data de 12-15 ianuarie, a.c. la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Săveni este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

,,Seria de evenimente derulate în orașul Săveni cu ocazia elogierii marelui poet Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale, a urmărit implicarea elevilor de gimnaziu şi liceu în acţiuni prin care aceştia să dorească să afle cât mai multe despre Mihai Eminescu şi să dezvolte capacitatea copiilor de a-şi activa curiozitatea pentru a căuta noi sensuri şi pentru a folosi cunoştinţele acumulate ca mijloc de cunoaştere pe mai departe” a declarat domnul Petru Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

În cadrul concursului literar-artistic ,,Mihai Eminescu”, au fost apreciate de publicul spectator prin aplauze repetate, atât recitalurile de poezie, expoziţia de lucrări grafice inspirate din poemele eminesciene, cât și prezentarea inedită a referatelor şi materialelor realizate având ca tematică biobibliografia poetului precum şi materiale în care sunt surprinse întâmplări inedite din viaţa luceafărului poeziei româneşti. Atmosfera spectacolului ,,Al nostru Eminescu” a fost însufleţită de recitaluri muzicale inspirate din versurile-i nemuritoare a poetului Mihai Eminescu susținute de trupa de muzică folk ,,Poesis” și momentele prezentate de tinerii actori din trupa de teatru ,,Antract”.

Profesorii și coordonatorii care au îndrumat și pregătit elevii și tinerii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene”, spectacolul ,,Al nostru Eminescu” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din reprezentanții următoarelor instituții: Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, director Cristina Chiorescu, director adjunct Mihaela Drăsleucă, prof. Felicia Năpîrcă, prof. Ștefania Prîsneac, prof. Marcela Ștefănescu, prof. Florica Nechifor; Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, director Angelica Maticiuc, prof. Cristina Crîșmariu, prof. Băetu Ciprian, prof. Viziteu Ramona, prof. Nadia Ungureanu; Asociația ,,Arlechin”, director Flavius Damean, prof. Roxana Pricop și Casa de Cultură a orașului Săveni, director Sorin Luță și prof. Ionuț Iftime.

Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Dan Tarabas, Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” și a spectacolului ,,Al nostru Eminescu” sunt promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS, de la 1 octombrie

Publicat

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a anunțat vineri că, de la 1 octombrie, copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS.

„Copiii și adulții diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav”, a precizat Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Andrei Baciu precizează că pentru acest lucru s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale.

„Conform actului normativ, de subprogram se estimează că ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist”, a adăugat președintele CNAS.

Sursă: G4Media

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape de comă alcoolică! 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, atât avea un șofer care „dansa” cu mașina pe strada Primăverii

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Primăverii, un autoturism care avea o deplasarea sinuoasă, condus de un bărbat, de 42 de ani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă un sucevean care transporta lemne fără documente a căzut în plasa polițiștilor la Hilișeu Horia

Publicat

Polițiștii din Pomîrla au oprit, joi, pe drumul comunal D.C. 78, în comuna Hilișeu Horia, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 45 de ani, din județul Suceava, care transporta 2,5 metri cubi de  material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

„Pirat” din Dorohoi, oprit în trafic pe Bulevardul Victoriei. Nu mai are voie să folosească mașina șase luni

Publicat

Joi,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități  pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Astfel, în timp ce se aflau pe Bulevardul Victoriei, din municipiul Dorohoi, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 55 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 3 persoane,  în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending