Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO:  Mihai Eminescu, comemorat la Săveni, cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea sa

Publicat

Comemorarea a 172 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale în orașul Săveni, a fost una deosebită şi emoţionantă, pentru copiii, elevii, tinerii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, Asociația ,,Arlechin” și Casa de Cultură a orașului Săveni.

Concursul literar-artistic „Mihai Eminescu” inițiat și organizat de către Liceul teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” în data de 12-15 ianuarie, a.c. la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Săveni este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

,,Seria de evenimente derulate în orașul Săveni cu ocazia elogierii marelui poet Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naționale, a urmărit implicarea elevilor de gimnaziu şi liceu în acţiuni prin care aceştia să dorească să afle cât mai multe despre Mihai Eminescu şi să dezvolte capacitatea copiilor de a-şi activa curiozitatea pentru a căuta noi sensuri şi pentru a folosi cunoştinţele acumulate ca mijloc de cunoaştere pe mai departe” a declarat domnul Petru Relu Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

În cadrul concursului literar-artistic ,,Mihai Eminescu”, au fost apreciate de publicul spectator prin aplauze repetate, atât recitalurile de poezie, expoziţia de lucrări grafice inspirate din poemele eminesciene, cât și prezentarea inedită a referatelor şi materialelor realizate având ca tematică biobibliografia poetului precum şi materiale în care sunt surprinse întâmplări inedite din viaţa luceafărului poeziei româneşti. Atmosfera spectacolului ,,Al nostru Eminescu” a fost însufleţită de recitaluri muzicale inspirate din versurile-i nemuritoare a poetului Mihai Eminescu susținute de trupa de muzică folk ,,Poesis” și momentele prezentate de tinerii actori din trupa de teatru ,,Antract”.

Profesorii și coordonatorii care au îndrumat și pregătit elevii și tinerii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene”, spectacolul ,,Al nostru Eminescu” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din reprezentanții următoarelor instituții: Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, director Cristina Chiorescu, director adjunct Mihaela Drăsleucă, prof. Felicia Năpîrcă, prof. Ștefania Prîsneac, prof. Marcela Ștefănescu, prof. Florica Nechifor; Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, director Angelica Maticiuc, prof. Cristina Crîșmariu, prof. Băetu Ciprian, prof. Viziteu Ramona, prof. Nadia Ungureanu; Asociația ,,Arlechin”, director Flavius Damean, prof. Roxana Pricop și Casa de Cultură a orașului Săveni, director Sorin Luță și prof. Ionuț Iftime.

Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Dan Tarabas, Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” și a spectacolului ,,Al nostru Eminescu” sunt promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii din mai multe subunități din Botoșani își deschid porțile, de Ziua Protecției Civile

Publicat

Zilele Porților Deschise la subunitățile ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Flămânzi, Coțușca și Darabani

De Ziua Protecției Civile din România, pe 28 februarie, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Ștefănești, Trușești, Flămânzi, Coțușca, Darabani și Săveni își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Botoșănenii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Tot pe 28 februarie, în parcarea Carrefour din municipiul Botoșani va fi amenajată o expoziție de tehnică de intervenție. Vor fi expuse cele mai noi autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor, de asanare pirotehnică, de descarcerare și acordare a primului ajutor medical și vor fi prezentate exerciții demonstrative.

Vă reamintim că, pentru marcarea Zilei Protecției Civile din România, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

Sub sloganul „Împreună mai pregătiți”, în perioada 26 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Citeste mai mult

Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru un bărbat în stare gravă

Publicat

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua un bărbat de 76 de ani.
Dorohoianul a suferit un infarct și medicii au decis transferul acestuia pe cale aeriană.
Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul municipal din Dorohoi.

Citeste mai mult

Eveniment

Taximetriștii, pentru a doua zi în stradă. Sute de oameni, așteptați în Piața Constituției. Amenință cu greva foamei

Publicat

Protestul taximetriştilor membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă marţi, în Piaţa Constituţiei, fiind aşteptată participarea a 1.800 de maşini, relatează realitatea.net.

Taximetriştii solicită emiterea, în regim de urgenţă, a unei Ordonanţe de modificare a Legii 204/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Protestul este programat de luni până miercuri. Potrivit preşedintelui organizaţiei, Remus Nedelcu, taximetriştii membri ai ANPOTRT vor intra în greva foamei dacă nu le sunt soluţionate revendicările după cele trei zile de protest.

“Avem trei zile de protest. Dacă în aceste trei zile nu se rezolvă nimic, colegii noştri din toată ţara au de gând să facă greva foamei la Guvern şi la fiecare prefectură de judeţ, la nivel naţional, ca să audă o Europă întreagă că la noi nu se vrea reglementarea, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor din Europa…Aşteptăm să ne cheme cineva, să stăm de vorbă, să spunem oamenilor noştri din toată ţara că se va reglementa acest OG 49 (OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto – n. r.). Sperăm să rezolve”, a declarat, pentru Agerpres, Remus Nedelcu.

Conform unui comunicat al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, acţiunea are ca scop atragerea atenţiei Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele şapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului; eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului; eliminarea “tarifului dinamic” potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

Sursa foto: Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. Realitatea cruntă a României moderne și consecințele ei devastatoare

Publicat

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare, scrie ADEVĂRUL.

La nivel mondial, 15 din 10.000 de persoane s-au născut cu sindrom alcoolic fetal, adică mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În România, prevalența consumului de alcool în sarcină depășește 28%, iar incidența nașterii de copii cu sevraj alcoolic, încă de la naștere, reprezintă dublul mediei la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum Oltenia sau Moldova,  se nasc copii afectați pe viață din cauza abuzului de băuturi alcoolice al mamelor.

În sevraj alcoolic din primele minute de viață
Medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, șef al Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani, spune că a văzut destule cazuri de sindrom alcool fetal, așa cum este descrisă în termeni medicali consecința consumului de alcool al mamei în timpul sarcinii. Medicul botoșănean spune că de obicei consumul de alcool la gravidă se vede mai târziu, în evoluția copilului, adică la vârsta școlară.

„În general, se diagnostichează mai ales la vârsta școlară. Copilul nu face față. Și când se face o analiză se constată că mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii, provocând consecințe grave”, precizează Carmen Zaboloteanu pentru ADEVĂRUL.

Există însă și situații greu de imaginat în care bebelușul vine pe lume și intră în sevraj alcoolic.

„La nivelul Spitalul Județean au fost cazuri de sindrom alcool fetal care a ridicat suspiciunea încă de la naștere. Erau cazuri severe, cu forme grave, diagnosticate încă de la naștere. Copilul prezenta acel sindrom de sevraj alcoolic. Asta înseamnă o expunere prelungită a copilului la alcool, în timpul sarcinii. Iar starea lui era deja strâns legată de consumul de alcool al mamei. Se simțea rău fără acel aport de alcool, pe care probabil îl avea foarte des”, precizează specialistul botoșănean.

Femei care nu renunță la băutură nici măcar în sarcină
Specialiștii spun că există și situații de femei care lucrează în mediu toxic, cu substanțe volatile pe bază de alcool, ai căror bebeluși pot avea de suferit. În general, însă, este vorba despre consum cronic de alcool.

„Este vorba de consum cronic de alcool, adică zilnic. Sunt și alte situații, precum expunerea prelungită la vopsele pe bază de alcool, dar în general este vorba de consum cronic”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Potrivit medicului, este vorba mai ales despre femei de la țară, din medii sărace.

„Nu se opresc nici cu burta la gură. Se iau cu bărbatul. De obicei, bărbatul este cu băutura și ea îi ține hangul. Și cu copilul la sân sunt care stau bete”, spune o săteancă din Mănăstireni, județul Botoșani.

Efectele devastatoare ale consumului de alcool în sarcină
Medicii spun că un consum de alcool în sarcină are efecte devastatoare asupra fătului, dar și asupra copilului dacă acesta apucă să supraviețuiască. În primul rând, băutura duce la pierderea sarcinii.

„Se poate pierde sarcina, sunt fetuși născuți morți, malformații grave, incompatibile cu viata, nașteri premature”, spune Carmen Zaboloteanu.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending