Connect with us

Eveniment

FOTO: Lucrările de reabilitare energetică a Școlii Gimnaziale nr. 7 au ajuns la final

Publicat

Publicitate

Aceasta va fi prima lucrare terminată, din totalul celor 15 șantiere deschise, a căror stadii se află în grafic. În prezent se intervine la mici detalii, astfel ca, la începutul Modulului IV de an școlar, elevii să poată ține cursuri și în Corpul B.

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, s-a asigurat de calitatea lucrărilor executate și a discutat cu elevii, preluând din sugestiile acestora.
„Școala Gimnazială nr. 7 este prima școală reabilitată în totalitate, înainte de termenul prevăzut”, a precizat primarul Cosmin Andrei, adăugând că, deși lucrările au presupus o perioadă de disconfort, eforturile au meritat, elevii și cadrele didactice fiind mulțumite de rezultate.
Lucrările s-au derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și au constat în:
-reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii și a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum
-instalarea/reabilitarea/modernizarea sistemelor de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior
-modernizarea instalațiilor de iluminat
-implementarea sistemelor de management energetic integrat și a sistemelor inteligente de umbrire pentru sezonul cald
-modernizarea sistemelor tehnice
-lucrări acoperiș
Construite în anii 1973 – 1975, corpurile de clădire nu au mai fost supuse proceselor de reparații.
La Școala Gimnazială nr. 7 sunt înscriși aproximativ 930 de elevi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tentative de fraudă cu false oportunități de investiții. Cum procedează atacatorii

Publicat

Publicitate

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează privind tentative de fraudă cu false oportunități de investiții, realizate cu ajutorul tehnologiei deepfake. Acestea se propagă în ultimul timp și pe rețeaua X (fosta Twitter), scrie alba24.ro.

Atacatorii au început să folosească postări sponsorizate pe X pentru a promova false oportunități de investiții, anunță DNSC. Aceștia exploatează imaginea unor celebrități și persoane publice prin tehnici de deepfake.

DNSC: tentative de fraudă cu false oportunități de investiții. Cum procedează atacatorii

Se folosește un cont aparent legitim, cel mai probabil compromis, pentru a publica o postare sponsorizată (se poate observa marcajul AD).

În postare apare o imagine alterată. căruia i-a fost atașată un mesaj fals, în care o persoană cu notorietate în România „promovează” o oportunitate de investiție „sigură și rapidă”.

Link-ul din postare duce către o pagină falsă, un site de #phishing are imită o sursă de încredere (ex: o publicație financiară sau un site oficial).

Pe acel site, utilizatorii sunt îndrumați să completeze un formular cu date personale și financiare.

Publicitate

După completare, utilizatorii sunt redirecționați către o platformă falsă, unde li se solicită să facă o depune inițială de bani, care va intra de fapt direct în conturile atacatorilor.

Recomandări DNSC

  • Verificați autenticitatea contului care promovează astfel de postări – dacă are semne de compromitere (postări recente suspecte, schimbări de activitate).
  • Fiți sceptici față de imaginile/videoclipuri în care celebrități promovează „oportunități incredibile” – pentru o mai bună înțelegere a fenomenului deepfake, DNSC a elaborat un ghid: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-deepfake
  • Nu accesați link-uri din postări sponsorizate care promit îmbogățire rapidă!
  • Căutați informații din surse de încredere – dacă nicio publicație serioasă nu a relatat despre această „ofertă”, este foarte probabil o înșelătorie.
  • Raportați postările suspecte pe X ca fraudă.
  • Nu introduceți date financiare pe platforme necunoscute! Dacă ați făcut-o deja, contactați de urgență banca pentru blocarea tranzacțiilor.
  • Dacă ați fost păgubit, depuneți plângere la Poliția Română și notificați DNSC la telefon 1911

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Bărbat de 36 de ani, din Hudești, reținut de polițiști după ce condus beat criță prin orașul Darabani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 36 de ani, din comuna Hudești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 15 februarie a.c., în jurul orei 02:00, a condus autoturismul pe strada 1 Decembrie din orașul Darabani fiind sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conducătorul auto a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Fotografia are caracter generic

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de ger pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și anunță că până marți, în județul Botoșani vremea va fi, în continuare, rece, geroasă, în special, noaptea și dimineața. Temperaturile minime se vor situa între – 14 și – 10 grade.

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru perioada următoare, ISU Botoșani recomandă cetățenilor să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, astfel încât să își protejeze, atât viața, cât și bunurile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu la exploatarea sobelor, a aparatelor sau a mijloacelor electrice de încălzire, trebuie respectate următoarele măsuri:

– verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– folosiţi soba doar cu uşa închisă și aşezaţi o tavă metalică în dreptul uşii acesteia;

Publicitate

– nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi cu soba aprinsă;

– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau înlocuiți-le;

– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

 

Totodată, este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:

– îmbrăcați-vă gros;

– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum și gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

În municipiile Botoșani și Dorohoi, pompierii în cooperare cu polițiștii locali vor intensifica misiunile de identificare a persoanelor fără adăpost. Acestea vor fi transportate la unitățile de primiri urgență pentru evaluarea stării de sănătate. Ulterior, vor fi duși la spațiile de cazare special amenajate.

De asemenea, la întoarcerea din fiecare misiune echipajele SMURD vor verifica zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost.

Totodată, adresăm rugămintea de a anunța autoritățile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniți sau despre care aveți cunoștință.

Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră sau de vecinii în vârstă, care au rămas singuri sau au rudele plecate departe. Vizitații cât mai des, sunați-i, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro: https://fiipregatit.ro/ghid/viscol/ sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiul de pe strada Pacea: Pompierii au anunțat că un coș de fum neizolat termic ar fi cauza probabilă

Publicat

Publicitate

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Vă reamintim faptul că în sezonul toamnă – iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Publicitate

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending