Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Lucrări avansate la noul sediu al Evidenței Populației din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Casă nouă pentru Serviciul Public Comunitar Județean de Evidența Persoanelor.

Consiliul Județean implementează un proiect de peste 4 milioane de lei, prin care clădirea „Elena Doamna” este consolidată, reabilitată energetic și modernizată. Fondurile sunt atrase din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean Botoșani este de aproximativ 281.000 de lei.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, și vicepreședintele Dorin Birta au inspectat lucrările efectuate de constructori. „Este un proiect foarte important, prin care readucem la viață o clădire aflată într-o stare avansată de degradare de mai mulți ani și pe care o transformăm într-un sediu modern pentru Evidența Populației. Lucrările sunt în graficul asumat de constructor”, a declarat Doina Federovici.

La finalul reabilitării, în clădirea „Elena Doamna” va fi mutată și arhiva fizică a Serviciului Public Comunitar Județean de Evidența Persoanelor, care are în păstrare 32.000 de registre de stare civilă cu 2,8 milioane de acte de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie, deces, divorț, acte speciale etc.), începând cu anul 1895.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia sfințirea clopotniței și a casei sociale la o parohie din Botoșani

Publicat

Publicitate

În data de 21 iulie 2024, în parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Suharău, protopopiatul Darabani, va avea loc un eveniment deosebit pentru parohie și anume sfințirea clopotniței și a casei sociale.

Ceremonia specială va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi.

Programul slujbelor:

♦ 08:00 – Primirea ierarhului;

♦ 09:00 – Sfânta Liturghie Arhierească;

♦ 11:00 – Slujba de sfințire a clopotniței și a casei sociale;

Publicitate

♦ 12:00 – Agapa frățească.

„Vă așteptăm cu sufletele deschise și brațele întinse, să ne bucurăm împreună de acest moment binecuvântat. Fie ca acest eveniment să fie ca o fântână de apă vie pentru sufletele noastre, aducând pace, iubire și unitate în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună sub ocrotirea lui Dumnezeu”, a spus preotul paroh Adrian Nazare.

Ansamblul Parohiei Suharău este format din biserica parohială, casa socială, capela mortuară și clopotniță.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Educație

Titularizare 2024: Rezultatele obținute de candidați la probele practice/orale vor fi afișate vineri, 5 iulie

Publicat

Publicitate

Titularizare 2024: Rezultatele obținute de candidați la probele practice/orale și rezultatele inspecțiilor speciale la clasă vor fi afișate vineri, 5 iulie.

În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au avut loc aceste probe, precum şi soluţionarea contestaţiilor.

Prin promovarea examenului de Titularizare, profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată în învățământ. Trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă și la inspecția la clasă.

Cei care obțin notă între 5 și 7 pot deveni profesori suplinitori, pe perioadă determinată

.AICI, lista candidaților înscriși în țară.

Publicitate

Titularizare 2024. Calendar: Proba scrisă, rezultate, contestații

 

  • 17 iulie 2024: desfășurarea probei scrise
  • 23 iulie 2024: comunicarea rezultatelor iniţiale
  • 23-24 iulie 2024: înregistrarea contestațiilor la inspectoratele școlare și transmiterea acestora comisiilor de soluţionare a contestaţiilor
  • 25-30 iulie 2024: soluţionarea contestațiilor
  • 31 iulie 2024: comunicarea rezultatelor finale

Ședințe de repartizare

  • 1-2 august 2024: repartizarea candidaţilor care au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte) la concursul naţional, sesiunea 2024, indiferent de statutul acestora,
    • pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, la nivelul judeţului
    • în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare
    • art. 74 lit a din Metodologie
  • 5 august 2024: ședință de repartizare, în ordine, a:
    • cadrelor didactice titulare – repartizarea pentru completarea normei didactice de predare a cadrelor didactice titulare/debutante (art. 74 alin. 3, lit. b) din Metodologie)
    • cadrelor didactice titulare – repartizarea prin transfer sau detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată a cadrelor didactice titulare aflate în restrângere de activitate – art. 74 alin. (3), lit. c) din Metodologie
    • cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei rămase cu norma didactică de predare incompletă
    • cadrelor didactice titulare şi a cadrelor prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2024, conform prevederilor art. 74 alin. (3), lit. e)
  • 6 august 2024: repartizarea cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei care au participat la concursul naţional, sesiunea 2024 și au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte), pe posturile didactice/catedrele pe care sunt angajate – art. 74 alin. (3), lit. f)
  • 7 august 2024: reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate
  • 7-23 august 2024: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare pe post/catedră

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Din 60 de agenți economici verificați, 43 au fost amendați. Control amplu al inspectorilor de muncă

Publicat

Publicitate

Potrivit informațiilor ITM Botoșani, în cursul lunii iunie 2024, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 118 controale.

Au fost constatate 115 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenționale, din care 6 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 79.300 lei.

In cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 3 persoane prestând muncă nedeclarată, din care 2 persoane își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă și o persoană a cărei contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, motiv pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 60.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii iunie 2024, au fost eliberate 75 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 59 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 7 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 161 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

Publicitate

În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna iunie 2024, au fost înregistrate 37 de petiții, din care 1 a fost clasată , 4 au fost redirecționate către alte inspectorate teritoriale de muncă și 1 către altă instituție. Motivele cele mai des intâlnite ale acestora au fost:

15-pentru neplată salarii, 7-program lucru, 6-neeliberarea documentelor pentru încetarea activității,  6-muncă suplimentară, 5-pentru neefectuare concediu odihnă,   5-muncă nedeclarată, 5-lipsă echipament protecție, 2-normă muncă, 2-muncă în zile de sărbători legale, 1-neplată sporuri, 1-condiții muncă, 1-neacordare bonuri masă.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii iunie 2024, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Publicitate

– au fost efectuate controale la un număr de 60 agenţi economici, din care au fost sancționați 43,  au fost constatate 45 neconformităţi şi au fost dispuse 49 de măsuri, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 20.000 de lei și 40 avertismente;

– 6 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către  Inspectoratul Teritorial de Muncă;

–  4 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;

– 4 evenimente communicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă către Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 4 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

– neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului

medical periodic;

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională;

– lipsă fișe tehnice de securitate;

– lipsa verificărilor periodice ale instalațiilor electrice la termenele stabilite de

reglementările tehnice din domeniu ;

–  căi și ieșiri în caz de urgență parțial blocate;

–  semnalizare incompletă;

–  neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire

profesională  precum și măsurile de prevenire.

 

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor  Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii iunie 2024 este de 99.300 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur noaptea trecută, în judeţul Vrancea. Detalii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora 00:25, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 122,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 38 kilometri vest de Focşani, 61 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Braşov, 96 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploieşti şi tot 98 km sud de Bacău.

De la începutul lunii iulie, în România s-au produs trei cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,4.

În acest an, cea mai puternică mişcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending