Connect with us

Actualitate

FOTO: Locuri de joacă noi pregătite pentru copii, în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Se lucrează la amenajarea și reutilarea spațiilor de joacă din mai multe zone ale municipiului Botoșani. Este vorba despre cele 7 spații de joacă ce vor fi dotate cu echipamente încadrate în anumite tematici. În cel mai avansat stadiu este locul de joacă de pe strada Constantin Gane (tronson unde au avut loc ample lucrări de reabilitare). În scurt timp va fi amenajat stratul de tartan iar mobilierul va fi completat cu elemente de joacă.
Potrivit estimărilor constructorilor, în cursul săptămânii viitoare, acest loc de joacă, încadrat în tematica „Oceanul” – complex de joacă vapor, va fi redat copiilor.
Într-un stadiu avansat sunt și lucrările la amenajarea spațiului de joacă de pe Bulevardul George Enescu nr. 9. Și aici va fi completat mobilierul de joacă în tematica „Speedpark” – complex de joacă trenuleț și va fi amenajat tartan.
În reabilitare va intra în scurt timp spațiul de joacă de pe strada Aleea Scurtă nr. 2, unde deocamdată a fost dezafectat terenul. Noul loc de joacă va fi încadrat în tematica „Dumbrava Minunată” – complex de joacă pădure/copac.
Vor urma:
-Locul de joacă ANL Cișmea – tematica „Medieval” (complex joacă castel sau cetate)
-Locul de joacă Aleea Mihail Kogălniceanu nr. 5 – tematica „Medieval” (complex de joacă castel/cetate, complex cu 2 tobogane și trenuleț medieval)
-Locul de joacă Scuar Piața Viilor – tematica „Cartea junglei” (complex junglă cu 2 tobogane)
-Locul de joacă Calea Națională nr. 8 – tematica „Poienița verde” (complex Poienița cu 2 tobogane)

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instruit:

– Cod portocaliu, de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00;

– Cod galben, mâine, între orele 12:00 – 24:00.

 

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

 

Publicitate

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

 

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Informare preventivă:

 

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

 

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

 

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

 

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

 

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

 

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

 

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

 

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

 

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

 

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

 

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

 

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

 

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

 

– nu atingeți firele electrice;

 

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

 

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

 

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

 

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

 

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

 

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

 

• curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

 

• drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

 

• regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

 

• crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

 

• deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

 

• curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

 

• achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

 

• executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

 

• întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

 

• achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Modul de impozitare al pensiilor începând cu septembrie 2025: Se aplică atât pensiilor de stat, cât și celor private

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 august 2025, toți pensionarii care încasează pensii mai mari de 3.000 de lei brut pe lună vor fi obligați să plătească contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS). Măsura se va reflecta în pensiile virate efectiv în luna septembrie 2025, scrie alba24.ro.

Astfel, va fi aplicată o contribuție CASS de 10% doar pentru partea de pensie care depășește suma de 3.000 de lei. De exemplu, în cazul unei pensii lunare de 5.000 de lei, baza de calcul va fi 2.000 de lei, iar contribuția CASS reținută va fi de 200 de lei.

Această prevedere face parte dintr-un pachet legislativ privind măsurile fiscal-bugetare, inițiat de Guvern pentru a reduce cheltuielile permanente și a echilibra bugetul public.

Categorii vizate

Măsura se aplică tuturor categoriilor de pensii, indiferent de sistemul din care provin:

  • Pensii de stat din sistemul public (conform Legii nr. 360/2023)

    Publicitate
  • Pensii de serviciu (reglementate prin legi speciale)

  • Pensii din fonduri private administrate

  • Pensii facultative

Cum se calculează contribuția

Pentru fiecare drept de pensie, contribuția de 10% se aplică doar sumei ce depășește plafonul de 3.000 de lei.
Exemplu:
Pensie lunară = 5.000 lei
Bază de calcul = 5.000 – 3.000 = 2.000 lei
CASS = 2.000 × 10% = 200 lei

Prin comparație, un angajat cu un salariu brut de 5.000 lei achită CASS în cuantum de 500 lei (10% din întregul venit).

Aplicare și reținere

Contribuția va fi reținută la sursă începând cu pensia aferentă lunii august 2025, virată efectiv în septembrie.

Potrivit datelor CNAS, la finalul anului 2024 existau 10,3 milioane de persoane scutite de plata CASS și 6,3 milioane de contributori.

Justificarea Guvernului

Executivul justifică introducerea acestei contribuții prin necesitatea finanțării sistemului public de sănătate. Potrivit autorităților, actualul dezechilibru dintre numărul de contribuabili și cel al beneficiarilor pune presiune pe bugetul sanitar și afectează calitatea serviciilor oferite pacienților.

Noile reglementări sunt fundamentate pe principii de echitate fiscală, impunând contribuții în funcție de capacitatea financiară a fiecărui contribuabil.

Citeste mai mult

Eveniment

O avarie la o conductă de apă a afectat parțial consumatorii din orașul Ștefănești, respectiv din localitățile Bădiuți, Bobulești și Românești

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează consumatorii că, din cauza unei avarii survenite pe conducta din material PEHD, cu diametrul de 250 mm, situată în orașul Ștefănești, județul Botoșani, va fi necesară întreruperea furnizării apei potabile, începând de astăzi, 17 iulie 2025, ora 11:00, pentru o perioadă estimată de 12h.

Echipa de intervenție efectuează lucrări pentru remedierea avariei în cel mai scurt timp, iar reluarea furnizării apei potabile se va face treptat, în funcție de stabilizarea sistemului.

Vor fi afectați parțial consumatorii din orașul Ștefănești, respectiv din localitățile Bădiuți, Bobulești și Românești.

Citeste mai mult

Eveniment

Fapta bună i-a adus un dosar penal. Un șofer de microbuz a încercat vigilența vameșilor de la Racovăț cu un permis de

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cetățean ucrainean, asupra căruia a fost depistat la control un permis de conducere fals.

 

În data de 16 iulie a.c., în jurul orei 16.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, pasager într-un microbuz, un bărbat cu cetățenie R. Ucraina, în vârstă de 30 de ani.

Având suspiciuni cu privire la persoana în cauză, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au descoperit asupra tânărului un permis de conducere cu însemnele autorităților ucrainene, care nu îi aparținea.

Polițiștii de frontieră au stabilit faptul că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Bărbatul a declarat polițiștilor că a primit documentul de la o persoană din Cernăuți, cu rugămintea de a fi dus în Germania, unde urma să fie înmânat unui cetățean ucrainean, fără a avea cunoștință că documentul este fals total.

Publicitate

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending