Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Jandarmii botoșăneni au răspuns prezent invitației Asociației „Let`s Do It, Romania!”

Publicat

Publicitate

Protejarea mediului reprezintă o datorie a fiecăruia dintre noi.

Ca în fiecare an, jandarmii botoșăneni au răspuns prezent invitației Asociației „Let`s Do It, Romania!” de a participa la Ziua de Curățenie Națională 2024, alături de alți voluntari.
Echipați cu saci și mănuși, au făcut curățenie în pădurea Rediu, de unde au adunat peste 50 de saci de deșeuri.
Prin implicarea și participarea voluntară la astfel de acțiuni, alături de comunitate, ne dorim să atragem atenția asupra necesității protejării mediului înconjurător și să subliniem importanța respectului față de natură și responsabilitatea socială.
În plus, dorim să conștientizăm cetățenii cu privire la obligația de a depozita deșeurile doar în zonele special amenajate, pentru a ne putea bucura cu toții de natură și de un mediu curat și sănătos.
Jandarmii botoșăneni vor continua să susțină proiectele de voluntariat și se implice activ în viața comunității.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

1 ianuarie 2025: Salariul minim brut va crește la 4.100 de lei. Legea intră la aprobare în Camera Deputaților

Publicat

Publicitate

Salariul minim brut pe economie se va majora de la 1 ianuarie 2025, după ce proiectul de Lege care transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2041, a trecut luni de Senat și va intra la aprobare în Camera Deputaților, relatează alba24.ro

Salariul minim brut a fost majorat din 1 iulie de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. De la 1 ianuarie 2025, acesta ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

În ceea ce privește salariul minim net, majorarea ar trebui să fie de la 2.363 de lei cât este în prezent la 2.450 lei.

Legea aprobată la Senat nu stabilește însă suma, ci mecanismul prin care salariul minim brut va fi actualizat anual.

Salariul minim brut. Cum va fi stabilit. Modificări la Senat

În proiectul adoptat de Senat, se precizează că ”Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește anual prin actualizarea periodică”

Publicitate

Se aplică, de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicle și patronale reprezentative la nivel național.

”Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariaților un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază brut”, mai prevede proiectul. A fost eliminată sintagma ”pe țară, cu excepția grevei”.

La stabilirea salariului minim brut se vor lua în calcul cel puțin următoarele criterii:

Publicitate
  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora
  • rata de creștere a salariilor
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung

Indicatorul de referință pentru evaluarea gradului de adecvare a salariului minim brut va fi pondere de 45%-52% a valorii acestui salariu în câștigul salarial mediu brut. Anterior, procentul era de 50-52%.

Salariul minim brut. Amenzi mai mari

Amenzile pentru nerespectarea de către angajatori a dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut cresc. Acestea vor fi între 3000 de lei și 5000 de lei pentru fiecare persoană căreiau nu i s-a garantat acest salariu. Valoarea cumulată nu va depăși 200.000 de lei.

În legislația actuală, amenzile sunt de la 300 de lei la 2000 de lei.

Decizia finală privind stabilirea salariului minim brut pe țară va aparține Camerei Deputaților.

Salariul minim brut. Precizările ministrului Muncii

Proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate îşi propune în principal adecvarea salariului minim. Se urmărește protejarea puterii de cumpărare a lucrătorilor şi să existe o analiză cât mai atentă cu privire la distribuţia salariilor, a declarat, în august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Guvernul a aprobat, în iunie, Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

„Acest proiect de lege îşi propune în principal adecvarea salariului minim, astfel încât să protejăm puterea de cumpărare a lucrătorilor, să avem o analiză cât mai atentă cu privire la distribuţia salariilor. Nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de productivitatea muncii, astfel încât competitivitatea companiilor să nu fie afectată”, a menţionat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

în prezent, salariul mediu brut pe economie este de 7.567 lei.

În țată sunt 1.105.977 de persoane care primesc salariul minim pe economie

Salariul minim european este prevăzut şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe ţară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut.

Citeste mai mult

Eveniment

Modern Calor SA începe joi 10 octombrie 2024 furnizarea încălzirii

Publicat

Publicitate

Societatea de termoficare Modern Calor SA a anunțat astăzi că joi 10 octombrie 2024 ora 08:00 începe furnizarea încălzirii, etapizat, pe cartiere, în funcție de problemele apărute la umplerea instalațiilor utilizatorilor.

Rugăm clienții companiei să se asigure că instalațiile interioare din imobile sunt funcționale și finalizate la timp, astfel încât să fie evitate incidentele ce pot apărea odată cu încărcarea acestora cu apă fierbinte.

Vă reamintim că asociațiile de proprietari au obligația de a se asigura ca instalațiile din blocuri – de alimentare cu energie termică- sunt în stare de funcționare și că sunt finalizate lucrările interioare.

Conform HCL nr. 499/27 nov. 2008, începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip casnici are loc după înregistrarea timp de 3 zile consecutiv, între orele 18:00-06:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade C.

Totodată, vă comunicăm că, protrivit art. 33, alin. (4) din Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, debranșarea instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă ale consumatorilor de energie termică dintr-un condominiu nu poate fi efectuată pe parcursul sezonului de încălzire.

Problemele apărute în timpul furnizării încălzirii va rugăm să le transmiteți pe adresa de email office@moderncalor.ro , relații.clienti@moderncalor.ro sau la Dispeceratul termic nr. telefon 0231 535 340 sau 0231 515 159.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

După suceveni și ieșenii își încearcă norocul la Botoșani: Material lemnos confiscat de polițiștii din Bucecea

Publicat

Publicitate

După suceveni și ieșenii își încearcă norocul la Botoșani însă par a avea aceleași sorți de izbândă ca și vecinii pe peste Siret.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Orașului Bucecea au oprit pentru control, pe drumul național  D.N. 29 C, din orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 44 de ani, din județul Iași, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta peste un metru cub de material lemnos, fără a deține documente de proveniență sau transport.

“Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost supus confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Un clujean a fost sancționat cu 12.000 de lei după ce a abandonat cinci pisici într-un sac din rafie la Havârna

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au fost sesizați la data de 8 august 2024, cu privire la faptul că o persoană necunoscută a abandonat cinci pisici, într-un sac din rafie, care era legat,  pe marginea drumului județean DJ 293, în afara comunei Havârna.

În urma verificărilor efectuate a fost stabilită identitatea persoanei care a abandonat pisicile, fiind vorba despre un bărbat, de 35 de ani, din județul  Cluj, deranjat de faptul că felinele erau infestate cu paraziți externi (purici).

Astăzi, 9 octombrie, față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu amendă în cuantum de 12.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecția animalelor.

Pisicile au fost deparazitate și, ulterior, adoptate de către localnicii din comuna Havârna.

Reamintim faptul că stăpânii animalelor au obligația de a steriliza și microcipa câinii din rasa comună și metișii, precum și obligația de a le asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficente, îngrijire, atenție și asistență medicală.

“Nerespectarea acestor obligații constituie contravenții și se pedepsesc cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending